Żeberka

Żeberka

Żeberka

Surowiec  -paski żeberek Wykonanie  Na litr wody i jeden kg żeberek dajemy 80 g soli lub peklosoli Topimy w zalewie na 5 dni i przechowujemy w lodówce po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą Robimy pętelki z sznurka i wieszamy na kijach w przewiewnym miejscu 8-12 godz. u mnie pod wentylatorem. Jeśli po tym czasie zdarzyło by się że żeberka będą jeszcze wilgotne lub zimne to osuszamy w wędzarni bez dymu przy dużym ruch powietrza 30-40 min w temp.30-40 stopni Wędzinie 3-4 godz. w temp.50-60 następn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Autor

Jacek WiertelJacek Wiertel

Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, żeberka

Inne przepisy z Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.