golonka - 956 przepisów (strona:5/64)

Golonka pieczona 108

Golonka która jest chrupiąca na zewnątrz a delikatna, miękka i rozpływająca się w środku to od dziś nie problem. Najpierw konieczne jest jej ugotowanie, tak aby uzyskać odpowiednią miękkość mięsa, a później zostaje już marynowanie i zapiekanie w piekarniku lub opcjonalnie grillowanie. Polecam Wam także: –  kurczak z czerwonym pesto –  kurczak pieczony na butelce piwa –  kurczak z batatami(...)sałatka cezar z kurczakiem –  kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony –  orientalne skrzydełka z kurczaka –  kotlety mielone z kurczaka –  kotlet schabowy –  schabowy inaczej GOLONKA PIECZONA PRZYGOTOWANIE: 3-4 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI GOLONKA: – 2 golonki – pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, ew 1 cebula) – 1 płaska łyżka soli

nietylkopasta.pl
GOLONKA PIECZONA (keto, LCHF, paleo, optymalna) 477

Golonka uchodzi za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje wielbicielek smacznego mięsa w tłustej osłonce i ja do takich kobiet należę Tutaj prezentuję Wam przepis na klasyczną, tradycyjną golonkę pieczoną bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza. Tak przygotowana golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Przypominam(...)golonka to znakomite źródło kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci a także służą do regeneracji kości, chrząstek i stawów. A zatem jedzcie golonkę na zdrowie Składniki: 3 średniej wielkości golonki z kością 150 g marchewki 150 g selera 150 g pietruszki 200 g cebuli 5 l iści laurowych 6 ziarenek ziela angielskiego sól himalajska

Ola la LCHF
Golonka 197

Golonka towarzyszyła nam ostatnio przez kilka dni. Przygotowana w wolnowarze (a jak w azjatyckich smakach (no bo jakże by inaczej) została spożyta na rożne sposoby. Na kapuście, bez kapusty, dopieczona w piekarniku i dosmażona na woku, w kanapce i na … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
1512.Salceson z golonki 280

Mój mąż  lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele  żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka

Moje domowe kucharzenie
GOLONKA GOTOWANA I PIECZONA (kto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 153

Mówi się, że golonka to typowo męskie danie a jednak ma też swoich wielbicieli wśród kobiet i ja do nich również należę. Dzisiaj moja ulubiona i chyba najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona.  Dzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi bazę(...)jakąś zupę. Składniki – golonka gotowana i pieczona: 3 golonki wieprzowe tylne każda po ok 1 kg 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól himalajska lub kłodawska 6 ziarenek pieprzu czarnego 2 cebule – do pieczenia Golonkę umyć, osuszyć, oczyścić z włosków (ewentualnie opalić nad palnikiem) i umieścić w dużym garnku. Mięso zalać

Ola la LCHF
Golona dla chłopa 153

razem zapraszam na coś bardzo mięsnego , wypadło na golonkę , przyznam że ja za tego typu mięsem nie przepadam , ale moja druga połowa uwielbia golonkę , z dodatkiem musztardy i chlebka , zajada się aż uszy mu się trzęsą , zapraszam do wypróbowania . Składniki  1 golonka  2 marchewki  2 pietruszki  pół średniego selera  2 średnie cebule  2 liście(...)laurowe  10 ziaren pieprzu   2 łyżki warzywka  1 ząbek czosnku  Wykonanie  Myjemy golonkę dokładnie i osuszamy , jak golonkę mamy umytą i osuszoną , wcieramy warzywko w golonkę i wkładamy do garnka takiego aby nasza golonka nam się zmieściła  , następnie obraną i pokrojoną cebulę dodaję do golonki ,  oraz czosnek . Kiedy golonkę mamy doprawianą

Mój Smak
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 286

Jest taki jeden dzień, kiedy to golonka jest absolutnie najważniejsza. W tym roku już po raz dziewiąty hucznie i uroczyście obchodzono święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna .  Główne  świętowanie odbyło się 4 czerwca w Rancho Taurus w Strzegocicach . Był to również szczególny dzień we wszystkich barach Taurus na terenie województw małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego. Na ten dzień przygotowano(...)ponad 12000 golonek w bardzo promocyjnej cenie. A nie jest to byle jakich golonka. Gwiazda tego święta jest wielce utytułowana. Jako Golonka Podkarpacka z Pilzna, w 2007 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz otrzymała nagrodę Perła 2008 w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za najlepszą polską potrawę regionalną, posiada również Godło

królestwo garów
Golonka w piwie i miodowej glazurze. 61

Przepis na przepyszna golonkę gotowana w piwie i pieczona w miodowej glazurze. Prosto i smacznie. Bardzo polecam ugotowanie golonki w szybkowarze, zaoszczędzi to dużo czasu, a golonka będzie bardzo miękka i aromatyczna. SKŁADNIKI: golonka 1300 g 500ml – 1l piwa 1 -2 szklanki wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 por garść natki pietruszki 5 ząbków czosnku mały kawałek(...)angielskiego i ostrej papryki 1 lyzka soli lub do smaku Glazura: 2 łyżki miodu 1 lyzka musztardy 1 lyzka sosu sojowego Zapraszam do obejrzenia filmu WYKONANIE: Umyta i oczyszczona golonkę umieścić w dużym garnku i zalać piwem. Do reszty dodać wody tak aby zakryła ona golonkę. Do garnka wrzucić umyte i obrane warzywa oraz przyprawy. Garnek przykryć i gotować

Pani M - kuchnia smakowita
Golonka peklowana pieczona w piwie 240

Golonka peklowana pieczona w piwie Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości.     Składniki: 4 golonki wieprzowe peklowane 1 pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu(...)ziarenek ziela angielskiego   MARYNATA: 400ml ciemnego piwa 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku 4 ząbki czosnku       *** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny

Blog z Apetytem
Golonka gotowana 90

czasie zeszłorocznych wakacji w starej książce kucharskiej znaleźliśmy intrygujący przepis na przygotowanie golonki. Zalecano w nim namaczanie tego mięsa przez dzień lub dwa w roztworze octu i wody, aby było ono bardziej kruche, miękkie i soczyste. I rzeczywiście golonka taka wyszła, dlatego każdą kolejną marynowaliśmy w ten sam sposób. Warto spróbować. Składniki 1 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek(...)selera 1 cebula 1 szklanka octu 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 owoce jałowca sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Golonkę dokładnie umyć. W garnku zagotować ocet z wodą oraz cebulą, przestudzić i zalać golonkę. Odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć. Wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana golonka

niecodziennikpary
Golonka pieczona na kiszonej kapuście 74

Golonka zawsze kojarzyła mi się z daniem podawanym w góralskich gospodach, gdzie po zejściu ze szlaku chcemy zjeść coś gorącego i sycącego. W domu pojawiała się tylko w galarecie, nigdy jako osobne danie. Teraz to się zmieniło i wspólnie chętnie przyrządzamy sobie golonkę na różne sposoby. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na golonkę pieczoną na aromatycznej, piwnej kiszonej kapuście(...)nasza ulubiona wersja. Składniki 2 golonki 1 cebula 1 szklanka octu 1 szklanka wody 500 g kiszonej kapusty 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka piwa 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 / 2 łyżeczki kminku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Golonkę dokładnie umyć. W garnku zagotować ocet z wodą i cebulą, przestudzić zalać golonkę. Odstawić w chłodne

niecodziennikpary
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 132

olejny przepis inspirowany "Naturą Kuchni Polskiej" Wojciecha Modesta Amaro, w wersji homemade.  Szef kuchni poleca:  "Golonka z glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, pure z dyni i moreli, piana jogurtowa z chrzanem i puder z lipy".  Golonkę wcześniej zamarynowaną w solance, Szef ugotował próżniowo w aromatycznym wywarze po czym opiekł w miodowej glazurze.  Moja golonka(...)jagurtowo-chrzanowy. Nie wiem, czy to z powodu braku urządzenia czy z winy składników. Trochę poeksperymentuję z tą pianą i może w kolejnych przepisach będzie już prawdziwą pianą :) .   Golonki przygotowałam w dwóch wersjach: małe, degustacyjne porcje oraz tradycyjna wersja obiadowa z kością i skórą. Lipy obsypują się kwiatami  na przełomie czerwca i lipca roztaczając intensywny słodki zapach wabiący

SzczyptaSmaQ
Golonka z warzywami 130

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania