WYKONANIE Zalwea -jeśli słonina jest z mięskiem dodajemy peklosól i sól jak nie to tylko sól -sól kamienna nie jodowana 100 gram na litr wody -peklo sól 50 g na litr wody -razem 150 g -czosnek według uznania ja dałem 1/2 główki zgniecioną pezz praskę -trzymamy w lodówce temp 4-8 stopni przez 14 dni następnie płuczemy pod wodą osuszamy i posypujemy czosnkiem granulowanym i pieprzem kolorowym świeżo mielonym. -zawijamy w folie spożywczą lub pakujemy w próżnie na 2-3 tyg.następnie wyjmujemy z folii i osuszamy potem... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.