Surowiec -szynka (waga zależy od wielkości szynkowara lub praski) Przyprawy i materiały pomocnicze -peklo sól (ilość według http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm) -czosnek zgnieciony przez praskę(ilość według uznania) -coś dla oka kilka listków laurowych i papryczek chili -1-2 łyżeczki żelatyny -szynkowar lub praska Wykonanie Kupioną szynkę myjemy pod bieżącą wodą i topimy ją z dodatkiem czosnku według tabeli peklowania pięć dni wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm. Po tym czasie szynkę myjem... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.