SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 900 g/ sitko fi 5 mm -boczek 800 g/sitko fi 5 mm -podgardle 300 g/ sitko fi 8 mm PRZYPRAWY I SKŁADNIKI ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do podgardla 20 g/kg -peklosól do łopatki i boczku 19 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 8 g -pieprz czarny 3-4 g/kg -woda 150 ml -skrobia ziemniaczana 6 g -praska -termometr z sondą -cyrkulator -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia PS . Przepis z lat 60 lecz ja troszeczkę go zmodyfikowałem w oryginalnie była kl.mięsa... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.