SKŁADNIKI -słonina cienka -sól warzona nie jodowana 24 g/kg -chilli suszone 3 g/kg -papryka suszona płatek kolorowa 4 g/kg -czosnek suszony rozdrobniony w moździerzu 1-2 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg WYKONANIE Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 3-5 dn... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.