Fougasse - chleb z Prowansji

Fougasse - chleb z Prowansji

Fougasse - chleb z Prowansji

Fougasse to pochodzący z Prowansji francuski chleb w kształcie liścia . Jest on trochę podobny do włoskiej foccacii. Jest to płaski chleb z dużą ilością pysznej chrupiącej skórki. Można go robić z różnymi dodatkami, ziołami, gruboziarnistą solą, suszonymi pomidorami czy oliwkami. Składniki na 2 chlebki:  Zaczyn (poolish) 170 g - mąka pszenna t 550 lub 650 170 g - woda 2,5 g - drożdże świeże prasowane Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, wymieszać do jednorodnej konsystencji. Fermentacja 60 minut w temperatu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.