golonka - 866 przepisów (strona:10/58)

GOLONKI ZAPIEKANE Z KISZONĄ KAPUSTĄ + FUILMIK 16

Golonki zapiekane z kapustą kiszoną to przysmak nie jednej osoby. Kapustka i golonki tak przygotowane są mięciutkie i pyszne. Polecam.  SKŁADNIKI :  6-8 małych golonek wieprzowych 3 liście laurowe kilka kulek pieprzu  4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka chili  słodka do smaku(...)kiszonej kapusty 1 duża cebula trochę oleju  2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego sól do smaku 1 marchew, kawałek selera  3 szklanki wywaru z gotowania się golonek  jarzynka do smaku  słodka i ostra papryka 4-5 ząbków czosnku

Kulinarne Fantazje Marioli
szybkowar-golonki w kapuście kiszonej z grzybami... 27

Składniki: golonki wieprzowe średnie 4 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziarna jałowca 5 sztuk, kiszona kapusta 1,5 kg, grzyby suszone prawdziwki mielone 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki Golonki oczyścić z włosia: można opalić nad gazem lub usunąć ostrym nożem, dobrze opłukać, golonki(...)włożyć do szybkowara. Wsypać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, przyprawę do wieprzowiny. Kiszoną kapustę drobniej pokroić, dodać do golonek, łyżką wyrównać wierzch kapusty, posypać zmielonymi suszonymi grzybami, pieprzem mielonym. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 60 minut (jeśli golonki są duże to czasu trzeba wydłużyć ), szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie. Golonki wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka pieczona z warzywami (z piwem) 21

Panuje powszechna opinia, że prawdziwy facet nie odmówi dobrej golonki. A moim zdaniem nie odmówi jej też kobieta :) Dlaczego? Dlatego, że jest rewelacyjna :) (Ja nie miałam tej szansy, nic nie zostało). To pyszne mięso, odpowiednio przygotowane, może być ucztą dla podniebienia!  Składniki: spora tylna golonka wieprzowa sól ziołowa (lub sól, pieprz, trochę suszonego majeranku i przeciśniętego przez praskę czosnku(...)Dodatkowo: kilka marchewek 1-2 cebule 2-3 gałązki tymianku 5 łyżek oleju (2 do smażenia, 3 do pieczenia) ok. 0,5 szklanki ciemnego piwa sól do smaku Przygotowanie: Golonkę dzień przed pieczeniem solidnie nacieram solą ziołową (lub solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Szczelnie zawiniętą zostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia na niewielkiej patelni rozgrzewam 2 łyżki

sio-smutki
Golonka w kapuście 62

Ostatnio mój mąż poprosił mnie żebym mu zrobiła jakąś golonkę, bo ma wielką ochotę. Zastanawiałam się czy zrobić mu taką w piwie, ale zaraz mi przyszedł pomysł,żeby zrobić ją w kapuście kiszonej. Powiem szczerze, że wyszła pyszna, mięciutka w środku z chrupiącą skórką. Choć dla mnie najlepsza była  sama kapusta kiszona, którą się zajadałam(...)golonki 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka 1/4 małego selera 1 cebula 3/4 szklanki półwytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki wywaru z gotowania się golonki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu sól i pieprz słodka mielona papryka 1 łyżeczka przyprawy  do wieprzowiny  Golonkę w razie potrzeby

Kulinarny eksperyment
Piwno winne golonki z indyka 49

Obiad z piekarnika. Golonki zamarynowane w piwie, occie winnym, skórkach jabłka. Sa naprawdę dobre, ale muszę poleżeć w marynacie. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 4 golonki z indyka 1 szklanka piwa 1/2 szklanki octu winnego 2 jabłka 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka czubricy czerwonej warzywa: 2 buraki małe 3 marchewki(...)ziemniaki sól, pieprz 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki estragonu 3 łyżki oliwy Golonki z indyka nacieram solą, czubricą, papryką miodem, pieprzem. Do szklanego naczynia do zapiekania przekładam golonki, dodaję obrane cząstki jabłek, skórki z jabłek, ocet winny, piwo. Golonki odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem. Ziemniaki, buraki, marchewkę obieram i kroję na cząstki, marchew na paski. Przekładam do miski

wesoła kuchnia
Golonka pieczona w piwie-aromatyczna i mięciutka.... 76

Golonka przygotowana przez mojego męża-wyszła przepyszna,mięciutka,wprost rozpływała się w ustach,pełna aromatu i smaku-polecam Składniki: do gotowania golonek: dwie duże golonki wieprzowe z kością  włoszczyzna poszatkowana(marchewka,pietruszka,seler,por) bulion(lub 2 rosołki w kostce) do zalewy po gotowaniu: butelka ciemnego piwa 2-3 łyżki majeranku łyżka mielonego kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)ząbki czosnku, sól,pieprz Przygotowanie: Golonki wkładamy do garnka,zalewamy bulionem(żeby były przykryte),dodajemy poszatkowane warzywa, gotujemy nasze golonki ok 2 godz. Po tym czasie wyjmujemy golonkę nakrajamy lekko skórkę w kratkę i obtaczamy ją w przyprawach do zalewy i polewamy piwem(odstawiamy na 1,5-2godz) następnie pieczemy w tym piwie i przyprawach ok 1,5 godz

Swojskie jedzonko
Golonka pieczona na kapuście 320

kiszonej. Do tego podałam frytki, ale równie dobrze będzie smakować z pieczywem. Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo dobre. Na moim blogu znajdziecie też inny sposób na golonkę, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 2 duże golonki wieprzowe  2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka papryki słodkiej Golonki włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Czas  gotowania zależy od wielkości mięsa. Moje golonki  gotowały się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso. 700 g kapusty kiszonej 1 łyżka oleju pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc

O kuchni z uczuciem
Golonka pieczona na podpiwku 56

tygodniu otrzymałam do testowania bardzo ciekawy napój o nazwie Podpiwek Kujawski . Nigdy dotąd nie miałam styczności z tym napojem. Kiedyś robiłam golonkę pieczoną na piwie i bardzo mi smakowała, a z racji tego, że podpiwek również jest przygotowywany na bazie chmielu postanowiłam go wykorzystać do przygotowania golonki. Eksperyment się udał w 100%. Golonka wyszła przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 golonki wieprzowe(...)mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Podpiwek mieszam z olejem i przyprawami. Do marynaty wkładam golonki. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  2. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Golonki piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Golonka z zapiekaną kapustą 57

Takie oto pyszności miałam na obiad. Przepyszna faszerowana golonka z zasmażaną kapustą. Po prostu uwielbiam  takie mięsne rarytasy :)   Składniki: golonki wieprzowe każda po 600 g szpinak mrożony 300 g ser kozi ( z  biedronki kupiłam) 200 g czosnek 3 ząbki ( sprasowane) sól i pieprz do smaku kapusta kiszona z marchewką Ogródek Dziadunia 1 słoik  liść laurowy(...)farszu: Szpinak zamrożony kładziemy na talerz, niech się rozmrozi. Smażymy go na patelni z serkiem kozim i czosnkiem sprasowanym. Można doprawić solą i pieprzem . Przygotowany farsz zostawiamy do ostygnięcia.Golonki myjemy i wycinamy kość, w miejsce po kości wkładamy farsz szpinak- owy i smażymy golonkę na rumiano z obu stron na patelni.Do wolno-wara wkładamy kapustę ze słoika i zalewamy

Różowa kuchnia
Golonka gotowana i pieczona 59

Mówią, że golonka to typowo męskie danie. Jeśli to prawda to już wiecie  czym możecie się wkupić w łaski swojego mężczyzny. Przez żołądek do serca. Przygotujcie pyszną goloneczkę, którą pierwsze gotujemy, a następnie przyrumieniamy w piekarniku. Delikatna, dobrze doprawiona,mięciutka.... Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 duża golonka wieprzowa moja miała 1,20 kg 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela(...)angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku Golonkę włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Czas  gotowania zależy od wielkości mięsa. Moja golonka gotowała się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. pieprz słodka

O kuchni z uczuciem
Golonka w piwie 35

Męska część domowników bardzo jest zadowolona, gdy przygotowuję golonkę w piwie. Taka golonka jest bardzo aromatyczna, delikatna, mięciutka, kosteczki prawie same się wyjmują. Sama za tłustymi potrawami zbytnio nie przepadam, ale chudziutkie wnętrze z przyjemnością na obiad wyjadam. Warto spróbować tak przygotowanej golonki, rozpływa się po prostu w ustach. Składniki: 1 golonka wieprzowa przednia 1 cebula 4 ząbki czosnku majeranek(...)ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca pieprz mielony sól 1 łyżeczka miodu 250 ml ciemnego piwa Przygotowanie: Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną wodą włożyć golonkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy jak duża jest golonka

Kuchcik gotuje
Golonka po bawarsku 135

dzisiejszy obiad polecam golonkę z piwem w wydanie bawarskim. Z przyjemnością zje ją każdy. Docenią ją nie tylko smakosze piwa. SKŁADNIKI: 2 golonki przednie, 1 marchewka, kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 szklanki piwa ciemnego, 1 łyżka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka majeranku, ½ łyżki pieprzu, sól. PRZYGOTOWANIE: Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję(...)liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie do golonki dodaję obraną marchew, seler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Golonka po bawarsku 64

Dzisiaj coś dla mięsożerców. Golonka :) Nie wiem co ma wspólnego z Bawarią ale jest pyszna. Mój mąż jak mu ją przygotowałam po raz pierwszy to stwierdził, że takie goloneczki mogę mu robić codziennie. Golonka po bawarsku Składniki     2 kilogramy golonek przednich wieprzowych 5 marchewek średnich 2 pietruszki (korzeń) 1 mały seler sól do smaku 0,5 litra jasnego(...)piwa 0,5 litra wina czerwonego wytrawnego tłuszcz do obsmażenia golonek     Sposób przygotowania   Golonki opłukać, osuszyć. Warzywa obrać, umyć. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim golonki. Dobrze je posolić. Następnie do golonek przełożyć starte warzywa. Razem podsmażyć około 10 minut. Po tym czasie podlać wszystko piwem i winem. Smażyć około

slodkababeczkaks
Golonki z indyka w pikantnym sosie żurawinowym 56

Golonki z indyka w pikantnym sosie żurawinowym T o danie jest wprost idealne na Boże Narodzenie. Nie dość, że jego główne składniki czyli indyk i żurawina niezaprzeczalnie kojarzą się ze Świętami to jeszcze jest tak proste w przygotowaniu, że będziecie zaskoczeni, iż tak imponujący efekt można osiągnąć tak niewielkim nakładem pracy. Cały sekret sukcesu tej potrawy tkwi w zbalasowaniu smaków(...)niesłodzonego. Jeśli będzie chcieli zastąpić go sokiem z kartonu, należy zmniejszyć ilość miodu, gdyż soki w kartonach z reguły już cukier zawierają. Składniki na 4 porcje: 4-5 szt golonek z indyka 1,5 szkl soku żurawinowego, naturalnego i niesłodzonego 1 szkl wody 0,5 szkl miodu 5 szlotek, przekrojonych na pół 2 cm kawałek świeżego imbiru, starty na drobnej

olalacooking
Osso-buco, czyli golonka cielęca z warzywami 57

Włoch. Jego charakterystycznym dodatkiem jest gremolata, która składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki z cytryny i pomarańczy, która dodaje całemu daniu niezwykle świeżego aromatu. 2 golonki cielęce (ok. 250 g każda) 1 łyżeczka pokrojonej marchewki (ponieważ pokroiłam 2 średnie marchewki) 1 łyżeczka pokrojonego selera naciowego (pokroiłam 1 łodygę selera) 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 cytryna 1 pomarańcza Marchewkę i seler naciowy pokroić w kostkę lub kawałki o grubości ok. 5 milimetrów. Posiekać cebulę i czosnek. Golonki cielęce posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. W dużym garnku (bez plastikowych uchwytów), roztopić masło na średnim ogniu i podsmażyć na nim golonki do uzyskania złotego koloru. Golonki wyjąć

jakszef.pl
Golonka w kapuście 60

Golonka w kapuście to moja kolejna propozycja do trwającej akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Jest syta, aromatyczna. To kultowe danie kuchni polskiej. Tłusto ale nie umiem się jej oprzeć i czasami pojawia się na moim stole. Koniecznie podana z kuflem zimnego piwa! Golonka w kapuście golonka kapusta kiszona włoszczyzna 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnach(...)sól Golonkę ugotować do miękkości w wywarze warzywnym. Kapustę opłukać, lekko posiekać, zalać wywarem z golonki i chwilę pogotować. Przełożyć razem z golonką do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczywem i zimnym piwem. Artykuł Golonka w kapuście pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej 59

Kolejny niedzielny obiad J  Dzisiaj wybrałam golonki indycze, które moczyły się przez całą noc w marynacie słodko – kwaśnej. Bardzo prosty przepis i plusem jest to, że przygotowujemy mięso dzień wcześniej i w niedziele wkładamy tylko do piekarnika. Do zrobienia mamy tylko dodatki. Ja zrobiłam surówkę z kapusty, ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie(...)tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone śliwki, ale nie kalifornijskie, tylko nasze polskie węgierki lub po prostu ugotowane suszone grzybki. Pyszna nasza polska kiszona kapusta musi być do takiego mięsa dosyć kwaśna wiec nie odważajmy za dużo wystarczy tylko raz. I taką kapustę możemy również przygotować dzień wcześniej. Pozostaje mi tylko

Kulinarne przemyslenia
Golonka gotowana i podpieczona 56

umiem jeść dietetycznie, bardzo zdrowo, czy chudo. Nigdy wcześniej nie jadłam golonki, widziałam jedynie jak P. ją je, ale zaciekawił mnie smak i sposób jej przyrządzenia. Zaczerpnęłam porady u doświadczonej Pani i sama postanowiłam przygotować golonką. Stresowałam się jak nigdy wcześniej, bo chciałam, żeby była mięciutka, żeby mięso samo odchodziło, a smak był pełen aromatów. Udało się(...)godzinnym gotowaniu i godzinie pieczenia wyszła pyszna mięciutka golonka pełna aromatów. Składniki: - 2 golonki; - włoszczyzna - 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz - 30 dag kiszonej kapusty - mielona papryka Wykonanie: Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać

dom-agi.pl
Mielonka golonkowa z szynkowaru 72

Zanudzę Was kiedy tymi golonkami..bo znów kolejna golonka z szynkowaru..ale tym razem całkiem inaczej...w sumie planowałam z tej golonki zrobić co innego..a wyszła pyszna mielonka..do mięsa można dodać peklosól i mięsko będzie miało ładniejszy kolor..a u mnie zabrakło czasu na dłuższe leżakowanie mięsa, więc jest tylko z przyprawami..rano golonkę obrałam, pokroiłam, dodałam przyprawy(...)troszkę za pomocą noży tnących w robocie mięso "zmiksowałam"..przełożyłam do szynkowaru..wieczorem już mięsko parzyłam a rano już było gotowe do jedzenia.. 1 duża  golonka 1 łyżeczka  soli  czosnkowej 1 łyżeczka  przyprawy do wieprzowiny 1-2 łyżeczki przyprawy maggi 3 łyżeczki żelatyny Golonkę obrać z kości i pokroić na niewielkie kawałki.Przełożyć mięso

Moje domowe kucharzenie
GOLONKA PIECZONA NA KAPUŚCIE KISZONEJ 9

Golonka pieczona na kapuście kiszonej to prosta potrawa, jednak wymaga trochę czasu. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Zazwyczaj golonkę przygotowuję dla męża a ja zajadam kapustę kiszoną :) Pyszne, kruche mięso i aromatyczna kapusta kiszona. A podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach :) Składniki: * 1 golonkę * 3 ziarna ziela angielskiego(...)ząbki czosnku * 1 łyżeczka słodkiej papryki * pół łyżeczki ostrej papryki * 300 g kapusty kiszonej z marchewką * 2 łyżki oleju * sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Do garnka włożyć golonkę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę, obraną cebulę i czosnek. Wsypać odrobine soli do smaku. Całość zagotować, zmniejszyć palnik grzewczy i gotować mięso do czasu, aż widelec

Zrób to smacznie
Galareta wieprzowa 6

naszą wersję i znalazła ona uznanie wśród Rodziny, ale jednak trochę brakowało do ideału. Ten przepis oparty jest na wskazówkach Cioci, więc jeżeli będziecie mieć ochotę na galaretę z golonki i wieprzowych nóżek, to warto z niego skorzystać. Składniki 2 nóżki wieprzowe 1 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 cebule 5 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego(...)opakowania na 1 litr wody) Dodatkowo: 1 ugotowane na twardo i pokrojone jajko groszek konserwowy kukurydza z puszki liście natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Nogi wieprzowe i golonkę umyć, ewentualnie oczyścić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, przekroić na pół. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć nóżki, golonkę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, gotować na małym ogniu

niecodziennikpary
Galareta z golonki i nóżek wieprzowych 36

Galareta z golonki i nóżek wieprzowych – klasyczna, polska przystawka, podawana na świąteczny stół czy rodzinne imprezy. Znana pod nazwą zimne nóżki, galert albo studzienina, podawana z sokiem z cytryny albo octem. To mięso z golonki i nóżek wieprzowych, czasem też z dodatkiem mięsa kurczaka w galarecie z wywaru własnego mięsa. Osobiście bardzo lubię to danie. Czy znajdzie się(...)roku u was na świątecznym stole? PRZEPIS GALARETA Z GOLONKI I NÓŻEK WIEPRZOWYCH Składniki galareta z golonki i nóżek wieprzowych: 4 nóżki wieprzowe 1 golonka wieprzowa 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 włoszczyzna (2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, kawałek kapusty, cebula) 2 ząbki czosnku sól pieprz Jak zrobić galaretę z golonki i nóżek wieprzowych: Zaczynamy

Dorota Smakuje
Kiełbasa szynkowa 173

SUROWIEC -szynka 1 klasa 4 kg -golonka mięsko bez ścięgien i błon 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-20 g/kg -cukier 2 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -kolendra 1 g/kg -czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 2 ząbki -osłonki białkowe fi 65-100 -sznurek wędzarniczy -zimna woda 100 ml. Do szynki podczas dodawania przypraw(...)zimna woda 200 ml. Do zmielonej golonki WYKONANIE Mięso po klasyfikacji kroimy: szynkę w kostkę 3-4 cm natomiast golonkę w mniejszą kostkę. Szynkę zmiękczam tłuczkiem ale bez przesady to nie schabowe. Golonkę zostawiamy w postaci kostki. Oba mięska peklujemy w osobnych pojemnikach zgodnie z gramaturą. Czas peklowania 48 godz. Po 24 godz. do szynki dodajemy wodę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonki z warzywami 75

Dzień dobry :) Podobno dzisiaj jest dzień mężczyzny, tak więc Panowie wszystkiego co najlepsze :) Specjalnie dla Was mam dzisiaj coś na ząbek :)   Golonki z warzywami     Składniki   6 przednich golonek 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek pora (około 10 cm) 0,5 litra jasnego piwa 2 ząbki czosnku sól do smaku tłuszcz do smażenia     Sposób przygotowania(...)Golonki opłukać pod bieżącą wodą. Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim golonki ze wszystkich stron na rumiano. Podczas smażenia obsypać je solą. Do golonek dodać starte warzywa i por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć. Smażyć razem

slodkababeczkaks
Golonki wieprzowe w piwnej marynacie 60

się złożyło, że nigdy wcześniej nie przygotowywałam samodzielnie wieprzowych golonek, aż przyszła na to odpowiednia pora, kiedy to rzuciły mi się w oczy na sklepowej półce. Najpierw ugotowałam je z warzywami i przyprawami, potem upiekłam w marynacie z piwa. Wyszły bardzo miękkie, idealnie mięso oddzielało się od kości(...)rozpływało w ustach. Najlepiej do golonek pasuje tradycyjny chrzan, tak też je serwowałam. Składniki: • 3 golonki wieprzowe • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1 seler • 1 cebula • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego • 1 łyżeczka soli Marynata do pieczenia • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 0,5 litra jasnego piwa • 2 cebule • 2 łyżeczki

To co kocham
Golonka z kapustą + film 61

Golonka z kapustą to danie uważane za typowo męski przysmak, chociaż i wśród kobiet nie brakuje amatorek tego kawałka mięsa. Przepis na taką golonkę jest bardzo prosty i mam nadzieję że przypadnie do gustu nie jednemu wielbicielowi tego przysmaku.   składniki na 2 porcje 2 golonki 300 g kiszonej kapusty 2 jabłka 1 cebula 4 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)angielskiego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Do garnka przekładamy umyte golonki zalewamy wodą w takiej ilości aby były przykryte, dodajemy około 2 płaskie łyżeczki soli, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1,5 godziny na niewielkim ogniu. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, podlewamy wywarem z gotowania około

Smakowite Dania
Golonka w kapuście kiszonej z grzybami i kminkiem 67

Bardzo polskie danie, kapusta kiszona i golonka, mniam. Golonkę doprawić solą, pieprzem, kminkiem, chilli, papryka słodka i wędzona. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonki. Jak golonki będą lekko brązowe dodać cebulki i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż cebula zmięknie. Wlać trochę wody, zagotować i wymieszać. Wrzucić golonki golonki i całą zawartością patelni do garnka. Dodać kapustę kiszoną, grzybki

Kuchnia Pokoleń
szybkowar-indycze golonki na kiszonej kapuście z marchwią... 77

Składniki: golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, maggi 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 1 szklanka, marchew większa 4 sztuki umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć dobrze przyprawą na gorącym oleju zrumienić(...)golonki z każdej strony i przełożyć na talerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki

W Mojej Kuchni Lubię
Piwne risotto z wieprzowiną 78

Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał  w trakcie gotowania golonki wraz  z włoszczyzną i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch. Receptura tej potrawy została specjalnie skomponowana do piwa Książęce(...)Miodowo Chlebowe.    Piwne risotto z wieprzowiną Czas przygotowania: 120 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1 golonka wieprzowa 1 litr piwa Książęcego Chlebowo Miodowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 goździki 200 g ryżu arborio 600 ml bulionu z gotowania golonki 2 szalotki

Kulinarne przygody Gatity
szybkowar-pyszna golonka z kapustą kiszoną z podgrzybkami suszonymi... 75

Składniki: golonka wieprzowa 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, kapusta kiszona 1 kg,pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, podgrzybki 2 dag, woda 1 szklanka, ząbki czosnku 5 sztuk z golonki usunąć włosy i dobrze opłukać, osouszyć ręcznikiem papierowym natrzeć kucharkiem z papryką i golonkę(...)oleju obsmażyć w szybkowarze i wyjąć na talerz do tłuszczu w szybkowarze dać kiszoną kapustę, cukier, opłukane podgrzybki, wlać wodę, przyprawę w płynie i wymieszać na kapuście położyć golonkę, na golonce ząbki czosnku, posypać pieprzem mielonym i zamknąć szybkowar - gdy się zagotuje to zmniejszyc ogień na mały i gotować 45 minut - golonkę z szybkowara wyjąć najlepiej po godzinie golonka jest

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania