kiełbasa - 10142 przepisów (strona:241/677)

Irenkowy bigos 129

Składniki: 1kg kapusty kwaszonej 1/2 kg kapusty ś wieżej 1 - 2 pętka kiełbasy 1/2 kg szynki 3 cebule puszka pomidorów grzyby leśne świeże lub suszone 4 -5 łyżek powideł śliwkowych kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Dzień wcześniej upiec szynkę ( będzie się lepiej kroiła ) Kiełbasę można dodać(...)miękkości, świeżą ( poszatkowaną ) ugotować z dodatkiem soli. Podsmażyć drobno posiekane cebule, odcedzić i zmieszać dwa rodzaje kapusty do jednego dużego garnka, dodać puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę w plasterki, powidła śliwkowe, namoczone grzyby razem z wywarem ( będzie lepszy aromat i smak ) Przyprawić do smaku solą. pieprzem, czosnkiem, ziarenkami jałowca, ziela angielskiego, listkiem laurowym ( nie za dużo - do smaku

Gaździnka warzy
Walentynkowa zupa gulaszowa 119

pewnością druga połowa wyhaftowanego ręcznie serca nawet nie zauważy, ale zupkę na 100% zapamięta:-) Składniki: 280 g łopatki bez kości 150 g kiełbasy jałowcowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków(...)malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić

Gaździnka warzy
Bigos z młodej kapusty 136

duża młoda kapusta 2 marchewki 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypioru z dymki 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 2 kostki rosołowe (lub warzywne) 2 długie laski kiełbasy 90g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę przekroić na ćwiartki i pokroić. Zalać 1,5-2 l wody i gotować na wolnym ogniu. 2. Marchewkę obrać, zetrzeć(...)grubych oczkach tarki i dodać do kapusty. 3. Gdy kapusta będzie na wpół miękka dodać drobno pokrojony koper, pietruszkę, szczypior, lubczyk oraz kostki rosołowe. 4. Kiełbasę przekroić na pół i pokroić a następnie usmażyć na patelni. Usmażoną kiełbasę dodać do kapusty. 5. Całość gotować do miękkości kapusty. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem.Gotować jeszcze przez

A Ty Smakuj Mnie
Jajecznica z kiełbasą, pomidorem i pietruszką 159

Składniki : 1/2 kiełbasy ( np. śląska ) 1/2 dużego pomidora 2 jajka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka posiekanej pietruszki sól Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. 2. Pokroić pomidory w kostkę. Dodać do kiełbasy. Szybko podsmażyć. 3. W miseczce roztłuc jajka, posolić i wymieszać z posiekaną pietruszką. Wlać na patelnie. Smażyć cały czas mieszając

A Ty Smakuj Mnie
FASOLKA PO BRETOŃSKU 131

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/fasolka.html fasolka Składniki 50 dag fasoli suchej-u mnie czarna i brązowa pół szkl. przecieru pomidorowego , szczypta cukru,lub pomidory z puszki 30 dag kiełbasy czosnkowej ( lub innej grubo mielonej smacznej ) 3 cebule 2 listki laurowe , 2 ziela angielskie sól , pieprz świeżo mielony majeranek 5-6 ząbków czosnku WYKONANIE Fasolka po bretońsku z szybkowaru Fasolę moczyć całą(...)wodzie.Następnego dnia dolać 1 L wody i gotować 30 min.od zagotowania. W tym czasie pokroić cebulę oraz kiełbasę-lub mięso- i usmażyć je na oleju uważając by nie przypalić cebuli,Pod koniec smażenia dodać posiekane ząbki czosnku. Odparować szybkowar , pozostawić na ogniu . Gdy szybkowar zostanie otworzony, dodać kiełbasę z cebulą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostrą paprykę, majeranek i tymianek

w mojej kuchni
BIALA KIELBASA WYRÓB WŁASNY 166

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/biala-kielbasa-wyrob-wasny.html Warto zrobić domową białą kiełbasę w warunkach domowych ,której zrobienie nie jest zbyt pracochłonne smakiem i jakością zdecydowanie przewyższa sklepową SKŁADNIKI(...)kiełbaski. Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbase możemy mrozić albo parzyć.Bialej kielbasy nie gotujemy !!! Błąd popełniany przez większość ludzi-kiełbasa wtedy pęka i jest wiórowata w smaku.Nalewamy do garnka wode i stawiamy na gaz -gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopnii Celsjusza(na oko gdy na wodzie pojawią się

w mojej kuchni
Fasola po bretońsku 215

gotuje, dlatego zawsze smakuje. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia: Fasolę należy przepłukać wodą, a następnie umieścić ją w garnku(...)tyle że mięso zacznie odchodzić od kości, możemy je wyjąć, obrać i pokrojone mięso dorzucić do gotowej fasolki. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucamy także kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość wrzucamy do garnka już na samym końcu. Kiedy fasolka będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy, wrzucamy mięso z żeberka, podsmażoną cebulę z kiełbasą. Całość dopiero doprawiamy solą

upichcic
Tortilla hiszpańska na szybko. 138

przepis jest własnie idealny na zażegnanie takiej sytuacji. Wszyscy którzy czytają ten wpis zapewne posiadają w lodowce  takie składniki jak : jajka, ziemniaki, cebule oraz kawałek szynki bądź kiełbasy która została po np. wczorajszej kolacji. Do przygotowania (dla 1 osoby) tego dania potrzebować będziemy : 2 jajka 1 ziemniaka 1 cebule Opcjonalnie kiełbasa, szynka Oliwa Sól Pieprz Na rozgrzaną patelnie wlewamy(...)czasie możemy pokroić małą cebulkę w kostkę. (mogą być półksiężyce)  Gdy ziemniaki będą już złociste i miękkie  wyciągamy je na talerz i zaczynamy smażyć cebulkę oraz pokrojoną kiełbasę. Rozkłócamy jajka w miseczce i przyprawiamy je solą i pieprzem.  Następnie do usmażonej cebulki z kiełbaską dodajemy ziemniaki i zalewamy jajkami przykrywamy patelnie i zmniejszamy gaz do minimum

Wspólne smaki
Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 336

Dzisiaj. nie uwierzycie .. zrobiłam kartoflaka z  4 kilogramów kartofli na dwie blachy i zostało po nim tylko wspomnienie :) Składniki na 1 blachę: 2 kg ziemniaków 20 dag kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miedzy czasie pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu. Do startych ziemniaków dodać łyżkę mąki, jajko, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba)  . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony

Na słodko lub wytrawnie
Żurek 180

kawałek selera 3 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżki majeranku pieprz sól 4 kulki jałowca 3 listki laurowe 5 łyżek kwaśniej śmietany 1 kg białej kiełbasy 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić w plastry lub słupki  ( czosnek drobno pokroić)i i zagotować w 2 litrach wody. Dodać wszystkie przyprawy(...)czyli ok 1 godziny. Do wywaru warzywnego dodać zakwas na żurek śmietanę, całość pogotować jeszcze 10  - 15 minut. Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki. Białą kiełbasę ugotować w oddzielnym naczyniu, po wyjęciu pokroić i wrzucić do ugotowanego żurku. Podawać na gorąco z dodatkiem białej kiełbasy i jajek. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
LECZO 96

tylko weszłam do domu rodzina pomogła mi w wyborze. Ooooooo będzie leczo - usłyszałam. Może być leczo - i oto jest :) SKŁADNIKI: 1 kg białej papryki 1 duża cebula 500 g kiełbasy 2 średnie cukinie 4 średnie pomidory sól,  pieprz, papryka słodka mielona olej A jak to zrobić: W rondlu rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną(...)plasterki kiełbasę i lekko podsmażyć. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kiełbasy i smażyć doprawiając solą, pieprzem i papryką. Gdy papryka lekko zmięknie, wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, dusić aż zmięknie. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do lecza, całość dokładnie wymieszać i chwilę jeszcze dusić, aż pomidory puszczą sok. Podawać

Kuchnia w opałach
FASOLKA PO BRETOŃSKU 96

krytyki się nie obędzie. Wyszła bardzo smaczna i nawet z krytyką nie było tak źle. SKŁADNIKI: 500 g fasoli Jaś 200 g wędzonego boczku 400 g dobrej, nietłustej kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g przetartych pomidorów (można kupić gotowe) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki(...)słodkiej papryki sól pieprz A jak to zrobić : Fasolę namoczyć w wodzie (najlepiej na całą noc). Po namoczeniu fasolę przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulkę, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotującej się i miękkiej fasoli (w razie wystąpienia zdjąć

Kuchnia w opałach
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 209

nasze kolejne grillowanie z Dobrą Kiełbasą i zarazem ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki(...)kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

OstryKęs
Żur na wędzonce 177

dobrze, nie lubię monotonności w kuchni. Ja lubię żurek kwaśmy więc nie przesadzam ze śmietaną. Lubię też jak ładnie swojsko pachnie, dlatego gotuję wędzonki. Zakwas znajdziecie  TUTAJ Składniki kiełbasa wiejska, boczek itp. wędzone- do gotowania włoszczyzna suszona SYS otręby pszenne  Młyn Kopytowa liść laurowy 4 ząbki czosnku sól śmietana, mleko jajo cebula usmażona kiełbasa, boczek wysmażone Przygotuj wędzony(...)Włóż je do garnka, dodaj ulubionych przypraw. Doprowadz do wrzenia.  Gdy woda z wędzonka zacznie się gotować dodaj łyżkę włoszczyzny suszonej SYS i gotuj dalej. Wyciągnij boczek i kiełbasę. Wlej zakwas na żur i ciągle mieszając doprowadz do wrzenia.Dodaj otręby pszenne.  Następnie dodaj śmietanę i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wysmaż wyroby wędzone jakie lubisz z cebulką

Z Kuchni Do Kuchni