SUROWIEC I ROZDRABNNIANIE Mielenie było na maszynce nr.8 -boczek 3 kg /10 mm -karkówka 3 kg/ szarpak -indyk (mięso gulaszowe) 3 kg/ 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -14-15 g/kg peklo sól -4 g/kg mieszanka przypraw grill ziołowy-Prymat -5g/kg gorczyca -3g/kg pieprz czarny -4g/kg czosnek -woda 10% -jelita wieprzowe do kiełbasy podpiekanej -jelita wołowe wiankowe do kiełbasy parzonej WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę 3-4 cm i peklujemy, czas peklowania 2 dni. Po tym czasie mięso mielimy prz... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.