pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:14/301)

Pieczony boczek na ostro 93

układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą ze wszystkich stron. Następnie zawijamy go szczelnie folią. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie około 48 h, ale może być krócej). Boczek pieczemy w folii, w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę (zależy od wielkości boczku, większy dłużej będzie się piekł

e-PrzepisyKulinarne
Babka marchewkowa 77

obranych 3 cebule pokrojonych w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Jak przygotować babkę ziemniaczaną z marchewką? Od kiedy odkryłam, że warzyw nie trzeba trzeć na tarce(...)soku. W dużej misce miksuję razem ziemniaki, jajka, marchewkę, cebulę, kaszę, olej i przyprawy. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładam połową boczku, wlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich, zamiast placka nan. Ale klasyczna wersja ze śmietaną też jest dobra. Zwykle jem ją prosto

Ugotowane pozamiatane
Wieprzowina na świąteczny obiad 96

polecam 50 naszych przepisów na Najlepsze przepisy z kurczaka na Obiad Wielkanocny . Wieprzowina na świąteczny obiad: Boczek faszerowany mięsem mielonym 2. Schab ze śliwką 3. Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 4. Kotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki 5. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 6. schab pieczony z tymiankiem . 7. Schab pieczony(...)pieczarkami 17. Schab pieczony faszerowany warzywami 18. Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 19. Karkówka pod pierzynką z pieczarkami 20. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 21. Karkówka pieczona miodowa 22. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym 23. bitki z karkówki wieprzowej 24. Kotlety siekane z karkówki 25. Kotlety panierowane z karkówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina. 128

sola i pieprzem. Radze nie solic zbyt mocno gdyz parmezan doda potrawie smaku, do tego boczek bedzie juz dosc slony. Foremke keksowke (10cmx24cm) wykladamy papierem do pieczenia, a nastepnie ukladamy w niej boczek w taki sposob by przykrywal dno i brzegi(...)foremki oraz by mozna bylo przykryc nim farsz. Poza tym plasterki boczku musza nachodzic na siebie. Do tak przygotowanej foremki nakladamy farsz. Calosc dociskamy, wygladzamy oraz przykrywamy wystajacymi plasterkami boczku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu musi odpoczac 5 minut zanim ja wyciagniemy z foremki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Marchewkowa zapiekanka z boczkiem 97

wędzonego 4 jajka sól i pieprz do smaku   Marchew obieramy, myjemy i gotujemy na parze ok. 10 minut Plasterki boczku opiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (najlepiej przykryć je papierem do pieczenia od góry(...)się zbyt mocno nie opiekły) Ugotowaną marchew blendujemy, łączymy z jajkami i przyprawiamy W formie o pieczenia wyłożonej papierem układamy warstwę boczku, następnie masę marchewkową i na górze znów boczek Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 45 minut

Żyję by jeść
Soczysty schab pieczony w rękawie do pieczenia 80

wysuszyć go na podeszwę, która stety niestety staje w gardle ;( Niżej możecie zobaczyć i przeczytać dzięki czemu mój schab zachował soczystość. Propozycję na inne pieczone mięsa znajdziecie tutaj: Boczek pieczony , klops wołowy , pieczona karkówka,   szynka pieczona . Składniki: Ok 1 kg schab mieszanka ziół i przypraw do pieczenia mięs 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego

Życie zaczyna się w kuchni
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 1080

razem do marynowania szynki użyłam musztardy z wędzoną papryką. Musztarda ta to unikalna kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka wieprzowa pieczona 45

Szynka wieprzowa pieczona , to świetny pomysł na główne danie podczas uroczystego obiadu. Ale też sposób na pyszną i aromatyczną domową wędlinę z piekarnika. Mamy więc nadzieję, że zainteresuje Cię przepis na pieczoną szynkę kulkę. Nasza szynka wieprzowa pieczona nie zawiera soli peklującej. Marynowana jest tylko w naturalnych ziołach i przyprawach. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym na metalowej podstawce(...)wodą lub bulionem, a to sprawia, że szynka nie wysycha. Jest aromatyczna i bardzo ładnie się prezentuje. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe wędliny . Min. domowego boczku pieczonego , pysznego smalcu z mięsem do słoików, oraz boczku żołnierskiego w sosie własnym . Zapraszamy na przepis. Szynka wieprzowa pieczona Składniki: szynka wieprzowa kulka: ok 1,5 kg czosnek

Kuchnia Na Wypasie
Roladki drobiowe ze szparagami i boczkiem 76

Danie idealne jako niedzielny czy też świąteczny obiad - roladki drobiowe faszerowane zielonymi szparagami, boczkiem i serem mozzarella. Całość upiekłam w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym). Podczas pieczenia boczek wytopił się, a piersi z kurczaka wchłonęły tłuszcz i dzięki temu, mięso nie było suche w smaku. Poniższe roladki przed podaniem warto przekroić na ukos (na dwie części), ponieważ prezentują się wtedy jeszcze(...)boczek pokroić na cienkie plasterki i owinąć nim drobiowe roladki. Całość ze sobą spiąć za pomocą wykałaczek (tzn. plasterek boczku do roladki drobiowej). Ewentualnie boczek posypać świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia w 195ºC przez około 25-30 minut. 10 minut pod koniec pieczenia, do naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone pomidory (ćwiartki). Gotowe roladki muszą

Ugotować
Klops z wieprzowiny i dzika z boczniakami 71

dzika i boczek zmielić Grzyby ugotować, odcedzić i również zmielić Składniki połączyć, dodać ubite na pianę jajka, przyprawy, wymieszać Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch położyć cienkie plastry boczku.            Piekłam w foremce 30 x 11 cm w temp. 180*C przez

Proste Potrawy
Pieczone ziemniaki zawijane w boczku 119

zupie, czy jako dodatek do obiadu. Ten prosty produkt może również służyć za super przekąskę! Dziś wam pokażę jeden z takich pomysłów. Są to pieczone ziemniaki w boczku. Są pyszne. Idealnie sprawdzą się do obiadu, ale też jako przekąska. Przez mięsny dodatek są dosyć syte. Są kaloryczne, ale są bardzo smaczne. Spróbujcie, a się przekonacie :).  Składniki: 10 niewielkich(...)układamy na blasze.  Kiedy wszystkie ziemniaki zostaną wyłożone to obsypujemy je z wierzchu solą ziołową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem i pieczemyboczek ładnie się zarumieni.  Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać do obiadu, lub jako przekąskę np. z sosem czosnkowym. Napiszcie w komentarzu, czy lubicie takie przekąski

Gotuj z Mąką
Pasztet drobiowy w boczku 82

Obalam stereotypowe myślenie, że pasztet pieczemy tylko na święta Pasztet drobiowy w boczku to fenomenalna i smaczna propozycja również na co dzień. Moja rodzinka zajadała się nim na śniadanie i kolację. Znikła błyskawicznie i cieszę się, że w ogóle udało mi się go dorwać do zdjęcia XD Ja przygotowałam pasztet od początku, ale śmiało możecie wykorzystać do niego mięso(...)dokładnie smarujemy smalcem. Wykładamy ją plastrami boczku w taki sposób, aby na zewnątrz zostały kawałki, które przykryją wierzch pasztetu. Wypełniamy mięsną masą i przykrywamy boczkiem. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez około godzinę. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Smacznego Artykuł Pasztet drobiowy w boczku pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pieczona polędwiczka w sosie serowym zawijana w boczek 163

dopiero była uczta! Zawijana w boczek pieczona polędwiczka w sobie serowym, glazurowane w miodzie marchewki i puree ziemniaczane z oliwą truflową! Oooch! Tak naprawdę nie wiem co było najlepsze w tym wszystkim, bo wszystko było rewelacyjne. Delikatna polędwiczka przełamana boczkiem, lekko pikantny sos serowy, słodkie marchewki, wytworne ziemniaczane puree... Serio, powinniście kiedyś to zrobić. Ten sos serowy będę częściej(...)wszystkiego o mięsie, kiełbasach, wędlinach, itp. A także zrobimy zakupy gdybyśmy zapragnęli sami przygotować jakieś kiełbasy/wędliny w domu. Tam jest wszystko co potrzeba. PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła (plus odrobina do natarcia

Marder&Marder Manufacture
Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa 126

Pieczona rolada z chudego boczku o cebulowo-czosnkowym aromacie , doskonale doprawiona , idealna na zimno jako wędlina na kanapki, prosto i smacznie :)  Polecam! Składniki: 2 kg cienkiego chudego boczku w płacie 2 małe cebule ½ główki czosnku Sól himalajska do smaku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób wykonania: Boczek opłukać pod zimną(...)całą noc w lodówce. Następne dnia, wyjąć z lodówki, ogrzać do temp pokojowej, piec pod przykryciem około 2 godziny w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pieczenia przykrycie zdjąć i zrumienić boczek. Podawać na zimno pokrojony w plastry. Smacznego

Wanilia i Kardamon