grill - 10513 przepisów (strona:3/701)

Jak grillować? O grillach węglowych i najlepszej karkówce 14

lubi tych długich letnich wieczorów spędzonych w gronie znajomych przy grillu. My Polacy uwielbiamy barbecue, ten dźwięk skwierczącego mięsa na ruszcie, jego zapach i przede wszystkim smak. W końcu grillowanie urosło już do rangi naszego sportu narodowego i nawet ma swój dzień 2 maja. Kiedyś było skromnie, bo na ruszt wrzucaliśmy tylko kiełbasę. A teraz? Teraz mamy cały wachlarz możliwości(...)kaloryczne dzięki temu i jeszcze robi się to bardzo szybko. Gdzie jest prawda? Pośrodku oczywiście! Niestety nie da się powiedzieć czarne lub białe . A to czy posiłek przygotowany na grillu będzie zdrowy i pełnowartościowy, wolny od szkodliwych substancji, zależy od wszystkiego, a to wszystko zaczyna się już od samego grilla. Wpis ten powstał we współpracy z marką Weber, w którym

Analiza Smaku
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 17

Majówka to idealny moment, by zainaugurować sezon grillowy. Nie wiem czy wiecie, ale na 2 maja przypada właśnie Dzień Grilla. Miłośnicy grillowanie nie mogą się już doczekać, by "wrzucić coś na ruszt". Zapewne część osób rozgląda się już za nowymi grillami. Najpopularniejsze na rynku są grille węglowe. Do wyboru mamy jednak jeszcze grille gazowe, elektryczne oraz nowość na polskim rynku(...)grille na pellet drzewny. Te ostatnie nie mają równych sobie i biją na głowę pozostałe grille - taka jest moja opinia. Jakie są zalety grilli pelletowych, jak działają i co je wyróżnia?  Jak działają grille pelletowe? Grille na pellet zasilane są specjalnym ekopaliwem - pelletem drzewnym. Są to naturalne trociny drzewne prasowane pod bardzo wysokim ciśnieniem. Wszystko co znajduje się

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 17

Majówka to idealny moment, by zainaugurować sezon grillowy. Nie wiem czy wiecie, ale na 2 maja przypada właśnie Dzień Grilla. Miłośnicy grillowanie nie mogą się już doczekać, by "wrzucić coś na ruszt". Zapewne część osób rozgląda się już za nowymi grillami. Najpopularniejsze na rynku są grille węglowe. Do wyboru mamy jednak jeszcze grille gazowe, elektryczne oraz nowość na polskim rynku(...)grille na pellet drzewny. Te ostatnie nie mają równych sobie i biją na głowę pozostałe grille - taka jest moja opinia. Jakie są zalety grilli pelletowych, jak działają i co je wyróżnia?  Jak działają grille pelletowe? Grille na pellet zasilane są specjalnym ekopaliwem - pelletem drzewnym. Są to naturalne trociny drzewne prasowane pod bardzo wysokim ciśnieniem. Wszystko co znajduje się

Kuchnia MagdaLeny
Jak przygotować grilla 60

przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie kilka zasad, dzięki którym nasze potrawy z grilla zachwycą gości. Dziś podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec(...)grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 72

przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie kilka zasad, dzięki którym nasze potrawy z grilla zachwycą gości. Dziś podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec(...)grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czyszczenie i pielęgnacja grilla 32

Odpowiednie czyszczenie i pielęgnacja grilla to podstawa, jeżeli chcemy by służył nam długo, a przygotowywane na nim potrawy miały odpowiedni smak i aromat. Dodatkowo czysty grill to również kwestia odpowiedniej estetyki. Nie ma się co oszukiwać – nikt nie chciałby jeść jedzenia przygotowywanego na brudnej patelni czy w zapieczonym piekarniku. Podobnie jest z grillem. Zabrudzony pozostałościami tłuszczu i jedzenia ruszt(...)Warto więc odpowiednio zadbać o niego, zarówno po każdym użyciu, jak i po zakończeniu sezonu. *Wpis powstał we współpracy z marką Weber . DWA PROSTE SPOSOBY NA UTRZYMANIE W CZYSTOŚCI GRILLA MARKI WEBER: czyszczenie grilla po każdym użyciu chronienie grilla przed zjawiskami atmosferycznymi CZYSZCZENIE I PIELĘGNACJA GRILLA Jeśli chodzi o czyszczenie grilla to należy to robić po każdym użyciu – tylko

Pasja Smaku
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie na grilla 240

względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć z niego także wyśmienite potrawy na grilla. Tym razem będzie to przepis na filety z kurczaka w jogurtowej marynacie. Warto zamarynować mięso dzień przed grillowanie bowiem dzięki temu przejdzie aromatem wszystkich przypraw to dodatkowo stanie się bardzo soczyste(...)wiem czy wiecie, ale z filetami kurczaka na grilla trzeba bardzo uważać, bo jeśli nieumiejętnie je przygotujecie i będziecie zbyt długo piec to po prostu będą suche. Poniżej przepis i składniki na marynatę . Zatem do dzieła…. Składniki filety z kurczaka jogurt naturalny 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu ulubione zioła 2 łyżki sosu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla 72

Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na którym nie było skrzydełek? Warto jednak wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę aby wyszły aromatyczne, chrupiące i przede wszystkim soczyste… Tak, tak aby móc cieszyć się ze smaku potraw z grilla warto(...)komponować z pieczonymi skrzydełkami . Składniki skrzydełka 4 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu ząbek czosnku szczypta oregano zioła prowansalskie sól pieprz Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla – przepis Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie marynujemy w niej skrzydełka. Najlepiej jest odstawić je na całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Już niedługo sezon na grilla 84

Już niedługo sezon na grillowanie, a mi po głowie chodzi grill gazowy. Uwielbiam grillowanie! Noszę się z zamiarem kupienia nowego grilla już od kilku lat i nawet myślałam o gazowym. Więc jak działa grill gazowy? Czy gaz jest bezpieczny? Odpowiedzi na pytania znajdziecie w poniższym artykule. Jaki gaz do grilla gazowego Sezon na grillowanie lub obiegowo sezon na grilla powolnymi(...)krokami zbliża się do naszych ogrodów, i już kusi pierwszym włączeniem i zaserwowaniem grillowanych potraw na tarasie. Gdy rozważamy tylko grillowanie na gazie i stoimy przed dylematem zakupu grilla gazowego, pojawiają się pytania, czy jest on bezpieczny i jakim gazem jest zasilany? Każda gazowa, domowa kuchenka jest zasilana gazem ziemnym, więc też i grill gazowy może być na stałe podpięty

codojedzenia
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 101

Narodzenie. Możemy ją przygotowywać na wiele sposobów: na słodko, słono itp. Przygotowując świąteczną szynkę możemy dodać jej wyjątkowego smaku i dodatkowej wilgoci. Do przygotowywania świątecznej szynki doskonale nadaje się grill. Musimy jednak pamiętać, że przygotowując szynkę na grillu musimy utrzymywać niską temperaturę, piec ją metodą pośrednią i pilnować aby jej nie wysuszyć. Najlepszą metodą grillowania szynki jest pieczenie(...)rożnie z użyciem tacki ociekowej. Najważniejszą częścią przygotowywania szynki na grillu jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Pamiętajmy aby szynki nie umieszczać na grillu bezpośrednio nad źródłem ciepła (bezpośrednio nad palnikami w przypadku grilli gazowych czy bezpośrednio nad żarem w przypadku grilli węglowych ). Będzie to również miało bardzo duży wpływ na efekt końcowy gdy będziemy wybierać do szynki glazury na bazie cukru

naRuszcie
Kurczak w paprykowej marynacie z grilla 108

Kurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć dowolnych elementów kurczaka . Ja wykorzystam „pałki z kurczaka”. Mięso będzie kruche, soczyste i delikatne w smaku. Nie przepadam za pikantnymi potrawami, wiec przygotujemy je w wersji łagodnej. Składniki pałki z kurczaka(...)łyżek oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Kurczak w paprykowej marynacie z grilla – przepis Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Do miski przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy oliwę, obie papryki. W marynacie obtaczamy kurczaka i odstawiamy go na ok. 1 godzinę, aby wszystkie smaku się ze sobą przegryzły. Pieczemy go na rozgrzanym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste szaszłyki z grilla 108

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz przepis jest poniżej… A jeśli szukacie innych PRZEPISÓW na GRILLA zapraszam! Składniki 0,5 kg karkówki 1-2 duże czerwone papryki cebula surowy boczek sól pieprz ewentualnie przyprawa do grilla tymianek Proste szaszłyki(...)grilla – przepis Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na poszczególne warstwy, krojąc je na połówki. Paprykę kroimy w dużą kostkę Boczek kroimy w duże kawałki. Na patyczki do szaszłyków (wcześniej zanurzone w zimnej wodzie) nadziewamy poszczególne składniki. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Smacznego! Artykuł Proste szaszłyki z grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dietetyczny sos czosnkowy do grilla 121

Grillowanie to nie tylko pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków do potraw z grilla są różnego rodzaje sosy i dipy. Ja Wam dziś pokażę w jaki sposób przygotować dietetyczny sos czosnkowy do grilla. Tak, tak będzie to wersja nie zawierająca zbyt dużej liczby zbędnych(...)kalorii. Nie wiem czy wiecie, ale na grillu także możecie przygotować dietetyczne dania, jeśli akurat w danym momencie dbacie o swoją linię. Do przygotowania naszego sosu, nie będziecie potrzebować zbyt skomplikowanych składników, wszystkie powinniście znaleźć w Waszej kuchni. Składniki 400g gęstego jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku sól pieprz szczypta cukru ewentualnie odrobina ziół prowansalskich ewentualnie odrobina drobno posiekanego koperku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 115

Świętuj podając coś niezwykłego z grilla. Przepis na te żeberka wołowe z grilla jest świetny na każdą okazję. Wyjątkowość tego dania podkreśla sos bearneński, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego (sos na bazie masła i żółtek) z dodatkiem estragonu. Ten sos doskonale nadaje się do wołowiny. Składniki: około 3,5 kg żeberek wołowych 2 wyciśnięte ząbki czosnku 6 łyżek(...)misce wymieszać czosnek, musztardę, oliwę z oliwek, tymianek i pieprz. Wołowinę umyć osuszyć i natrzeć dokładnie przygotowaną mieszaniną. Odstawić na półgodziny do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania pośredniego z użyciem tacki ociekowej (polecamy również używać specjalnych stojaków do grillowani a). Tackę powinniśmy wypełnić do połowy gorącą wodą a grilla rozgrzać do średniej temperatury. Następnie

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania