pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:15/301)

Gryczotto z pieczonymi burakami, ciecierzycą i fetą 94

Dzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie u Malwiny , a u Gin wspaniałe buraczane bułeczki. Składniki: 3 średnie buraki 1 cebula 150 g kaszy gryczanej olej do smażenia 2/3 szklanki nasion ciecierzycy pół kostki fety sól i pieprz szczypta mielonego kminku Buraki

Czerwień i błękit
Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczek z cebulką. Przepis na Wielkanoc 54

upieczona razem z cebulką na pewno zrobi furorę na wielkanocnym stole. Przepis na pieczoną białą kiełbasę z boczkiem i cebulką Składniki: około 8-10 białych kiełbas, tyle samo plasterków dobrego boczku wędzonego, 2-3 cebule. Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną? Każdą kiełbasę obwiń plasterkiem boczku, ułóż w naczyniu do zapiekania. Cebulę obierz, rozkrój na cztery części, rozłóż pomiędzy(...)pieczoną białą kiełbasę: Biała kiełbasa pieczona po góralsku. Świąteczny HIT. PRZEPIS Biała kiełbasa zapiekana w sosie bolońskim. Jakie to pyszne! [PRZEPIS] Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym. Rządzi w te święta [PRZEPIS] Pewniak na Wielkanoc. Biała kiełbasa pieczona w piwie Biała kiełbasa po berlińsku. Przepis na curry wurst Artykuł Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczek

Kulinarna Polska
Flammkuchen 21

śmietany 12% lub 18 % 200 g boczku 3 duże cebule Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażyć cebulę z boczkiem na patelni, do czasu, aż cebula zmięknie i lekko(...)lodówki i rozwałkować bardzo cienko (ja podzieliłam sobie ciasto na 2 części). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wysmarować całość śmietaną i wyłożyć cebulę oraz boczek. Piec w 220 stopniach przez 12 – 15 minut (w zależności od grubości ciasta). Krok po kroku: 1. Zagnieść ciasto 2. Pokroić cebulę oraz boczek 3. Podsmażyć cebulę i boczek 4. Rozwałkować

KuchniaWeDwoje.pl
Flammkuchen 182

cienko (ja podzieliłam sobie ciasto na 2 części). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wysmarować całość śmietaną i wyłożyć cebulę oraz boczek. Piec w 220 stopniach przez 12 – 15 minut (w zależności od grubości ciasta). Krok po kroku: 1. Zagnieść ciasto 2. Pokroić cebulę oraz boczek

KuchniaWeDwoje.pl
Nie przestaję się dziwić -Dzień Mamy ( 2013.05.26 ) 126

kiedy sondowana na okoliczność słodkości na Dzień Matki ( co by tu kupić bo piec to wiadomo , że nie będę )- radośnie stwierdziła , że z ciast to Ona by zjadła pieczony boczek ! . I zrobiła bym jej frajdę jak bym upiekła taki do chleba . No i co mam robić - piekę . Jak upiekę i ostygnie to pokarzę ten boczek zamiast tortu :) W każdym

Buniabaje w kuchni
Pieczeń z boczku 81

Dzień dobry :) Jeżeli lubicie różnego rodzaju pieczenie jako obkład na chleb to ten wpis jest właśnie dla Was :) Dzisiaj pieczeń z boczku, która idealnie smakuje z kromką chleba.   Pieczeń z boczku   Składniki   1 kilogram chudego boczku 1 czerwona papryka 30 dag pieczarek 1 łyżka masła 1 cebula 25 dag żółtego sera w kostce 1 szklanka mleka(...)kostkę wielkości 1,5 cm/ 1,5 cm. Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Do zmielonego boczku dodać pokrojoną paprykę, usmażone pieczarki, żółty ser, pietruszkę, mleko i do smaku sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę mięsną. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. Podawać

slodkababeczkaks
Pasztet na boczku 33

sprawdzonym przepisie na pasztet na boczku . Rodzina się zjeżdża, więc jest to bardzo dobra okazja, by upiec taki domowy pasztet. Ciekawi smaku jedliśmy go, gdy nie zdążył jeszcze całkowicie wystygnąć i trzeba przyznać, że przepis jest naprawdę dobry, do tego pasztet robi się szybko i niskim kosztem. Składniki na pasztet na boczku 1 kg boczku surowego 300 g wątróbki wieprzowej(...)namoczyć w wodzie, odcisnąć. W maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie zmielić boczek, wątróbkę, cebule oraz bułki. Do masy dodać jajka oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Pasztet na boczku piec 60-80 minut w piekarniku nastawionym na 190 o C ( grzałka góra

niecodziennikpary
Do diabła z dietą! Pieczony boczuś :-P 99

Boczek myjemy, osuszamy a następnie wcieramy w niego oliwę, sól, pieprz oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy boczek na całą noc do lodówki. Na następny dzień pieczemy w 190 stopniach około 40 minut.  pieczony boczek

Bon Appetit Małgorzaty
Boczek pieczony z ziołami 145

Boczek pieczony z ziołami         Składniki   60 dag boczku świeżego sól, pieprz 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii woda do podlania boczku     Sposób przygotowania   Boczek umyć, osuszyć. Przyprawy wymieszać ze sobą i razem z czosnkiem natrzeć tym boczek ze wszystkich stron. Boczek przesmażyć z obu stron

slodkababeczkaks
PIECZONY BOCZEK KANAPKOWY + FILMIK 92

Boczek pieczony kanapkowy jest nadzwyczaj smaczny, dobrze doprawiony, pyszny, mięciutki. Polecam przygotować go według mojego przepisu a będzie smakował wszystkim, polecam.  SKŁADNIKI :  2 kg boczku ze skórą, bez żeberek  sól, pierz  1 łyżka słodkiej papryki  ostra papryka do smaku  3-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego  1/2 łyżeczki(...)godzin w temperaturze 180 % C. Na początku naczynie nakrywamy, po 30 minutach można pokrywkę ściągnąć, zmniejszyć temperaturę do 170 % C i piec resztę czasu.  Mięso studzimy, następnie przekładamy w chłodne miejsce. Po stężeniu można boczek kroić. Jest wyjątkowo smaczny, polecam.                                    Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczona biodrówka na kanapki 92

boczek. Nieco zapomnianą częścią jest biodrówka, a to bardzo smaczny i miękki kawałek mięsa, który tez idealnie nadaje się na pieczeń. O czym należy pamiętać podczas pieczenia mięsa w domu? Mięso przede wszystkim najpierw należy zamarynować  w ulubionych przyprawach, miodzie, musztardzie czy ketchupie.  Powinno ono poleżeć w tej marynacie kilka lub kilkanaście godzin, wtedy nasza  pieczeń będzie(...)początkowej piec mięso pod przykryciem, żeby nam nie wyschło i dodatkowo, raz na jakiś czas, polewać je powstałym podczas pieczenia sosem, zapobiegnie to wysuszeniu się mięsa. Nie będę Was dalej przekonywać nad wyższością wędliny upieczony czy przygotowanej w domu, nad tą którą kupujemy w sklepie. Zapraszam Was po prostu po przepis na pyszną pieczeń w miodowo-musztardowej marynacie. Pieczona

Kulinarne przygody Gatity
Boczek pieczony na ostro 192

wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu (góra, dół), na 1,5 godziny.  Można piec bez rękawa ale trzeba pamiętać o tym, żeby mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Inaczej boczek spiecze się z wierzchu. Wolę boczek pieczony w rękawie. Jest wtedy równomiernie zapieczony i nie przypalony.  Stan pieczeni można sprawdzić termometrem(...)znaczy, że całość jest idealnie upieczona.  Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestudzenia i przełożyć na talerz. Sos, który pozostał po pieczeniu można wykorzystać do sosów - wystarczy zlać do pojemniczka, wstawić do lodówki i wykorzystywać w razie potrzeby. Boczek jest najlepszy po schłodzeniu w lodówce - czyli właściwie na drugi dzień. Skórę wtedy można zdjąć bez straty mięsa - właściwie sama odchodzi

Ze smakiem bez glutenu
Pieczona perliczka 30

rosół, a podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Mięso pieczonej perliczki jest delikatne i faktycznie chude, w smaku nieco bardziej wyraziste od kurczaka, ale nie tak bardzo jak kaczka lub gęś. Na pewno będziemy wyglądać kolejnej dostawy do sklepu, bo perliczka nam zasmakowała. Składniki na pieczoną perliczkę 1 perliczka 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach(...)pieprzem i solą, do środka włożyć cząstki obranej pomarańczy. Obłożyć plastrami boczku i przełożyć na blachę do pieczenia. Wlać 1 / 2 szklanki wody lub rosołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem około 1 godzinę 50 minut . Boczek mniej więcej po godzinie zdjąć. Perliczkę podczas całego pieczenia dość często polewać sosem, a w razie konieczności dolać

niecodziennikpary
Rolada z mięsa mielonego nadziewana pieczarkami i żółtym serem. 115

podczas pieczenia, nie wydziela wielkich ilości soków, dobrze się kroi. Minimum przypraw - maksimum smaku. Polecam! SKŁADNIKI na blaszkę keksówkę o długości 40 cm: 1 kg mięsa wieprzowego od łopatki - mielonego czerstwa bułka 2 jaja pół szklanki tartej bułki 0,7 kg pieczarek 30 dag sera żółtego ( najlepiej odmiana pół miękka) łyżka smalcu do podsmażenia pieczarek kilka plasterków owędzanego boczku(...)Roladę zawijać pomagając sobie papierem i wilgotnymi dłońmi. Z pomocą papieru mięso  delikatnie ścisnąć, by nie rozeszło się podczas pieczenia. Roladę przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Piec na papierze do pieczenia przez godzinę, w temperaturze 170 stopni. Wyciągnąć na 20 minut przed podaniem. Życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam! Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szaragi zapiekane w boczku z sosem holenderskim 106

holenderski z przepisu poniżej: (po przepis kliknij w banerek) Przygotowanie: 1. Szparagi umyć i osuszyć 2. Zawijać boczek naokoło szparagów po linii skosu, tak by całe szparagi były owinięte boczkiem Piec: W temperaturze 180-200 stopni przez 15-25 minut, w połowie pieczenia przewracamy szparagi na drugą stronę by boczek podpiekł się równomiernie. Podajemy na ciepło z sosem holenderskim. Smacznego

KreatywnePiny