SUROWIEC -szynka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól lub sól 18-20 g/kg -woreczki próżniowe -pakowarka próżniowa -cyrkulator -garnek lub lodówka turystyczna do parzenia WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha. Następnie nacieramy zalecaną dawką peklosoli lub soli szynkę i wkładamy do worka próżniowego, odsysamy powietrze. Wkładamy do lodówki na 10-14 dni w zależności od wielkości szynki. Temperatura peklowania 4-6 stopni. Codziennie szynkę obracamy. Gdy peklowanie ... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.