golonka - 990 przepisów (strona:35/66)

Zupa kalafiorowa na golonce z indyka 252

Składniki: 2 golonki z indyka 1 pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 1 kalafior 1 śmietana 30% 1 łyżkę octu winnego 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pęczek świeżego kopru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Golonki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną

kgwjanczewo
Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 203

przez ekran poczuć smak. Jak  wykonacie  zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie.  Składniki: 250 g ugotowanego mięsa (np. golonka z indyka), 150 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka(...)sosu sojowego. Jeśli wcześniej byśmy posolili i później dodali sosu sojowego, okazało by się, że sos może być zasłony. Kotleciki gryczane z mięsem: Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, usmażoną wcześniej

Moniki Smakołyki
Biała kaszanka 171

Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 kg głowizny 4 golonki z dzika 1 kg skórek świńskich 1 kg kaszy gryczanej 1 kg kaszy wiejskiej 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 główka czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Ponadto  Opakowanie jelita cienkiego Wykonanie: Głowiznę golonki oraz skórki świńskie myjemy dokładnie, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie gotujemy około 1 godziny. Wyjmujemy z garnka tylko skórki świńskie. Pozostałe mięso gotujemy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso lekko studzimy, mielimy w maszynce do mięsa

kgwjanczewo
drobiowo-wieprzowe z szynkowaru 179

Składniki: 1 kg mięsa od szynki 1/2 kg boczku świeżego 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg golonki z indyka 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól / 25 g żelatyny pieprz  czarny do smaku  majeranek 7g pieprz ziołowy do smaku  1 kopiasta łyżka cukru 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu 1 szklanki  bardzo zimnej(...)wody      Wykonanie Mięso od szynki  i pierś  pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka).  Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi  dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz, i dolać zimną wodę.  Całość wyrabiać dokładnie rękoma

w mojej kuchni
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 249

waga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg 0.2 kg chudego mięsa z szynki 0.2 kg mięsa z łopatki 0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej 0.1 kg chudego podgardla 12 do 15 gramów soli peklowej w zależności od upodobań smakowych (do obliczeń korzystałem z kalkulatora na stronie sklepu naszego Kolegi Miro - link do kalkulatora(...)szynkowaru lub osłonka barierowa Przygotowanie Mięso z szynki i łopatki pokroić na małe kawałki o  wymiarach około 1,5x1.5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso z golonki i podgardla zmielić dwukrotnie na sitku 2,5 mm, dodać zimną wodę i dokładnie wyrobić aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk. Dodać pokrojone mięso z szynki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galareta drobiowa w kształcie jajek 179

Galareta w skorupkach jajek, to naprawdę  doskonały sposób na to, by zadziwić naszych gości. Spróbujecie przy okazji przygotowania galarety zrobić takie  popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze lub inne mięso włoszczyzna 8 łyżeczek żelatyny na litr wywaru 2 liście laurowe 2 litry wody groszek , kukurydza, koperek sól , pieprz do smaku Dodatkowo wydmuszki(...)Rozbić od szerszej części. WYKONANIE : Golonki indycze zalewamy woda, po zagotowaniu i zebraniu szumu dodajemy włoszczyznę listek. Gotujemy ,aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy. Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Do sroka wrzucamy odrobinę groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki. osobiście lubię smak koperku , wiec również dodaję. Mięso dokładnie rozdrabniamy i wrzucamy do wydmuszek, zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce

W kuchennym oknie Ewy
szynkowar-drobiowa Rozkoszna delikatna wędlina... 239

Składniki: pierś kurczaka 55 dag, golonka indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką

W Mojej Kuchni Lubię
Kasza jęczmienna z soczewicą 185

Danie genialnie proste i smaczne, które zmodyfikowalam tak, jak chciałam. Składniki -kasza jęczmienna z soczewicą od  SYS -sok pomidorowy bez chemii, naturalny -2 łyzki włoszczyzny suszonej  SYS -golonka z indyka Przygotuj wywar- zalej wodą golonkę z indyka, wsyp suszoną włoszczyznę, posól. Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso i obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą

Z Kuchni Do Kuchni
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 211

Czasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący wyjątek dla golonki właśnie, bardzo je polubił.To rekomendacja najlepsza z możliwych, choć oczywiście bardzo subiektywna. Niemniej bardzo polecam. Składniki:  300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko

Gosia gotuje
Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami 179

już dzisiaj zapraszam Was na mój świąteczny bigos.  Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami  SKŁADNIKI: 2 kg kiszonej kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 10 dag śliwek suszonych 1 golonka średnia karczek około 50 dag kiełbasa podwawelska 1 laska 3 łyżeczki koncentratu ziele angielskie liść laurowy vegeta 2 łyżki sól pieprz  PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy(...)dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy przez następną około godzinę, aż mięso będzie się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Golonka 199

Produkty potrzebne;  Mąka – 200 gram Golonka – KG Vegeta  – 2 łyżki Ziele Angielskie – 3 ziarenka Liść laurowy- 3 listki Sól- Szczypta Czosnek- 2-3 ząbki Piwo- Pół butelki Masło 50 gram Cebula- sztuka pieprz- łyżeczka Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy masełko, dodajemy skrojoną cebulkę i czosnek na drobno, szklimy, Wkładamy golonkę, zalewamy wodą i dusimy przez 20 minut Przyprawiamy

pichciszto
GOLONECZKI INDYCZE...W WARZYWACH 164

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/goloneczki-indyczew-warzywach.html Składniki: 2 golonki z indyka 4 łyżki oleju 1 cebula 3-4 pomidory 2 duże marchewki 3 cukinie 1 łodyga selera naciowego 100 ml śmietanki 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki czosnek zioła prowansalskie sól do smaku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) kilka ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)Sposób wykonania                                                       Golonki umyć, osuszyć i bez skóry pokroić  w plastry Wkładamy do garnka i lekko podsmażamy . Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy

w mojej kuchni
WĘDLINA Z SZYNKOWARA-----la salsiccia CASA 196

Składniki : 30dkg golonki indyczej 40 dkg boczku 80 dkg szynki 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka soli peklowej 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżki przyprawy do mięsa 6 ziaren ziela angielskiego  3 liście laurowe  około 80-100ml wody   pół łyżeczki kolendry Wykonanie : Szynkę umytą i osuszona pokroić w drobną kostkę. Boczek(...)golonkę mielimy ,Wszystkie skladniki łączymy ze sobą ,doprawiając do smaku. Dodajemy przeciśnięty czasnek. Starannie mieszamy .Do szynkowara wkładamy woreczek do ,którego wsadzamy mięsko doprawione i dobrze wyrobione Zakręcamy woreczek zamykamy szynkowar Odstawiamy do lodówki na ok 48 godzin Po tym czasie parzymy ok 1,5 godziny w temp. 75-80 °C Wystudzony -nie otwarty -szynkowar wstawiamy do lodówki Rano mamy

w mojej kuchni
Restauracja Orient Express - opinia 188

dodatkiem rodzynek (37 zł). Mąż zdecydował się na: Tradycyjna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i świeżych ziół serwowana z grzanką zapiekaną z serem (10 zł) i Golonka bawarska proponowana z kapustą zasmażaną z chrzanem i opiekanymi ziemniakami (16 zł). W obu daniach głównych trzeba doliczyć dodatki, bo są one tylko proponowane .  fałszywa zupa z żółwia zupa cebulowa(...)prezentacją, choćby listek mięty się tu przydał. Od czasu Kuchennych Rewolucji wołowina pojawiła się w miejsce baraniny (a szkoda), migdały też niestety są w miodzie tylko z nazwy.  Golonka - chociaż nie prezentowała się zbyt pięknie - była naprawdę smaczna. Do tego świetna kapusta zasmażana i opiekane ziemniaczki. Porcja w sam raz dla głodnego mężczyzny, bo ja na pewno bym sobie

Pasja Smaku