kiełbasa - 10142 przepisów (strona:242/677)

Jajecznica z kiełbasą, pomidorem i pietruszką 151

Składniki : 1/2 kiełbasy ( np. śląska ) 1/2 dużego pomidora 2 jajka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka posiekanej pietruszki sól Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. 2. Pokroić pomidory w kostkę. Dodać do kiełbasy. Szybko podsmażyć. 3. W miseczce roztłuc jajka, posolić i wymieszać z posiekaną pietruszką. Wlać na patelnie. Smażyć cały czas mieszając

A Ty Smakuj Mnie
FASOLKA PO BRETOŃSKU 122

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/fasolka.html fasolka Składniki 50 dag fasoli suchej-u mnie czarna i brązowa pół szkl. przecieru pomidorowego , szczypta cukru,lub pomidory z puszki 30 dag kiełbasy czosnkowej ( lub innej grubo mielonej smacznej ) 3 cebule 2 listki laurowe , 2 ziela angielskie sól , pieprz świeżo mielony majeranek 5-6 ząbków czosnku WYKONANIE Fasolka po bretońsku z szybkowaru Fasolę moczyć całą(...)wodzie.Następnego dnia dolać 1 L wody i gotować 30 min.od zagotowania. W tym czasie pokroić cebulę oraz kiełbasę-lub mięso- i usmażyć je na oleju uważając by nie przypalić cebuli,Pod koniec smażenia dodać posiekane ząbki czosnku. Odparować szybkowar , pozostawić na ogniu . Gdy szybkowar zostanie otworzony, dodać kiełbasę z cebulą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostrą paprykę, majeranek i tymianek

w mojej kuchni
BIALA KIELBASA WYRÓB WŁASNY 157

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/biala-kielbasa-wyrob-wasny.html Warto zrobić domową białą kiełbasę w warunkach domowych ,której zrobienie nie jest zbyt pracochłonne smakiem i jakością zdecydowanie przewyższa sklepową SKŁADNIKI(...)kiełbaski. Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbase możemy mrozić albo parzyć.Bialej kielbasy nie gotujemy !!! Błąd popełniany przez większość ludzi-kiełbasa wtedy pęka i jest wiórowata w smaku.Nalewamy do garnka wode i stawiamy na gaz -gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopnii Celsjusza(na oko gdy na wodzie pojawią się

w mojej kuchni
Fasola po bretońsku 207

gotuje, dlatego zawsze smakuje. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia: Fasolę należy przepłukać wodą, a następnie umieścić ją w garnku(...)tyle że mięso zacznie odchodzić od kości, możemy je wyjąć, obrać i pokrojone mięso dorzucić do gotowej fasolki. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucamy także kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość wrzucamy do garnka już na samym końcu. Kiedy fasolka będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy, wrzucamy mięso z żeberka, podsmażoną cebulę z kiełbasą. Całość dopiero doprawiamy solą

upichcic
Tortilla hiszpańska na szybko. 133

przepis jest własnie idealny na zażegnanie takiej sytuacji. Wszyscy którzy czytają ten wpis zapewne posiadają w lodowce  takie składniki jak : jajka, ziemniaki, cebule oraz kawałek szynki bądź kiełbasy która została po np. wczorajszej kolacji. Do przygotowania (dla 1 osoby) tego dania potrzebować będziemy : 2 jajka 1 ziemniaka 1 cebule Opcjonalnie kiełbasa, szynka Oliwa Sól Pieprz Na rozgrzaną patelnie wlewamy(...)czasie możemy pokroić małą cebulkę w kostkę. (mogą być półksiężyce)  Gdy ziemniaki będą już złociste i miękkie  wyciągamy je na talerz i zaczynamy smażyć cebulkę oraz pokrojoną kiełbasę. Rozkłócamy jajka w miseczce i przyprawiamy je solą i pieprzem.  Następnie do usmażonej cebulki z kiełbaską dodajemy ziemniaki i zalewamy jajkami przykrywamy patelnie i zmniejszamy gaz do minimum

Wspólne smaki
Kiełbasa biała z łopatki (chuda) 192

pozostawiamy w zwojach dowolnej wielkości. Końce zawiązuje się przędzą wędliniarską. Powietrze wykłuwa się igłą. Następnie odkręcamy w odcinki o długości 12-15 cm. Parzenie polega na wrzuceniu surowej kiełbasy do wody o temp. ok. 73 st.C i parzeniu do chwili osiągnięcia temperatury 68-70 st.C wewnątrz kiełbasy (ok. 25 - 35 min.) jest wtedy soczysta i najlepsza. Zamiast soli peklowej można(...)użyć zwykłej soli, ale kiełbasa będzie wtedy szara. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 323

Dzisiaj. nie uwierzycie .. zrobiłam kartoflaka z  4 kilogramów kartofli na dwie blachy i zostało po nim tylko wspomnienie :) Składniki na 1 blachę: 2 kg ziemniaków 20 dag kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miedzy czasie pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu. Do startych ziemniaków dodać łyżkę mąki, jajko, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba)  . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony

Na słodko lub wytrawnie
Żurek 166

kawałek selera 3 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżki majeranku pieprz sól 4 kulki jałowca 3 listki laurowe 5 łyżek kwaśniej śmietany 1 kg białej kiełbasy 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić w plastry lub słupki  ( czosnek drobno pokroić)i i zagotować w 2 litrach wody. Dodać wszystkie przyprawy(...)czyli ok 1 godziny. Do wywaru warzywnego dodać zakwas na żurek śmietanę, całość pogotować jeszcze 10  - 15 minut. Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki. Białą kiełbasę ugotować w oddzielnym naczyniu, po wyjęciu pokroić i wrzucić do ugotowanego żurku. Podawać na gorąco z dodatkiem białej kiełbasy i jajek. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
LECZO 85

tylko weszłam do domu rodzina pomogła mi w wyborze. Ooooooo będzie leczo - usłyszałam. Może być leczo - i oto jest :) SKŁADNIKI: 1 kg białej papryki 1 duża cebula 500 g kiełbasy 2 średnie cukinie 4 średnie pomidory sól,  pieprz, papryka słodka mielona olej A jak to zrobić: W rondlu rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną(...)plasterki kiełbasę i lekko podsmażyć. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kiełbasy i smażyć doprawiając solą, pieprzem i papryką. Gdy papryka lekko zmięknie, wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, dusić aż zmięknie. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do lecza, całość dokładnie wymieszać i chwilę jeszcze dusić, aż pomidory puszczą sok. Podawać

Kuchnia w opałach
FASOLKA PO BRETOŃSKU 87

krytyki się nie obędzie. Wyszła bardzo smaczna i nawet z krytyką nie było tak źle. SKŁADNIKI: 500 g fasoli Jaś 200 g wędzonego boczku 400 g dobrej, nietłustej kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g przetartych pomidorów (można kupić gotowe) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki(...)słodkiej papryki sól pieprz A jak to zrobić : Fasolę namoczyć w wodzie (najlepiej na całą noc). Po namoczeniu fasolę przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulkę, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotującej się i miękkiej fasoli (w razie wystąpienia zdjąć

Kuchnia w opałach
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 178

nasze kolejne grillowanie z Dobrą Kiełbasą i zarazem ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki(...)kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

OstryKęs
Żur na wędzonce 168

dobrze, nie lubię monotonności w kuchni. Ja lubię żurek kwaśmy więc nie przesadzam ze śmietaną. Lubię też jak ładnie swojsko pachnie, dlatego gotuję wędzonki. Zakwas znajdziecie  TUTAJ Składniki kiełbasa wiejska, boczek itp. wędzone- do gotowania włoszczyzna suszona SYS otręby pszenne  Młyn Kopytowa liść laurowy 4 ząbki czosnku sól śmietana, mleko jajo cebula usmażona kiełbasa, boczek wysmażone Przygotuj wędzony(...)Włóż je do garnka, dodaj ulubionych przypraw. Doprowadz do wrzenia.  Gdy woda z wędzonka zacznie się gotować dodaj łyżkę włoszczyzny suszonej SYS i gotuj dalej. Wyciągnij boczek i kiełbasę. Wlej zakwas na żur i ciągle mieszając doprowadz do wrzenia.Dodaj otręby pszenne.  Następnie dodaj śmietanę i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wysmaż wyroby wędzone jakie lubisz z cebulką

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka po bretońsku 223

kiełbaskę z cebulą i mamy obiad. Oczywiście u mnie była próba takiego szybkiego obiadu, jednak preferuję bardziej polską wersję z fasolą jaś. Składniki: 300 g fasoli jaś 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 cebula ziele angielskie, liść laurowy 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta kminek, majeranek, cząber Fasolę moczymy w zimnej wodzie całą noc. Przed ugotowaniem przelewamy świeżą(...)wodą, dodajemy ziele ang., liść laurowy, cząber, kminek i gotujemy aż do miękkości ( w razie potrzeby dolewamy wody). W tym czasie kroimy drobno cebulę i kiełbasę w plasterki smażymy na małej ilości tłuszczu przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gdy fasola będzie miękka dodajemy cebulę z kiełbasą i przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Sposób na cebulę z miodem pachnącą ziołami podaną ze smażoną kiełbasą 161

krojenia (resztę roboty przejmuję ja) :) oraz dużej ilości ziół, które powodują, że zamiast smrodu smażeniny mamy aromatyczny zapach, a zioła dodatkowo sprawiają, że taka cebula w towarzystwie np. kiełbasy łatwiej się trawi. Kolejny sekret to miód, który wydobywa słodkość cebuli, nadając jej genialny smak. SKŁADNIKI kiełbasa cebula liście laurowe rozmaryn majeranek bazylia oregano tymianek miód olej WYKONANIE Cebulę kroimy(...)wrzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Posypujemy obficie rozmarynem, tymiankiem, majerankiem, bazylią i oregano oraz dodajemy kilka liści laurowych i miód. Po chwili dodajemy kiełbasę i smażymy całość, aż do zrumienienia. Podzielacie moje zdanie, czy należycie do wielbicieli cebuli

Zofiana