rosół ! Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem Aromatyczny rosół na bazie różnorodnych warzyw i mięsa. Tradycyjny i jednocześnie wyjątkowy za sprawą tajemniczego pomidora ze skórką. Przepis na golonkę Golonka ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla jednych jest tłustym mięsem, które nie chce przejść przez gardło a dla innych to kwintesencja smaku. Nieważne, do której grupy smakoszy golonki można(...)cię zaliczyć, przynajmniej raz w życiu warto wypróbować nasz przepis na golonkę . Golonka przygotowana w miodzie i piwie czyli golonka po bawarsku to jeden z najbardziej ulubionych przepisów mięsnych. Zarówno dla nas jak i naszych czytelników przepis na golonkę w piwie i miodzie to hit ostatnich tygodni. Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku Golonka pieczona w marynacie
ProstePesto.plGolonka parzona w prasce wyłożonej skórą - prosto, bez przepychu przypraw, ponieważ cytując znajomego, od którego mam przepis "mięso ma smakować mięsem, a nie składem zielarskim". Golonkę parzymy inaczej niż tradycyjne wyroby z praski - zazwyczaj mięsa parzy się do osiągnięcia zadanej temperatury wewnątrz wyrobu i od razu hartuje. Założenie to nie dotyczy jednak mięs ścięgnistych i zawierających przyczepy(...)których golonka niewątpliwie należy. Wyrób z golonki parzony w ten sposób jest delikatny, miękki, łatwo się kroi a przy tym pozostaje w dalszym ciągu zwarty i się nie rozpada. Serdecznie polecam ten sposób :) Składniki: golonka (najlepiej tylna) ze skórą 18 g peklosoli/kg mięsa 18 g soli/kg skóry Przygotowanie: Z golonki zdjąć skórę tak aby jej nie uszkodzić. Zasypać solą
Kocham..lubię..gotuję..Przepyszny przysmak z golonki według przepisu, który na swoim blogu umieściła Halusia , na wzór salcesonu Sivona - przepis Sebastiana znajdziecie na forum Wędzarniczej Braci . Wyrób smakuje wyśmienicie i jest dużo prostszy niż tradycyjny salceson, ponieważ tutaj wykorzystujemy tylko samą golonkę. Patrząc na stężenie zalewy peklującej można się obawiać, że będzie za słone - również miałam takie obawy, ale nic bardziej(...)mylnego - słoność jest idealna. Serdecznie zachęcam aby przepis przetestować. Składniki: golonki tylnie wieprzowe Zalewa peklująca: 80 g peklosoli/kg golonki (Uwaga! Bierzemy pod uwagę wagę golonek z kością) 0,6 litra wody/kg golonki Przyprawy na kg mięsa: 3 g świeżego czosnku 4 g kminku (użyłam mielonego) 2 g pieprzu mielonego czarnego Ponadto: 10% wywaru z parzenia mięsa w stosunku
Kocham..lubię..gotuję..Cześć! Golonki indycze akurat były na promocji i tak wymyśliłam obiad. Nie zawsze musi być to samo: schabowy z ziemniakami, schabowy z czymś tam i czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce(...)Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu i oleju. Dodałam sól, pieprz. Golonki natarłam przygotowaną marynatą i odstawiłam do lodówki na noc. Na drugi dzień zamarynowane golonki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Dodałam cebulę pokrojoną w talarki i tak piekłam do miękkości. Zajęło
Pieprzyć z Fantazjąłatwy sposób przygotować pyszne wędlinki w domu. Dziś goloneczka. Od razu po przyrządzeniu może być daniem obiadem, pozostawiona do wystygnięcia świetną wędlina na kanapki. Składniki: 2 przednie golonki bez kości sól- ok 1,5 łyżki pieprz ziarna- 8 sztuk ziele angielskie- 5 sztuk liść laurowy 3-4 sztuki 2 marchwie 1 pietruszka pół selera 1 cebula farsz(...)ząbki czosnku dodatkowo: gaza Przygotowanie: *Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie.. * Do dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce. * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy
Z Majeczką w kuchniostatnim gotowaniu wywaru mięsnego, który gotuję na podwędzanej golonce (ang. ham hock ) miałam nie tylko sałatkę warzywną , którą uwielbiam, ale także kawałek mięsa z tej golonki. Już przy jakiejś poprzedniej okazji chciałam wykorzystać to mięso do zrobienia sałatki, jednak mięso zniknęło zanim zabrałam się za przygotowanie sałatki ;) Tym razem jednak się udało i zrobiłam lekką, wiosenną sałatkę z mięsem(...)golonką. Sałatka okazała się przepyszna! Mięso z golonki jest oczywiście smaczne samo w sobie, jednak dodatek zieleniny i świetnego, słodko - kwaśnego sosu sprawił, że golonka dostała nowego wymiaru! Polecam! Sałatka z mięsem z golonki Składniki: mięso z ugotowanej golonki mieszanka ulubionych sałat (np. rukola, szpinak, kiełki groszku) 2 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) 2 łodygi dymki
Codzienne GotowanieGolonka – tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym(...)chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach na golonce przyrządzić można kwaśnicę, lub w zależności od regionu kapuśniak. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami
KUCHNIA POLSKAGolonkę można przygotować w różny sposób: piec, gotować, gotować i piec. Ja mam swój sposób na przygotowanie golonki i uważam, ze jest najlepszy :) Golonka wychodzi pyszna :) Ale trzeba jej poświęcić sporo czasu, tak około tygodnia. Najlepsza jest oczywiście golonka tylna. Ma dużo mięsa :) Golonka, marynata: 2 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki(...)listki laurowe, 3 ząbki czosnku, kila ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka tłuszczu (najlepiej wieprzowego), 200 ml piwa Zioła zemleć, wymieszać z solą. Natrzeć nimi golonkę. Golonkę odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni, codziennie odwracając. Po tym czasie golonkę umyć. Włożyć do garnka, dodać przyprawy, cebulę pokrojoną w ćwiartki, przekrojone ząbki czosnku. Zalać wodą, tylko
królestwo garówsukcesie w mojej kuchni i na blogu indyka pieczonego w całości postanowiłam przygotować w ten sam sposób golonki indycze. Osobiście bardziej preferuję mięso z nóg niż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku(...)upieczeniu golonek zlałam sos i zagęściłam go łyżeczką mąki ziemniaczanej. Składniki: • 6 indyczych golonek • sól, pieprz Marynata do golonek • 3 litry wody • 3 łyżki soli • 1 główka czosnku • 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego • 1 łyżka ziela angielskiego • 1/2 łyżki kminku • 5 liści laurowych Do polewania mięsa • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1 szklanka soku pomarańczowego
To co kochamDruga odsłona golonki w moim wykonaniu , tym razem golonka jest gotowana z bardzo dużą ilością warzyw , cebuli i różnych przypraw , nawet ja co nie lubię golonki , skusiłam się troszkę spróbować jaki ma smak , i powiem że smak mnie pozytywnie zaskoczył , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 golonka 3 średnie cebule 3 marchewki 3 pietruszki(...)łyżki warzywka 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy francuskiej Wykonanie Mięso wkładam do średniego garnka , następnie obieram wszystkie warzywa i dodaję do naszej golonki , kiedy warzywa mamy obrane , dodaję wszystkie przyprawy i wstawiam golonkę na 24 godziny do lodówki pod przykryciem . Następnego dnia wyciągam golonkę i zalewam wodą , gotuję na bardzo małym ogniu około
Mój SmakDzisiaj uczta dla prawdziwych facetów. Wielki kawał mięsa na talerzu czyli golonka. Madzia czasami wpada na taki pomysł i tak z raz w roku robi mi taką ogromną pyszną golonkę. Mam wtedy jedzenia na kilka dni. Siadam wówczas z piwem w dłoni i nic mnie nie interesuje. Jestem tylko ja, piwo i golonka. Co prawda do prawdziwego faceta mi trochę(...)niestety, brakuje. Podczas picia piwa i szamania golonki powinienem jeszcze oglądać mecz piłki nożnej. Ale nie, tak się nie stanie chyba nigdy. Nie znam się na piłce, nie lubię piłki i nie oglądam piłki. Cóż, jakoś będę żył ze świadomością, że nie jestem pełnowartościowym facetem :) Potrzebujemy: 4 golonki przednie, każda po około 800 g 190 g peklosoli
Marder&Marder Manufactureudało mi się idealnie ubić mięsa, stąd pojawiające się co jakiś czas dziury. Z tej porcji wyszły mi dwa batony długości ok 23 cm (680g każdy). Golonki z których wycinałam mięso ważyły ok 1 kg. To co z nich zostało użyłam do zrobienia zimnych nóżek. Golonkę można zastąpić łopatką wołową. Mimo nie najlepszego wyglądu i minimalnej ilości(...)potrzebną ilość peklosoli do peklowania na sucho, przy innej wadze mięsa składniki 1000 g mięsa z szynki bez tłuszczu i błon 400 g czystego mięsa z golonki, bez tłuszczu i błon (kupiłam dwie golonki) 20 + 8 g peklosoli 100 + 40 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki cukru (nie dodałam) 1 płaska łyżeczka białego, mielonego pieprzu osłonki
Stare GaryWitam serdecznie Propozycja na pyszne golonki z indyka pieczone w piekarniku, mięso po upieczeniu jest delikatne i bardzo smaczne, więc polecam na obiad. Będziemy potrzebować: 6 golonek z indyka na marynatę: 5 – 6 łyżek oleju 3 łyżeczki musztardy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe duża szczypta rozmarynu duża szczypta pieprzu(...)cayenne sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Golonki z indyka https://www.youtube.com/watch?v=slFXGNeYSlE Przygotowanie: Czosnek kroję w drobniutką kostkę i daję do miseczki. Następnie do miseczki dodaję olej, listki laurowe które rozkruszam i pozostałe przyprawy marynaty , całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Teraz umyte i osuszone golonki indycze układam w naczyniu żaroodpornym i dokładnie smaruję marynatą ( tak żeby
Uwaga Babcia GotujeZupa, która zagościła u nas dzięki moim Teściom. Wcześniej nigdy jej nie jadłam. Mnie bardzo odpowiada jej kwaskowy posmak. Nie bywa u nas zbyt często tylko przy okazji gotowania golonek. A więc tradycyjnie raz, niekiedy dwa razy do roku. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, odchudziłam i rozrzedziłam. Walory smakowe pozostają te same, a zawsze jakoś tak lżej, ja zresztą preferuję(...)raczej rzadkie zupy. Najlepiej zupę przygotować na drugi dzień po gotowaniu golonek, wówczas ze schłodzonego wywaru łatwiej zdjąć tłuszcz (ja zbieram prawie cały, zupa ma mieć tylko posmak golonek, nie ma być tłusta). Ja zagęszczam swoją skrobią kukurydzianą ale można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam
Smaczne ZdroweGolonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3 liście laurowe ok. 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól do smaku - musi być(...)łyżka dobrego, naturalnego miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 szczypta chilli kilka ząbków czosnku 2 cebule pokrojone w plasterki Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny
Gotujemy i jemy