kuchenek indukcyjnych poziom 7/8. Ważne jest aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody. Ostatnim mięsnym składnikiem są 2 laski kiełbasy pokrojone w plastry. Jeśli chodzi o kiełbasę wybierzmy po prostu dobrą w smaku, dobrą do gotowania czy smażenia i nie za suchą. CZĘŚĆ TRZECIA - POŁĄCZENIE Po 40 minutach gotowania czas(...)fasolę którą wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Jest to moment kiedy dodajemy również skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie
Smaki Brazyliizawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie nie jest żadną filozofią i nikomu nie powinno nastręczać trudności. Składniki: - ok. 2 kg ziemniaków - 4 jajka - słonina - boczek - kiełbasa - 3 cebule - czosnek (według upodobania) - przyprawy – sól, pieprz, majeranek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę – podrumienić. Cebule pokroić w kostkę(...)odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać. Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć
mojewypiekiinietylkodomów, tyle przepisów J Staropolski bigos mojej Mamy Składniki na ok. 8 osob: 1kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej po ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka) ½ kg kiełbasy ¼ kg boczku wędzonego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ziarenka jagód jalowca garść grzybów suszonych 10 śliwek suszonych bez pestek 1 mała cebula pieprz, sól, tłuszcz do smażenia(...)dusimy do miekkości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy do kiszonej kapusty. Miekkie mięso wyjmujemy z kapusty i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. W jednym garnku mieszamy oba gatunki kapusty, mięso, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Dusimy około godziny. Bigos najlepszy
Mia Cucina Sofietaświąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutaj Składniki: Naturalny zakwas z mąki żytniej 30 dag wędzonego boczku 4 białe, surowe kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 100 ml śmietany (wystarczy 12 %) Jajka(...)garnka wlać około 2 l wody, dodać boczek, liście laurowe, ziela angielskie, ząbki czosnku. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 20 minut a po tym czasie dodać kiełbasy. Go tować kolejne 15 minut. 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną masła. Dodać do zupy. 3. Zakwas wlać do zupy, wymieszać. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić
Bon Appetit Małgorzatyczasu do czasu, nie tylko od święta. Składniki: 3 00-500 ml zakwasu na ż urek - w zależności jak kwaśny bar szcz pre ferujemy 1-2 laski kiełbasy do żurku 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku majeranek przyprawy (np. do żurku) wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie) woda sól(...)gotującego się wywaru dodajemy warzywa obrane i dowolnie pokrojone. Dorzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. 2. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną na dowolne kawałki kiełbasę i nadal gotujemy. 3 . Do wywaru dodajemy żurek - ilość wedle smaku i uznania. Doprawiamy solą, majerankiem i innymi przyprawami. Miażdżymy ząbki czosnku i również dodajemy do żurku. Zagotowujemy i uważamy
Kuchnia domowa Anidrożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz: 150 g boczku wędzonego w plastrach mięso z udka z kurczaka z rosołu kawałek cienkiej kiełbasy 2-3 ogórki kiszone 1 cebula ser żółty koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso(...)zagniatamy ciasto. 4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy. 5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Aniostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :) Składniki: 1 żeberko wędzone 500 g kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 duża cebula 1 mały seler 1 duża laska kiełbasy liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminku Sposób przygotowania: 1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. 2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę(...)posiekać. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. 4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. 5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. 6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni
Kuchnia domowa Animoja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty białej 3 laski kiełbasy 3 cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy ziele angielskie liść laurowy kminek 10 suszonych śliwek odrobina ostrej i słodkiej papryki kilka kulek jałowca Sposób przygotowania: 1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać(...)poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę wody, gotować do miękkości. Obie kapusty połączyć. 3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek. 4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty. 5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę dusić. Smacznego
Kuchnia domowa Anijest smaczniejszy niż gotowany tradycyjnie..Wolnowar jest wyposażony w ceramiczną misę, którą można postawić z daniem na stole..U mnie ten bigosik był z kapusty kiszonej z dodatkiem kiełbasy, wędlin..po prostu było czyszczenie lodówki.. kapusta kiszona przyprawy wedle gustu koncentrat pomidorowy kiełbasa, wędzonka Kapustę , pokrojone wędliny, kiełbasę wymieszać , dodać przyprawy i koncentrat .Wymieszać , przełożyć do wolnowaru, wlać
Moje domowe kucharzeniektóry postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu. Polecam! SKŁADNIKI: * kapusta kiszona – 700 g * cebula – 2 szt * olej – 2 łyżki * dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g * łopatka wieprzowa – 200 g * boczek – ok. 50 g * czerwone wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki * suszone grzyby(...)wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut. Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy
Ostra na Słodkopokroić na bardzo cieniutkie paski. Podgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu . Dodać plasterki Chouriço i smażyć , aż zrobią się lekko rumiane , 3 do 5 minut. Wyjąć kiełbasę z garnka i odłożyć na bok. Do garnka włożyć cebulę, lekko ja posolić, zeszklić na małym ogniu, aż będzie całkiem miękka. Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez(...)zalać bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 - 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków kiełbasy ( zostawić po 2- 3 plasterki do dołożenia bezpośrednio na talerz) i całość dobrze zmiksować. Można też wcale kiełbasy nie miksować tylko dodać do gotowej zupy w plasterkach. Do zmiksowanej zupy
Stare GaryBabka Ziemniaczana - z sosem beszamelowym (coś dla miłośników potraw z ziemniaków) Składniki: (na dużą blaszkę) - 3 kg ziemniaków - 2 duże kiełbasy - 2 cebule - 5 czubatych łyżek kaszy manny - 1 jajko - pieprz, sól, majeranek Sos: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina starkowanej gałki(...)muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami.Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo jak i kiełbasę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie
Gotuj Z Muzykątylko na letni obiad. Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI * Papryka czerwona – 3 szt * Cukinia – 1 szt * Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt * Czosnek – 2 ząbki * Ogórek kiszony – 2 szt * Natka pietruszki – 0,5 pęczka * Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * Sól – do smaku * Pieprz – do smaku * Chili(...)Estragon – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę. W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy na odrobinie oleju. Podsmażoną paprykę i cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmażoną kiełbasę. Dodajemy drobno posiekany czosnek
Ostra na Słodkogrzankami * Smażone pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną * sernik NASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623 zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/ Na stół kolejno wkraczały kolejne dania. Na początku(...)zdecydowanie numerem 1. I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła pora na deskę mięs. Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej
Ostra na Słodkojajka na miękko! A czemu by tak go nie upiec i uzyskać smak jajecznicy, a konsystencję jajka na miękko :) zapraszam więc na śniadanie. Jajko pieczone SKŁADNIKI: - Kawałek kiełbasy - 1 cebula - 4 jajka średniej wielkości - ser żółty - szczypiorek - sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę oraz cebulę kroimy(...)jeśli mamy w plasterkach to kroimy w cienkie paseczki, a jak w kawałku to ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. W małych foremkach do zapiekania układany kiełbasę z cebulą. Następnie układamy kawałki sera, posypujemy szczypiorkiem i wbijamy jajka. Na koniec solimy i pieprzymy. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni 10-15 min. Jeśli chcemy bardziej ścięte jajko i żółtko pieczemy
Zainspiruj się kuchnią