Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie

Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie

Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie

Przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak wspaniale, może smakować tylko wtedy, gdy jest robiony w domu. Składniki: ➧ 5 łyżek zakwasu ➧   200 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu) ➧  400 gramów mąki orkiszowej ➧   550 ml ciepłej wody ➧   1 łyżka soli ➧   1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Szczęśliwa kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.