Palcówka, surowa wędlina dojrzewająca

 

Palcówka, surowa wędlina dojrzewajaca

Jeśli lubicie wędliny dojrzewające, to polubicie również tą kiełbasę. Jest dobrze doprawiona, bardzo aromatyczna, doskonała jako przekąska do piwa. Trzeba ją kroić na cienkie plasterki

Co potrzeba:

  • 1500 g łopatki,
  • 600 g boczku bez kości i skóry,
  • 20 g soli peklowej na 1 kg mięsa,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • 1 duża główka  czosnku przepuszczonego przez praskę,
  • Jelita wieprzowe ok. 2 metry,
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę 0,5 cm, dodajemy pieprz, tymianek, cząber, ziele angielskie, czosnek, sól peklową, mieszamy długo i dokładnie (ok. 15 minut), przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie dodajemy 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej, 1 płaską łyżeczkę cukru, wyrabiamy dokładnie ok 15 minut. Nadziewamy jelita za pomocą lejka. Jelito wieprzowe nadziewamy całe na lejek, a następnie w lejku umieszczamy mięso i popychamy je palcem lub końcem drewnianej łyżki. Jeżeli macie końcówkę do robienia kiełbasy w maszynce do mięsa, to jak najbardziej możecie sobie pomóc. Kiełbasę wiążemy w pętka, przewieszamy przez kij, suszymy w ciepłym i przewiewnym miejscu 48 godzin. Potem suszymy w chłodnym i przewiewnym miejscu przez 14 dni.

Ważne! Jelita wieprzowe zazwyczaj są przechowywane w soli, więc przed użyciem musicie je kilkakrotnie płukać w zimnej wodzie i moczyć przynajmniej 1 godzinę, żeby pozbyć się soli. 

Jeżeli nie wykorzystacie całego jelita, zasypcie je ponownie sporą ilością soli, włóżcie do woreczka i dajcie do zamrażarki. Dzięki soli nie zamarzną na kość. Możecie je tak trzymać ok. 1 roku.

Smacznego :))

jelita wieprzowe, łopatka wieprzowa, boczek, ziele angielskie, czosnek, tymianek, sól peklowa, cząber, kiełbasa, wieprzowina, domowa wędlina, wędlina dojrzewająca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1