Jeśli lubicie wędliny dojrzewające, to polubicie również tą kiełbasę. Jest dobrze doprawiona, bardzo aromatyczna, doskonała jako przekąska do piwa. Trzeba ją kroić na cienkie plasterki
Co potrzeba:
- 1500 g łopatki,
- 600 g boczku bez kości i skóry,
- 20 g soli peklowej na 1 kg mięsa,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka cząbru,
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
- 1 duża główka czosnku przepuszczonego przez praskę,
- Jelita wieprzowe ok. 2 metry,
- 1 płaska łyżeczka cukru
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę 0,5 cm, dodajemy pieprz, tymianek, cząber, ziele angielskie, czosnek, sól peklową, mieszamy długo i dokładnie (ok. 15 minut), przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie dodajemy 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej, 1 płaską łyżeczkę cukru, wyrabiamy dokładnie ok 15 minut. Nadziewamy jelita za pomocą lejka. Jelito wieprzowe nadziewamy całe na lejek, a następnie w lejku umieszczamy mięso i popychamy je palcem lub końcem drewnianej łyżki. Jeżeli macie końcówkę do robienia kiełbasy w maszynce do mięsa, to jak najbardziej możecie sobie pomóc. Kiełbasę wiążemy w pętka, przewieszamy przez kij, suszymy w ciepłym i przewiewnym miejscu 48 godzin. Potem suszymy w chłodnym i przewiewnym miejscu przez 14 dni.
Ważne! Jelita wieprzowe zazwyczaj są przechowywane w soli, więc przed użyciem musicie je kilkakrotnie płukać w zimnej wodzie i moczyć przynajmniej 1 godzinę, żeby pozbyć się soli.
Jeżeli nie wykorzystacie całego jelita, zasypcie je ponownie sporą ilością soli, włóżcie do woreczka i dajcie do zamrażarki. Dzięki soli nie zamarzną na kość. Możecie je tak trzymać ok. 1 roku.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1