golonka - 900 przepisów (strona:14/60)

Salceson domowy w butelce 34

Pyszne mięso, związane galaretką bez dodatku żelatyny, to patent na pyszną domową wędlinę. Zdrowa i smaczny salceson na kanapki, to nie tylko pożywienie. Salceson to także kopalnia zdrowia. Gotowane golonki, mięso bogate w kolagen to zastrzyk tego specyfiku dla nas. Taka wędlina to porcja kolagenu budulca stawów, kości, skóry, włosów, paznokci... I choć lista jest długa to wciąż(...)przetworzonym ''dobrem''. A to ani mądre, ani zdrowe.  Jak zrobić salceson wieprzowy? Babci przepis na salceson wieprzowy to była świńska głowa i dodatki. Dziś ograniczymy się do golonki i łopatki aby zrobić salceson z butelki. Robienie takiej domowej wędliny nie różni się wiele od gotowania rosołu. Moja propozycja na salceson z butelki, poświęciłam butelce plastikowej, ponieważ to jest produkt

Dieta moja pasja
Golonka gotowana z warzywami 49

Fakt, że golonka nie należy do fit potraw, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Przyznam szczerze, że przyrządzam ją na rozmaite sposoby: gotuje, gotuję i zapiekam, przeróżnie piekę, nawet faszerując mięsem mielonym - klik . Zresztą spójrzcie na moje dotychczas opublikowane propozycje - klik . Tym razem przedstawiam Wam prostą metodę na smaczną golonkę, która jest miękka i delikatna w smaku. Polecam(...)golonki (w sumie około 1,3 kg;może być jedna duża) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2-3 ząbki czosnku 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego  5 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku około 1,5 łyżki soli (lub według gustu)   Umyte golonki należy zalać wodą i zagotować. Następnie wodę z "szumem/pianą" zlać, nalać świeżej oraz

Di gotuje
Golonka z szynkowaru 116

Golonka parzona w szynkowarze...pyszna...no i jak to u mnie bywa w takim przypadku nie podam dokładnej ilości przypraw, bo trudno to określić..moja golonka wcześniej była troszkę peklowana, a przed parzeniem to tylko dodałam przyprawę do wieprzowiny, trochę soli..ale wiadomo , każdy ma inne gusta i może dać inną mieszankę przypraw lub osobno każdej przyprawy po troszkę(...)smaku. golonka sól przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr Z golonki usunąć kość , mięso oddzielić od skóry.Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z przyprawami.Skórę natrzeć przyprawą.Na dno  szynkowaru  położyć [dopasowaną do wielkości dna ] skórę , na skórę wyłożyć doprawione mięso i znów przykryć skórą z golonki.Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na kilka godzin.Następnie szynkowar

Moje domowe kucharzenie
Krupnik na golonce 302

Zupa Krupnik na golonce Ile gospodyń domowych – tyle przepisów na krupnik. Można go ugotować na kurzych łapkach, podrobach, skrzydełkach – ale ja najbardziej lubię ten na golonce. Dzielę się więc moim przepisem na krupnik składniki: 1 golonka wieprzowa tylna 100g kaszy jęczmiennej perłowej 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 pora szczypiorek kilka liści laurowych kilka(...)ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do przygotowania krupniku najlepszy będzie garnek 7litrowy lub większy. Golonkę zalewamy około 7litrami wody, i gotujemy przez około 1 godzinę, w międzyczasie zdejmując szumowinę. Po godzinie dodajemy 3 – 4 liście laurowe, 5 – 6 ziaren ziela angielskiego, cały korzeń pietruszki i por. Por, żeby się nie rozpadł podczas gotowania owijamy nitką. Po 20minutach

Sezonowy Garnek
Golonki pieczone z piwem 123

Mogła bym je nazwać golonkami idealnymi i to nie tylko dla panów z dodatkiem kufla piwa chociaż tak smakuje najlepiej.Wypieczona chrupiąca skórka i soczyste mięso. Smak piwa całkowicie paruje podczas pieczenia pozostawiając po sobie rumiany kolor.   Składniki: 2 golonki wieprzowe ( każda po ok.0,5kg.) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 5 liści laurowych(...)łyżka soli 1 szklanka piwa 7% Przygotowanie: Golonki umyć , osuszyć. Cebulę opalić nad ogniem , ząbki czosnku lekko rozgnieść. Marchew obrać umyć . Mięso zalać wodą , dodać marchew , cebulę , czosnek , liście laurowe, pieprz oraz sól. Zagotować mięso , zebrać szumowiny ( uważając by nie pozbawić wody ziarenek pieprzu). Zmniejszyć ogień gotować kolejne 2 h. Wyjąć golonki z wywaru , pozostawić do osuszenia. Mięso umieścić

Szczyptachili
Bigos na golonce 94

Bigos na golonce jest prawdziwą staropolską potrawą i uwielbia go większość Polaków. Jest popularnym daniem, które podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło, a żadne żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której(...)podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa do bigosu przecier pomidorowy majeranek Przygotowanie: Do garnka , wkładamy kapustę kiszoną i golonkę ( gotowana

Smaczne Potrawy
Golonka w piwie i miodzie 78

Golonka – jedni kochają , inni nienawidzą. Ja co prawda do jej smakoszy nie należę , ale od czasu do czasu mam na nią ochotę , co skutkuje kilkugodzinnym przebywaniem w kuchni od samego rana ;) Jak zapewne wiecie jej przyrządzenie to nie lada wyzwanie , gdyż wielokrotnie mimo usilnych starań zdarzało mi się jeść ją u kogoś zwyczajnie twardą! Ja od dawna stosuję stary(...)mną ciocia. Mięso przyrządzone w ten sposób jest niesamowicie miękkie , delikatne i aromatyczne! U mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione dodatki! SKŁADNIKI : * golonka – 1 szt * cebula – 2 szt * marchew – 2 szt * pietruszka – szt * jasne piwo – 500 ml * miód – 2 łyżki * liście laurowe – 3 szt * pieprz czarny ziarnisty

Ostra na Słodko
Konserwa Tyrolska w/g JackaW 51

Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5 mm - 1,5 kg karkówka / 8 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm Wersja druga  -2 kg boczku (bardziej tłusty niż chudy ) /5 mm -1 kg wołowiny kl. 2 /8 mm -1 kg mięso z golonki razem(...)ktoś chce i nie zależy mu na charakterystycznym aromacie i smaku 2-3 g/kg -skórki wieprzowe około 200-250 g do całości, czyli całość skórek z naszego boczku i golonki ugotowane do miękkości i rozdrobnione po wystudzeniu na 2-3 mm -wywar z gotowania skórek i kości z naszej golonki 15% -skrobia ziemniaczana 3% -osłonki barierowe WYKONANIE  Z boczku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Tyrolska wg. JackaW 62

Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm - 1,5 kg karkówka / 5-6 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm Wersja druga  -2 kg boczku (bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm -1 kg wołowiny kl. 2 /5-6 mm -1 kg mięso z golonki(...)g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 2 g/kg -aromat tyrolskiej 2 g/kg -skórki wieprzowe około 200-250 g do całości, czyli całość skórek z naszego boczku i golonki ugotowane do miękkości i rozdrobnione po wystudzeniu na 2-3 mm -wywar z gotowania skórek i kości z naszej golonki 10 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki WYKONANIE  Z boczku odcinamy skórę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
szybkowar-gotowane golonki wieprzowe z kapustą kiszoną... 45

Składniki: golonki wieprzowe 4 sztuki średnie, woda 1,5 litra, przyprawa do soczystych żeberek VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, cukier 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka Oczyszczone, umyte średniej wielkości golonki wieprzowe włożyć do szybkowara, wsypać przyprawę do soczystych żeberek VEGETA NATUR - duży wybór tej marki "zobacz(...)TUTAJ" , ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasdyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut. Szybkowar otworzyć gdy spuści ciśnienie, golonki wyjąć z wywaru, do wywaru dodać kiszoną kapustę, zamknąc szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać. Do kapusty

W Mojej Kuchni Lubię
Mielonka wieprzowa nr.3 60

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl / 5 mm -1 kg boczek / 5 mm -0,8-1 kg mięso z golonki tylnej razem z tłustym / 5 mm -skórki około 200 g do całości surowca ( skóra z golonki i boczku naszego surowca) /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -rosół z gotowania skórek  i kości z golonki(...)całości -skrobia ziemniaczana 2% -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 2-3 g/kg -czosnek świeży 2-3 g/ kg -słoiki,puszki WYKONANIE Z boczku i golonki odcinamy skórę którą później będziemy musieli ugotować do miękkości i rozdrobnić na 2,5 mm w moim wypadku będzie to maszynka nr.8. Następnie wykrawamy kość z golonki która też nam później się przyda do rosołu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka 39

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -peklosól 15 g /kg -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm -ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 g /kg pieprz czarny -1 g/kg pieprz(...)suszona -2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce -800 ml rosołu z gotowania skórek -120 g skrobia ziemniaczana WYKONANIE Boczek pozbawiamy skóry i tniemy w kostkę 3 cm , z golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało nam mięso z indyka które również

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka w piwie 211

moja najlepsza golonka w piwie ! Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama golonka pieczona niesamowicie aromatyczna i pyszna. Golonki wieprzowe najpierw gotuję z warzywami a następnie piekę z piwem. - sprawdzony, tradycyjny przepis - możesz użyć golonki przedniej lub tylnej - na wywarze po golonce ugotujesz krupnik

AniaGotuje.pl
Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych 52

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm -policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm -mięso z golonki  600 g / 2,5 mm Rozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz biały 1 g /kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -gorczyca ziarno(...)jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru -woda 500 ml do szynki i policzków -200 ml do golonki i błon z policzków WYKONANIE: Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka wolno gotowana na marchewce mini podana 57

Świetna, delikatna i mięciutka golonka. Pachnąca ziołami i warzywami. Dietetyczna i lekkostrawna. Po prostu musicie ją wypróbować   😊👌 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -2 golonki z indyka -marchew ok. 100 g -kawałek bulwy selera ok.100 g -1 duża cebula -5-6 liści laurowych -4 kulki ziela angielskiego -4 ząbki czosnku -gałązka lubczyku  -1 łyżka mieszanki suszonych warzyw: marchew, natka  pietruszki, cebula, czosnek, majeranek -sól, pieprz

Kulinarne przemyslenia
GOLONKA PO BAWARSKU + FILMIK 45

Golonka po bawarsku to przysmak nie jednej osoby. Mięso natarte przyprawami, pieczone z piwem jest  mięciutkie a skórka chrupiąca. Jest to na prawdę pyszne danie dla miłośników mięsa.  SKŁADNIKI : 3-4 kg golonki 3 liście laurowe 4 kulki ziela, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka pomieszanej papryki z ostrą woda do gotowania(...)PRZYGOTOWANIE :  Golonki myjemy, przekładamy do garnka lub szybkowara, dodajemy przyprawy i gotujemy aż mięso będzie na tyle miękkie aby swobodnie widelec w nie wchodził. Wyjmujemy z wody, studzimy. Następnie nacinamy skórkę aby powstała kratka.  Golonki nacieramy przyprawami i czosnkiem. Układamy w naczyniu pokrojoną cebulę, na to golonki i zalewamy piwem, tak aby dno było zakryte.  Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa Królewska 99

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 1,2 kg /krojona w kostkę 2 cm-max 3 cm -udziec z indyka bez skóry 1,2 kg/szarpak -jedna duża golonka bez skóry 1 kg /4 mm -słonina bez skóry 600 g/ w kostkę 1 cm-max 2 cm -kątnica wołowa /dzielimy ja mniej więcej na pół PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg(...)łopatki,udźca i golonki -sól morska 19 g /kg do słoniny -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 8 g/kg -majeranek roztarty w dłoni 1 g/kg -cebula suszona płatek 3 g/kg -sznurek wędzarniczy -woda 150 ml po 50 ml do łopatki,udźca i golonki podczas wyrabiania do kleistości -woda 100 ml dodana przed napełnianiem w kątnicę WYKONANIE

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z boczku i podgardla 144

SUROWIEC -2 kg chudego boczku -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym -0,5 kg golonki -skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do mięska chudego 18 g/kg -sól nie jodowana do tłustego 18 g/kg -papryka słodka i ostra po 0,5 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek 5 g/kg -woda(...)karmelowa-1-metr.html ROZDRABNIANIE  1.Z boczku i podgardla wykrawamy chude części i tniemy je w kawałki 3-4 cm 2.Tłuste części mielimy fi 8 mm 3.Mięso z golonki mielimy na fi 4 mm a następnie na fi 2,5 mm WYKONANIE Przygotowane mięso po klasyfikacji peklujemy na okres 48 godz. w lodówce temp.4-8 st. Po tym czasie dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonki indycze w sosie BBQ 74

Alternatywa dla golonek wieprzowych. Indycze bardziej zdrowe. Sos bbq można zrobić domowym sposobem.  Składniki 4 golonki indycze 6 łyżek sosu BBQ 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju     Przygotowanie Golonki umyłem, natarłem pieprzem i solą. Odstawiłem na kilkanaście minut. Patelnię posmarowałem olejem, mocno rozgrzałem, obsmażyłem golonki ze wszystkich stron, na ładny(...)brązowy kolor ( w kilku miejscach można trochę przypalić ). Obsmażone golonki przełożyłem do żaroodpornego naczynia, posmarowałem dokładnie sosem barbecue. Wstawiłem bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C, zapiekałem 3 godziny, co jakiś czas polewałem sosem. Pod koniec pieczenia zwiększyłem temperaturę do 220 stopni ( około 10-12 minut

R'n'G Kitchen
Golonka 81

Dziś dla odmiany nie będzie na słodko. Dziś postaram się zadowolić wszystkich mięsożerców Przed Wami [fruitful_dbox] Pieczona golonka [/fruitful_dbox] Czas całkowity: 180 Czas gotowania: 3h 00 min Drukuj Golonka By RG 18 sierpnia 2017 Składniki golonka - ok 400g ziele angielskie liść laurowy sól pieprz maggi masło Instrukcje Do dużego garnka wlej wodę i dodaj ziele angielskie majeranek tymianek pieprz(...)sól (używam soli ziołowej) liść laurowy Dodaj golonkę Gotuj na małym ogniu ok 2 godzin Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180stopni Wyjmij golonko z wody i zawiń w folię aluminiową Piecz ok godziny Na 15 minut przed końcem otwórz folię i pozwól skórce się zarumienić Podawaj z sałatką lub szparagami SMACZNEGO

BezWegli.pl
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 94

zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora 3 liście laurowe 8 jagód jałowca 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku(...)kminek  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Krok 2. Kapustę lekko odciskamy z soku

Moja Książka Kucharska
Golonka w marchewce z groszkiem 111

Mięso z golonki, marchewka, groszek, trochę przypraw i obiad gotowy.     Składniki: -ok. 80 dkg golonki -2 duże marchewki -puszka drobnego groszku -po kawałku selera, pora i korzenia pietruszki -2 ząbki czosnku -listek laurowy, ziele angielskie -sól, pieprz ziołowy -3 dkg masła Golonkę moczymy w zimnej wodzie ok. 1 godzinę. Wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy warzywa(...)przyprawy, solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Po 20 minutach gotowania wyjmujemy marchewkę. Ugotowaną golonkę wyjmujemy i studzimy. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do odsączonego groszku. Golonkę pozbawiamy skóry, kości i tłuszczu. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy mięso, dolewamy ok. 100 ml rosołu i możemy dusić na patelni pod przykryciem

Maminek kulinarny
Golonka wędzona 110

SUROWIEC -golonka z kością PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g/kg na litr wody -liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren(do parzenia) -sznurek lub hak wędzarniczy WYKONANIE Kupioną golonkę opalamy nad gazem (tylko skórę) dokładnie myjemy. Robimy nastrzyk 60 mil na kg, nastrzykujemy każdy mięsio i topimy w solance na 5-7 dni. Po tym czasie wieszamy(...)haku lub na sznurku do ociekania w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu. U mnie odbywało się to przed wentylatorem nad wanną. Gdy powierzchnia golonki będzie sucha kończymy ociekanie. OSUSZANIE BEZ DYMU PRZY DUŻYM RUCHU POWIETRZA Wykonujemy wtedy gdy nasza golonka była by jeszcze wilgotna zimna. Mięso musi być suche i wygrzane. Temperatura 40 stopni czas 30-45 min. WĘDZENIE Czas 4 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 83

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, kapusta biała 1/2 główki/ mała, grzyby suszone 2 łyżki/mielone, śliwki suszone 1 szklanka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, golonka wieprzowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki bigos z golonkami najlepiej przygotować w szybkowarze wieczorem(...)szybkowara włożyć pokrojoną białą kapustę i kiszoną kapustę, wsypać wszystkie przyprawy, śliwki suszone bez pestek, suszone grzyby zmielone, wlać wodę, przyprawę w płynie, wymieszać dokładnie włożyć 2 średnie golonki wieprzowe i nakryć je kapustą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka w kapuście 81

Może na dziś a może na jutro, pyszna golonka w kapuście.     Składniki: -3 golonki -1,2 kg kiszonej kapusty -1 cebula -5 dkg masła -warzywa i przyprawy do rosołu -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czubata łyżka mąki ziemniaczanej Cebulę kroimy w kosteczkę i delikatnie szklimy na maśle. Golonki gotujemy do miękkości. Kapustę zalewamy wodą i też gotujemy(...)zmięknie. Odcedzamy, dodajemy podsmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Z ugotowanej golonki zdejmujemy skóry i oddzielamy mięso od kości. W naczyniu żaroodpornym na dno układamy warstwę kapusty, na niej mięso z golonek, przykrywamy kapustą i zalewamy rosołem do 2/3 wysokości naczynia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Golonka z indyka w kapuście 77

Wstyd się przyznać, ale o istnieniu golonki z indyka dowiedziałam się stosunkowo niedawno :) Wieprzowe golonki zna pewnie każdy, ale z indyka? Cieszę się bardzo z tego odkrycia, bo wersja drobiowa zdecydowanie bardziej mi podchodzi (i ma o połowę mniej tłuszczu). Składniki: 2 golonka indycze 1 mała główka białej kapusty ½ kg ziemniaków sól do smaku czosnek granulowany lub świeży 1/2 łyżeczki(...)papryki mielonej słodkiej majeranek czarny pieprz listek laurowy  5 łyżek oleju Wykonanie: Przyprawy wymieszać z olejem, natrzeć golonkę i odstawić na godzinę. W między czasie kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować z ziemniakami. Następnie dodać przygotowaną golonkę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić w razie potrzeby do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Golonka z indyka w sosie pomidorowym 100

Składniki: 2 golonki z indyka 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki masła  2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziarnka  ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz świeżo mielony natka pietruszki do  dekoracji Wykonanie; Golonkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy, kroimy drobniutko. Golonki nacieramy(...)solą pieprzem, papryką oraz czosnkiem.Odstawiamy do lodówki na 1 godz. Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło i oliwę, golonki obtaczamy w mące, obsmażamy z każdej strony, przekładamy do rondla zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, dusimy na tłuszczu po podsmażanej golące, dodajemy do gotujących się golonek. Na koniec gotowania

kgwjanczewo
Golonka gotowana w piwie z nutą musztardy i jałowca 98

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Tak przygotowana golonka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna. Idealnie nadaję się na obiad, czy kanapkę. 1 golonka (około 600-700g z kostką) 1 cebula 2 łyżki oleju sól Marynata: 2 ziarnka jałowca 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej) Zalewa: 1/2 litra piwa 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczka czosnku granulowanego sól     Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i kolejno marynatą z musztardy i poduszonych ziaren jałowca. Całość wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Golonkę obsmażyć na rumiano i przełożyć do garnka. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju i dodać do mięsa. Wszystko razem zalać piwem, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, czosnek i zagotować. Zmniejszyć ogień

Di gotuje
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 90

Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg INNE -słoiki najlepiej szklankowe PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg(...)główka czosnku -liść laurowy 5 sztuk wrzucamy do gotowania WYKONANIE Cały surowiec dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Golonki -zdejmujemy skórę i wykrawamy kości.Mięsko tniemy w kawałki 4x4 cm i peklujemy peklo solą 24-48 godz. Ozory -sparzyć chwile  temp. 75 st.obrać ze skóry pociąć w kawałki 4x4 cm i posolić 24-48 godz. Płuca- pokroić w kawałki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowo drobiowy (cwaniak) w kątnicy. 131

Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg -kątnica(żołądek) PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -główka czosnku(...)liść laurowy 5 sztuk wrzucamy do gotowania WYKONANIE Cały surowiec dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Golonki -zdejmujemy skórę i wykrawamy kości.Mięsko tniemy w kawałki 4x4 cm i peklujemy peklo solą 24-48 godz. Ozory -sparzyć chwile  temp. 75 st.obrać ze skóry pociąć w kawałki 4x4 cm i posolić 24-48 godz. Płuca - pokroić w kawałki i sparzyć

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka gotowana w kapuście 63

Jeśli zastanawiacie się co ugotować na obiad proponuję Wam to pyszne i smaczne danie. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne produkty i .... cierpliwość. Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;)  Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa(...)łyżeczki pieprz łyżeczka  op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować 1 godzinę. Kapustę, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal

Smakołyki Asi
Boczek z golonką 126

Przepis Składniki: -dwa kawałki boczku po około 350 g. jeden ze skórą (który pójdzie na dno praski) -golonka około 400 g -skóra z drugiego kawałka boczku,ugotować i zmielić na sitku fi 2 dwa razy Przyprawy - czosnek zgnieciony w prasce 3-4 ząbki -pieprz czarny 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g /kg mięsa -sól kamienna nie jodowana(...)boczku -peklo sól 16 g / kg golonki -trzy szt. liścia laurowego Wykonanie Kupiony boczek myjemy i osuszamy.Dopasowujemy wymiarami do naszej praski.Z jednego odcinamy skórę która pójdzie do gotowania i zmielenia,a boczek ten położymy na samą górę.Następne boczek posypujemy i nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 24 godz. Dalej przygotowujemy golonkę tniemy na kawałki bez ścięgien samo chude

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka bejcowana-pieczona. 110

Golonka jak dla mnie jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu. SKŁADNIKI: 5 średnich golonek 2-3 liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu(...)łyżka sosu winnego 1 łyżka musztardy 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego WYKONANIE: golonkę gotujemy w podanych przyprawach, prawie do miękkości, następnie przygotowujemy bejcę, mieszając wszystkie składniki, nacinamy kratkę na golonkach, zalewamy bejcą na 2-3 godz. wkładamy wraz z bejcą do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min., w razie potrzeby polewamy bejcą

Kuchnia Beaty
golonka duszona w piwie 74

wiem czy to wina pogody, czy mój organizm potrzebuje kalorycznego jedzenia - może zbiera tłuszczyk na zimę :) , cóż nabrałam ochoty na goloneczkę.         Moja golonka była dość duża, tylna, ważyła około 1,5 kg. Można ją zastąpić golonką przednią , która jest o wiele mniejsza i szybciej się gotuje. Swoją musiałam gotować prawie 4 godziny. Składniki(...)Golonka tylna lub 4 małe przednie 4 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz w ziarenkach 3 szt liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka kminku 0,5 litra piwa jasnego olej do smażenia Sposób wykonania: Golonkę umyć, wyczyścić, posolić i zostawić na 2 godziny lub na całą noc. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni.Przełożyć do garnka razem

Darcia w kuchni
Kiełbasa parzona z golonki 73

Wiem, wiem zaraz powiecie, nie to nie dla mnie. Golonka!, to musi być strasznie tłuste. Nic bardziej mylnego. Tłusta w golonce jest skóra z warstwą tłuszczu, ale jeśli zakupimy golonki bez skóry i w dodatku także bez kości, to będzie nie tylko wręcz chudo, ale także dużo łatwiej coś z nich zrobić. Aby zrobić taką parzoną kiełbasę, nie potrzebujemy żadnych(...)pasują. Kiełbasa po rozpoczęciu jest przez cały tydzień świeżutka, doskonale się kroi na plasterki, bo tym razem dodałam jeszcze trochę żelatyny. Można by nawet rzec, że to taka golonka w galarecie, Choć tej galarety nie jest dużo. Tylko cienka warstwa na zewnątrz. Trochę się odrywa przy krojeniu, ale smak i czosnkowy zapach zrekompensują nam te małe utrudnienia. Jak się chce

Wiem co jem
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 123

Dużo czosnku, chude mięso, iście polski dodatek... Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 lub 3 łyżki oleju rzepakowego Golonki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Skórę na mięsie delikatnie podważamy, uważając, by jej nie porwać. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małej tarce. Ugniatamy go z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich

Kuchenna Kontrrewolucya
Indycza golona pieczona. 90

się domowemu lenistwu. Wprawdzie pogoda za oknem zachęca do grillowania , my jednak nie będziemy mieć takiej okazji tym razem. Dlatego przedstawiam propozycję obiadową w stylu tradycyjnym. Będą to pieczone golonki indycze. Aromatyczne, soczyste mięso, a w dodatku zdrowe. Składniki: 3 golonki indycze 3-4 duże ząbki czosnku majeranek  sól, pieprz Przygotowanie: Umyte golonki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy(...)nasłonienia na całą noc. Pieczemy w prodiżu do rumianej miękkości. Jeśli takiego sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka z kapusty pekińskiej Golonki zostały przygotowane przez moją Mamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze

Kuchnia po mojemu
Golonka indycze zapieczone i duszone na patelni. Soczyste i mięciutkie. 88

Golonka indycze. Bardzo smaczne,soczyste, syte i zdrowe mięsko. Najsmaczniejsze są mniejsze sztuki, duże mogą być suche i wymagają bardzo długiego duszenia. Kiedy jestem w sklepie mięsnym i zauważę małe goloneczka indycze kupuję, bo wiem ,że będą smaczne i mięciutkie. A mięska jest na nich dość sporo, u nas zjadamy po sztuce na osobę, ale czasem coś zostaje(...)bardzo syte danie, wtedy mięsko mrożę i wykorzystuję np. do bigosu. Polecam :) Składniki - golonka indycze ( mniejsze sztuki po 1 szt.na osobę ) u mnie 4 szt. - czosnek mielony - papryka mielona - domowa wegeta - majeranek - olej Golonka myję i osuszam papierowym ręczniczkiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielka ilość oleju, kiedy jest bardzo gorący układam golonka. Opiekam je przez kilka minut na gorącym tłuszczu

Kuchnia z widokiem na ogród
Zimne nóżki - galat. 87

łatwo je wyjąć (można pomóc sobie zanurzając foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie) a dwa, że bardzo ładnie galareta wygląda :) Zapraszam po przepis! Składniki: 2 nóżki wieprzowe 3 golonki ze skórą 4 większe marchewki korzeń pietruszki plaster selera cebula liść laurowy kilka ziaren pieprzu sól i pieprz świeże liście pietruszki lub selera do ozdobienia puszka zielonego groszku na wszelki(...)wypadek: opakowanie żelatyny, jednak zimne nóżki powinny same się zmienić w postać galarety po wychłodzeniu. Wykonanie: Nóżki i golonki umyć. Skórę na golonce naciąć lub zdjąć, jeżeli ktoś woli chudszą galaretę. Marchew obrać, pozostawić w całości, podobnie jak inne warzywa.  Do garnka włożyć mięso oraz przyprawy. Zalać wodą tak, by całość była przykryta. Zagotować, zebrać wytrącającą się pianę

Poezja Smaków - blog kulinarny