robimy szybkie, letnie bigosiki. Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej? Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi(...)dodatkami i przyprawami. Mój jest następujący ... Składniki: 1.5kg kiszonej kapusty 1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała) grzybki suszone wcześniej namoczone 2 peklowane golonki 20 dkg wędzonego boczku 2 cebule 2 pętka kiełbasy (podwawelska, podlaska, toruńska - dowolne) liść laurowy ziele angielskie 3-4 ziarenka jałowca łyżeczka majeranku ew.przyprawa do bigosu słodka papryka koncentrat pomidorowy
Walijskie PichcenieFakt, że golonka nie należy do fit potraw, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Przyznam szczerze, że przyrządzam ją na rozmaite sposoby: gotuje, gotuję i zapiekam, przeróżnie piekę, nawet faszerując mięsem mielonym - klik . Zresztą spójrzcie na moje dotychczas opublikowane propozycje - klik . Tym razem przedstawiam Wam prostą metodę na smaczną golonkę, która jest miękka i delikatna w smaku. Polecam(...)golonki (w sumie około 1,3 kg;może być jedna duża) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2-3 ząbki czosnku 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku około 1,5 łyżki soli (lub według gustu) Umyte golonki należy zalać wodą i zagotować. Następnie wodę z "szumem/pianą" zlać, nalać świeżej oraz
Di gotujeGolonka parzona w szynkowarze...pyszna...no i jak to u mnie bywa w takim przypadku nie podam dokładnej ilości przypraw, bo trudno to określić..moja golonka wcześniej była troszkę peklowana, a przed parzeniem to tylko dodałam przyprawę do wieprzowiny, trochę soli..ale wiadomo , każdy ma inne gusta i może dać inną mieszankę przypraw lub osobno każdej przyprawy po troszkę(...)smaku. golonka sól przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr Z golonki usunąć kość , mięso oddzielić od skóry.Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z przyprawami.Skórę natrzeć przyprawą.Na dno szynkowaru położyć [dopasowaną do wielkości dna ] skórę , na skórę wyłożyć doprawione mięso i znów przykryć skórą z golonki.Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na kilka godzin.Następnie szynkowar
Moje domowe kucharzenieBigos na golonce jest prawdziwą staropolską potrawą i uwielbia go większość Polaków. Jest popularnym daniem, które podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło, a żadne żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której(...)podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa do bigosu przecier pomidorowy majeranek Przygotowanie: Do garnka , wkładamy kapustę kiszoną i golonkę ( gotowana
Smaczne PotrawyGolonka – jedni kochają , inni nienawidzą. Ja co prawda do jej smakoszy nie należę , ale od czasu do czasu mam na nią ochotę , co skutkuje kilkugodzinnym przebywaniem w kuchni od samego rana ;) Jak zapewne wiecie jej przyrządzenie to nie lada wyzwanie , gdyż wielokrotnie mimo usilnych starań zdarzało mi się jeść ją u kogoś zwyczajnie twardą! Ja od dawna stosuję stary(...)mną ciocia. Mięso przyrządzone w ten sposób jest niesamowicie miękkie , delikatne i aromatyczne! U mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione dodatki! SKŁADNIKI : * golonka – 1 szt * cebula – 2 szt * marchew – 2 szt * pietruszka – szt * jasne piwo – 500 ml * miód – 2 łyżki * liście laurowe – 3 szt * pieprz czarny ziarnisty
Ostra na Słodkopolskiego stołu". Dziś trudno sobie wyobrazić bigos bez kapusty! Ale kiedyś spróbuje taki ugotować :) Tymczasem mój bigos składa się z kapusty słodkiej i kiszonej oraz pieczonych golonek indyczych i dobrej jakości wiejskiej kiełbasy. Nie znajdziecie w nim boczku, karczku czy łopatki wieprzowej. Chciałam uzyskać delikatny smak i sprawić, aby był lżej strawny. Do takiego bigosu można dorzucić(...)gotowania suszone śliwki i grzyby. Podniosą nie tylko walory smakowe, ale i kolorystyczne. Składniki: -1 kg kapusty kiszonej -mała główka kapusty słodkiej -3 golonki indycze -1/2 kg dobrej wiejskiej kiełbasy -1 duża cebula -1 łyżeczka ziaren kminku -1 łyżka majeranku -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -olej do smażenia
Kulinarne przemysleniaGolonka przednia bez skóry przyprawiona i pieczona z ziemniakami i groszkiem. GOLONKA PIECZONA SKŁADNIKI dwie golonki przednie bez skóry 10 małych ziemniaków do pieczenia 3-4 garści groszku 4 surowe kiełbaski jagnięce (opcja) marynata sól, pieprz przepis na golonkę pieczoną z ziemniakami Artykuł Golonka pieczona z ziemniakami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaDzisiaj coś dla Panów: golonka ! GRILLOWANA GOLONKA Wymyśliłam coś przepysznego! Postanowiłam zrobić mężowi golonkę , ale wpadłam na pomysł aby przygotować ją trochę inaczej, a mianowicie ugrillować. Nigdy wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, a wielka szkoda, bo mięso rozpływa się w ustach, jest po prostu fenomenalne. Myślę, że to zasługa kilku rzeczy; - dobrej jakości mięsa - używałam grilla automatycznego, więc(...)musztardzie dijon marki Maille (jeśli nigdy nie jedliście, a od 2 lat polecam to nadróbcie zaległości, cała seria jest pyszna!) - użyłam świeżych ziół takich jak: szałwia, majeranek i tymianek. Golonkę podałam z obłędnym warzywno -owocowym sosem, grillowanymi boczniakami i domową focaccią w postaci grzanek, całość wyszła rewelacja, polecam! Mięso zamarynowałam w musztardzie z łyżką syropu z agawy, łyżeczką miodu, świeżych
SMYKWKUCHNIProponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5 mm - 1,5 kg karkówka / 8 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm Wersja druga -2 kg boczku (bardziej tłusty niż chudy ) /5 mm -1 kg wołowiny kl. 2 /8 mm -1 kg mięso z golonki razem(...)ktoś chce i nie zależy mu na charakterystycznym aromacie i smaku 2-3 g/kg -skórki wieprzowe około 200-250 g do całości, czyli całość skórek z naszego boczku i golonki ugotowane do miękkości i rozdrobnione po wystudzeniu na 2-3 mm -wywar z gotowania skórek i kości z naszej golonki 15% -skrobia ziemniaczana 3% -osłonki barierowe WYKONANIE Z boczku
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm - 1,5 kg karkówka / 5-6 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm Wersja druga -2 kg boczku (bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm -1 kg wołowiny kl. 2 /5-6 mm -1 kg mięso z golonki(...)g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 2 g/kg -aromat tyrolskiej 2 g/kg -skórki wieprzowe około 200-250 g do całości, czyli całość skórek z naszego boczku i golonki ugotowane do miękkości i rozdrobnione po wystudzeniu na 2-3 mm -wywar z gotowania skórek i kości z naszej golonki 10 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: golonki wieprzowe 4 sztuki średnie, woda 1,5 litra, przyprawa do soczystych żeberek VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, cukier 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka Oczyszczone, umyte średniej wielkości golonki wieprzowe włożyć do szybkowara, wsypać przyprawę do soczystych żeberek VEGETA NATUR - duży wybór tej marki "zobacz(...)TUTAJ" , ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasdyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut. Szybkowar otworzyć gdy spuści ciśnienie, golonki wyjąć z wywaru, do wywaru dodać kiszoną kapustę, zamknąc szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać. Do kapusty
W Mojej Kuchni LubięSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl / 5 mm -1 kg boczek / 5 mm -0,8-1 kg mięso z golonki tylnej razem z tłustym / 5 mm -skórki około 200 g do całości surowca ( skóra z golonki i boczku naszego surowca) /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -rosół z gotowania skórek i kości z golonki(...)całości -skrobia ziemniaczana 2% -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 2-3 g/kg -czosnek świeży 2-3 g/ kg -słoiki,puszki WYKONANIE Z boczku i golonki odcinamy skórę którą później będziemy musieli ugotować do miękkości i rozdrobnić na 2,5 mm w moim wypadku będzie to maszynka nr.8. Następnie wykrawamy kość z golonki która też nam później się przyda do rosołu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -peklosól 15 g /kg -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm -ugotowana do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 g /kg pieprz czarny -1 g/kg pieprz(...)suszona -2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce -800 ml rosołu z gotowania skórek -120 g skrobia ziemniaczana WYKONANIE Boczek pozbawiamy skóry i tniemy w kostkę 3 cm , z golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało nam mięso z indyka które również
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.moja najlepsza golonka w piwie ! Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama golonka pieczona niesamowicie aromatyczna i pyszna. Golonki wieprzowe najpierw gotuję z warzywami a następnie piekę z piwem. - sprawdzony, tradycyjny przepis - możesz użyć golonki przedniej lub tylnej - na wywarze po golonce ugotujesz krupnik
AniaGotuje.plSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm -policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm -mięso z golonki 600 g / 2,5 mm Rozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz biały 1 g /kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -gorczyca ziarno(...)jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru -woda 500 ml do szynki i policzków -200 ml do golonki i błon z policzków WYKONANIE: Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.