pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:13/301)

Boczek faszerowany mięsem mielonym 296

Ostatnio miałam ogromną ochotę na boczek pieczony, postanowiłam go nafaszerować mięsem mielonym i pieprzem kolorowym. wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny a w dodatku ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Polecam na przyjęcia rodzinne, święta lub kanapki. Składniki: 1,5 kilogram boczku bez skóry 0,5 łyżeczki pektosoli 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki(...)przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 90 minut, przez kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia. Upieczony boczek pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem schładzamy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Pieczony filet z kurczaka na kanapki 525

Pieczony filet z kurczaka na kanapki to kolejny przepis na blogu z serii domowe wędliny. Na sklepowe wyroby niewiadomego pochodzenia i o wątpliwym składzie najlepszą alternatywą są domowe wędliny. Tym razem proponuję Wam wykorzystać filety z kurczaka, które po upieczeniu są pyszne, soczyste i aromatyczne za sprawą przypraw, zostały upieczone w torebkach aluminiowych z okienkiem, dzięki czemu widzimy mięso(...)domowe wyroby: Kiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem 120

nudne w postaci puree, czy prosto z wody. Zdecydowanie smaczniejsze są pieczone ziemniaki, a gdy dodamy do nich boczek i ser - nikt im się nie oprze. Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem to super pomysł jako dodatek do obiadu, polecam spróbować z sosem czosnkowym! Składniki na pieczone ziemniaki z boczkiem i serem: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6 młodych(...)delikatnie nożem. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia. Ziemniaki wycieramy ręcznikiem papierowym. Boczek kroimy w cieniutkie plastry i wkładamy go w miejsca, gdzie zostały nacięte ziemniaki. Oprószamy je przyprawami i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia posypujemy je tartym żółtym serem

Gotuj z Prezesem
Sałatka Cobb, czyli kurczak, awokado i jajko 11

jest to danie niezwykle smaczne i bardzo sycące. Choć jest lekka, można nią nakarmić drwala. Subtelna w smaku dzięki warzywom, ma też charakter za sprawą pieczonego kurczaka i pieczonego boczku, który nadaje jej lekko dymnego posmaku. Ważnym składnikiem sałatki Cobb jest dressing. My proponujemy jego super lekką wersję z jogurtem, ziołami i niewielką ilością musztardy miodowej. W klasycznej(...)pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety w kostkę. Boczek

Niedzielny kucharz
Środa: Sałatka COBB 68

danie niezwykle smaczne i bardzo sycące. Choć jest lekka, można nią nakarmić drwala. Subtelna w smaku dzięki warzywom, ma też charakter za sprawą pieczonego kurczaka i pieczonego boczku, który nadaje jej lekko dymnego posmaku. Ważnym składnikiem sałatki Cobb jest dressing. My proponujemy jego super lekką wersję z jogurtem, ziołami i niewielką ilością musztardy miodowej. W klasycznej wersji dressing(...)minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Krok 2 Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka Cobb, czyli kurczak, awokado i jajko 132

danie niezwykle smaczne i bardzo sycące. Choć jest lekka, można nią nakarmić drwala. Subtelna w smaku dzięki warzywom, ma też charakter za sprawą pieczonego kurczaka i pieczonego boczku, który nadaje jej lekko dymnego posmaku. Ważnym składnikiem sałatki Cobb jest dressing. My proponujemy jego super lekką wersję z jogurtem, ziołami i niewielką ilością musztardy miodowej. W klasycznej wersji dressing(...)minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Krok 2 Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę

Niedzielny kucharz
Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku 750

samodzielnie zrobione, od początku do końca jest przez nas kontrolowane – niepotrzebne są żadne cuda i tablica Mendelejewa, żeby z odpowiedniego kawałka mięsa zrobić pyszną wędlinę. Peklowany pieczony boczek, zawinięty w bardzo ładną roladę, ma szansę zostać gwiazdą świątecznego talerza wędlin. Jego naszykowanie nie wymaga żadnych wybitnych umiejętności, fachowych narzędzi, szynkowaru czy wędzarni – przyda Wam się za to siatka masarska(...)boczek wstawiamy na najniższą półkę w lodówce i zostawiamy na 3-4 dni – cienkiemu płatowi mięsa więcej czasu na zakonserwowanie nie jest potrzebne , a i boczek mógłby się zrobić zdecydowanie zbyt słony. WIĄZANIE I PIECZENIE Zapeklowane mięso wyjmujemy z marynaty, oczyszczamy resztek przypraw. Boczek rozkładamy stroną z większą ilością tłuszczu na desce, osuszamy płat mięsa papierowym ręcznikiem. Cieniutko posypujemy mięso

Karo in the Kitchen
PIECZONY BOCZEK W CEBULI 45

Pyszny pieczony boczek - idealny do świeżego chlebka.  Składniki: 1,2 kg boczku główka czosnku 1 bądź 2 cebule 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka soli  pieprz  Liść laurowy,ziele angielskie Osuszony boczek nacieramy solą, pieprzem i połową roztartego czosnku. Drugą połowę ząbków wciskam w boczek robiąc w nim niewielkie dziurki nożem. Całość obsypuje majerankiem i wstawiam(...)parę liści laurowych i ziela angielskiego.  Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180. st. C , przykrywam i piekę ok 1 godziny. Po tym czasie otwieram by boczek i cebulka się trochę przyrumieniły i piekę jeszcze 20 minut

Niespełnione zdolności kulinarne
Boczek rolowany pieczony 174

mięsko do kanapek. Smak i zapach nie ma sobie równych.     Składniki: -ok. 2 kg boczku ( w jednym kawałku ) -solanka ( jak do mięs pieczonych ) -słodka papryka    Ok. dwa dni przed pieczeniem boczek umieszczamy w solance, wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy.  Po dwóch dniach wyjmujemy z solanki, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Boczek zwijamy(...)temperatury 180 st. C na 60 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 30  minut. Ponownie przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 40 minut. Wyłączamy temperaturę a boczek pozostawiamy w piekarniku na kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i z naczynia, studzimy i po ok. 2 godzinach zdejmujemy sznurki a boczek wstawiamy do lodówki

Maminek kulinarny
Boczek z kombiwaru 186

Kolejne podejście do mojego nowego urządzenia w domu czyli kombiwaru..tym razem piekłam boczek..powiem Wam , że lepiej się piecze niż w zwykłym piekarniku..nic się nie przypala..W czasie pieczenia mięsko przewróciłam tylko raz..tak dla pewności..ale i bez przewracania też by się upiekło.Takie mięsko można upiec również w piekarniku . boczek  sól, pieprz majeranek przyprawa

Moje domowe kucharzenie
Udka pieczone z pomidorkami i ziemniakami 41

Jeśli szukasz przepisu na jednogarnkowe pieczone danie to polecam mój przepis na soczyste kawałki kurczaka pieczone ze słodkimi pomidorkami, ziemniakami i plastrami boczku z wspaniałym w smaku sosem. Mięso wcześniej zamarynowane jest bardzo aromatyczne a finalnie delikatne i rozpływające się w ustach. Danie, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Danie podane na stole dla rodziny(...)ziemniaki (nie obieraj ich). Wszystko lekko posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Po tym czasie do mięsa z ziemniakami dołóż pokrojony na kawałki boczek. Piecz kolejne 15 minut. Pomidorki pokrój na pół, dodaj do pieczonego mięsa i warzyw, piecz 20 minut. Udka pieczone z ziemniakami i pomidorkami udekoruj świeżymi ziołami, np. natką

Zasmakuj Kuchni
Pieczony boczek 81

stół w kategorii mięsa. Składniki ok 1 kg surowego boczku bez skóry i żeber łyżeczka soli 2 spore ząbki czosnku majeranek otarty 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Dobę przed pieczeniem boczek moczymy w solance, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu soli peklującej. Można pominąć ten krok. Następnie: Boczek płuczemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy np. papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i przeciskamy(...)stopni z termoobiegiem. Pieczemy 35 minut, po tym czasie przekręcamy go na drugą stronę i pieczemy kolejne 35 minut. W między czasie podlewając wodą jeśli odparuje.  Pieczemy bez przykrycia ale gdyby boczek za mocno się rumienił, możemy go przykryć folią aluminiową. Upieczony po wystudzeniu zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki

Życie zaczyna się w kuchni
Klops z jajkiem 143

bułkę tartą i łączymy składniki (ja robię to dłonią). Na końcu dorzucamy wystudzoną cebulę i starty ser i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plastry boczku obok siebie tak aby wystawały poza keksówkę. Na boczek kładziemy 1/3 mielonego mięsa, na to jajka przez środek a na końcu resztę(...)mięsa tak aby jajka były zakryte mięsem mielonym. Boczek, który wystaje nam poza blaszkę kładziemy na naszego klopsa. Ja miałam krótkie plastry więc na górę ułożyłam jeszcze kilka plastrów boczku. Pieczemy około 1 godziny

Amatorka kuchenna
Boczek rolowany z papryką i porem 95

Boczek pieczony w rękawie nie ma sobie równych - mięciutki, soczysty,  otulony delikatnie zrumienioną, ale nie twardą skórką.  Z warzywnym wnętrzem pięknie prezentuje się na półmisku. Ale ostrożnie, bo taki boczek szybko idzie w boczki ;). Składniki: 1,2 kg surowego boczku ze skórką, jasna część z 1 dużego pora, 1 słodka czerwona papryka, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki(...)lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie boczek wyjmujemy, rozkładamy na desce i posypujemy od wewnętrznej strony majerankiem. Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w cienkie podłużne paski i układamy na płacie w poprzek. Całość ciasno zwijamy, nacieramy dwoma rodzajami papryki i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego

Nie tylko w kuchni