golonka - 990 przepisów (strona:28/66)

Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 181

bieli.Czarny kolor kremu może trochę przerażać, ale jest bardzo smaczny. Zabrakło mi trochę chrupkości w suflecie, która mogłaby przełamać bardzo delikatny krem. Danie główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim” . Dla wielu golonka

Pasja Smaku
Drobiowe zimne nóżki, galarety, galaty, galantyny... 284

region to inna nazwa tej potrawy, u mnie są to zimne nóżki. Składniki: 2 golonki, 2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny), 3 piersi z kurczaka, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1/2 selera, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, szczypta soli. Przygotowanie:    Do garnka wkładamy umyte golonki(...)układamy pokrojone piersi kurczaka (gotowane w wywarze) i ponownie kukurydzę i groszek. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Można także włożyć mięso z golonek do miseczek, jednak ja wolę typowo drobiowe na mięsnym wywarze

Aga w kuchni
Galantyna 156

Składniki: 2 golonki, 2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny), 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, natka pietruszki, 1/2 selera, 4 jajka, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, szczypta soli. Przygotowanie:       Do garnka wkładamy umyte golonki oraz nogi świńskie. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła. Dodajemy przyprawy(...)stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny. W miseczkach lub filiżankach układamy plasterki ugotowanych jajek, natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę marchewkę Na to układamy kawałki ugotowanej golonki. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia

Aga w kuchni
Szynka z indyka z szynkowara 280

ważne 100% mięsa w mięsie. Jednym słowem wiem co jem. Oczywiście Was też namawiam do kupienia tym bardziej, że cena za cały zestaw jest rewelacyjna. Składniki: 1 duże golonko z indyka (około 700 g obranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli(...)kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w blenderze. Mięsa i zmieloną skórkę przełożyć do naczynia, dodać sól peklową i wymieszać. Włożyć do woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na 24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć

Ala piecze i gotuje
Domowa mielonka prasowana z galaretką 403

domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw(...)mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu. Z łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej

OstryKęs
Golonka z kapustą zasmażaną 83

Golonka zapiekana lubi towarzystwo kapusty zasmażanej, chrzanu i musztardy. Jakby dodać do tego jeszcze kufel bursztynowego napoju... Artykuł Golonka z kapustą zasmażaną pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Golonka z kapustą zasmażaną 102

Golonka zapiekana lubi towarzystwo kapusty zasmażanej, chrzanu i musztardy. Jakby dodać do tego jeszcze kufel bursztynowego napoju... Artykuł Golonka z kapustą zasmażaną pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zimne nóżki wieprzowe bez żelatyny 109

jako zakąska smakuje wyśmienicie Zapraszamy zatem wszystkich fanów zimnych nóżek oraz tych, którzy być może chcą się przekonać do tych smaków. Naprawdę warto! ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE BEZ ŻELATYNY Składniki: golonka wieprzowa: 2 szt. nóżki wieprzowe: 2 szt . łopatka wieprzowa: 0,5 kg włoszczyzna ( jak do rosołu) liść laurowy: 3 szt. ziele angielskie: 4 kulki majeranek: 2 łyżki sól i pieprz(...)smaku woda ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE BEZ ŻELATYNY Wykonanie: 1. Czyste nóżki, golonki oraz mięso wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa, przyprawy i zalewamy zimną wodą ok 3 – 4 cm ponad zawartość garnka. Jeżeli chcemy skrócić czas gotowania nóżki i mięso należy ponacinać wzdłuż nożem kilka razy. Mięso się wówczas szybciej rozgotuje i wygotuje. 2. Gdy mięso odchodzi od kości

Kuchnia Na Wypasie
Domowa wędlina czosnkowa na kanapki 108

szynkowaru był jednym z moich lepszych pomysłów w ostatnim czasie. Od kiedy go mamy, nie kupuję już wędlin w sklepie. Składniki na domową wędlinę czosnkową na kanapki: 500 g golonki wieprzowej (mięso i skóra – bez kości) 700 g schabu (może też być łopatka lub szybka wieprzowa) 4 ząbki czosnku 120 ml wody łyżeczka żelatyny sól peklowa (u mnie było(...)etykiecie, ile dany producent zaleca na 1 kg mięsa) około pół łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka majeranku Przygotowanie Schab kroimy w kostkę o boku około 3 cm. Mięso z golonki również kroimy w kostkę, natomiast skórę i tłuste kawałki mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojone w kostkę mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Czosnek obieramy i kroimy drobną kostkę. Mięso (rozbite i mielone

e-PrzepisyKulinarne
Nóżki w galarecie 193

Składniki: 3 nóżki wieprzowe 2 golonki wieprzowe 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe sól Sposób wykonania: Nóżki i golonkę dokładnie myjemy, jeśli jest potrzeba opalamy nad ogniem resztki włosków.  Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała mięso

Qchnia po prostu
Zupa z indyka i shitake 180

Czas na lekką i pyszną zupę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 4 osób : 2 golonki indycze 0,6 kg shitake 2 marchewki 1 pietruszka-korzeń 1 cebula 2 kostki rosołowe drobiowe 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można dać chudą ale ta smakuje lepiej ) 1 łyżka(...)mieszać podczas smażenia , bo puszczą sok i zamiast smażyć, uduszą się . Shitake na razie zostawiamy na boku – dodamy później . Do cebulki w garnku dokładamy pokrojoną marchewkę , pietruszkę i golonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić

Ogrodnik w podróży
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 305

bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki kaszy kuskus sól pieprz prawdziwy pieprz ziołowy Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem(...)zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: bulion , golonka , kuskus

https:KKuchniaMniam
Galareta wieprzowo-drobiowa 227

Czasami lubię wracać do takich tradycyjnych smaków Galareta to pyszna klasyka, która sprawdzi się na każda okazję. Składniki: duża golonka 3 skrzydełka 3 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 188

plasterki  sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g   kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki(...)misy wolnowaru. Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć.  Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę.  Wlać rosół i wino. Przykryć i gotować na ustawieniu low  (80 - 90 st C)     około  8 godzin  - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć

Stare Gary
Golonki z szybkowaru 140

pory przygotowanie golonek wydawało mi się czynnością bardzo długotrwałą, ale odkąd mam szybkowar jak i pewnie część z was jest to danie, które powstaje w godzinę. Dlatego też jest to przepis dla tych, którzy taki szybkowar w domu mają ale do golonek go jeszcze nie używali, albo dla tych których ten przepis zachęci do zakupu takiego urządzenia, bo dzięki niemu

Bernika - moj kulinarny pamietnik