grill - 8359 przepisów

Grillowanie – porady 69

jeden z narodowych sportów Polaków. W ciepłe wiosenne i letnie dni wylegamy tłumnie na działki, nad jeziora, do miejskich lasów czy parków. Wyciągamy zawczasu przygotowane do obróbki na grillu potrawy oraz sam sprzęt grillujący i czym prędzej zabieramy się do dzieła. Tu jednak ścieramy się z rzeczywistością, która podpowiada nam, że różnice pomiędzy gotowaniem w kuchni przy pomocy garnków(...)piekarnika a używaniem grilla (nie wspominając o ognisku) są dość znaczne. Wiele osób, zwłaszcza początkujących, w tym momencie się gubi, a niewprawnie ugrillowane jedzenie niekoniecznie jest zgodne z oczekiwaniami i zdrowe. Właśnie wszelkie odmiany pieczenia, grillowania czy smażenia mają to do siebie, że niepoprawnie przeprowadzone najłatwiej doprowadzają do powstania szkodliwych dla naszego organizmu substancji. Poniżej zamieszczamy garść porad na temat

Kulinarna Pokusa
Grillowane warzywa – jakie warzywa grillujemy? 30

Grill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem do steka z grilla, czy pieczonej karkówki. Pewnie wielu z Was zastanawia się jakie warzywa możemy grillować, już odpowiadam… Jakie warzywa możemy grillować? cukinię paprykę pomidory ziemniaki kapustę cebulę Grillowane warzywa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak rozpalać grilla – bezpiecznie! 31

Grillowanie to jedno z popularniejszych zajęć Polaków w ciepłe słoneczne weekendy. Jednak zanim przystąpimy do grillowania powinniśmy poznać parę zasad jak rozpalać grilla. Oprócz tego, że ma być smacznie to powinniśmy również zadbać o nasze bezpieczeństwo oraz osób przebywających w pobliżu. Dla początkujących rozpalenie grilla może wydać się nie lada czynnością – nic bardziej mylnego, jeśli zastosujecie się do naszych(...)porad pójdzie Wam to szybko i bez problemowo. O tym czy wybrać węgiel drzewny czy brykiet przeczytacie w kolejnych wpisach, a tymczasem do dzieła – pora rozpalać grilla :) Jak rozpalać grilla – zasady: Grill ustawiamy na równym podłożu, aby podczas grillowania się nie przewrócił. Nie rozpalamy go w zamkniętych pomieszczeniach, pod drzewami czy w pobliżu miejsc z substancjami łatwopalnymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z buraka i awokado do grilla 16

Sałatka z buraka i awokado do grilla to bardzo lekki i wyjątkowo aromatyczny dodatek do ciężkich potraw z grilla. Pieczony burak jest w smaku bardzo słodki wiec idealnie będzie pasować do aromatycznej karkówki z grilla, a jego słodki smak przełamiemy dodatkiem octu winnego :) Składniki 3 pieczone buraki 2 awokado pęczek natki pietruszki sól pieprz ocet z czerwonego wina Sałatka(...)podobne kawałki jak buraki. Buraki i awokado układamy na talerzu, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i skrapiamy octem. Całość posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Zobacz -> PRZEPISY NA DANIA Z GRILLA Smacznego! Artykuł Sałatka z buraka i awokado do grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z miodowej glazurze z grilla 16

Kurczak z miodowej glazurze z grilla to moja propozycja na to danie. Dodatek miodu sprawi, że będą one chrupiące i soczyste w środku. Nie martwcie się tym, że skórka będzie delikatnie ciemniejsza, po prostu wysoka temperatura może przypiec skórę. Lista składników i przepis jest poniżej Składniki 12-14 pałek z kurczaka 5-6 łyżek miodu sok z 1/2 cytryny łyżka(...)musztardy 3 ząbki czosnku pieprz sól Kurczak z miodowej glazurze z grilla – przepis Pałki z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek , musztardę. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Pieczemy go na rozgrzanym grillu ok. 45 minut aż będzie miękki. Tutaj są ->> NAJLEPSZE PRZEPISY

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla 34

Sałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity orzeźwiający smak. Sałatka idealnie pasuje do grillowanej karkówki i boczku. Możecie ją przygotować nie tylko jako dodatek do potraw z grilla, ale świetnie sprawdzi się w każdej innej sytuacji. Przygotowanie jej jest stosunkowo proste(...)feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem oliwy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Artykuł Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla 19

Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie delikatne oraz musztardy. Musztarda spowoduje, że mięso stanie się kruche. Warto dodać, że karkówkę powinniśmy zamarynować ok. 24 godzin wcześniej, nabierze ona wtedy odpowiedniego smaku. Składniki karkówka 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki musztardy(...)ząbki czosnku pieprz szczypta słodkiej papryki Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla – przepis Karkówkę kroimy w plastry. Do miski dodajemy musztardę, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W przygotowanej marynacie obtaczamy karkówkę i odstawiamy na ok. 24 godziny. Karkówkę pieczemy na rozgrzanym ruszcie aż stanie się miękka. Smacznego! Artykuł Błyskawiczna marynata

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paprykowe pałki kurczaka z grilla 11

Paprykowe pałki kurczaka z grilla to danie dla osób lubiących nieco bardziej pikantne danie. Jednak idealną propozycją dla złagodzenia smaku może być jedna z sałatek do dań z grilla . Do przygotowania tego dania potrzebujecie dosłownie kilku składników… Składniki 12 pałek z kurczaka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)cayenne sól pieprz Paprykowe pałki kurczaka z grilla – przepis W misce mieszamy przyprawy razem z oliwą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pałki z kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na ok. 2 godziny, aby przeszły smakiem przypraw. Pieczemy na rozgrzanym grillu ok. 45 minut, aż mięsko będzie miękkie w środku. Smacznego! Zobaczcie nasze przepisy na grilla -> TUTAJ

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orzeźwiająca sałatka na grilla 113

Grillowanie można przekornie nazwać już sportem :) Jak tylko nadarza się okazja rozpalamy grilla i przygotowujemy smaczne potrawy. Jednak oprócz smacznego mięsa warto zastanowić się na jakimś dodatkiem do tego dania. Potrzebowaliśmy szybkiej sałatki, którą możemy zrobić dosłownie w chwilę i tym oto sposobem powstała orzeźwiająca sałatka na grilla. Dosłownie kilka składników stworzy idealny dodatek do karkówki, kiełbasy czy kaszanki. Sprawdźcie(...)zatem jak przygotować tą sałatkę. Składniki miks sałat 2 pomidory 10 oliwek 3-4 ogórki zielone (gruntowe) ser feta mała czerwona cebula oliwa garść liści bazylii Orzeźwiająca sałatka na grilla – przepis Pomidory kroimy w dużą kostkę. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka Ser feta kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na połówki. Listki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos czosnkowy – idealny do potraw z grilla 31

Sezon grillowy w pełni. Sklepy kuszą nas promocjami na zakup mięsa na grilla oraz całą masą różnych dodatków, które możemy wykorzystać podczas spotkania. Niestety duża część z tych dodatków zawiera sporą liczbę konserwantów i wszelkiego rodzaju niezdrowych substancji. Pokażę Wam jak szybko i prosto przygotować sos czosnkowy, który będzie idealnym dodatkiem na przykład do grillowanych steków . Przygotowując samemu w domu(...)lodówce i swojej kuchni. Składniki 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka cukru szczypta soli szczypta pieprzu 3-4 ząbki czosnku Sos czosnkowy – idealny do potraw z grilla – przepis Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składniki. Próbujemy i jeśli potrzeba doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Sos czosnkowy odstawiamy na ok. 30 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Brykiet czy węgiel drzewny co wybrać na grilla 23

smaczne. Powinnismy zatem zadać sobie pytanie brykiet czy węgiel drzewny? Oczywiście do wyboru mamy także inne paliwa jednak te dwa są najbardziej znane i najczęściej wybierane do przygotowania grilla. Brykiet czy węgiel drzewny – co wybrać? Na początku warto wiedzieć czym jest tak naprawdę brykiet. Otóż brykiet jest mieszanką różnych paliw – węgla drzewnego, trocin, torfu. Jest sprasowany, wiec jest(...)zatem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jakie paliwo powinniśmy wybrać do grillowania. Zdecydujcie sami… ja osobiście wolę grillować na węglu drzewnym. P.S. Jeśli szukacie inspiracji na potrawy na grilla zajrzyjcie >>> TUTAJ <<<   Artykuł Brykiet czy węgiel drzewny co wybrać na grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo z grilla- test grilla elektrycznego BQS 3508 marki Clatronic 8

powietrzu, nawet wtedy gdy pogoda nie dopisuje.  Jeżeli jesteście także miłośnikami grillowanych i zdrowych potraw oraz świetnej zabawy na świeżym powietrzu to pozwólcie, że wspólnie przeanalizujemy najważniejsze parametry grilla elektrycznego, na które warto zwrócić uwagę. Do przygotowania potrawy użyję grilla elektrycznego BQS 3508 marki Clatronic . Grill elektryczny  jest to doskonała alternatywa dla konwencjonalnych grilli na węgiel drzewny(...)grilli gazowych. Jeżeli mieszkasz w miejscu, gdzie otwarty ogień jest niedozwolony to grill elektryczny jest najlepszym wyborem, w dodatku bez dymu i płomienia. Jeśli chodzi o zakup grilla to bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni grill, ponieważ dobry grill może służyć nam wiele lat (oczywiście przy odpowiednim użytkowaniu, konserwacji i pielęgnacji). Dostępnych na rynku jest wiele rodzajów grilla, więc wybór

Tradycyjna Kuchnia
Miodowe skrzydełka z grilla 13

Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a właściwie kurczak to chyba jedno z najpopularniejszych dań na grilla jakie lubią przygotowywać Polacy. Sprawdźcie sami, dlaczego tak lubimy kurczaka… Jeśli macie ochotę na SAŁATKĘ DO GRILLA to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki(...)skrzydełek do grilla 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 łyżek płynnego miodu sól pieprz Miodowe skrzydełka z grilla – przepis Skrzydełka nacieramy solą i pieprzem. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek. Możecie go również posiekać i rozetrzeć nożem razem z solą. Dodajemy do czosnku musztardę, oliwę, miód. Skrzydełka nacieramy marynatą i odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka w coli z grilla 8

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle prosty… Koniecznie spróbujcie tych żeberek. Składniki 1 kg żeberek 1 l coli 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól pieprz Żeberka w coli z grilla Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy(...)miski przeciskamy czosnek, dodajemy colę, sok z cytryny i wkładamy żeberka . Odstawiamy na kilka godzin. Jak mięso delikatnie skruszeje jest gotowe do grillowania. Sprawdźcie także NASZE PRZEPISY NA GRILLA ! Smacznego! Artykuł Żeberka w coli z grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka w jogurcie z grilla 27

Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta i rozpływająca się w ustach. Niestety najlepiej jest jak mięso poleży w marynacie przez całą noc w lodówce, wtedy nabierze wyjątkowego smaku. Jeśli szukacie dodatków do potraw z grilla zajrzyjcie -> TUTAJ Składniki(...)karkówki 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku sól pieprz Karkówka w jogurcie z grilla Do miski wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i musztardę . Karkówkę kroimy w plastry i dokładnie obtaczamy w marynacie. Miskę zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Karkówkę w jogurcie pieczemy na grillu, aż mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!