golonka - 956 przepisów (strona:3/64)

Peklowanie golonki 213

procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa  oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych . Takie informacje znajdziemy w  Wikipedii. Peklowana golonka jest po prostu smaczniejsza. Kupiłam przednią golonkę i szukałam przepisu na peklowanie. Znalazłam go na blogu   Wiejskie Historie . Oczywiście ilość peklowanego przeze mnie mięsa była znacznie mniejsza(...)więc ilość składników dostosowałam do swoich potrzeb. składniki (na 5 kg mięsa) 5 kg golonki wieprzowej  3 cebule 2 główki czosnku 300g  marchwi 200 g pietruszki 100 g selera sól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu kminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy+ strzępki z kopru, pietruszki naci i innych ziół -według uznania

Stare Gary
Domowa golonka w kapuście 87

Dziś dla odmiany coś dietetycznego, czyli domowa golonka w kapuście :). Klasyczne , swojskie danie, które w polskiej kuchni ma zagwarantowaną wysoką pozycję. Składa się na to bez wątpienia wyjątkowe połączenie smakowe tych dwóch składników, które wręcz idealnie ze sobą współgrają. Golonka z kapustą to doskonałe danie na chłodne jesienne dni. Każdy z Was zapewne ma swój ulubiony sposób na przygotowanie golonek(...)Utarło się, że jest to danie typowo męskie, idealne do napoju chmielowego . Jednak nie znam osobiście kobiety, która odmówiłaby zdecydowanie tym pysznym smakom. Dobrze przygotowana golonka może konkurować z wieloma bardziej wyszukanymi potrawami. Zapraszamy zatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście. DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula

Kuchnia Na Wypasie
Golonka pieczona w piwie z jabłkami i ziemniakami. 86

Przepis na przepyszna golonkę, pieczona w piwie z dodatkiem jabłek i ziemniaków. Najlepsza na świecie! Miękka i rozpływająca się w ustach golonka z chrupiącą skorka i pieczonymi ziemniakami. Idealny przepis na Październik. Nie możemy w tym roku uczestniczyć w festiwalu piwa, ale możemy zrobić to pyszne danie i popić je smacznym zimnym piwem. Co wy na to? Smacznego! SKAŁDNIKI(...)golonki 2 łyżki smalcu gęsiego, lub oleju 1 łyżka soli 1 łyżeczka kminku 2 ząbki czosnku pieprz do smaku 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 4 jabłka 500 ml ciemnego piwa porter lub ale 2 łyżki miodu 1/2 łyżki masła zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Przygotować marynatę: w miseczce wymieszać przyprawy i starty czosnek. Całość wymieszać z gęsim smalcem

Pani M - kuchnia smakowita
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 330

Golonka z wolnowaru to pierwsze danie jakie zrobiłam w moim urządzeniu CrockPot . Znakomita na LCHF i bardzo przez naszą rodzinkę lubiana. Wstawiłam ją na noc i „robiła się sama” kiedy my smacznie spaliśmy. Mimo, że golonka wieprzowa pojawiała się u nas do tej pory w różnych wersjach ( pieczona oraz gotowana i pieczona ), to zdecydowanie ta wolnogotowana wygrywa! Wyszła(...)idealna, przepyszna, krucha, delikatna i soczysta. Kolejnym razem przepis nieco dopracowałam, podsmażając golonkę przed gotowaniem by skórka była przypieczona i był to strzał w dziesiątkę! Składniki – golonka z wolnowaru: 3 golonki wieprzowe po ok 500-700 g/szt. 100 g cebuli 200 g marchewki 5 ząbków czosnku 2 łyżki papryki słodkiej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1 łyżka

Ola la LCHF
Golonka z szynkowaru 156

Kolejny wyrób z szynkowaru i kolejna pyszna golonka.. 1 golonka przyprawa Natura Smak-John przyprawa Smaczuś peklosól Z golonki wyciąć kość . Natrzeć przyprawami i  przełożyć do szynkowaru , zamknąć.Odstawić do lodówki na 2-3 dni..Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki(...)godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy

Moje domowe kucharzenie
Golonka gotowana na kanapki 330

Golonka prasowana Golonka gotowana na kanapki. Domowa wędlina z golonki, znakomita na ciepło jak i na zimno. Taka rolada z golonki wieprzowej sprawdzi się na święta jak i na co dzień. Prosty przepis na golonkę z wody lub golonkę pieczoną. I jeden i drugi sposób jest doskonały aby sobie i innym podarować pyszny blok golonkowy na kanapki. Jak długo trzeba(...)gotować golonkę? Nie ma jednej żelaznej zasady. Jedno mięso wieprzowe gotuje się krócej, inne dłużej. Wyznacznikiem miękkiego mięsa jest odchodzące od kości mięs. Przepis na mięso z golonki bez kości, czy golonka z kością, oba mięsa się sprawdzą. Podam przepis na golonkę na dwa sposoby, gotowaną i pieczoną. Najlepsza golonka gotowana Golonka na kanapki to taka bardziej męska wędlina, damska

Dieta moja pasja
Golonka z kapustą zasmażaną 78

Cześć! Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu. Wybieram zawsze golonki z tylnej części świnki. Są bardzo smaczne i mają dużo chudego mięsa, chociaż po upieczeniu skóra polana piwem jest rewelacyjna w smaku! Taką jedną golonką jak ja przyrządziłam najadły się(...)syta dwie osoby. Ważyła ok. 1 kilograma.  Oczywiście jeśli potrzeba więcej golonek to proszę zwiększyć ilość składników. Składniki: * golonka wieprzowa tylna * 2 spore marchewki * 1 duża pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej

Pieprzyć z Fantazją
Golonka w piwie 151

składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,  skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym(...)potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował. Moja golonka była dość ostra w smaku :) Świetnie smakowała z  chrzanem tartym własnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym też jest

Proste Potrawy
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 213

tego, skoro jego już nie ma? Pić w samotności nie chce, nikt jej nie potowarzyszy, a wino stoi i czeka. W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku(...)kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam do całości wino. Woreczek/r

W kuchni Karmel-itki
Mistrzowska golonka. Przepis na golonkę wieprzową. Ma chrupiącą skórkę, a w środku jest mięciutka 2921

Jaka jest idealna golonka? Musi być mięciutka w środku, mięso powinno rozpływać się w ustach i być dobrze zamarynowane. A skórka? Oczywiście rumiana i chrupiąca! Jeśli będziecie trzymać się tego przepisu, taka właśnie wyjdzie. Po prostu mistrzowska. Przepis na golonkę wieprzową Składniki: 2 golonki wieprzowe (przednie), 3 cebule, 6-8 ząbków czosnku, ziele angielskie – łyżeczka, tyle samo pieprzu(...)ziarnach, kilka liści laurowych, kopiasta łyżka soli. Jak zrobić golonkę wieprzową? Wybierz garnek, w którym golonki zmieszczą się ciasno. Wlej około 1,5 litra wody, wsyp sól i mieszaj, aż się rozpuści. Wsadź golonki – woda powinna je przykrywać, ewentualnie wlej więcej i dosyp soli. Zalewa ma być wyraźnie słona. Cebulę obierz, przekrój w ćwiartki, ząbki czosnku po obraniu przekrój

Kulinarna Polska
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 253

Wolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej nie jedliśmy). Oczywiście taki sam kapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin. składniki 230 -250g golonka parzona, peklowana

Stare Gary
Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze 218

jest  bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując  bigos . Mięso miękkie i  różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości. składniki (2 duże  - 3 małe porcje) 1 duża lub 2 mniejsze peklowane golonki ( ok 1200g(...)przepisu ok 500 g kapusty kiszonej kminek przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  - dowolnie. Na dno misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low  (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Podawać z puree  z grochu. Smacznego

Stare Gary
Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej 164

Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonka z fasolą w sosie pomidorowym 168

miałam dziś czasu na ,, bawienie się" z golonką. Poszłam na skróty. Golonka ugotowała się sama ( umyłam i obrałam warzywa i wsadziłam razem z golonka do garnka).Potem podrumieniłam i podałam z fasolką w sosie pomidorowym z puszki ( zresztą bardzo smaczną). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Golonki indycze pieczone z musztardą i porem 102

Golonki indycze pieczone z musztardą i porem jedliśmy jakiś czas temu na obiad. Ponieważ kupiłam od razu 4 duże sztuki golonek z indyka, mięsa starczyło nam na 3 obiady, a porcje wcale nie były małe. Wybierając w sklepie golonki indycze, prosiłam, aby Pani dała mi mniej więcej takiej samej wielkości, miałam przez to pewność, że wszystkie upieką się(...)się skurczyły, przez co ukazały się ścięgna, które z łatwością wyjęłam z mięsa, co okazało się dobrym pomysłem, bo jakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami. Udostępnij Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania