tego szybkiego chlebka… później dostałam smsa… że chleb jest tak dobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku… Boczek pieczony – składniki: 1 kg boczku 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam mięso, żeby się równo piekło. Przed wyjęciem sprawdzam patyczniem od szaszłyków czy jest miękkie. Po upieczeniu przykrywam folią i zostawiam do ostygnięcia. Smacznego Post Boczek pieczony pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :) SKŁADNIKI 1,5 kg boczku główka czosnku 2 małe cebule lub 1 duża :) sól czosnkowa majeranek PRZYGOTOWANIE Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku. Posypujemy(...)łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy na boczku. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Pyszny boczek na kanapki gotowy ! Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka. Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki : boczek surowy około 1 kg kilka ziaren jałowca papryka ostra, pieprz kolorowy świeżo mielony 5 ząbków czosnku, kilka goździków sól, oregano To kolejna wersja pieczonego mięsa do chleba. Ciągle poszukuję nowych smaków i dlatego często pojawiają się wpisy z tych eksperymentów. Uważam, że warto samemu przyrządzać takie smakołyki, bo te kupne zaskakują mnie swoim składem(...)wbić kilka goździków w mięso, nakłuć całe mięso szpikulcem, pozostawić w chłodzie do dnia następnego Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec Mój boczek piekłam ponad godzinę, wpierw w temp. 200 stopni C - około 40 min, potem w temp. 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozcięłam folię i boczek apetycznie się zarumienił
Proste PotrawySkładniki : boczek, mój miał niewiele bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do pieczenia Przygotowanie : Boczek umyć pod bieżąca(...)wodą , osuszyć Posypać dość obficie solą i pieprzem Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale na mięsie Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem Zawiązać rękaw i porobić kilka dziurek Ja piekłam boczek w prodiżu przez około 50 min. Był miękki i bardzo smaczny , cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia smalec był
Proste Potrawytaką marynatą mięso, nakłułam ponownie, włożyłam w mięso kilka goździków i pozostawiłam je w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia posypałam solą, wtarłam jeszcze raz marynatę w boczek, przełożyłam do foremki i piekłam, wpierw w temp. 200 stopni C (około 40 min.) - przykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni C.- folię zdjęłam(...)trakcie pieczenia polałam mięso po wierzchu dwukrotnie wytworzonym sosem. Pierwszy raz przyrządziłam boczek z goździkami i muszę powiedzieć, że zapach goździków w tym mięsie bardzo nam pasował :) Żeby pieczeń była soczysta i smaczna mięso należy wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem, żeby miało temperaturę pokojową. Jeśli włożymy je do piekarnika schłodzone, stwardnieje i będzie niesmaczne. Najpierw wstawiamy mięso
Proste PotrawyOwijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24-48 godzin. Boczek zawijamy w 8 warstw folii aluminiowej. Z rozgrzanych węgli robimy koło i w środek koła układamy boczek. Pieczemy po 2 godziny z każdej strony. Jeżeli mamy dużo węgli to boczek całkowicie przekrywamy węglami, wtedy nie będziemy musieli go obracać. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaZachciało mi się pieczonego boczku. Już widzę jak niektórzy się wzdrygają na samą myśl. Ja wiem, że tłuste, kaloryczne i ogólnie be, ale czasami mam taką ochotę na boczuś, że nie ma przebacz. Poszłam i kupiłam ładny kawałek. Tylko zaraz zrodziło się pytanie - jak go doprawić ? Bo czy chcę taki zwyczajny, z czosnkiem i majerankiem czy może jakiś inny
Smaczna Pyzalubią jeść dwa razy tego samego :) Jeśli zabraknie Wam pomysłów, spróbujcie mojej pieczeni z mielonej łopatki wieprzowej - jak na zimę przystało - otulonej w płaszczyk z boczku. Tylko gdzie ta zima??? :) Składniki na pieczeń: 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - zawsze mielę sama :) 1 lub 2 bułki (w zależności od rozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej), 200 ml mleka(...)owinąć. Mięso układamy warstwami: 1/3 mięsa mielonego, papryka, kolejna część mięsa mielonego, papryka i na koniec reszta mięsa. Sposób układania papryki pod względem kolorystycznym jest oczywiście dowolny :) Wierzch przykrywamy boczkiem. Pieczemy w temperaturze180 ° C przez 1-1,5 godziny. Proponuję podać z purée ziemniaczanym i salsą paprykową, na którą przepis podaję poniżej. Życzę smacznego :) Salsa z papryki: 1/2 papryki czerwonej
Delicious Titbitswędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz cebula, czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego pieczenia mięso puściło soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania mięsa, aby stworzyć aromatyczne mięso. SKŁADNIKI : boczek surowy bez skóry(...)stopni - co jakiś czas mięso obracamy i polewamy sosem który powstaje podczas pieczenia oraz 3-4 razy podczas pieczenia smarujemy mięso wodą Tak pieczemy ok 2,5godziny lub dłużej w zależności od grubości naszego boczek godziny aż miso będzie upieczone pod koniec odcinamy kawałek upewniając się czy jest przepieczony. Boczek jest bez chemii, konserwantów nie jest napompowany wodą
Basia w kuchnipokruszonych ziaren ziela i jałowca. Boczek ułożyć na desce (tą chudą częścią do góry), na boczku ułożyć pokrojoną cebulę i zwinąć w roladę. Związać mocno sznurkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C , piec ok 2 godzin, ostatnie 20 minut bez folii aby mięso się przyrumieniło. Po wystygnięciu można kroić
Monia miesza i gotujeBoczek to jedna z tradycyjnych polskich wędlin, często niedoceniana ze względu na jego tłustość. Ale wystarczy odpowiednio go przygotować by uzyskać fantastyczny smak, miękkiej z przyrumienioną
Bernika - moj kulinarny pamietnikutartego z solą, natrzeć nią sparzony uprzednio boczek. Zawinąć mięso w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki boczek przełożyć do formy żaroodpornej lub do rękawa do pieczenia. Piec w tem 180C ok 1 godziny. źródło,,mięsa Siostry Marii
Apetyczna babeczkagrubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin. Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze 30 min już bez folii. Smacznego
Kuchnia Łukasza