Chleb pszenno - żytni (wyrastający w lodówce)

Chleb pszenno - żytni (wyrastający w lodówce)

Chleb pszenno - żytni (wyrastający w lodówce)

Zaczyn  30 g zakwasu żytniego razowego  60 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 60 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-10 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 260 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 50 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej typ 1150 9 g soli 1 łyżeczka cukru (miodu) 200 ml wody W wodzie rozpuścić cukier (miód), dodać cały zaczyn, a następnie wszystkie mąki. Wyrabiać 5 minut. Dodać sól, zostawić na 5 minut, potem wyrabiać jeszcze ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.