golonka - przepisów 655

  1. Golonka w kapuście pieczona
    Golonka w kapuście pieczona

    Przyszedł nam smak na golonkę, została zakupiona. Tym razem jednak miałam ochotę na jakąś modyfikację, bo zwykle przyrządzamy ją gotowaną  i jemy z chrzanem bądź musztardą. Przeszukałam przepisy i na ich podstawie stworzyłam własny przepis na golonkę pieczoną na kapuście:) Składniki na 3 porcje: 3 małe goloneczki 600 g  kapusty kiszonej  1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku(...)przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek Najpierw włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem (kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam do miękkości. Piekarnik nagrzałam do 200 0 C. Wyłożyłam

    Przepis pochodzi z bloga Zdrowa Kuchnia Sowy, prowadzonego przez Kuchniasowy.

  2. Golonka po Bawarsku...
    Golonka po Bawarsku...

    Golonka ... hmm niby taka zwykła i pospolita, a jednak można zrobić z niej coś więcej. Dlaczego po Bawarsku?  Otóż,  kuchnia Bawarska opiera się na konsumowaniu różnych tłustych i nie mało kalorycznych mięs, zapijanych morzem piwa pszenicznego... Brzmi nieźle! Jak dla naszej męskiej populacji, ale również damska cześć, pomijając oczywiście tabelę kaloryczną , raczy się tym specjałem! Jakim jest tytułowa(...)golonka. W Bawarii również duże powodzenie ma biała kiełbasa, boczek, wątróbka itp... Standardowymi dodatkami są tarty chrzan, musztarda i mało popularny ogórek kiszony. Jak się dowiedziałam, czego nie byłam świadoma, że w moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.."  Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych

    Przepis pochodzi z bloga Zainspiruj się kuchnią, prowadzonego przez Zainspiruj się kuchnią.

  3. Golonka w Piwie z Miodem i Rozmarynem
    Golonka w Piwie z Miodem i Rozmarynem

    Ostatnio same słodkości pojawiały się na moim blogu. Dziś proponuję golonkę! Wykonanie niby klasyczne, a jednak nie do końca. Życzliwi na widok mojej golonki uśmiechali się pod nosem, a to z powodu rozmarynu, który kojarzył im się z sianem :) Przecież nie nazwę tej golonki golonką pod sianem, heh. Przepis wyszperałam u  Delimama . Mnie i dziecku smakowała, mojemu mężczyźnie(...)też, więc z czystym sumieniem polecam! Składniki potrzebne do gotowania golonki: 2 średnie golonki 200 ml jasnego piwa 0,5 l bulionu drobiowego 1 marchewka pokrojona w grube plastry 1 średnia pietruszka pokrojona w grube plastry 1 cebula pokrojona w grubsze piórka 1 liść laurowy 4 ząbki czosnku 4 ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Składniki potrzebne podczas pieczenia golonki

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  4. Golonka po chłopsku
    Golonka po chłopsku

    Golonka  w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi tłustych mies, może usunąć nadmiar tych tłustości z golonki..U mnie oczywiście golonka robiona w szynkowarze..a przyprawy..wszystko zależy od wielkości golonki i własnego gustu i smaku..ja akurat miałam przyprawę typowo(...)golonki i ją wykorzystałam ..a ta przyprawa to  Golonko po chłopsku .. golonka peklosól przyprawa  Golonko po chłopsku Z golonki usunąć kość [w razie potrzeby usunąć nadmiar tłustych kawałków].Całość natrzeć peklosolem i przyprawą do golonki .Zwinąć i przełożyć do szynkowaru. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przełożyć do szynkowaru, zamknąć.Odstawić ponownie do lodówki.Następnie szynkowar wstawić

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  5. Golonka pieczona w piwie
    Golonka pieczona w piwie

    Dzisiaj będzie może mało dietetycznie, ale każdemu panu, który lubi golonkę trzeba od czasu do czasu taką przyjemność zrobić ;) Dobra golonka wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. Niestety nie działa to tak, że wrzucimy do wody, wyjmiemy i już. Najpierw musi poleżeć sobie w lodówce natarta solą. Później godzinka lub dwie gotowania i drugie tyle pieczenia. W między czasie trzeba sprawdzać(...)polewać piwem itd. Ważne, żeby golonkę wrzucić do wrzącej wody, mięso będzie wtedy zwarte i nie będzie się rozlatywać. Składniki:  - 2 golonki wieprzowe (czasem proszę pana w sklepie, żeby przeciął je na pół, wtedy czas przygotowania odrobinę się skraca, ale na talerzu wygląda mniej efektownie) - kilka ząbków czosnku (około pięciu) - sól  - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu

    Przepis pochodzi z bloga Kraina Tysiąca Smaków, prowadzonego przez 1000smakow.

  6. Golonka gotowana w warzywach
    Golonka gotowana w warzywach

    Golonka to kontrowersyjny smakołyk.Polacy kochają jednak golonkę,już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak,szczególnie środkowa cześć przedniej nogi.Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem,a i ja uwielbiam to mieciutkie,rozpływajace sie w ustach mięso,choć bardzo rzadko ją przygotowuję.Ten rarytas,który króluje w menu większości restauracji w 100 g ma okolo 300 kcal i ma zgubny(...)wpływ na poziom naszego cholesterolu. Spożycie golonki ma jednak i pozytywne strony.Golonka to scięgna i gruba skóra,która jest źródłem kolagenu i elastyny.Te z kolei mają korzystny wpływ na nasze stawy,stan skóry,włosów i paznokci.Ponadto mięso zawiera sporo białka witamin z grupy B i żelaza. Golonkę przygotowałam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób,po prostu ugotowalam ją z warzywami

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  7. Golonka gotowana ( z wody)
    Golonka gotowana ( z wody)

    Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań. Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki: 1 duża(...)golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 mały seler kila ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz, 1 łyżka soli peklowej Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  8. Golonka w piwie
    Golonka w piwie

    Noworoczny obiad, ale też na sobotni, niedzielny, czy też na codzienny obiad polecam przepis na Golonkę w piwie z warzywami, przygotowaną w wolnowarze. Golonka to danie, które lubią prawie wszyscy faceci. Niektóre kobiety też uwielbiają golonki. Bez wolnowaru też wyjdzie, ale niestety wtedy trzeba pilnować, aby nic się nie przypaliło, trzeba uzupełniać płyn, w ogóle trzeba sobie tym daniem zaprzątać(...)garnka, przykrywamy pokrywką, podlewamy płynem i zapominamy o daniu na kilka godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala Ostatnio przygotowana była na obiad pyszna golonka z wolnowaru , duszona w kapuście kiszonej oraz pyszna galareta wieprzowa. Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, ( Golonkę duszoną w piwie) jest już na blogu, ten przepis jest trochę

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  9. Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach
    Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach

    Metod przygotowania golonki jest mnóstwo, ja zaproponuje Wam mój sposób. Najpierw gotowana, a później pieczona. Golonkę oczyścić, opalić jeśli są jakieś włoski na skórze, golonka musi być czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą(...)Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać piwo, dodać chrzan,kminek, kilka igieł rozmarynu posiekanego drobniutko, łyżeczka czarnego pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód,ocet winny,musztardę, Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana. Dodatkowo : ziemniaki obrać, pokroić

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  10. Golonki w piwie karmelowym
    Golonki w piwie karmelowym

    Pyszna golonka   duszona w piwie karmelowym . Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej   ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym   dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  11. Golonka w kapuście z wolnowaru
    Golonka w kapuście z wolnowaru

    Dzisiaj polecam Wam na obiad golonkę z wolnowaru. Gdy ktoś nie jest szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody . Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak gdy podałam golonkę w kapuście z wolnowaru Piotrek stwierdził, że to jest najlepsza golonka jaką do tej pory jadł, wierzcie(...)golonek zjadł sporo w swoim życiu i wie co mówi. Następnym razem dodam do gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania. Pyszna Golonka w kapuście z wolnowaru: Składniki: 3 małe golonki wieprzowe 500 g kiszonej kapusty z marchewką kila ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe odrobina grubej soli, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, Przygotowanie

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  12. 1555. Golonka z szynkowaru
    1555. Golonka z szynkowaru

    szynkowaru możemy wkładać mięso bez żadnych dodatkowych woreczków plastikowych , gdyż został on  wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.  Na pierwszy "ogień" poszła w ruch golonka...akurat miałam robić z niej coś innego..ale skoro szynkowar był już " w drodze " do mnie...tak więc z golonki usunęłam kość , pokroiłam w kawałki..dodałam przyprawy ..szczerze mówiąc(...)wszystko razem ...i wstawiłam do lodówki...Po kilku godzinach szynkowar już miałam w domu..tak więc mięsko przełożyłam do niego, zamknęłam i wstawiłam do lodówki..następnego dnia było parzenie golonki..a kolejnego dnia ..zajadanie się nią... Jakiś czas temu sąsiadka użyczyła mi na jakiś czas swój szynkowar..tamten był inny..i szczerze mówiąc nie byłam za bardzo z niego zadowolona

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  13. GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE
    GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE

    Już od jakiegoś czasu "chodziła" za moim małżonkiem golonka po bawarsku. Nigdy jeszcze takiej nie przygotowywałam, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Sięgnęłam do przepisu Kuronia i oto jest. Pyszna, aromatyczna, bardzo smakowita goloneczka. W końcu raz kiedyś można sobie pozwolić na taką rozkosz. Golonki bywają u nas zazwyczaj raz w roku, na sylwestra, dziś zrobiłam odstępstwo(...)reguły. I powiem Wam iż było warto...:-) Jedynym minusem jest to, że musimy je nasolić już dzień wcześniej. Składniki: - golonki przednie surowe (nie peklowane), po 1 szt.na osobę (u mnie 6 ważyło 2,6kg, były więc malutkie, chodzi przecież o smak) - 1 jasne piwo 0,5l - 1 ciemne piwo 0,5l - 2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski - 2 duże cebule

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  14. Golonka w piwie z kukurydzą
    Golonka w piwie z kukurydzą

    powiedział, że golonka to chłopskie jadło? Kobiety też lubią takie rarytasy, no oczywiście jak jest dobrze zrobione. Bardzo długo się przekonywałam, żeby ją spróbować - no i rozczarowanie :( pierwszy raz jak jej spróbowałam było jednym wielkim niepowodzeniem. Potem długo długo nic, aż musiała ją przygotować moja mamusia i była idealna ;). Dzisiaj chcę pokazać wam przepis na golonkę tylną z piwem, którą(...)przyrządza moja połówka. Ta wersja jest ostateczną i najlepszą golonką jaką jadłam. Składniki: 2 tylne golonki przecięte na pół  ok 1 kg  2 litry bulionu 0,5 l piwa 3 kolby kukurydzy  3 łyżki masła marynata: 1 łyżeczka kolendry 3 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego jałowca 1 łyżeczka słodkiej papryki

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

  15. "Odchudzona" golonka w piwie i miodzie
    "Odchudzona" golonka w piwie i miodzie

    Kolejny z cyklu tradycyjnych przepisów, jednak przygotowany w niestandardowy sposób. Jako, że niekoniecznie uznaję tradycyjną golonkę, użyłam takiej bez skóry i kości. W ten sposób to danie jest zdecydowanie "odchudzone", a myślę, że na smaku nic nie traci.  Przy przygotowywaniu tego przepisu powstaje też wywar z gotowania golonki. Można go wykorzystać, na przykład, jako bazę na zupę.  Składniki(...)porcje): 4 małe golonki bez skóry i kości włoszczyzna 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l piwa 1,5 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu rozmaryn majeranek 3 ziela angielskie listek laurowy sól pieprz Przygotowanie: Golonkę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, a także obsypujemy rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Kroimy na 2-3 cm kawałki

    Przepis pochodzi z bloga Zakręcony Widelec, prowadzonego przez Zakręcony Widelec.

  16. Kolejna golonka z szynkowaru
    Kolejna golonka z szynkowaru

    Mój mąż lubi golonki ..niedawno była taka golonka..więc jest kolejna...również z szynkowaru..i praktycznie prawie taka sama..bo z dodatkiem pysznej przyprawy Golonko po chłopsku ..ale tym razem z peklosolą..i jak widać ma inny kolor.. golonka przyprawa  Golonko po chłopsku peklosól Z golonki usunąć kość , mięso oddzielić od skóry.Mięso pokroić na kawałki i wymieszać(...)szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 3- 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z  szynkowaru .Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

Wybierz stronę :