Bardzo polskie danie, kapusta kiszona i golonka, mniam. Golonkę doprawić solą, pieprzem, kminkiem, chilli, papryka słodka i wędzona. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonki. Jak golonki będą lekko brązowe dodać cebulki i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż cebula zmięknie. Wlać trochę wody, zagotować i wymieszać. Wrzucić golonki golonki i całą zawartością patelni do garnka. Dodać kapustę kiszoną, grzybki
Kuchnia PokoleńSkładniki: golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, maggi 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 1 szklanka, marchew większa 4 sztuki umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć dobrze przyprawą na gorącym oleju zrumienić(...)golonki z każdej strony i przełożyć na talerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki
W Mojej Kuchni LubięMusze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał w trakcie gotowania golonki wraz z włoszczyzną i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch. Receptura tej potrawy została specjalnie skomponowana do piwa Książęce(...)Miodowo Chlebowe. Piwne risotto z wieprzowiną Czas przygotowania: 120 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1 golonka wieprzowa 1 litr piwa Książęcego Chlebowo Miodowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 goździki 200 g ryżu arborio 600 ml bulionu z gotowania golonki 2 szalotki
Kulinarne przygody GatitySkładniki: golonka wieprzowa 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, kapusta kiszona 1 kg,pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, podgrzybki 2 dag, woda 1 szklanka, ząbki czosnku 5 sztuk z golonki usunąć włosy i dobrze opłukać, osouszyć ręcznikiem papierowym natrzeć kucharkiem z papryką i golonkę(...)oleju obsmażyć w szybkowarze i wyjąć na talerz do tłuszczu w szybkowarze dać kiszoną kapustę, cukier, opłukane podgrzybki, wlać wodę, przyprawę w płynie i wymieszać na kapuście położyć golonkę, na golonce ząbki czosnku, posypać pieprzem mielonym i zamknąć szybkowar - gdy się zagotuje to zmniejszyc ogień na mały i gotować 45 minut - golonkę z szybkowara wyjąć najlepiej po godzinie golonka jest
W Mojej Kuchni Lubięgolonki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 600 g kapusty kiszonej odciśniętej 3 łyżki konfitury z jarzębiny sól pieprz kminek ziele angielskie listek laurowy papryka słodka papryka ostra pół szkl, wina czerwonego Golonki myjemy i wkładamy do garnka, dolewamy wody tyle by zakryła golonki. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, przypieczoną cebulę jak do rosołu, listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy golonki(...)miękkości ok 1.5 godziny. Kapustę wkładamy do garnka rzymskiego, dodajemy konfiturę z jarzębiny. Układamy golonki. Posypujemy przyprawami i solą, dodajemy wino i trochę wywaru z golonek oraz pokrojone marchewki i pietruszkę z wywaru. Posypujemy przyprawami i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 godziny. Obok możemy wstawić naczynie z ziemniakami do obiadu . Ziemniaczki obieramy , kroimy
Gotowanie jest łatweduża golonka lub dwie mniejsze 1 kg kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebule 1 pietruszka listek laurowy x2 ziele angielskie pół łyżeczki kminku kilka suszonych grzybków tłuszcz do smażenia Golonkę myjemy wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i przypieczoną na ogniu cebulę. ziele angielskie i listek laurowy. Zalewamy wodą i gotujemy go miękkości ok 2 godziny. Grzybki należy wcześniej(...)wywarem z grzybków i ok 1 szkl wody. Dusimy pod przykryciem ok 45 min. Kiedy płyn odparuje, przekładamy kapustę do garnka rzymskiego ewentualnie gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Układamy golonkę. Można wkroić marchewki które gotowały się z golonką. Podlewamy wszystko wywarem z golonki i zapiekamy pod przykryciem ok półtorej godziny w temp 200 st. na ostatnie 20 min pieczenia
Gotowanie jest łatwePrzepis na tą golonkę znalazłam na galerii potraw i od razu mnie zaintrygowała, ponieważ zawsze robiłam golonkę w wersji gotowanej. Postanowiłam spróbować wersje pieczoną no i się nie rozczarowałam – była pyszna, zupełnie inna niż taka gotowana. Podczas pieczenia na całej klatce pachniało niesamowicie piwem i mięsem. Zdecydowanie polecam :)) Golonka w piwie golonka cebula papryka w proszku 3 kulki ziela(...)angielskiego 2 liście laurowe pieprz i sól Zamarynowałam golonkę w butelce lekkiego piwa z dodatkiem cebuli, papryki w proszku, ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu i soli na całą noc. Na drugi dzień upiekłam w naczyniu żaroodpornym w tej marynacie pod przykryciem, które zdjęłam na pół godzinki przed końcem żeby się pięknie zrumieniła. Pycha :)). Artykuł Golonka w piwie pochodzi z serwisu
Pieguskowa KuchniaGolonka po bawarsku-czyli jak poskromić swojego mężczyznę:) Przepis czasochłonny-ale warto. SKŁADNIKI: 4 golonki peklowane 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie(...)Tyskie) 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 1 czubata łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE: Golonki myjemy (jeżeli trzeba -opalamy)wkładamy do garnka. Zalewamy woda. Dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy powstałe burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę
Kopystką po garachPewna młoda Żona, zwróciła się do mnie z prośbą o pomoc w przygotowaniu golonki. Jej mąż bardzo lubi, teściowa często przygotowuje, jednak jej przepis jest pracochłonny. A ona, raz że woli coś łatwiejsze, a dwa, że chciałby coś innego, a może jej golonka lepiej posmakuje mężowi? Dopytałam o smaki męża, umiejętności mojej rozmówczyni i obiecałam coś zaradzić.... 4 niewielkie(...)golonki kg kiszonej kapusty cebula 2 liście laurowe łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz do smaku łyżka tłuszczu Kapustę odrobinę kroimy, gotujemy około 20 minut z solą i liściem laurowym, odcedzamy. Czyste golonki osuszamy papierowym ręcznikiem i obficie posypujemy papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,( ja miałam gęsi smalec) obsmażamy
Dieta moja pasjapadł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku, często z kiełbasą, z dodatkiem ziemniaków. Moja grochowa jest inna. Ugotowałam ją na golonce, a bazą do niej są pyszne warzywa podsmażane na oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest to, czego oczekiwałam. Składniki: 600 – 700 g golonki wieprzowej(...)selera naciowego 2-3 średnie cebule 4 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy ½ łyżeczki suszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Golonkę po opłukaniu włożyłam go garnka i zalałam zimną wodą. Wstawiłam do gotowania. Kiedy woda się zagotowała, wyjęłam golonkę a wodę wylałam. Marchewkę po oczyszczeniu pokroiłam w talarki, cebulę
Kuchnia u KrysiGolonki z indyka to według mnie jedno z najlepszych mięs, a tak często niedoceniane. Być może przez „strzałki”, na które trzeba uważać w trakcie jedzenia. Za to mięso jest chude, soczyste, a odpowiednio długo pieczone również mięciutkie. Golonka w marynacie miodowo-musztardowej smakuje rewelacyjnie. 3 golonki z indyka MARYNATA 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 4 łyżki sosu(...)sojowego 1 łyżka sosu worcester 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Składniki marynaty połączyć w dużej misce, tak aby zmieściło się mięso. Golonki dokładnie obtoczyć i natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 3godziny. U mnie marynowały się całą noc. Przed pieczeniem wyjąć golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć
https:KKuchniaMniamGolonka gotowana i pieczona... (Przepis podaję na jedną golonkę, jeśli macie więcej golonek można zwiększyć trochę proporcje przypraw, sposób przygotowania bez zmian.) Więc tak: Golonkę myjemy, ewentualnie usuwamy pozostałe włoski jeśli się takowe znajdą, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, 2 bobki ziela angielskiego, 4 bobki pieprzu, 2 listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą do wysokości golonki. Gotujemy(...)następnie golonkę wyjmujemy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego nacinamy skórkę (tak nie do końca żeby się nie rozpadła) posypujemy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podlewamy 3/4 szkl. wywaru. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni (bez przykrycia). Pieczemy bez przykrycia ok godzinę. Bez chrzanu i musztardy się nie obejdzie, można też podawać z kapustką kiszoną zasmażaną
Pelusiowa KuchniaGolonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę! Składniki: 2 małe golonki wieprzowe Marynata: 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 szklanka piwa typu Pilsner ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru(...)łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Ziemniaki w chrzanie: 4 młode ziemniaki Masło Liście chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy: MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć
Wanilia i Kardamonniewielkiej ilości dostępna jest również wieprzowina z rasy złotnickiej - podobno również wyśmienite mięso, na którym bazują najlepsze restauracje i polecane jest przez wielu znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska! Od wielu lat robiona u mnie w domu, zawsze kojarzona ze świętami i pyszną galaretką. Pozbawiona saletry, soli peklujących i innych(...)polepszaczy. Bazuje jedynie na soli, czosnku i pieprzu ziołowym. Przepis ten powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl. Składniki: golonka 2-3 ząbki czosnku sól kamienna niejodowana ok 2 łyżek pieprz naturalny ok 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy ok 1 łyżki Wykonanie: Z golonki wypruwamy kość, nacinamy mięso w środku. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy sół i pieprz. Mieszamy
Malinowe PocałunkiSkładniki: golonka wieprzowa 2 sztuki średnie / ok 70 dag jedna, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kminek ziarenka 1 łyżeczka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 2 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki Golonki średniej wielkości oczyścić z włosa, (opalić nad ogniem lub wyciąć ostrym nożykiem) , opłukać pod zimną wodą. Kiszoną kapustę(...)pokroić drobniej - ja nożyczkami kroję od razu w garnku a jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać raz lub dwa w zimnej wodzie, na kapuście położyć golonki, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 75 minut - jeśli są większe to wydłużyć czas gotowania o 20 minut. Gdy ciśnienie spadnie
W Mojej Kuchni Lubię