Palcówka, surowa wędlina dojrzewająca

Palcówka, surowa wędlina dojrzewająca

  Jeśli lubicie wędliny dojrzewające, to polubicie również tą kiełbasę. Jest dobrze doprawiona, bardzo aromatyczna, doskonała jako przekąska do piwa. Trzeba ją kroić na cienkie plasterki Co potrzeba: 1500 g łopatki, 600 g boczku bez kości i skóry, 20 g soli peklowej na 1 kg mięsa, 2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 1 duża główka   czosnku przepuszczonego przez praskę, Jelita wieprzowe ok. 2 metry, 1 płaska łyżeczka cukru Wykonanie: Mię...

Czytaj dalej na blogu Bułka z Chlebem

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.