golonka - 956 przepisów (strona:14/64)

Konserwa Tyrolska w/g JackaW 137

Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5 mm - 1,5 kg karkówka / 8 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm Wersja druga  -2 kg boczku (bardziej tłusty niż chudy ) /5 mm -1 kg wołowiny kl. 2 /8 mm -1 kg mięso z golonki razem(...)ktoś chce i nie zależy mu na charakterystycznym aromacie i smaku 2-3 g/kg -skórki wieprzowe około 200-250 g do całości, czyli całość skórek z naszego boczku i golonki ugotowane do miękkości i rozdrobnione po wystudzeniu na 2-3 mm -wywar z gotowania skórek i kości z naszej golonki 15% -skrobia ziemniaczana 3% -osłonki barierowe WYKONANIE  Z boczku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Tyrolska wg. JackaW 155

Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm - 1,5 kg karkówka / 5-6 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm Wersja druga  -2 kg boczku (bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm -1 kg wołowiny kl. 2 /5-6 mm -1 kg mięso z golonki(...)g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 2 g/kg -aromat tyrolskiej 2 g/kg -skórki wieprzowe około 200-250 g do całości, czyli całość skórek z naszego boczku i golonki ugotowane do miękkości i rozdrobnione po wystudzeniu na 2-3 mm -wywar z gotowania skórek i kości z naszej golonki 10 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki WYKONANIE  Z boczku odcinamy skórę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
szybkowar-gotowane golonki wieprzowe z kapustą kiszoną... 155

Składniki: golonki wieprzowe 4 sztuki średnie, woda 1,5 litra, przyprawa do soczystych żeberek VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, cukier 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka Oczyszczone, umyte średniej wielkości golonki wieprzowe włożyć do szybkowara, wsypać przyprawę do soczystych żeberek VEGETA NATUR - duży wybór tej marki "zobacz(...)TUTAJ" , ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasdyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut. Szybkowar otworzyć gdy spuści ciśnienie, golonki wyjąć z wywaru, do wywaru dodać kiszoną kapustę, zamknąc szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać. Do kapusty

W Mojej Kuchni Lubię
Mielonka wieprzowa nr.3 127

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl / 5 mm -1 kg boczek / 5 mm -0,8-1 kg mięso z golonki tylnej razem z tłustym / 5 mm -skórki około 200 g do całości surowca ( skóra z golonki i boczku naszego surowca) /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -rosół z gotowania skórek  i kości z golonki(...)całości -skrobia ziemniaczana 2% -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 2-3 g/kg -czosnek świeży 2-3 g/ kg -słoiki,puszki WYKONANIE Z boczku i golonki odcinamy skórę którą później będziemy musieli ugotować do miękkości i rozdrobnić na 2,5 mm w moim wypadku będzie to maszynka nr.8. Następnie wykrawamy kość z golonki która też nam później się przyda do rosołu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka 124

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -peklosól 15 g /kg -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm -ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 g /kg pieprz czarny -1 g/kg pieprz(...)suszona -2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce -800 ml rosołu z gotowania skórek -120 g skrobia ziemniaczana WYKONANIE Boczek pozbawiamy skóry i tniemy w kostkę 3 cm , z golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało nam mięso z indyka które również

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka w piwie 327

moja najlepsza golonka w piwie ! Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama golonka pieczona niesamowicie aromatyczna i pyszna. Golonki wieprzowe najpierw gotuję z warzywami a następnie piekę z piwem. - sprawdzony, tradycyjny przepis - możesz użyć golonki przedniej lub tylnej - na wywarze po golonce ugotujesz krupnik

AniaGotuje.pl
Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych 117

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm -policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm -mięso z golonki  600 g / 2,5 mm Rozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz biały 1 g /kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -gorczyca ziarno(...)jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru -woda 500 ml do szynki i policzków -200 ml do golonki i błon z policzków WYKONANIE: Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka wolno gotowana na marchewce mini podana 116

Świetna, delikatna i mięciutka golonka. Pachnąca ziołami i warzywami. Dietetyczna i lekkostrawna. Po prostu musicie ją wypróbować   😊👌 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -2 golonki z indyka -marchew ok. 100 g -kawałek bulwy selera ok.100 g -1 duża cebula -5-6 liści laurowych -4 kulki ziela angielskiego -4 ząbki czosnku -gałązka lubczyku  -1 łyżka mieszanki suszonych warzyw: marchew, natka  pietruszki, cebula, czosnek, majeranek -sól, pieprz

Kulinarne przemyslenia
GOLONKA PO BAWARSKU + FILMIK 96

Golonka po bawarsku to przysmak nie jednej osoby. Mięso natarte przyprawami, pieczone z piwem jest  mięciutkie a skórka chrupiąca. Jest to na prawdę pyszne danie dla miłośników mięsa.  SKŁADNIKI : 3-4 kg golonki 3 liście laurowe 4 kulki ziela, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka pomieszanej papryki z ostrą woda do gotowania(...)PRZYGOTOWANIE :  Golonki myjemy, przekładamy do garnka lub szybkowara, dodajemy przyprawy i gotujemy aż mięso będzie na tyle miękkie aby swobodnie widelec w nie wchodził. Wyjmujemy z wody, studzimy. Następnie nacinamy skórkę aby powstała kratka.  Golonki nacieramy przyprawami i czosnkiem. Układamy w naczyniu pokrojoną cebulę, na to golonki i zalewamy piwem, tak aby dno było zakryte.  Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa Królewska 152

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 1,2 kg /krojona w kostkę 2 cm-max 3 cm -udziec z indyka bez skóry 1,2 kg/szarpak -jedna duża golonka bez skóry 1 kg /4 mm -słonina bez skóry 600 g/ w kostkę 1 cm-max 2 cm -kątnica wołowa /dzielimy ja mniej więcej na pół PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg(...)łopatki,udźca i golonki -sól morska 19 g /kg do słoniny -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 8 g/kg -majeranek roztarty w dłoni 1 g/kg -cebula suszona płatek 3 g/kg -sznurek wędzarniczy -woda 150 ml po 50 ml do łopatki,udźca i golonki podczas wyrabiania do kleistości -woda 100 ml dodana przed napełnianiem w kątnicę WYKONANIE

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z boczku i podgardla 237

SUROWIEC -2 kg chudego boczku -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym -0,5 kg golonki -skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do mięska chudego 18 g/kg -sól nie jodowana do tłustego 18 g/kg -papryka słodka i ostra po 0,5 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek 5 g/kg -woda(...)karmelowa-1-metr.html ROZDRABNIANIE  1.Z boczku i podgardla wykrawamy chude części i tniemy je w kawałki 3-4 cm 2.Tłuste części mielimy fi 8 mm 3.Mięso z golonki mielimy na fi 4 mm a następnie na fi 2,5 mm WYKONANIE Przygotowane mięso po klasyfikacji peklujemy na okres 48 godz. w lodówce temp.4-8 st. Po tym czasie dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonki indycze w sosie BBQ 116

Alternatywa dla golonek wieprzowych. Indycze bardziej zdrowe. Sos bbq można zrobić domowym sposobem.  Składniki 4 golonki indycze 6 łyżek sosu BBQ 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju     Przygotowanie Golonki umyłem, natarłem pieprzem i solą. Odstawiłem na kilkanaście minut. Patelnię posmarowałem olejem, mocno rozgrzałem, obsmażyłem golonki ze wszystkich stron, na ładny(...)brązowy kolor ( w kilku miejscach można trochę przypalić ). Obsmażone golonki przełożyłem do żaroodpornego naczynia, posmarowałem dokładnie sosem barbecue. Wstawiłem bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C, zapiekałem 3 godziny, co jakiś czas polewałem sosem. Pod koniec pieczenia zwiększyłem temperaturę do 220 stopni ( około 10-12 minut

R'n'G Kitchen
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 161

zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora 3 liście laurowe 8 jagód jałowca 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku(...)kminek  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Krok 2. Kapustę lekko odciskamy z soku

Moja Książka Kucharska
Golonka w marchewce z groszkiem 189

Mięso z golonki, marchewka, groszek, trochę przypraw i obiad gotowy.     Składniki: -ok. 80 dkg golonki -2 duże marchewki -puszka drobnego groszku -po kawałku selera, pora i korzenia pietruszki -2 ząbki czosnku -listek laurowy, ziele angielskie -sól, pieprz ziołowy -3 dkg masła Golonkę moczymy w zimnej wodzie ok. 1 godzinę. Wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy warzywa(...)przyprawy, solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Po 20 minutach gotowania wyjmujemy marchewkę. Ugotowaną golonkę wyjmujemy i studzimy. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do odsączonego groszku. Golonkę pozbawiamy skóry, kości i tłuszczu. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy mięso, dolewamy ok. 100 ml rosołu i możemy dusić na patelni pod przykryciem

Maminek kulinarny
Golonka wędzona 188

SUROWIEC -golonka z kością PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g/kg na litr wody -liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren(do parzenia) -sznurek lub hak wędzarniczy WYKONANIE Kupioną golonkę opalamy nad gazem (tylko skórę) dokładnie myjemy. Robimy nastrzyk 60 mil na kg, nastrzykujemy każdy mięsio i topimy w solance na 5-7 dni. Po tym czasie wieszamy(...)haku lub na sznurku do ociekania w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu. U mnie odbywało się to przed wentylatorem nad wanną. Gdy powierzchnia golonki będzie sucha kończymy ociekanie. OSUSZANIE BEZ DYMU PRZY DUŻYM RUCHU POWIETRZA Wykonujemy wtedy gdy nasza golonka była by jeszcze wilgotna zimna. Mięso musi być suche i wygrzane. Temperatura 40 stopni czas 30-45 min. WĘDZENIE Czas 4 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania