Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek(...)jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć mięso. Dodać do kapusty. Następnie podsmażyć boczek i kiełbasę. Dodać do kapusty. Gotować ok 2 – 3 h. Odstawić do następnego dnia. Następnie znów pogotować
kulinarnajamka.blogspot.comprzygotowania żuru używa się zakwasu żytniego - zamiast mąki żytniej wykorzystuje się owsianą. Mój żur gotuję jednak na zakwasie żytnim i wędzonym boczku. A dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek(...)warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte na grubych oczkach 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do wrzącego bulionu dodać wędzony boczek (w jednym kawałku - po ugotowaniu
W SMAKpodoba się pomysł na taką oto potrawkę? Pikantna potrawka paprykowo - pieczarkowa SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone (około 800-900g) 500 g pieczarek 1 cebula 500 g kiełbasy śląskiej 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 bulionetki warzywne 2,5 l wody 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej sól(...)pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Do dużego garnka przekładamy paprykę i zalewamy około 2,5 l wody, dodajemy bulionetki i gotujemy przez 5 minut,. Następnie dodajemy pieczarki, gotujemy przez kolejne 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek pieprzu do zupy: 230 g grochu łuskanego 100 g boczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 100 g kiełbasy - dałam domową wędzoną 1/2 cebuli pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku majeranek olej przygotowanie Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz(...)przecedzić, wsypać odcedzony groch, dodać cebulę i boczek. Przykryć i gotować tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W między czasie obrać kości z resztek mięsa. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego
Stare Garysłodką nutką śliwki . Najlepiej smakuje trzeciego dnia . składniki na 4 litry bigosu 1 kg kwaszonej kapusty 1 kg świeżej kapusty 50 dag kiełbasy śląskiej 50 dag wieprzowiny 25 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 opakowanie śliwek wędzonych koncentrat pomidorowy sól kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca kilka liści laurowych(...)przepis Suszone grzyby moczymy kilka godzin . Cebulę dusimy z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną i wędzonym boczkiem . Kapustę świeżą szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z uduszoną wieprzowiną kiełbasę i boczek z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz
Smakowite DaniaZwykła a jednak niebanalna przekąska z grubej kiełbasy , może stanowić super przystawkę , niezwykłe jej doznania smakowe zapewni połączenie pieczarek , zielonego groszku z cebulą i nutką pieprzu . Zapraszam do posmakowania . składniki na 4 porcje 4 plastry kiełbasy szynkowej pół puszki groszku(...)sól i pieprz przepis Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej . Cebulę bardzo drobno siekamy. Na patelni rumienimy cebulę i pieczarki , dodajemy groszek z puszki , mieszamy i przyprawiamy. Kiełbasę rumienimy na gorącym tłuszczu z obu stron , wkładamy na nią gorący groszek z pieczarkami . Podajemy na gorąco
Smakowite Daniaprzygotowaniu , podana z pieczywem może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu łuskanego w połówkach 10 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag wędzonego boczku włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera ) 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie 1 większa cebula sól i pieprz przepis(...)Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną cebulką i kiełbasą . Groch namaczamy na kilka godzin w zimnej wodzie, a następne gotujemy w tej samej wodzie w której się moczył, do miękkości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażony boczek z cebulką i kiełbasą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, zupę doprawiamy
Smakowite DaniaPyszny, szybki i prosty żurek z białą kiełbasą i jajkiem przygotowany na kefirze i śmietanie . Z powodzeniem może zastąpić obiad , ponieważ w połączeniu z pieczywem jest bardzo treściwy i syty. składniki na 3 litry żurku 1 i 1/2 opakowania litrowego kefiru 1 opakowanie kwaśnej śmietany 50 dag białej kiełbasy 2 łyżki suszonej włoszczyzny 4 jajka 1 cebula 2 ząbki(...)łyżki mąki kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe szczypta majeranku sól i pieprz przepis W 0,50 litra wody z liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem zagotowujemy białą kiełbasę, dodajemy suszoną włoszczyznę, przekrojoną na pół cebulę i trochę majeranku. Gdy wywar chwilę się gotuje dodajemy kefir dobrze rozmieszany z wywarem, a następnie śmietanę pomieszaną z mąką , całość doprawiamy
Smakowite DaniaDzisiaj zapraszam na kotlety schabowe inaczej, zawijane w roladki z krążkiem cebuli i plastrem kiełbasy. Ta wersja kotletów bardzo przypadła do gustu moim bliskim dlatego serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. składniki na 3 porcje 3 kotlety schabowe 3 plastry grubej kiełbasy 1 duża cebula 2 jajka sól i pieprz imbir w proszku bułka tarta (około 1/2 szklanki ) 3 łyżki oleju(...)smażenia przepis Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na każdy rozbity kotlet kładziemy plaster kiełbasy i krążek cebuli. Mięso posypujemy szczyptą imbiru, solą i pieprzem i zawijamy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Panierujemy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej, po czym smażymy dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju . Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i surówką
Smakowite DaniaBiała kiełbasa zapiekana w marynacie sporządzonej z piwa, miodu i sosu sojowego zawsze kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, chociaż często robię ją bez specjalnych okazji. To bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, która najlepiej smakuje podana na gorąco z pieczywem . składniki na 3 porcje 3 parzone kiełbasy białe 1 szklanka jasnego piwa 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu(...)sojowy oraz olej i wszystko dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy kiełbaski i wstawiamy je do lodówki na godzinę, od czasu do czasu obracamy w marynacie z każdej strony. Zamarynowaną kiełbasę przekładamy do formy do pieczenia posmarowanej tłuszczem i pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, co jakiś czas kiełbaski odwracamy z każdej strony i podlewamy marynatą. Upieczone
Smakowite Daniasensacji uniknąć, albo je zminimalizować. Fasolka po bretońsku. Składniki: - 800g fasoli Jaś - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - ok. 300g wędzonych żeberek - 4 kiełbasy (do wyboru) - 250g wędzonego boczku - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek (daję sporo) - sól morska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) Opłukaną fasolę(...)których smakiem przejdzie fasola podczas gotowania, liscie laurowe i ziele angielskie – gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. W międzyczasie na rozgrzanej patelni przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Całość smażymy do zrumienienia. Gdy fasola będzie gotowa przekładamy kilka łyżek do blendera i miksujemy na gładką masę, którą zagęszczamy potrawę. Następnie dodajemy przesmażony
mojewypiekiinietylkogotowych, sklepowych wynalazków zwanych ... wędlinami :)) Spokojnie można ją konsumować na kanapce, ale i pysznie smakuje z surówką na ciepło, jako danie obiadowe. Jej smak wzbogaca biała kiełbasa, która tutaj jest bardzo trafnym farszem. Składniki: 1 kg piersi indyka sól pieprz tymianek 3 ząbki czosnku słodka papryka 2 cebule 3 łyżki masła 2szt surowej białej kiełbasy 2 łyżeczki(...)plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 1h. Na rozłożonym płacie mięsa ułożyć wzdłuż białe kiełbasy (jedna za drugą). Zwinąć tworząc roladę, związać nicią kuchenną. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, dorzucić cebulę, po czym podlać bulionem i dusić
Walijskie Pichceniewody mineralnej 30 g drożdży 1/4 szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany (150 g) 1 laska białej kiełbasy ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy) 100 g peklowanej słoniny Przygotowanie ; Do miski przesiać mąkę, dosypać sodę i sól.W rondelku podgrzać mleko, dodać cukier i rozpuścić(...)Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią drobno pokrojoną słoninę. Gdy się lekko zarumieni dorzucamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.Gdy kiełbasa jest prawie gotowa, wbijamy jajka, solimy i przykrywamy patelnię pokrywką. Czas smażenia jajek zależy oczywiście od tego jakie lubicie. Do tego dania pasują idealnie z lekko płynnym żółtkiem
Gosia gotujeWielkanocy, ale też jest wspaniałym dodatkiem który jest dostępny cały rok. W dzisiejszej sałatce zagra pierwsze skrzypce tuż obok wyrazistych kiełków rzodkiewki, czerwonej cebuli, soczewicy czy wysokiej jakości chudej kiełbasy drobiowej. Jeśli lubicie wyraziste sałatki o ostrym posmaku - ta trafi w Wasze gusta. Szczypiorek to dobry środek na pobudzenie apetytu, jest bogaty w siarkę, kwas foliowy, witaminy(...)kolację ze względu na mocny intensywny smak jak również na wielkanocne śniadanie z jajkiem na twardo. Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100-150g Kiełbasy drobiowej wysokiej jakości Mały pęczek szczypiorku 50g ugotowanego ryżu Basmanti 3,5 łyżki soczewicy konserwowej lub świeżo ugotowanej brązowej 2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 mała cebula czerwona 2,5 łyżki
Kuchnia PROzdrowotnakanapek. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie. Gdy groch będzie już miękki, zmiksowć go blenderem, do uzyskania aksamitnego(...)kremu. Połączyć teraz oba wywary, dodać podsmażoną kiełbasę. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Zagotować wszystko razem. Gdy pominiemy dodatek boczku i kiełbasy, uzyskamy przepyszną wegeteriańską grochówkę. Bez mięsnych dodatków smakuje również wybornie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!