SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabniałem na maszynce 8 -2 kg łopatki klasa 1 (kto chce bardziej chudy wyrób proponuje 3 kg) / szarpak -1 kg łopatki klasa 2 / 5 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym 5 mm PRZYPRAWY I MATERIALY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -woda 25% -skrobia ziemniaczana 3,5% Opcjonalnie można dać przyprawy kto jakie lubi w odpowiedniej dla siebie ilości. Ja dałem i to jest tylko sugestia : -pieprz czarny 2g/kg -papryka chili jalapeno grys czerwona ostra -czosnek suszony 1,... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.