Składniki: 2 golonki z indyka 1 pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 1 kalafior 1 śmietana 30% 1 łyżkę octu winnego 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pęczek świeżego kopru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Golonki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną
kgwjanczewoprzez ekran poczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie. Składniki: 250 g ugotowanego mięsa (np. golonka z indyka), 150 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka(...)sosu sojowego. Jeśli wcześniej byśmy posolili i później dodali sosu sojowego, okazało by się, że sos może być zasłony. Kotleciki gryczane z mięsem: Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, usmażoną wcześniej
Moniki SmakołykiSmakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 kg głowizny 4 golonki z dzika 1 kg skórek świńskich 1 kg kaszy gryczanej 1 kg kaszy wiejskiej 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 główka czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Ponadto Opakowanie jelita cienkiego Wykonanie: Głowiznę golonki oraz skórki świńskie myjemy dokładnie, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie gotujemy około 1 godziny. Wyjmujemy z garnka tylko skórki świńskie. Pozostałe mięso gotujemy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso lekko studzimy, mielimy w maszynce do mięsa
kgwjanczewoSkładniki: 1 kg mięsa od szynki 1/2 kg boczku świeżego 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg golonki z indyka 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól / 25 g żelatyny pieprz czarny do smaku majeranek 7g pieprz ziołowy do smaku 1 kopiasta łyżka cukru 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu 1 szklanki bardzo zimnej(...)wody Wykonanie Mięso od szynki i pierś pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka). Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz, i dolać zimną wodę. Całość wyrabiać dokładnie rękoma
w mojej kuchniwaga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg 0.2 kg chudego mięsa z szynki 0.2 kg mięsa z łopatki 0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej 0.1 kg chudego podgardla 12 do 15 gramów soli peklowej w zależności od upodobań smakowych (do obliczeń korzystałem z kalkulatora na stronie sklepu naszego Kolegi Miro - link do kalkulatora(...)szynkowaru lub osłonka barierowa Przygotowanie Mięso z szynki i łopatki pokroić na małe kawałki o wymiarach około 1,5x1.5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso z golonki i podgardla zmielić dwukrotnie na sitku 2,5 mm, dodać zimną wodę i dokładnie wyrobić aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk. Dodać pokrojone mięso z szynki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGalareta w skorupkach jajek, to naprawdę doskonały sposób na to, by zadziwić naszych gości. Spróbujecie przy okazji przygotowania galarety zrobić takie popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze lub inne mięso włoszczyzna 8 łyżeczek żelatyny na litr wywaru 2 liście laurowe 2 litry wody groszek , kukurydza, koperek sól , pieprz do smaku Dodatkowo wydmuszki(...)Rozbić od szerszej części. WYKONANIE : Golonki indycze zalewamy woda, po zagotowaniu i zebraniu szumu dodajemy włoszczyznę listek. Gotujemy ,aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy. Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Do sroka wrzucamy odrobinę groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki. osobiście lubię smak koperku , wiec również dodaję. Mięso dokładnie rozdrabniamy i wrzucamy do wydmuszek, zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce
W kuchennym oknie EwySkładniki: pierś kurczaka 55 dag, golonka indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką
W Mojej Kuchni LubięDanie genialnie proste i smaczne, które zmodyfikowalam tak, jak chciałam. Składniki -kasza jęczmienna z soczewicą od SYS -sok pomidorowy bez chemii, naturalny -2 łyzki włoszczyzny suszonej SYS -golonka z indyka Przygotuj wywar- zalej wodą golonkę z indyka, wsyp suszoną włoszczyznę, posól. Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso i obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą
Z Kuchni Do KuchniCzasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący wyjątek dla golonki właśnie, bardzo je polubił.To rekomendacja najlepsza z możliwych, choć oczywiście bardzo subiektywna. Niemniej bardzo polecam. Składniki: 300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko
Gosia gotujejuż dzisiaj zapraszam Was na mój świąteczny bigos. Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 2 kg kiszonej kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 10 dag śliwek suszonych 1 golonka średnia karczek około 50 dag kiełbasa podwawelska 1 laska 3 łyżeczki koncentratu ziele angielskie liść laurowy vegeta 2 łyżki sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy(...)dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy przez następną około godzinę, aż mięso będzie się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiProdukty potrzebne; Mąka – 200 gram Golonka – KG Vegeta – 2 łyżki Ziele Angielskie – 3 ziarenka Liść laurowy- 3 listki Sól- Szczypta Czosnek- 2-3 ząbki Piwo- Pół butelki Masło 50 gram Cebula- sztuka pieprz- łyżeczka Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy masełko, dodajemy skrojoną cebulkę i czosnek na drobno, szklimy, Wkładamy golonkę, zalewamy wodą i dusimy przez 20 minut Przyprawiamy
pichcisztokuchniapepin.blogspot.com/2014/04/goloneczki-indyczew-warzywach.html Składniki: 2 golonki z indyka 4 łyżki oleju 1 cebula 3-4 pomidory 2 duże marchewki 3 cukinie 1 łodyga selera naciowego 100 ml śmietanki 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki czosnek zioła prowansalskie sól do smaku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) kilka ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)Sposób wykonania Golonki umyć, osuszyć i bez skóry pokroić w plastry Wkładamy do garnka i lekko podsmażamy . Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy
w mojej kuchniSkładniki : 30dkg golonki indyczej 40 dkg boczku 80 dkg szynki 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka soli peklowej 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżki przyprawy do mięsa 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe około 80-100ml wody pół łyżeczki kolendry Wykonanie : Szynkę umytą i osuszona pokroić w drobną kostkę. Boczek(...)golonkę mielimy ,Wszystkie skladniki łączymy ze sobą ,doprawiając do smaku. Dodajemy przeciśnięty czasnek. Starannie mieszamy .Do szynkowara wkładamy woreczek do ,którego wsadzamy mięsko doprawione i dobrze wyrobione Zakręcamy woreczek zamykamy szynkowar Odstawiamy do lodówki na ok 48 godzin Po tym czasie parzymy ok 1,5 godziny w temp. 75-80 °C Wystudzony -nie otwarty -szynkowar wstawiamy do lodówki Rano mamy
w mojej kuchnidodatkiem rodzynek (37 zł). Mąż zdecydował się na: Tradycyjna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i świeżych ziół serwowana z grzanką zapiekaną z serem (10 zł) i Golonka bawarska proponowana z kapustą zasmażaną z chrzanem i opiekanymi ziemniakami (16 zł). W obu daniach głównych trzeba doliczyć dodatki, bo są one tylko proponowane . fałszywa zupa z żółwia zupa cebulowa(...)prezentacją, choćby listek mięty się tu przydał. Od czasu Kuchennych Rewolucji wołowina pojawiła się w miejsce baraniny (a szkoda), migdały też niestety są w miodzie tylko z nazwy. Golonka - chociaż nie prezentowała się zbyt pięknie - była naprawdę smaczna. Do tego świetna kapusta zasmażana i opiekane ziemniaczki. Porcja w sam raz dla głodnego mężczyzny, bo ja na pewno bym sobie
Pasja Smaku