kiełbasa - 10142 przepisów (strona:229/677)

LECZO Z KABACZKIEM I DYNIĄ 175

suszone przyprawy, które nieźle podkręcają smak dania, a czasem nawet zaostrzam je odrobina chili :) Bardzo polecam :) SKŁADNIKI (na duży garnek, dla 4 osób): 3 łyżki oliwy 2 średnie wędzone kiełbasy dobrej jakości (około 300 g) 2 duże cebule 1 mała dynia - u mnie hokkaido - (około 450 g ze skórką) 1 średniej wielkości kabaczek (około 700 g) 3-4 kolorowe papryki(...)pominąć) 1,5 łyżeczki brązowego cukru sol i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła WYKONANIE: W garnku z grubszym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Następnie dodaj cebulę i zeszklij ją razem z kiełbasą. Dodaj pokrojoną w większą kostkę dynię (hokkaido wraz ze skórką) i poszatkowany lub stary na tarce czosnek, zamieszaj i smaż całość

Słodko-Słony Świat Ilony
Fasolka po diabelsku. 201

białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie           Sposób przyrządzania:             Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)mniejsze kawałki. Papryczkę chili umyć, osuszyć, a po usunięciu pestek pokroić na bardzo drobno. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą 135

minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas. W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę śląską. Podsmażamy ją na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek (na małym ogniu). Obieramy pieczarki i kroimy ich kapelusze na plastry lub kostkę (dowolnie). Tak przygotowane grzyby dorzucamy(...)smażącej się kiełbasy. Wszystko posypujemy dwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około 20-25 minut, ponieważ moja cukinia

Słodkie okruszki
Kapusta duszona 129

nią w roli głównej. Jesień to taka kapuściana pora. Miałam w domu sporą główkę kapusty, a ponieważ gołąbki już robiłam ostatnio (przepis)  to zrobiłam dzisiaj kapuchę duszoną z kiełbasą. Takie smaczne danie jednogarnkowe. Zawsze przygotowuję więcej , wkładam porcję do woreczków i mrożę. Składniki: 1 duża główka kapusty 2 cebule 4 kiełbasy śląskie 2 duże marchewki 2 łyżki smalcu(...)oczkach marchewkę,posolić  i dusić na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu i uzupełniać wodę. Na patelni rozgrzać smalec, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażyć i dodać do kapusty. Dołożyć wszystkie pozostałe składniki i dusić do miękkości na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Podawać z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Cygański bigos 123

Troszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50 dag pieczarek, 50 dag cebuli, 4 korniszony, 1 duża pietruszka, 5 wędzonych śliwek ( lub suszonych), mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi(...)olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy

Nie tylko w kuchni
Fasolka po bretońsku 172

mój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna! Składniki na 4 porcje. Składniki: 250 g fasoli piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz(...)dodajemy cząber, majeranek i kawałek wędzonego boczku - fasolę gotujemy przez ok. 1 godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem drobno pokrojonej kiełbasy i boczku aż całość się zarumieni, a boczek wytopi. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola jest już miękka i następnie dodajemy do niej cebulę z kiełbasą i boczkiem. W blenderze

Emcia Pichci
Pizza wiejska 139

oczywiście najlepsza, każdy dodaje te składniki, które lubi najbardziej. Dzisiejsza wersja powstała dość spontanicznie z produktów, które aktualnie były w lodówce. A wiejska, bo akurat mieliśmy swojskie ogórki kiszone, kiełbasę wiejską i mnóstwo cebuli.  Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki żytniej razowej 2 dag. drożdży szczypta soli(...)łyżki keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku bazylia świeża lub suszona szczypta soli Dodatkowo: pętko kiełbasy cienkiej, np. wiejskiej (pokrojone w kostkę) 3 ogórki kiszone (pokrojone w półplasterki) 1-2 cebule (pokrojone w piórka i uduszone na oleju) 3 suszone pomidory (pokrojone w paski) kilka plasterków szynki żółty ser Przygotować rozczyn - drożdże zasypać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pizza z chorizo i mascarpone 179

obłędną pizzę. Przyznaję, że chciałam połączyć chorizo z figami ale na to jeszcze będzie czas. Figi zostały zjedzone przed upieczeniem pizzy. Ich słodycz świetnie zagrałaby z ostrą kiełbasą chorizo. Znalazłam coś innego dla zrównoważenia smaków i ostrości chorizo – mascarpone. Pomysł genialny więc odrazu musiałam się z nim z Wami podzielić Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya(...)czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: kiełbasa chorizo mascarpone Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw. Sos: W rondelku rozgrzej

Moja pasja smaku
tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą 165

gorący, wartościowy i sycący barszcz biały. Wspomnienie smaku z dzieciństwa, jaki serwowały nam nasze babcie - takie tradycyjne polskie pyszności. Składniki : 500g mięsa wieprzowego z kością 500g surowej białej kiełbasy 500g ziemniaków 200g wędzonego boczku 250ml zakwasu - barszczu białego 4 jajka na twardo 1 porcja włoszczyzny 1 duża cebula 1 mała cebula 5 suszonych grzybów - podgrzybki 5 ziaren ziela angielskiego kilka(...)majeranku 2 łyżeczki soli Sposób przyrządzenia : do dużego garnka wkładamy opłukane i pokrojone mięso wieprzowe, wlewamy 3 litry wody, solimy i gotujemy pod przykryciem 30 minut następnie dodajemy opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa - włoszczyznę, dużą cebulę w całości, suszone grzyby, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1 godzinę dodajemy zakwas barszczu białego, 2 ząbki czosnku

zobacz ich smak
Zalewajka z grzybami 201

smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Jak nie macie domowego zakwasu to można wykorzystać kupny. Zalewajka z grzybami: Składniki: 8 większych ziemniaków, kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych we wrzącej wodzie 1 kiełbasa zwyczajna, kawałeczek wędzonego boczku, 1/2 litra zakwasu na żur, 1 marchew, 1 pietruszka cebula, 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, czarny pieprz świeżo mielony, sól(...)smaku, płaska łyżeczka majeranku, 50 ml słodkiej śmietany. Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plastry, boczek i cebulę w drobną kosteczką, podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie (około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biała kiełbasa 164

Święta za pasem i czas na białą kiełbasę . Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego specyfiku .Tak mówiła moja babcia ,mama i ja za nimi powtarzam. I tak jak One, ja robię ją sama. Jest to naprawdę banalnie proste, łatwe i o niebo smaczniejsza od kupowanej. Co najważniejsze wiem co tam jest i co jemy. Składniki  2 kg mięsa wieprzowego(...)mięsa dodać przyprawy , mieszać ( mówi się na to maserować ) . Dodawać po trochu wody i  wyrabiać  aż masa będzie kleista . Krok3 . jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do kiełbas i napychać . Jelito musi być ściśle napchane , tak aby nie było powietrza między kiełbasianą masą.  Krok 4 . Podzielić na małe kiełbaski .  Krok 5 . Zagotować wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć

Eli Gotowanie
Sadzone jajko na grzance 136

nich włożyć wszystko co  jest w lodówce.   Składniki jajko 1 kromka chleba( ja wykorzystałam  ciut czerstwy gruboziarnisty) 2 plastry pomidora kilka listków sałaty dębolistnej 4 plasterki kiełbasy ( ukrojone w poprzek , tak aby byly długie) szczypior z dymki sól,pieprz do smaku Wykonanie 1 ,. Jajko wbić na rozgrzewającą się patelnię . Po usadzeniu przełożyć na talerzyk. W tej samej(...)patelni podsmażyć plasterki kiełbasy z dwóch stron na złoty chrupiący kolor. 2 . Na podpieczona w tosterze kromkę ,położyć kolejno plasterki kiełbasy ,listki sałaty, plastry pomidorów,jajko . Posypać pokrojonym szczypiorem . Doprawić solą i pieprzem

Eli Gotowanie
Pęczak z warzywami i chorizo 149

jest  pęczak tylko kasza jęczmienna łamana. Składnik na 4 porcje 2 szklanki pęczaku 1 puszka groszku 1 cebula 4-5 łodyg selera naciowego  15 - 20 dkg kiełbasy chorizo lub innej  Olej do smażenia ja używam rzepakowego sól pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry lub kilka lody świeżej  w zależności jakie mam  Wykonanie - Przebrany(...)szybkowarze. ( to jeden ze   ze sposobów na szybkie gotowanie)  Kasza  ma  być  na  pół  miękko . - Cebule pokroić w piórka , seler w plasterki , kiełbasę  w słupki . - Do rondla lub patelni o wysokich ścianach , wlać 4 - 5 łyżek oleju , dobrze rozgrzać , dodać   kiełbasę podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę podsmażyć na zloty kolor

Eli Gotowanie
Zupa szczawiowa z jajkiem. 141

się na spacer i szczaw przynieść ze sobą, przyjemne z pożytecznym. A pyszna zupa zadowoli każdego. Składniki; 20 dag szczawiu (same liście) 1 marchewka mały kawałek selera 1 laska kiełbasy (może być parówka, zwyczajna - co tam macie) 2 łyzki masła sól, pieprz, przyprawa uniwersalna jajka 1 łyżka oleju śmietana 18% koperek Szczaw płukamy i odcinamy ogonki. Nastepnie drobno kroimy(...)maśle do czasu az  szczaw już zupełnie straci swoją objętośc i kolor ;-) Do garnka wlewamy wode  i wrzucamy pokrojoną w kostke marchew i seler. Gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na łyżce oleju do przyrumienienia. Czasami zdaża się ze zostaje nam kiełbasa z grillowania, wtedy dodaje włąśnie taką. Ten grillowany zapach i smak moim zdaniem

Radość kipiąca uśmiechem.
Bigos z czerwonym winem 203

składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów  ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,  1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  1-2 liście laurowe,  2-3 ziarna ziela angielskiego,  2-3 łyżki przecieru pomidorowego,  sól, pieprz(...)większą kostkę, przekładamy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę i przesmażamy.  Kiedy kapusta jest już miękka odcedzamy nadmiar wody, dodajemy do niej odcedzone grzyby, odgotowane mięso i boczek, przesmażoną kiełbasę z cebulą i podlewamy to wywarem w którym

Pelusiowa Kuchnia