SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr 8 -szynka 1,7 kg/ 5mm -karkówka 1,7 kg /5mm -golonka 0,9 kg /5mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól -16-18 g/kg -czosnek świeży -4g/kg -pieprz czarny 4 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 3 g/kg -chilli jalapeno 1 g/kg -przyprawa blok mięsny 5 g/kg (dla chętnych) -woda 20 % -mąka ziemniaczana 3 % WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabni... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.