Szynka dymiona na zimno-dojrzewająca

Szynka  dymiona na zimno-dojrzewająca

Szynka dymiona na zimno-dojrzewająca

Surowiec -szynka 1-1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie ja przez chwile delikatnie masowałem. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz. Wędzenie Była wędzona dwa dni w temperaturze 25 stopni pierwszego dnia 8 godzin a drugiego 6 godz. Podsuszanie -5-10 dni w temp.15-17 stopni. U mnie odbywało się to przy delikatnie uchylonym oknie ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Autor

Jacek WiertelJacek Wiertel

Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, szynka

Inne przepisy z Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.