kiełbasa - 10142 przepisów (strona:241/677)

Żurek w chlebowych miseczkach 164

Jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad proponujemy żurek na bogato, czyli z dwoma rodzajami kiełbasy i jajkiem, a do tego podany w jadalnych chlebowych miseczkach. Miseczki te można upiec samemu, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach. Właściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru(...)Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę z kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka po bretońsku na żeberkach 150

kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często.    Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 liść laurowy ziele angielskie - 5 ziarenek sól pieprz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego majeranek tymianek bazylia (można dodać oregano) PRZYGOTOWANIE: Fasolę płuczemy, a następnie zalewamy woda i zostawiamy(...)umyte wędzone żeberka, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie . Gotujemy przez około 60 minut, żeberka powinny być całkowicie rozgotowane.  Wyciągamy ugotowane żeberka, obieramy je z mięsa.  Kiełbasę podwawelską kroimy w kosteczkę.  Do gotującej fasoli dodajemy kiełbasę i obrane mięso - gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodając koncentrat i zioła - doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki meksykańskie 121

spodziewał. Bułeczki meksykańskie SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie:   Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe(...)soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wielkanocna biała kiełbasa 177

świątecznym Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Najlepiej oczywiście jeżeli sami przygotujemy ją na tę okazję. W tym roku pierwszy raz zdecydowaliśmy z mężem, że zrobimy swoją domową wielkanocną białą kiełbasę.  Za jej wyrób zabraliśmy się już  z samego rana by starczyło nam czasu. Zdziwiliśmy się, że to takie proste i szybkie ... Kiełbaski(...)można po przygotowaniu parzyć bądź zamrozić.  A co powiedzą na nią nasi goście ? Z pewnością będą  zachwyceni ... Wielkanocna biała kiełbasa    Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,3 kg boczku surowego chudego 500 ml zimnej wręcz lodowatej wody 6 łyżeczek majeranku 1/3 łyżeczki  rozmarynu 30 g soli ziołowej 25 g soli morskiej 2 łyżeczki pieprzu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ślimaczki z ciasta francuskiego - przekąska dla kibiców 129

zrobić mężowi wówczas takie szybkie przekąski. Są bardzo proste do przygotowania, więc polecam! Ślimaczki z ciasta francuskiego  SKŁADNIKI: pół opakowania ciasta francuskiego kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków kiełbasy żywieckiej pół czerwonej cebuli 2 łyżki musztardy francuskiej 1 jajko zielona cebulka    PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie i na połowie układamy plasterki sera. Kroimy cienkie plasterki kiełbasy i układamy(...)serze. Cebulę drobno kroimy i układamy na kiełbasie. Na całości nadzienia rozsmarowujemy musztardę i całość zwijamy w rulon. Rulon tniemy na cienki plasterki.      Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomidorowa sałatka z grillowaną kiełbasą 122

Myślę, że wielu z nas uwielbia grillowaną kiełbasę. Tak się składa, że często zostaje nam jej po rodzinnym grillowaniu w ogrodzie. Odkąd pamiętam moja teściowa przygotowuje wówczas taką oto prostą ale jakże smaczną sałatkę. Dla nas połączenie smaków idealne.   Pomidorowa sałatka z grillowaną kiełbasą SKŁADNIKI: (na jedną porcję) 1 grillowana biała kiełbaska 1 duży pomidor malinowy 1/3 cebuli białej(...)woda i ściągamy z niego skórkę, kroimy go w kostkę.  Cebule obieramy i kroimy ją w cieniutkie piórka.  Na talerz lub półmisek przekładamy pomidora z cebulą.  Kiełbasę kroimy w plasterki, dość cienkie, jeżeli jest zbyt gruba to w pół plastry - przekładamy ją na półmisek.  Szczypiorek siekamy i oprószamy nim sałatkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo z makaronem 194

mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo z makaronem SKŁADNIKI:  1,5 l bulionu warzywnego 2 duże papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 5 -6 łyżek makaronu CZANIECKI gwiazdki(...)przekładamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory z puszki (ja je zblendowałam przez 10 sekund), gotujemy 10 minut. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelnie wlewamy olej, wrzucamy kiełbasę z cebulą i podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy do lecza i dodajemy makaron. Całość gotujemy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza wiejska 135

Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy, a my podrzucamy już dziś przepis na tą okoliczność.  Pizza na miękkim, dość puszystym cieście z kiełbasą w roli głównej.    Pizza wiejska SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży świeżych 100 ml mleka sól 2 łyżki oliwy jajko 1 czerwona cebula 1 kiełbasa wiejska ser żółty 1/3 puszki groszku(...)soli, oliwę oraz jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do podwojenia swojej objętości. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy składniki. U mnie znalazły się kiełbasa, ser, groszek i cebula. Całość posypujemy oregano i wrzucamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15-20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłopski garnek z fasolą i wędliną 153

przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g fasoli białej perłowej, 400g żeberek wieprzowych, 250g kiełbasy cienkiej, 250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki(...)Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę. 2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmuję żeberka i kroję je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażam na oliwie i dodaję do fasoli. Gotuję 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z patisonów ( Do obiadu i nie tylko ) 198

Składniki : 4 szt.patisonów  ( średniej wielkości ) 1 szt. cebuli        ( duża ) 15 dkg kiełbasy 2szt.pomidorów  olej pieprz czarny mielony sól majeranek natka pietruszki 1/4 szklanki wody  Sposób wykonania : Patisony myjemy,obieramy z skórki i kroimy w małą kostkę.Następnie cebulę oraz kiełbasę także kroimy w kostkę.Na patelnię wlewamy olej oraz wodę wsypujemy(...)pokrojone warzywa i kiełbasę, solimy i mieszamy dokładnie wszystko razem.Solimy na początku aby patisony puściły wodę i się nie przypalały.Smażymy na średnim ogniu około 20-25mitut co jakiś czas mieszając.Gdy patisony są już miękkie a cebulka szklista dodajemy 2 pokrojone w plasterki pomidory oraz przyprawiamy do smaku przyprawami,mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Gdy sałatka

Przepisy i porady kulinarne
Barszcz biały na zakwasie 139

Potrzebujemy: 4 białe kiełbasy i 4 śląskie zakwas z mąki   żytniej (można go kupić w sklepie lub zrobić) 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka chrzanu 2-3 ząbki czosnku 1/2 marchewki 1/4 pora 1/2 szklanki śmietany   22% majeranek sól pieprz 6 jajek na twardo Kiełbasę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka. Zalewamy(...)wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Odcedzamy, wywar przelewamy do garnka,  zagotowujemy doprawiamy zakwasem, dodajemy chrzan i kiełbasę. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Podawać można z połówkami jajek ugotowanych na twardo lub tak jak ja pokrojone w kostkę. Gotowe

Kolejny blog o gotowaniu
Irenkowy bigos 114

Składniki: 1kg kapusty kwaszonej 1/2 kg kapusty ś wieżej 1 - 2 pętka kiełbasy 1/2 kg szynki 3 cebule puszka pomidorów grzyby leśne świeże lub suszone 4 -5 łyżek powideł śliwkowych kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Dzień wcześniej upiec szynkę ( będzie się lepiej kroiła ) Kiełbasę można dodać(...)miękkości, świeżą ( poszatkowaną ) ugotować z dodatkiem soli. Podsmażyć drobno posiekane cebule, odcedzić i zmieszać dwa rodzaje kapusty do jednego dużego garnka, dodać puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę w plasterki, powidła śliwkowe, namoczone grzyby razem z wywarem ( będzie lepszy aromat i smak ) Przyprawić do smaku solą. pieprzem, czosnkiem, ziarenkami jałowca, ziela angielskiego, listkiem laurowym ( nie za dużo - do smaku

Gaździnka warzy
Walentynkowa zupa gulaszowa 111

pewnością druga połowa wyhaftowanego ręcznie serca nawet nie zauważy, ale zupkę na 100% zapamięta:-) Składniki: 280 g łopatki bez kości 150 g kiełbasy jałowcowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków(...)malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić

Gaździnka warzy
Bigos z młodej kapusty 129

duża młoda kapusta 2 marchewki 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypioru z dymki 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 2 kostki rosołowe (lub warzywne) 2 długie laski kiełbasy 90g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę przekroić na ćwiartki i pokroić. Zalać 1,5-2 l wody i gotować na wolnym ogniu. 2. Marchewkę obrać, zetrzeć(...)grubych oczkach tarki i dodać do kapusty. 3. Gdy kapusta będzie na wpół miękka dodać drobno pokrojony koper, pietruszkę, szczypior, lubczyk oraz kostki rosołowe. 4. Kiełbasę przekroić na pół i pokroić a następnie usmażyć na patelni. Usmażoną kiełbasę dodać do kapusty. 5. Całość gotować do miękkości kapusty. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem.Gotować jeszcze przez

A Ty Smakuj Mnie