posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy końce. Pomidorki myjemy i kroimy z ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy. Ciasto rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta po 1 cm z każdej strony. Nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem(...)spód tarty wyjmujemy z piekarnika, układamy pokrojony w plastry ser oraz szparagi, starając się, by ich główki były ułożone naprzemiennie z końcami. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki i podsmażony boczek. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut (w tej samej temperaturze). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Smakowity Blog Kulinarnysmakuje? ... no cóż, z talerzy zniknęła szybko. To chyba o czymś świadczy:) Przekonajcie się sami! Zapraszam do pieczenia;) Składniki (na dwie średnie cienkie pizze): 350 g mąki bezglutenowej 220 ciepłej wody 7 g suchych drożdży 3/4 łyżeczki cukru sól kilka plastrów boczku 2 cebule 4 pieczarki garść żółtego sera 4 duże ziemniaki łyżka masła płaska łyżka chrzanu(...)części - z ciasta powstaną dwie małe pizze lub jedna duża. Jak wolicie:) Ja robię dwie mniejsze na cienkim cieście:) Na rozwałkowane ciasto ułóż puree ziemniaczane, ser, cebulę i kwadraty boczku. Piecz około 15 minut w temp. 200C. Posypcie czymś zielonym, np. rukolą czy natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchniw majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach
Kulinarne przygody Gatityw majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach
Kulinarne przygody Gatitytuż po parzeniu, gdy już całkowicie wystygnie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy domowe wędliny: Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach
Kulinarne przygody Gatityskórą 50 g musztardy pieprz biały sól himalajska lub kłodawska opcjonalnie przyprawy np papryka , majeranek , 10 ząbków czosnku (umieścić w otworach zrobionych nożem w mięsie) Wybrać mięsny kawałek boczku ze skórą. Mięso umyć, oczyścić z ewentualnej sierści opalając palnikiem. Mięso natrzeć grubo i dokładnie solą oraz białym pieprzem z każdej strony. Od spodu mięso można dodatkowo posmarować musztardą. Przygotowane mięso(...)się przypiekła. Piec ok 40 minut w temperaturze 220 °C, pilnując by skóra nie przypaliła się zbyt mocno. Podawać z ulubionymi warzywami. Najlepiej smakuje świeżo przygotowany gdy skóra jest chrupiąca. Niestety odgrzewany nie daje już tego efektu Smacznego! — Nie podaję makro ponieważ to samo mięso a makro zależy od tego jak tłusty kawałek wybierzecie Artykuł BOCZEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
Ola la LCHFlubimy próbować i kombinować... Majówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy, wydrążamy środek tak by zostały dwie(...)ostatnie warstwy. Kaszankę rozdrabniamy i przyprawiamy. Całość pakujemy do cebuli. Owijamy w folię aluminiową i na ruszt! Szparagi pieczone z boczkiem: Szparagi myjemy, jeśli mamy zielone wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli mamy białe szparagi należy je jeszcze obrać. Delikatnie solimy, i owijamy boczkiem. Jeśli mamy dodajemy plasterek masełka i trochę czosnku. Całość owijamy w folię aluminiową
MarciochaKucharzyzapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka kurkumy 1/2 płaska łyżeczka kozieradki Nagrzać piecyk do 190 stopni - termoobieg Szpinak(...)poszarpać na kawałki Boczek, szynkę i cukinię pokroić w kostkę Wszystkie składniki wymieszać i doprawić Przełożyć do naczynia żaroodpornego Zapiekać 20 minut Smacznego
Szczęśliwa kuchniazapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka kurkumy 1/2 płaska łyżeczka kozieradki Nagrzać piecyk do 190 stopni - termoobieg Szpinak(...)poszarpać na kawałki Boczek, szynkę i cukinię pokroić w kostkę Wszystkie składniki wymieszać i doprawić Przełożyć do naczynia żaroodpornego Zapiekać 20 minut Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBoże Narodzenie podtrzymywał ciepło domu rodzinnego i przede wszystkim pamiętał o tradycyjnych świątecznych smakach i zapachach regionu. Dlatego tez moje święta pachną barszczem z grzybami, kapustą, pieczonym boczkiem z majerankiem, piernikiem i skórką pomarańczy, którą dodaję do sernika. Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję
Cztery Fajerynasionami dyni i chia, podajemy od razu – ciepłe. Omlet z boczkiem i serem 4 jajka M 1 pełna łyżka jogurtu greckiego 2 czubate łyżki posiekanego szczypioru 40g chudego boczku, pieczonego albo wędzonego na gorąco 2 plasterki sera topionego light sól pieprz 2 łyżeczki oliwy do podania: pomidor szalotką, solą i pieprzem, skropiony oliwą (1/2 łyżeczki) Jajka rozbijamy razem(...)smażeniu omletów przeczytacie TUTAJ ). Gdy spód omletu zaczyna się dosmażać, na płynny wierzch nakładamy porwany na kawałki topiony ser i pocięty na cienkie plasterki boczek. Smażymy jeszcze chwilę aż ser się rozpuści a boczek zagrzeje, składamy omlet i od razu podajemy. Smoothie ze szpinaku 200g szpinaku baby 1 płaska łyżeczka pasty waniliowej 150g skyru 250ml mleka 1 duży banan
Karo in the Kitchenteż wylepić formę ciastem bez wałkowania - ja tak robię). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować
Lekcje w kuchnimożna też wylepić formę ciastem bez wałkowania). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta
Lekcje w kuchniSzczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek Przygotowanie Wylepiłem ciastem okrągłą formę(...)gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny. Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem
R'n'G Kitchenogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo, gdzie zajęła I miejsce za ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim oraz w konkursie III Podkarpackie Smaki Myśliwskie - Agrobieszczady 2016, gdzie zdobyła II nagrodę za pieczeń z sarny. My wyjechaliśmy z zapasem serów z różnymi dodatkami. Bożena Wisła, Bukowiec 73, Telefon: 697 761807 Jak już ktoś będzie w odwiedzinach u Pani Bożeny to dosłownie kilkaset metrów(...)masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane zostały w 2015 r. na Listę
królestwo garów