grill - 10366 przepisów (strona:3/692)

Jak przygotować grilla 53

przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie kilka zasad, dzięki którym nasze potrawy z grilla zachwycą gości. Dziś podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec(...)grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 63

przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie kilka zasad, dzięki którym nasze potrawy z grilla zachwycą gości. Dziś podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec(...)grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czyszczenie i pielęgnacja grilla 25

Odpowiednie czyszczenie i pielęgnacja grilla to podstawa, jeżeli chcemy by służył nam długo, a przygotowywane na nim potrawy miały odpowiedni smak i aromat. Dodatkowo czysty grill to również kwestia odpowiedniej estetyki. Nie ma się co oszukiwać – nikt nie chciałby jeść jedzenia przygotowywanego na brudnej patelni czy w zapieczonym piekarniku. Podobnie jest z grillem. Zabrudzony pozostałościami tłuszczu i jedzenia ruszt(...)Warto więc odpowiednio zadbać o niego, zarówno po każdym użyciu, jak i po zakończeniu sezonu. *Wpis powstał we współpracy z marką Weber . DWA PROSTE SPOSOBY NA UTRZYMANIE W CZYSTOŚCI GRILLA MARKI WEBER: czyszczenie grilla po każdym użyciu chronienie grilla przed zjawiskami atmosferycznymi CZYSZCZENIE I PIELĘGNACJA GRILLA Jeśli chodzi o czyszczenie grilla to należy to robić po każdym użyciu – tylko

Pasja Smaku
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie na grilla 226

względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć z niego także wyśmienite potrawy na grilla. Tym razem będzie to przepis na filety z kurczaka w jogurtowej marynacie. Warto zamarynować mięso dzień przed grillowanie bowiem dzięki temu przejdzie aromatem wszystkich przypraw to dodatkowo stanie się bardzo soczyste(...)wiem czy wiecie, ale z filetami kurczaka na grilla trzeba bardzo uważać, bo jeśli nieumiejętnie je przygotujecie i będziecie zbyt długo piec to po prostu będą suche. Poniżej przepis i składniki na marynatę . Zatem do dzieła…. Składniki filety z kurczaka jogurt naturalny 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu ulubione zioła 2 łyżki sosu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla 62

Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na którym nie było skrzydełek? Warto jednak wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę aby wyszły aromatyczne, chrupiące i przede wszystkim soczyste… Tak, tak aby móc cieszyć się ze smaku potraw z grilla warto(...)komponować z pieczonymi skrzydełkami . Składniki skrzydełka 4 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu ząbek czosnku szczypta oregano zioła prowansalskie sól pieprz Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla – przepis Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie marynujemy w niej skrzydełka. Najlepiej jest odstawić je na całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Już niedługo sezon na grilla 74

Już niedługo sezon na grillowanie, a mi po głowie chodzi grill gazowy. Uwielbiam grillowanie! Noszę się z zamiarem kupienia nowego grilla już od kilku lat i nawet myślałam o gazowym. Więc jak działa grill gazowy? Czy gaz jest bezpieczny? Odpowiedzi na pytania znajdziecie w poniższym artykule. Jaki gaz do grilla gazowego Sezon na grillowanie lub obiegowo sezon na grilla powolnymi(...)krokami zbliża się do naszych ogrodów, i już kusi pierwszym włączeniem i zaserwowaniem grillowanych potraw na tarasie. Gdy rozważamy tylko grillowanie na gazie i stoimy przed dylematem zakupu grilla gazowego, pojawiają się pytania, czy jest on bezpieczny i jakim gazem jest zasilany? Każda gazowa, domowa kuchenka jest zasilana gazem ziemnym, więc też i grill gazowy może być na stałe podpięty

codojedzenia
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 97

Narodzenie. Możemy ją przygotowywać na wiele sposobów: na słodko, słono itp. Przygotowując świąteczną szynkę możemy dodać jej wyjątkowego smaku i dodatkowej wilgoci. Do przygotowywania świątecznej szynki doskonale nadaje się grill. Musimy jednak pamiętać, że przygotowując szynkę na grillu musimy utrzymywać niską temperaturę, piec ją metodą pośrednią i pilnować aby jej nie wysuszyć. Najlepszą metodą grillowania szynki jest pieczenie(...)rożnie z użyciem tacki ociekowej. Najważniejszą częścią przygotowywania szynki na grillu jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Pamiętajmy aby szynki nie umieszczać na grillu bezpośrednio nad źródłem ciepła (bezpośrednio nad palnikami w przypadku grilli gazowych czy bezpośrednio nad żarem w przypadku grilli węglowych ). Będzie to również miało bardzo duży wpływ na efekt końcowy gdy będziemy wybierać do szynki glazury na bazie cukru

naRuszcie
Kurczak w paprykowej marynacie z grilla 99

Kurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć dowolnych elementów kurczaka . Ja wykorzystam „pałki z kurczaka”. Mięso będzie kruche, soczyste i delikatne w smaku. Nie przepadam za pikantnymi potrawami, wiec przygotujemy je w wersji łagodnej. Składniki pałki z kurczaka(...)łyżek oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Kurczak w paprykowej marynacie z grilla – przepis Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Do miski przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy oliwę, obie papryki. W marynacie obtaczamy kurczaka i odstawiamy go na ok. 1 godzinę, aby wszystkie smaku się ze sobą przegryzły. Pieczemy go na rozgrzanym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste szaszłyki z grilla 98

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz przepis jest poniżej… A jeśli szukacie innych PRZEPISÓW na GRILLA zapraszam! Składniki 0,5 kg karkówki 1-2 duże czerwone papryki cebula surowy boczek sól pieprz ewentualnie przyprawa do grilla tymianek Proste szaszłyki(...)grilla – przepis Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na poszczególne warstwy, krojąc je na połówki. Paprykę kroimy w dużą kostkę Boczek kroimy w duże kawałki. Na patyczki do szaszłyków (wcześniej zanurzone w zimnej wodzie) nadziewamy poszczególne składniki. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Smacznego! Artykuł Proste szaszłyki z grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dietetyczny sos czosnkowy do grilla 114

Grillowanie to nie tylko pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków do potraw z grilla są różnego rodzaje sosy i dipy. Ja Wam dziś pokażę w jaki sposób przygotować dietetyczny sos czosnkowy do grilla. Tak, tak będzie to wersja nie zawierająca zbyt dużej liczby zbędnych(...)kalorii. Nie wiem czy wiecie, ale na grillu także możecie przygotować dietetyczne dania, jeśli akurat w danym momencie dbacie o swoją linię. Do przygotowania naszego sosu, nie będziecie potrzebować zbyt skomplikowanych składników, wszystkie powinniście znaleźć w Waszej kuchni. Składniki 400g gęstego jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku sól pieprz szczypta cukru ewentualnie odrobina ziół prowansalskich ewentualnie odrobina drobno posiekanego koperku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 112

Świętuj podając coś niezwykłego z grilla. Przepis na te żeberka wołowe z grilla jest świetny na każdą okazję. Wyjątkowość tego dania podkreśla sos bearneński, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego (sos na bazie masła i żółtek) z dodatkiem estragonu. Ten sos doskonale nadaje się do wołowiny. Składniki: około 3,5 kg żeberek wołowych 2 wyciśnięte ząbki czosnku 6 łyżek(...)misce wymieszać czosnek, musztardę, oliwę z oliwek, tymianek i pieprz. Wołowinę umyć osuszyć i natrzeć dokładnie przygotowaną mieszaniną. Odstawić na półgodziny do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania pośredniego z użyciem tacki ociekowej (polecamy również używać specjalnych stojaków do grillowani a). Tackę powinniśmy wypełnić do połowy gorącą wodą a grilla rozgrzać do średniej temperatury. Następnie

naRuszcie
Karkówka w oleju na grilla 119

Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się Wam dziwnym pomysłem, ale póki jej nie spróbujecie to nie będziecie wiedzieć jak smakuj. Warto jednak to danie przygotować chwilę wcześniej aby nabrała ona aromatu przypraw. Zatem zapraszam do sklepu do karkówkę i możemy(...)brać się za przygotowanie. Składniki ok. 1 kg karkówki olej sól pieprz zioła prowansalskie albo Wasze ulubione przyprawy Karkówka w oleju na grilla – przepis Karkówkę kroimy w grube plastry. Porada: Nie warto rozbijać karkówki. Podczas grillowania mięso się jeszcze skurczy i jeśli będzie zbyt cienkie to wyschnie za bardzo. Karkówkę przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i Waszymi ulubionymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szparagi w boczku 97

odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, hartujemy je w wodzie z lodem. Następnie delikatnie osuszamy i owijamy boczkiem. Następnie układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej ze stron do momentu zrumienia boczku. pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag) ew. mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki(...)wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron. Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :) Smacznego

Malinowe Pocałunki
Karkówka w jogurtowej marynacie 2733

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy wiedzieć jak przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w jogurtowej marynacie może stać się Waszym popisowym daniem, jeśli przygotujecie ją na podstawie tego przepisu… Cały szkopuł tkwi w tym, aby mięso odpowiednio długo się marynowało(...)ząbki czosnku zioła prowansalskie świeżo zmielony pieprz Karkówka w jogurtowej marynacie – przepis Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nie rozbijamy ich, bo za bardzo wyschną na grillu. Pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę jogurtową. Karkówkę obtaczamy w przygotowanej marynacie i wkładamy do zamykanego pojemnika na całą noc do lodówki. Smażymy na grillu. Jeśli chcecie uzyskać charakterystyczne paski na mięsie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Deser z grilla. 68

paru dni, cały czas chodzi za mną grillowanie. Na pewno jest to spowodowane tą paskudną pogodą, przecież wiadomo jest, że jak Karolina umawia się na grilla to musi padać. Takie moje szczęście. Gdy piszę grill, masz pewnie wyobrażenie tradycyjnego grilla z hurtową ilością mięsa  w tym najlepiej karczku czy kiełbasy. Ja natomiast widzę grill inaczej w raczej w kompaktowej(...)domowej formie. Dzięki temu mogę z niego korzystać nie zważając na niesprzyjające warunki pogodowe. Mięso zdecydowanie mi się przejadło z grilla, tak samo jak warzywa czy grillowane ziemniaki podążając za poszukiwaniem nowych smaków postanowiłam zrobić coś innego.  Lubię w kuchni trochę "pokombinować" stworzyć coś nowego, potrawę która sprawi że domownicy czy goście mocno się zdziwią, że tak można. Widziałam

QuchniaKaroli