golonka - 990 przepisów (strona:22/66)

Najlepsza pomidorowa z recyklingu 147

najlepsza zupa pomidorowa,ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach miesnych.Pomidorowa lubia wszyscy,z apetytem wcinaja dzieci i ze smakiem zajadaja dorosli.Do przygotowania zupy wykorzystalam wywar z gotowania golonki, klik przepis tutaj.To wywar wyjatkowo tresciwy i esencjonalny,dzieki temu pomidorowa ma tak wyjatkowy, gleboki smak.Jest gesta,slodko-kwaskowata i bardzo,bardzo pomidorowa, po prostu pyszna.Jesli nie znacie tego smaku(...)bedziecie w posiadaniu wywaru z gotowania golonki koniecznie wyprobujcie ten przepis. Skladniki: 1 puszka pomidorow-400g 1 cebula 1 zabek czosnku sol,pieprz szczypta cukru 1 litr wywaru z gotowania golonki 1 lyzka masla ghee 2 lyzki smietany swieze listki oregano lub bazylii Wykonanie: wywar z gotowania golonki schlodzic ,najlepiej przez noc w lodowce i zebrac gruby kozuch tluszczu obrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GOLONKA W PIWIE 169

Coś dobrego, coś co przypadnie do gustu każdemu mężczyźnie...Ale nie tylko...Panie też napewno nie pogardzą.Goloneczka! Składniki: 4 szkl bulionu warzywnego 4 liście laurowe golonka 1kg 1 litr piwa sól Wykonanie: Golonkę oczyszczamy ze szczeciny. Do garnka wlewamy bulion, piwo, wrzucamy liście laurowe, wkładamy golonkę. Gotujemy 20 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy , przestudzamy, dobrze nacieramy(...)solą. Układamy w naczyniu żarodopornym,pieczemy ok 80 minut. Polewamy co jakiś czas wywarem z gotowania golonki

Z Majeczką w kuchni
Tradycyjny galat z nóżek 83

stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie(...)galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić z ewentulanych pozostałości po świńskim „futerku”. Można to zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było

Kulinarna Patilogia
Rosół + filmik 140

domu, taki minimalistyczny , gdzie mięsa jest niewiele, ale za to warzyw moc. Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na duży gar): 1 golonka indycza 1 cebula ok. 5-6 marchewek ok. 3-4 korzenie pietruszki pół korzenia selera 1 por ćwierć główki kapusty włoskiej 3 łyżeczki soli garść liści laurowych garść ziela angielskiego(...)łyżeczki eko przyprawy do rosołu ok. 1 łyżeczki suszonego lubczyku pieprz ok. 1 łyżki sosu sojowego ok. 3-4 litry wody makaron nitki do rosołu Wykonanie: 1. Golonkę indyczą myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Musi się to zagotować. 2. Cebulę obieramy, myjemy i opalamy. 3. Gdy zagotuje się woda, to najpierw zbieramy szum, a następnie wrzucamy

Kawa z mlekiem
Pieczeń z golonki w sosie 169

Idealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół

Kuchnia Pokoleń
Golonka peklowana pieczona z piwem 149

Przepis jest niezwykle prosty, ale przy tym bardzo smaczny. Golonka świetnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu (wytwarza się fajny sosik), jak też na drugi dzień - z ulubionym pieczywem. Polecam! 1,5-2 kg golonki (bez kości) 1 szklanka piwa 4-5 ząbków czosnku majeranek sól     Golonkę umyć i osuszyć. Następnie mięso dokładnie natrzeć solą, przykryć i odłożyć do lodówki

Di gotuje
Golonka długo pieczona 188

Odkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork , czyli długo pieczoną rwaną wieprzowinę, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedną, dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha(...)przede wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś czas święty spokój. Ale golonkę wam polecam. Palce lizać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonka dlugo pieczona 212

Odkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork, czyli długo pieczona rwana wieprzowina, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedna dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha(...)przed wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś czas święty spokój. Ale golonkę wam polecam. Palce lizać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golōnka ze piwym (Golonka piwna) 146

kedyjś bez 1 duge lata gołdało 2 sie na Ślōnsku na niego Oktōłber. A jak Oktōłber, to Oktōłberfest, jak Oktōłberfest, to piwo, a nojlepszym kamratym 3 łod piwa je golonka. Joł żech sie pomyśloł, że tych 2 kōmpanōw 4 wciepna 5 razym do gorka i niech się tam trocha pokōmpiōm. 6 To bōł 7 piyrszy rołz 8 , jak żech robiōł(...)golōnka, ale musza pedzieć, 9 że chyba byda dō ni niy rołz, niy dwa wrołcoł. 10 Je to proste, niy je take słone, jak te gotowe golonki, je fajnie miynke, a do tego mołcie 11 wywar, ze ftorego 12 sie idzie potyn 13 zrobić zupa- joł robiōł kapuśniōk, ale o tym to już opowiym kedy indzi 14 Co potrza

Chop w kuchni
Galaretka wieprzowa 171

jest to niezbędne przy robieniu tak dużej porcji, która może nie zmieścić się w lodówce. SKŁADNIKI na dużą porcję 4 nogi wieprzowe 1-2 małe ogonki wieprzowe 2 golonka wieprzowe 3-4 liście laurowe 3-4 sztuki ziela angielskiego Przy zakupie nóg wieprzowych warto od razu poprosić o ich przepołowienie. Do przygotowania takiej ilości galaretki wieprzowej potrzebny jest ogromny garnek(...)duża miska do wlania wywaru. WYKONANIE Nogi, ogonki i mięso umyć i umieścić w bardzo dużym garnku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą i gotować do miękkości golonka, najlepiej minimum 2 godziny żeby nóżki puściły żel potrzebny do stwardnienia galaretki. Gotowy wywar przecedzić przez sitko do miski i dodać rozdrobnione mięso z golonek. Schłodzone odstawić na kilka godzin

Passions hobbies life
Tradycyjny galat z nóżek 222

stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie(...)galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić z ewentulanych pozostałości po świńskim „futerku”. Można to zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było

Kulinarna Patilogia
Żeberka w kapuście z wolnowaru 334

ponieważ kapusta i mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam! składniki około 1kg żeberek, 800 g kapusty kiszonej 2 duże cebule, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz, smalec(...)gotowana golonka - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją. Kapustę pokroić niezbyt drobno.  Żeberka umyć, osuszyć,  posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na patelni  na smalcu.  Wyjąć żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami kapustę. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać do kapusty. Pokroić drobno

Stare Gary
Szynka wieprzowa z golonki z szynkowara 195

Powstała kolejna szyneczka w mojej kuchni tym razem połączyłam łopatkę z golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna. SKŁADNIKI : - łopatki bez kości ok 60 dag - golonkę 1 szt - 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka(...)morskiej  - 1 łyżeczka lejącego miodu - 1 ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 4 kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - łopatkę umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki - golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować z kości - pokrojone mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki lodu i ponownie miele. - do tak przygotowanej masy wsypuję przyprawy

Basia w kuchni