PRZEPIS SKŁADNIKI: SŁONINA GRUBOŚCI 1,5 DO 2 CM,SÓL,ŻELATYNA,PRZYPRAWY DOWOLNE,DO SOLANKI:LIŚĆ LAUROWY,ZIELE ANGIELSKIE,PIEPRZ CZARNY LUB KOLOROWY,OWOC JAŁOWCA,CZOSNEK SUROWY WYKONANIE: SUROWĄ SŁONINĘ KROIMY W KAWAŁKI TAK ABY DOPASOWAĆ DO NASZEJ PRASKI.ROBIMY ZALEWĘ TAK JAK SIĘ ROBI DO WĘDLIN TYLE ŻE Z SOLI NIE PEKLO JA UŻYŁEM ZWYKŁEJ KAMIENNEJ NIE JODOWANEJ.120 GRAM NA LITR WODY 4-5 DNI.PŁUCZEMY POD BIEŻĄCĄ WODĄ WSZYSTKIE KAWAŁKI,OSUSZAMY I OSYPUJEMY WEDŁUG UZNANIA PRZYPRAWAMI I ŻELATYNĄ KAŻDY KAWAŁEK JA ... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.