golonka - 888 przepisów (strona:8/60)

Golonka pieczona w piwie 101

Opis golonka pieczona w piwie: Golonka pieczona w piwie to słynne i tradycyjne danie pochodzące z Niemiec. Aby przygotować idealną golonkę, musimy najpierw ją ugotować do miękkości a następnie przypiec, aż uzyskamy chrupiącą skórkę. Składniki: 4 golonki 1 butelka ciemnego piwa 1 pietruszka 2 marchewki Seler Por 4 ząbki czosnku Sól, pieprz mielony Ziele angielskie Liść laurowy Ziarenka pieprzu(...)łyżka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Golonki dokładnie myjemy i wrzucamy je do dużego garnka. Zalewamy wodą i dodajemy do tego pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liść laurowy. W takiej postaci gotujemy przez ok. 2 godziny. Marchewkę, seler, por i pietruszkę obieramy. Następnie dodajemy je do wywaru i solimy. Dalej gotujemy jeszcze przez 1 godzinę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 84

danie byłoby dla mnie wskazane, ale za dużo przy nim przemieszczania się, więc pozostaje wspomnienie i zdjęcia. Gdybym miała podać przykład obiadu typowego dla mężczyzny, powiedziałabym, że jest to GOLONKA. A napój? Wystarczy zobaczyć, co mężczyźni wyjmują z koszyków na taśmę przy kasie w sklepie, posiedzieć trochę w stołówkach w schroniskach lub zajazdach albo przejść koło sklepów w małych polskich(...)miastach, żeby odpowiedzieć: PIWO. Tę golonkę przyrządzałam dla specjalnego gościa. Dodałam do niej miód, bo to typowy składnik mojej kuchni :) Nie może być inaczej, skoro jestem córką pszczelarza ;) Składniki: golonka wieprzowa 0,5 litra piwa (wzięłam ciemne, bo moim zdaniem ma bogatszy smak) 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 duże marchewki ćwiartka selera korzeniowego cebula

Weekendy w domu i ogrodzie
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 86

Czasami najdzie człowieka ochota na taki malutki, tłuściutki grzeszek. Będąc pod wpływem powtórek "KR" postanowiłam się jednego dopuścić. I tak padło na golonkę. Nie jest ona może w pepitkę, ale na pewno równie dobra. Nic dodać, nic ująć, pozostaje tylko życzyć smacznego! golonka (ja miałam taką ok. 1,5kg lekko podwędzoną) 2-3 marchewki 4-5 ząbków czosnku oregano, majeranek(...)pieprz, chili, ziele angielskie, liść laurowy oliwa Golonkę opłukałam w zimnej wodzie i ponacinałam. W nacięcia powtykałam plasterki czosnku, oraz całą także nim dobrze natarłam. Następnie całość natarłam przyprawami i tak przygotowaną golonkę wstawiłam do lodówki na całonocne marynowanie. Nie soliłam, ponieważ tak jak przypuszczałam lekkie podwędzenie zrobiło swoje.  Golonkę przełożyłam do dość dużego garnka, zalałam wodą

bastalena
Jakich przepisów kulinarnych szukają Polacy? 14

rosół ! Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem Aromatyczny rosół na bazie różnorodnych warzyw i mięsa. Tradycyjny i jednocześnie wyjątkowy za sprawą tajemniczego pomidora ze skórką. Przepis na golonkę Golonka ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla jednych jest tłustym mięsem, które nie chce przejść przez gardło a dla innych to kwintesencja smaku. Nieważne, do której grupy smakoszy golonki można(...)cię zaliczyć, przynajmniej raz w życiu warto wypróbować nasz przepis na golonkę . Golonka przygotowana w miodzie i piwie czyli golonka po bawarsku to jeden z najbardziej ulubionych przepisów mięsnych. Zarówno dla nas jak i naszych czytelników przepis na golonkę w piwie i miodzie to hit ostatnich tygodni. Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku Golonka pieczona w marynacie

ProstePesto.pl
Golonka z praski 16

Golonka parzona w prasce wyłożonej skórą - prosto, bez przepychu przypraw, ponieważ cytując znajomego, od którego mam przepis "mięso ma smakować mięsem, a nie składem zielarskim". Golonkę parzymy inaczej niż tradycyjne wyroby z praski - zazwyczaj mięsa parzy się do osiągnięcia zadanej temperatury wewnątrz wyrobu i od razu hartuje. Założenie to nie dotyczy jednak mięs ścięgnistych i zawierających przyczepy(...)których golonka niewątpliwie należy. Wyrób z golonki parzony w ten sposób jest delikatny, miękki, łatwo się kroi a przy tym pozostaje w dalszym ciągu zwarty i się nie rozpada. Serdecznie polecam ten sposób :)  Składniki: golonka (najlepiej tylna) ze skórą 18 g peklosoli/kg mięsa 18 g soli/kg skóry Przygotowanie: Z golonki zdjąć skórę tak aby jej nie uszkodzić. Zasypać solą

Kocham..lubię..gotuję..
Przysmak z golonki wg Halusi 48

Przepyszny przysmak z golonki według przepisu, który na swoim blogu umieściła  Halusia , na wzór salcesonu Sivona - przepis Sebastiana znajdziecie na forum Wędzarniczej Braci . Wyrób smakuje wyśmienicie i jest dużo prostszy niż tradycyjny salceson, ponieważ tutaj wykorzystujemy tylko samą golonkę. Patrząc na stężenie zalewy peklującej można się obawiać, że będzie za słone - również miałam takie obawy, ale nic bardziej(...)mylnego - słoność jest idealna. Serdecznie zachęcam aby przepis przetestować. Składniki: golonki tylnie wieprzowe Zalewa peklująca: 80 g peklosoli/kg golonki (Uwaga! Bierzemy pod uwagę wagę golonek z kością)  0,6 litra wody/kg golonki Przyprawy na kg mięsa: 3 g świeżego czosnku 4 g kminku (użyłam mielonego) 2 g pieprzu mielonego czarnego Ponadto: 10% wywaru z parzenia mięsa w stosunku

Kocham..lubię..gotuję..
Pieczone golonki indycze 23

Cześć! Golonki indycze akurat były na promocji i tak wymyśliłam obiad. Nie zawsze musi być to samo: schabowy z ziemniakami, schabowy z czymś tam i czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce(...)Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu i oleju. Dodałam sól, pieprz. Golonki natarłam przygotowaną marynatą i odstawiłam do lodówki na noc. Na drugi dzień zamarynowane golonki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Dodałam cebulę pokrojoną w talarki i tak piekłam do miękkości. Zajęło

Pieprzyć z Fantazją
GOLONKA FASZEROWANA - KROK PO KROKU 87

łatwy sposób przygotować pyszne wędlinki w domu. Dziś goloneczka. Od razu po przyrządzeniu może być daniem obiadem, pozostawiona do wystygnięcia świetną wędlina na kanapki.  Składniki: 2 przednie golonki bez kości sól- ok 1,5 łyżki pieprz ziarna- 8 sztuk ziele angielskie- 5 sztuk liść laurowy 3-4 sztuki 2 marchwie 1 pietruszka pół selera 1 cebula farsz(...)ząbki czosnku dodatkowo: gaza Przygotowanie: *Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie.. * Do dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce.  * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z mięsem z golonki 63

ostatnim gotowaniu wywaru mięsnego, który gotuję na podwędzanej golonce (ang.  ham hock ) miałam nie tylko sałatkę warzywną , którą uwielbiam, ale także kawałek mięsa z tej golonki. Już przy jakiejś poprzedniej okazji chciałam wykorzystać to mięso do zrobienia sałatki, jednak mięso zniknęło zanim zabrałam się za przygotowanie sałatki ;) Tym razem jednak się udało i zrobiłam lekką, wiosenną sałatkę z mięsem(...)golonką. Sałatka okazała się przepyszna! Mięso z golonki jest oczywiście smaczne samo w sobie, jednak dodatek zieleniny i świetnego, słodko - kwaśnego sosu sprawił, że golonka dostała nowego wymiaru! Polecam!  Sałatka z mięsem z golonki Składniki:  mięso z ugotowanej golonki mieszanka ulubionych sałat (np. rukola, szpinak, kiełki groszku) 2 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) 2 łodygi dymki

Codzienne Gotowanie
Golonka 50

Golonka – tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą  także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym(...)chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach na golonce przyrządzić można kwaśnicę, lub w zależności od regionu kapuśniak. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami

KUCHNIA POLSKA
Golonka 60

Golonkę można przygotować w różny sposób: piec, gotować, gotować i piec. Ja mam swój sposób na przygotowanie golonki i uważam, ze jest najlepszy :) Golonka wychodzi pyszna :) Ale trzeba jej poświęcić sporo czasu, tak około tygodnia. Najlepsza jest oczywiście golonka tylna. Ma dużo mięsa :) Golonka, marynata: 2 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki(...)listki laurowe, 3 ząbki czosnku, kila ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka tłuszczu (najlepiej wieprzowego), 200 ml piwa Zioła zemleć, wymieszać z solą. Natrzeć nimi golonkę. Golonkę odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni, codziennie odwracając. Po tym czasie golonkę umyć. Włożyć do garnka, dodać przyprawy, cebulę pokrojoną w ćwiartki, przekrojone ząbki czosnku. Zalać wodą, tylko

królestwo garów
Pieczone golonki indycze 81

sukcesie w mojej kuchni i na blogu indyka pieczonego w całości postanowiłam przygotować w ten sam sposób golonki indycze. Osobiście bardziej preferuję mięso z nóg niż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku(...)upieczeniu golonek zlałam sos i zagęściłam go łyżeczką mąki ziemniaczanej. Składniki: • 6 indyczych golonek • sól, pieprz Marynata do golonek • 3 litry wody • 3 łyżki soli • 1 główka czosnku • 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego • 1 łyżka ziela angielskiego • 1/2 łyżki kminku • 5 liści laurowych Do polewania mięsa • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1 szklanka soku pomarańczowego

To co kocham
Golona dla chłopa 2 99

Druga odsłona golonki w moim wykonaniu , tym razem golonka jest gotowana z bardzo dużą ilością warzyw , cebuli i różnych przypraw , nawet ja co nie lubię golonki , skusiłam się troszkę spróbować jaki ma smak , i powiem że smak mnie pozytywnie zaskoczył , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  1 golonka    3 średnie cebule  3 marchewki  3 pietruszki(...)łyżki warzywka  2 ząbki czosnku  2 łyżki musztardy francuskiej  Wykonanie   Mięso wkładam do średniego garnka , następnie obieram wszystkie warzywa i dodaję do naszej golonki , kiedy warzywa mamy obrane , dodaję wszystkie przyprawy i wstawiam golonkę na 24 godziny do lodówki pod przykryciem . Następnego dnia wyciągam golonkę i zalewam wodą , gotuję na bardzo małym ogniu około

Mój Smak
Golonka peklowana pieczona w ciemnym piwie 72

Dzisiaj uczta dla prawdziwych facetów. Wielki kawał mięsa na talerzu czyli golonka. Madzia czasami wpada na taki pomysł i tak z raz w roku robi mi taką ogromną pyszną golonkę. Mam wtedy jedzenia na kilka dni. Siadam wówczas z piwem w dłoni i nic mnie nie interesuje. Jestem tylko ja, piwo i golonka. Co prawda do prawdziwego faceta mi trochę(...)niestety, brakuje. Podczas picia piwa i szamania golonki powinienem jeszcze oglądać mecz piłki nożnej. Ale nie, tak się nie stanie chyba nigdy. Nie znam się na piłce, nie lubię piłki i nie oglądam piłki. Cóż, jakoś będę żył ze świadomością, że nie jestem pełnowartościowym facetem :)       Potrzebujemy: 4 golonki przednie, każda po około 800 g 190 g peklosoli

Marder&Marder Manufacture
Golonka w miodowo-piwnej glazurze 85

Golonka pieczona w miodowej glazurze i belgijskie piwo Grimbergen Double o ciemnej, mahoniowej barwie  to rozkosz dla podniebienia prawdziwych (i prawdziwie głodnych) smakoszy. Zgodnie z legendą, średniowieczni mnisi z opactwa Grimbergen wierzyli, że piwo jest zdrowsze niż woda i podawali je strudzonym wędrowcom. W Polsce od kilku miesięcy można odkrywać smaki belgijskich piw klasztornych.   Wracając do mięsa, pragnę(...)obalić mit, że golonka to rarytas jedynie dla mężczyzn, podczas gdy kobiety w tym czasie pochylają się nad sałatką warzywną. Panowie i Panie niech widok niewiasty delektującej się golonkowym rarytasem Was nie dziwi! Walory smakowe w tym wypadku zdecydowanie wygrywają z kalorycznością. A co tam! Że 100 g tego przysmaku to 300 kalorii? Jest tyle przyjemnych sposobów na spalanie. Poza

Wino i kuchnia

Proponowane wyszukiwania