Odkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork, czyli długo pieczona rwana wieprzowina, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedna dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha(...)przed wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś czas święty spokój. Ale golonkę wam polecam. Palce lizać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkedyjś bez 1 duge lata gołdało 2 sie na Ślōnsku na niego Oktōłber. A jak Oktōłber, to Oktōłberfest, jak Oktōłberfest, to piwo, a nojlepszym kamratym 3 łod piwa je golonka. Joł żech sie pomyśloł, że tych 2 kōmpanōw 4 wciepna 5 razym do gorka i niech się tam trocha pokōmpiōm. 6 To bōł 7 piyrszy rołz 8 , jak żech robiōł(...)golōnka, ale musza pedzieć, 9 że chyba byda dō ni niy rołz, niy dwa wrołcoł. 10 Je to proste, niy je take słone, jak te gotowe golonki, je fajnie miynke, a do tego mołcie 11 wywar, ze ftorego 12 sie idzie potyn 13 zrobić zupa- joł robiōł kapuśniōk, ale o tym to już opowiym kedy indzi 14 Co potrza
Chop w kuchnijest to niezbędne przy robieniu tak dużej porcji, która może nie zmieścić się w lodówce. SKŁADNIKI na dużą porcję 4 nogi wieprzowe 1-2 małe ogonki wieprzowe 2 golonka wieprzowe 3-4 liście laurowe 3-4 sztuki ziela angielskiego Przy zakupie nóg wieprzowych warto od razu poprosić o ich przepołowienie. Do przygotowania takiej ilości galaretki wieprzowej potrzebny jest ogromny garnek(...)duża miska do wlania wywaru. WYKONANIE Nogi, ogonki i mięso umyć i umieścić w bardzo dużym garnku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą i gotować do miękkości golonka, najlepiej minimum 2 godziny żeby nóżki puściły żel potrzebny do stwardnienia galaretki. Gotowy wywar przecedzić przez sitko do miski i dodać rozdrobnione mięso z golonek. Schłodzone odstawić na kilka godzin
Passions hobbies lifestole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie(...)galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić z ewentulanych pozostałości po świńskim „futerku”. Można to zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było
Kulinarna Patilogiaponieważ kapusta i mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam! składniki około 1kg żeberek, 800 g kapusty kiszonej 2 duże cebule, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz, smalec(...)gotowana golonka - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją. Kapustę pokroić niezbyt drobno. Żeberka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na patelni na smalcu. Wyjąć żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami kapustę. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać do kapusty. Pokroić drobno
Stare GaryPowstała kolejna szyneczka w mojej kuchni tym razem połączyłam łopatkę z golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna. SKŁADNIKI : - łopatki bez kości ok 60 dag - golonkę 1 szt - 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka(...)morskiej - 1 łyżeczka lejącego miodu - 1 ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 4 kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - łopatkę umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki - golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować z kości - pokrojone mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki lodu i ponownie miele. - do tak przygotowanej masy wsypuję przyprawy
Basia w kuchninóżki były obowiązkowo przygotowywane na każde święta w dużych ilościach, niemal hurtowych. Ale to dlatego, że je wszyscy lubiliśmy, ja zawsze na koniec jak mama obrała wszystkie kawałki (nóżek, golonek) z mięsa, obgryzałam te kostki. Toż to czysty kolagen, bardzo zdrowy, do tego wg mnie bardzo smaczny. Galat / galart podawało się u nas z octem, niekiedy z sokiem cytrynowym. Składniki(...)pokrojone na 3 części nóżki wieprzowe 1 golonka 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz ziarnisty, sól marchew cebula pietrucha seler por Ja już kupiłam oczyszczone i pokrojone nóżki wieprzowe. Ale jeśli nie są oczyszczone to najpierw nóżki i golonkę oczyszczamy z włosków albo je opalamy nad ogniem. Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakupy w Hurtowni Oliwy ..a warto kupić np. taki olej albo inne produkty.. 75 dag białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów(...)gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości. Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 nóżki wieprzowe 1 golonka 1 cebula jarzynka,lub 1 kostka bulionu pieprz,4 listki laurowe,4 ziarenka ziela ang. warzywa:4 marchewki,2 pietruszki,por sól Wykonanie Nóżki i golonkę myjemy.W dużym garnku zalewamy wodą tak ,aby mięso było zanurzone.Wkładamy warzywa i przyprawy,gotujemy na małym ogniu ok.3 godz.Następnie wyjmujemy mięso ,studzimy.Wywar przecedzamy przez sito.Mięso(...)oddzielamy od kości i razem z cebula i warzywami mielimy.Wkładamy do wywaru ,zagotowujemy.Można doprawić octem.Wlewamy do salaterek.Wystudzone wkładamy do lodówki. Artykuł Galareta z golonki i nóżek (galaretka wieprzowa) pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Uwielbiasz dobrej jakości domowe wędliny? Chcesz dowiedzieć się jak łatwo przygotować soczystą szynkę, karkówkę lub golonkę? Szynkowar to urządzenie, którego potrzebujesz. Opowiemy, jak działa i do czego możesz go użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę(...)Nomart.pl. Warto sprawdzić ich ofertę! Do czego może Ci się przydać szynkowar? Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu przygotujesz: szynkę drobiową szynkę wieprzową pierś z indyka karkówkę schab rolady mięsne pasztety golonki kiełbasy mielonki Aby przygotowywane mięso nie było zbyt suche lub surowe, należy produkty parzyć w odpowiedniej temperaturze. Powinna ona być kontrolowana przez cały okres parzenia. Odpowiednią temperaturę możesz kontrolować dzięki
Kuchnia MagdaLenyUwielbiasz dobrej jakości domowe wędliny? Chcesz dowiedzieć się jak łatwo przygotować soczystą szynkę, karkówkę lub golonkę? Szynkowar to urządzenie, którego potrzebujesz. Opowiemy, jak działa i do czego możesz go użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę(...)Nomart.pl. Warto sprawdzić ich ofertę! Do czego może Ci się przydać szynkowar? Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu przygotujesz: szynkę drobiową szynkę wieprzową pierś z indyka karkówkę schab rolady mięsne pasztety golonki kiełbasy mielonki Aby przygotowywane mięso nie było zbyt suche lub surowe, należy produkty parzyć w odpowiedniej temperaturze. Powinna ona być kontrolowana przez cały okres parzenia. Odpowiednią temperaturę możesz kontrolować dzięki
Kuchnia MagdaLenypodobnie. Jeśli chodzi o wybór mięs, które dodać można do bigosu to lista jest długa. Tak naprawdę większość mięs oraz wędlin nadaje się do bigosu. Sięgnąć można po schab, golonkę, łopatkę czy karkówkę. Obok mięs równie ważna jest wędlina i u mnie jest to zazwyczaj wędzony boczek oraz kiełbasa. Po podgotowaniu bądź podsmażeniu, wszystkie składniki bigosu lądują w jednym garnku(...)wędzonego boczku 10 dkg suszonych śliwek wędzonych 2 dkg suszonych grzybów leśnych 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 20 dkg białej cebuli 2 łyżki oleju 60 dkg golonki bez kości i skóry 1 łyżeczka kminku 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1 łyżka soli 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,3 l wody + dodatkowa woda do podgotowania surowej
MeCooksDziś dzielę się z Wami przepisem na golonkę z indyka. Mało przy tym pracy, bo wystarczy ją zamarynować, a następnie upiec w piekarniku. Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Polecam :) Składniki: 4 golonki indycze (moje miały1,6kg) 4 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki sól(...)pieprz Wykonanie: Mięso myję i osuszam. Do musztardy dodaję olej, posiekany czosnek, majeranek, paprykę oraz sól i pieprz, mieszam. Tak przygotowaną marynatą nacieram golonki. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyciągam mięso, przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 °C. Piekę pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie ściągam pokrywkę
magiczna kuchnia KasiGolonka z warzywami chińskimi Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przygotowane, jest idealne na każdą okazję. Odkąd zrobiłam tak przygotowaną golonkę, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest idealna. Próbowałam wielu przepisów na mięso z golonki wieprzowej i żaden z nich nie sprostał moim oczekiwaniom, jak ten przepis. Spróbuj i przekonaj się sam. czytaj
Kulinarna Chwila