pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:9/301)

Domowa wędlina ze słoika 178

Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna(...)pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek) 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć

UgotujmyTo.pl
Boczek pieczony - niezawodny przepis 40

Boczek pieczony, według tego sprawdzonego przepisu, gości na naszym stole od lat. Tradycyjny smak, tej domowej wędliny w aromatycznych ziołach zachwyca za każdym razem. Może być wspaniałym dodatkiem do pieczywa lub równie dobrze sprawdzi się jako gorące danie obiadowe, do ziemniaków i surówki. A także jako wędlina na kanapki do pracy czy szkoły. Gorąco polecam(...)białego boczku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 2 łyżki ziołowego pieprzu 0,5 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 łyżka suszonego czosnku 2 liście laurowe 5  kulek jałowca Oraz: folia spożywcza 3 łyżki oleju Wszystkie przyprawy ucieramy razem w moździerzu, albo mielimy w młynku. Czysty i suchy boczek nacieramy przyprawami. Zawijamy szczelnie w folię, odkładamy

Dieta moja pasja
Żeberka w ostrej panierce 105

wersja żeberek z zupy - panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku , sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek(...)mięso do smażenia .  Na patelni rozgrzać   olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z   sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem. * Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle zrobiłam by połowa została na potem- będzie już gotowa .Można

Buniabaje w kuchni
Spaghetti z boczkiem i czosnkiem 26

Spaghetti z boczkiem pieczonym i czosnkiem to trochę taki obiad z resztek świątecznych. Ale jak głosi przysłowie: "Kto zjada ostatki ten piękny i gładki". A tak na serio ten makaron, mimo iż z tak niewielu prostych składników, to jest naprawdę bardzo smaczny, aromatyczny i łatwy do zrobienia. Od samego zapachu ślinka cieknie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)plastry pieczonego boczku 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ok. 100-150g makaronu spaghetti sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W garnku zagotowałam wodę. Osoliłam ją i wrzuciłam makaron. Makaron gotowałam kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron się gotował, przygotowałam resztę. Upieczony boczek pokroiłam na plastry ok. 0,5cm grubości. Użyłam

Waniliowe Improwizacje
Pieczony boczek z chrupiącą skórką na górze 63

Dziś coś dla mięskożerców. Boczek pieczony skorą do góry. Tak pieczony boczek widziałam w australijskim Masterchefie i bylam ciekawa jak smakuje. Muszę przyznać, że skórka jest bardzo chrupiaca ale najlepeij taki boczek jeśc na ciepło, bo wtedy to już nie to samo, skórka jest chrupiąca ale już nie az tak i wydaje się być twardawa. Marynujemy

Ewa w kuchni
Boczek pieczony z rozmarynem 94

Polecam boczek pieczony, użyłam prostych, tradycyjnych przypraw,  wyszło pysznie.  Upieczcie na święta, warto :)   około 1, 5 boczku bez kości papryka sól pieprz mielony czosnek - może być granulki rozmaryn Boczek dokładnie myję i osuszam, następnie nacieram porządnie przyprawami, papryką słodką, pieprzem mielonym (może być biały), solą i czosnkiem, dodaję gałązki rozmarynu.  Mięso wkładam do rękawa(...)foliowego i odstawiam na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiam boczek do piekarnika i piekę półtorej godziny w 190 st. C Po wystudzeniu kroję na kanapki. SMACZNEGO

Takie tam pichcenie
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 121

zastygnięciu staje się smalcem w czystej postaci, co podnosi smak pieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest(...)obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki 3 ząbki czosnku ½ szklanki bułki tartej + ½ szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń w boczku z piekarnika 39

całym domu. Mój syn uwielbia takie pyszne pieczyste na ciepło. To klasyczny klops po małej modernizacji, owinięty w boczek . Soczysta pieczeń z pyszną glazurą, która nie tylko nadaje pięknego koloru, ale i smaku. Gorąco polecam! 🙂 Pieczeń w boczku z piekarnika Skład: 1,5 kg mięsa mielonego 2 duże cebule 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka słodkiej papryki(...)Glazura: 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki wody Oraz: 12 - 15 długich pasków wędzonego surowego boczku papier do pieczenia Pieczeń w boczku z piekarnika - przepis  Składniki na glazurę mieszamy razem, odstawiamy. Cebulę kroimy ( można grubiej ), warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach  i podsmażamy na maśle aż będą

Dieta moja pasja
Tosty z jajkiem i boczkiem 68

Jeśli nie macie pomysłu na pyszne śniadanie, dziś mam dla Was prawdziwą petardę. Zapraszam na tosty francuskie z chałki, do tego pieczone plastry boczku i jako sadzone. A to wszystko podane razem z pysznym sosem barbecue, który idealnie połączy nam smaki i podbije je. Możesz dodać do śniadania też odrobinę rukoli lub rukwi wodnej! Polecam Wa też inne przepisy(...)pomocą ręcznej trzepaczki ubij całość na jednolitą masę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 190-200 st C i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż plastry boczku. Piecz je przez 6-8 minut aż wytopi się sporo tłuszczu a plastry będą ciemniejsze. Wyjmij je z piekarnika i na chwilę odstaw. Na patelni rozgrzej olej lub klarowane masło. Kromki

nietylkopasta.pl
Boczek z rękawa (pieczony) 82

Przepis autorski (mój).  Prosta i szyba wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie... Możecie je doprawić na własny smak. Polecam! 1 kg boczku wieprzowego 2-3 ząbki czosnku Przyprawy: (mogą być wg gustu) 2 liście laurowe   1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)płaska) 1/3 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kurkumy sól , pieprz Dodatkowo: rękaw do pieczenia   Umyty i osuszony boczek natrzeć przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Na wierzchu ułożyć liście laurowe. Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do piekarnika.   Piec około

Di gotuje
Domowy , mocno cebulowy boczek. Najlepszy do kromki świeżego chleba z chrzanem czy też musztardą. 268

Cebulowy boczek pieczony Składniki: 1 kg.surowego boczku 2 duże cebule 2 łyżki soli cebulowej 2 łyżki soli czosnkowej 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka smalcu folia aluminiowa Przygotowanie: Boczek umyć osuszyć , ponacinać wierzch nożem. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami z każdej strony. Cebulę obrać , pokroić w krążki, poobkładać nią boczek. Odstawić pod przykryciem do lodówki

Szczyptachili
Pieczeń ognista zamiast wędliny 77

czasie upiec w piekarniku kilka rodzajów mięsa przeznaczonego jako zamiennik kupowanej wędliny. Ja piekę boczek rolowany, karczek, schab. Część przeznaczam od razu do jedzenia a część zamrażam. Zawsze mam po ręką dla domowników i dla niespodziewanych gości... świeżą, smaczną, domową wędlinę. Ostatnio zrobiłam eksperymentalnie, pieczeń ognistą.... I wiecie, że zdała egzamin. Bardzo smaczna       Składniki: 1300 g schabu(...)Jeśli lubicie pikantne potrawy to zachęcam Was do zrobienia takiej wędliny i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam inne mięsa, które przygotowałam jako domową wędlinę: Szynka pieczona w rękawie Boczek rolowany pieczony w folii Pieczeń cielęca podana zimno Rolada z trzech rodzajów mięsa Schab pieczony w porach z kolorowym pieprzem .... a po resztę przepisów odsyłam do zakładki MENU.... DANIA

Kuchnia u Krysi
Boczek z grilla 113

Kilka dni temu opublikowaliśmy przepis na boczek pieczony w winie i obiecaliśmy więcej. Słowa więc dotrzymujemy i tym razem boczek przyrządzimy na ogrodowym grillu. Przepis należy do zdecydowanie nieskomplikowanych i na pewno każdy sobie z jego realizacją poradzi, chociaż może to wymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany(...)małą katastrofą . Ponieważ nie jest ono również tak delikatne jak np. filet z kurczaka czy większość grillowanych ryb, potrzebuje znacznie więcej czasu. Dlatego pokrojony w plastry i zamarynowany boczek najpierw pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej przez ok. 30 minut. Następnie przekładamy go na otwarty już ruszt i dopiekamy z obu stron przez kolejne 15 minut. Warto zauważyć

Kulinarna Pokusa
CHŁOPSKI BOCZEK; kuchnia żuławska 259

Pieczony boczek jest drugim daniem, które wykonałyśmy w czasie warsztatów promujących kuchnię żuławską. Pieczeń jest przepyszna. Gorąco polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Boczek pieczony w pięciu smakach 111

Boczek pieczony w pięciu smakach Ten przepis znalazłam w Chińskiej książce kucharskiej. Boczek wyszedł bardzo dobry, zupełnie inny w smaku od tego do którego przywykliśmy, oczywiście to kwestia przypraw. Idealnie komponuje się z marynowanymi grzybkami i chrzanem, znów ta zaskakująco pyszna prostota na talerzu jest najlepsza składniki: około 60 dkg surowego boczku bez kości ze skórą 1 łyżeczka octu(...)Piekarnik ustawiamy na opcję grill i rozgrzewamy do 170 stopni. Boczek układamy na ruszcie na najwyższej półce, na niższą półkę wkładamy blachę (będzie na nią skapywał tłuszcz z boczku) i pieczemy 40 minut, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 20 minut, przewracając boczek od czasu do czasu. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 20 minut, kroimy w plastry

Sezonowy Garnek