SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -1-2 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -nitki chilli ilość według uznania -liść chrzanu -pieprz kolorowy cały płaska łyżeczka -kwiat kopru -woda WYKONANIE 1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć ułożyć ściśle w słoju. 3.Dodać wszystkie składniki 4.Zalewamy zimną wodą zakręcamy. 5.Kilka razy obracamy słojem,aż sól się rozpuści. 7.Przechowujemy najlepiej w chłodnym ciemnym miejscu. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.