SUROWIEC: -boczek 1 kg -karkówka 1 kg -szynka 1 kg -pachwina 0,5 kg -podgardle bez gruczołów i skóry 0,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15 g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 2 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -woda 600 ml do całości -skrobia ziemniaczana 30 g do całości -puszki -zamykarka do puszek -szybkowar WYKONANIE Cały surowiec tniemy w 3 cm kostkę i peklujemy zalecaną dawką peklosoli. Czas peklowania 48 godzin w temp. 4-6 st. Po tym cza... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.