Surowiec -boczek około 2 kg ale to zależy jaki mamy szynkowar jakiej pojemności Przyprawy -pieprz biały lub czarny 3-4 g/kg mięsa -sól peklowa 8 g na kg mięsa -sól kamienna 10 g na kg mięsa, -czosnek niedźwiedzi czubata łyżka, -łyżeczka żelatyny ale nie koniecznie. Przyprawy można dodać według własnego uznania.Te co wymieniłem to tylko moja sugestia. Wykonanie Z boczku odcinamy skórę i dopasowujemy go do wysokości i grubości szynkowaru . Boczek delikatnie traktujemy tłuczkiem do schabowych aby go tro...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.