Chyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki. Golonkę możecie zjeść podaną z ziemniakami z wody, pieczywem ale obowiązkowo z musztardą albo chrzanem. Przepis oraz lista składników poniżej… Składniki 2 golonki 3 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziela angielskie 3 liście(...)laurowe sól pieprz zakwas do żurku Dodatkowo pieczywo chrzan musztarda gęsta śmietana Przepis na gotowaną golonkę i żurek W garnku w ok. 2 litrach wody na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny gotujemy golonki. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy golonki, do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Golonki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Poznaj mój prosty przepis na golonkę gotowaną, która smakuje na ciepło oraz na zimno. Świetnie sprawdzi się na obiad lub jako wędlina na kanapki. Sprawdź jaką wybrać golonkę oraz jak długo gotować, aby była miękka i smaczna. Gotowana golonka wieprzowa to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Za sprawą wyjątkowego smaku, ma wielu wielbicieli, pomimo że nie należy do małokalorycznych dań. Dobra(...)golonka musi być miękka, delikatna i nie gumiasta. Składniki: Kaloryczność: 350 kcal w 100 g (jeśli odejmiemy skórę, to dużo mniej). 2,5 kg golonki wieprzowej * 1 łyżeczka soli na każdy litr wody 4 kulki ziela angielskiego łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 3 listki laurowe możesz też dodać około 500 g włoszczyzny ** * Jaką wybrać golonkę? Mam do wyboru 2 rodzaje golonki
Ania gotujeTłuściutkie mięso ze świńskich golonek jest odbierane dość kontrowersyjnie. Z jednej strony zawiera olbrzymią ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest tłuste i co za tym idzie wydaje się ciężkie. Z drugiej strony zawiera dużą ilość kolagenu i elastyny, dostarcza żelaza i witamin z grupy B które w tym połączeniu są łatwo przyswajalne. My od czasu do czasu lubimy zjeść kawałek czegoś(...)tłustszego, w końcu nie jemy tego na co dzień. Myślę że spożywanie golonki 3 razy do roku, nie powinno nikomu zaszkodzić. Drukuj Golonka pieczona w piwie i miodzie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Bawarska Trudność: Średnie Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie i pieczenie 3 godz. Kalorie 230 kcal Golonka pieczona w marynacie
ProstePesto.plPrzyszedł nam smak na golonkę, została zakupiona. Tym razem jednak miałam ochotę na jakąś modyfikację, bo zwykle przyrządzamy ją gotowaną i jemy z chrzanem bądź musztardą. Przeszukałam przepisy i na ich podstawie stworzyłam własny przepis na golonkę pieczoną na kapuście:) Składniki na 3 porcje: 3 małe goloneczki 600 g kapusty kiszonej 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku(...)przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek Najpierw włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem (kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam do miękkości. Piekarnik nagrzałam do 200 0 C. Wyłożyłam
Zdrowa Kuchnia SowyGolonka ... hmm niby taka zwykła i pospolita, a jednak można zrobić z niej coś więcej. Dlaczego po Bawarsku? Otóż, kuchnia Bawarska opiera się na konsumowaniu różnych tłustych i nie mało kalorycznych mięs, zapijanych morzem piwa pszenicznego... Brzmi nieźle! Jak dla naszej męskiej populacji, ale również damska cześć, pomijając oczywiście tabelę kaloryczną , raczy się tym specjałem! Jakim jest tytułowa(...)golonka. W Bawarii również duże powodzenie ma biała kiełbasa, boczek, wątróbka itp... Standardowymi dodatkami są tarty chrzan, musztarda i mało popularny ogórek kiszony. Jak się dowiedziałam, czego nie byłam świadoma, że w moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.." Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych
Zainspiruj się kuchniąGolonka w kapuście gotowana. Golonka gotowana to bardzo prosta potrawa, wymaga jednak trochę czasu. Gdy za gotowanie zabierał się Piotrek to przeważnie przygotował golonkę gotowana (z wody ), ta właśnie golonka od lat jest jednym z najczęściej poszukiwanych przepisów na blogu. Golonka to ulubione danie Piotra, robię ją przynajmniej raz w miesiącu. często przygotowuję Golonkę w piwie. Kilka razy przygotowałam golonkę(...)bawarsku z warzywami tutaj Ale odkąd mamy wolnowar (nawet dwa o poj. 3 litry i 5,7 litra) i kiedy wiem wcześniej, że mój mąż zapragnął golonki w kapuście to golonkę w kapuście przygotowujemy w wolnowarze. Golonkę w kapuście lubią chyba wszyscy mężczyźni, znajdzie się też kilka amatorek golonki wśród pań. Natomiast jeśli jednak ta zachcianka przyjdzie znienacka to polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio same słodkości pojawiały się na moim blogu. Dziś proponuję golonkę! Wykonanie niby klasyczne, a jednak nie do końca. Życzliwi na widok mojej golonki uśmiechali się pod nosem, a to z powodu rozmarynu, który kojarzył im się z sianem :) Przecież nie nazwę tej golonki golonką pod sianem, heh. Przepis wyszperałam u Delimama . Mnie i dziecku smakowała, mojemu mężczyźnie(...)też, więc z czystym sumieniem polecam! Składniki potrzebne do gotowania golonki: 2 średnie golonki 200 ml jasnego piwa 0,5 l bulionu drobiowego 1 marchewka pokrojona w grube plastry 1 średnia pietruszka pokrojona w grube plastry 1 cebula pokrojona w grubsze piórka 1 liść laurowy 4 ząbki czosnku 4 ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Składniki potrzebne podczas pieczenia golonki
Blondynka GotujeGolonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat wędzonej papryki oraz ostrość czosnku i musztardy. Gotowanie, marynowanie i pieczenie sprawia, że tak przygotowana pieczona golonka to prawdziwy rarytas.To danie to będzie Waszą pozycją obowiązkową w okresie jesienno-zimowym. Oto przepis na golonko(...)pieczone w glazurze z papryką wędzoną pimenton! Składniki potrzebne do przygotowania golonki pieczonej w glazurze z papryką wędzoną pimenton Porcja na 1 tylną golonkę wieprzową 1 golonka wieprzowa ze skórą (duża z tylnej nogi) Wywar do gotowania golonki 3 liście laurowe ok. 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 5 goździków pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka
KorniszonkiGolonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat wędzonej papryki oraz ostrość czosnku i musztardy. Gotowanie, marynowanie i pieczenie sprawia, że tak przygotowana pieczona golonka to prawdziwy rarytas.To danie to będzie Waszą pozycją obowiązkową w okresie jesienno-zimowym. Oto przepis na golonko(...)pieczone w glazurze z papryką wędzoną pimenton! Składniki potrzebne do przygotowania golonki pieczonej w glazurze z papryką wędzoną pimenton Porcja na 1 tylną golonkę wieprzową 1 golonka wieprzowa ze skórą (duża z tylnej nogi) Wywar do gotowania golonki 3 liście laurowe ok. 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 5 goździków pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka
Gotujemy i jemyGolonka w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi tłustych mies, może usunąć nadmiar tych tłustości z golonki..U mnie oczywiście golonka robiona w szynkowarze..a przyprawy..wszystko zależy od wielkości golonki i własnego gustu i smaku..ja akurat miałam przyprawę typowo(...)golonki i ją wykorzystałam ..a ta przyprawa to Golonko po chłopsku .. golonka peklosól przyprawa Golonko po chłopsku Z golonki usunąć kość [w razie potrzeby usunąć nadmiar tłustych kawałków].Całość natrzeć peklosolem i przyprawą do golonki .Zwinąć i przełożyć do szynkowaru. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przełożyć do szynkowaru, zamknąć.Odstawić ponownie do lodówki.Następnie szynkowar wstawić
Moje domowe kucharzenieDzisiaj będzie może mało dietetycznie, ale każdemu panu, który lubi golonkę trzeba od czasu do czasu taką przyjemność zrobić ;) Dobra golonka wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. Niestety nie działa to tak, że wrzucimy do wody, wyjmiemy i już. Najpierw musi poleżeć sobie w lodówce natarta solą. Później godzinka lub dwie gotowania i drugie tyle pieczenia. W między czasie trzeba sprawdzać(...)polewać piwem itd. Ważne, żeby golonkę wrzucić do wrzącej wody, mięso będzie wtedy zwarte i nie będzie się rozlatywać. Składniki: - 2 golonki wieprzowe (czasem proszę pana w sklepie, żeby przeciął je na pół, wtedy czas przygotowania odrobinę się skraca, ale na talerzu wygląda mniej efektownie) - kilka ząbków czosnku (około pięciu) - sól - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu
Kraina Tysiąca SmakówGolonka to kontrowersyjny smakołyk.Polacy kochają jednak golonkę,już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak,szczególnie środkowa cześć przedniej nogi.Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem,a i ja uwielbiam to mieciutkie,rozpływajace sie w ustach mięso,choć bardzo rzadko ją przygotowuję.Ten rarytas,który króluje w menu większości restauracji w 100 g ma okolo 300 kcal i ma zgubny(...)wpływ na poziom naszego cholesterolu. Spożycie golonki ma jednak i pozytywne strony.Golonka to scięgna i gruba skóra,która jest źródłem kolagenu i elastyny.Te z kolei mają korzystny wpływ na nasze stawy,stan skóry,włosów i paznokci.Ponadto mięso zawiera sporo białka witamin z grupy B i żelaza. Golonkę przygotowałam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób,po prostu ugotowalam ją z warzywami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań. Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki: 1 duża(...)golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 mały seler kila ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz, 1 łyżka soli peklowej Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNoworoczny obiad, ale też na sobotni, niedzielny, czy też na codzienny obiad polecam przepis na Golonkę w piwie z warzywami, przygotowaną w wolnowarze. Golonka to danie, które lubią prawie wszyscy faceci. Niektóre kobiety też uwielbiają golonki. Bez wolnowaru też wyjdzie, ale niestety wtedy trzeba pilnować, aby nic się nie przypaliło, trzeba uzupełniać płyn, w ogóle trzeba sobie tym daniem zaprzątać(...)garnka, przykrywamy pokrywką, podlewamy płynem i zapominamy o daniu na kilka godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala Ostatnio przygotowana była na obiad pyszna golonka z wolnowaru , duszona w kapuście kiszonej oraz pyszna galareta wieprzowa. Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, ( Golonkę duszoną w piwie) jest już na blogu, ten przepis jest trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMetod przygotowania golonki jest mnóstwo, ja zaproponuje Wam mój sposób. Najpierw gotowana, a później pieczona. Golonkę oczyścić, opalić jeśli są jakieś włoski na skórze, golonka musi być czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą(...)Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać piwo, dodać chrzan,kminek, kilka igieł rozmarynu posiekanego drobniutko, łyżeczka czarnego pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód,ocet winny,musztardę, Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana. Dodatkowo : ziemniaki obrać, pokroić
Kuchnia PokoleńPyszna golonka duszona w piwie karmelowym . Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce
Buniabaje w kuchni