Chleb z dziurą... Sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywka jakim jest chleb... U nas nazywa się to chleb z dziurą, od kiedy pamiętam tata robił całej rodzinie na niedzielne śniadanie... W środku jajko z płynnym żółtkiem. Wykrawamy w kawałku chleba dziurę, zostawiając brzeg ok. 1 cm. Podsmażamy na oleju (pamiętajcie aby kłaść na gorący tłuszcz, inaczej chleb zamieni się w gąbkę wciągającą tłuszcz), najpierw jedna strona, nie za mocno potem druga też lekko, wrzucamy jedno lub dwa jajka w zależności od wiel... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...