kiełbasa - 10142 przepisów (strona:243/677)

Bigos II 183

chudszą mojego bigosu znajdziecie  tutaj . Bigos II Czas przygotowania: 4 dni Proporcje dla 10-12 osób Składniki: 2000 g kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g  pieczonego boczku 250 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek kilka plasterków  suszonych jabłek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1 garść suszonych grzybów(...)cebule 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do garnka, w którym będzie się dusił bigos. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 410

życzę.  Czas przygotowania: 60 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 21,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 250 g startego żółtego sera ( użyłem sera edamskiego) 550 g kiełbasy ( np. śląskiej) 300 g śmietany 18% 2 cebule czerwone natka pietruszki 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE ziemniaków: Ziemniaki(...)obieramy i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Kontrolujcie stan ziemniaków, powinny być w pół ugotowane. Następnie ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm. PRZYGOTOWANIE farszu: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy kiełbasa z cebulą się zarumieni, dodajemy majeranek, oregano, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Chwilę zasmażamy i dodajemy

kulinarnyJa
Kapuśniaczek 154

składniki * 50 dag kapusty kiszonej * 1 kg ziemniaków * 30 dag cienkiej kiełbasy * 30 dag żeberek lub kości wędzonych * mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę * opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania * marchewka, pietruszka, seler, por * cząber * sól, pieprz * papryka słodka mielona * papryka ostra mielona * przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie) * mąka uprażona za złoty kolor na suchej(...)selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju.  Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność można powtórzyć), po jakimś czasie odlać

Mix smaku
Barszcz biały 143

składniki * 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe) * 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku * 20 dag wędzonki * 1 niedużo cebulka * jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por) * kilka suszonych grzybków * 4-5 ząbków czosnku * 1 butelka barszczu białego  * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% * majeranek * sól, pieprz * kostka bulionowa Sposób wykonania Kości na zupę(...)umyć włożyć do garnka, jarzynkę i czosnek obrać, umyć i włożyć do garnka, zalać ok. 3 l wody, zagotować dodać kostkę bulionową, pieprz, umyte i namoczone grzyby oraz kiełbasę w całości, zmniejszyć ogień i gotować na delikatnym przez ok. 40 min. W między czasie wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę

Mix smaku
Bigos z młodej kapustki 141

składniki * 2 główki młodej kapusty * 4 młode marchewki * 2 młode cebulki * 1 pęczek koperku * 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 25 dag wędzonych żeberek * 20 dag chudej łopatki wieprzowej * przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory * sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy * pieprz cayenne * kminek mielony * cząber * tymianek * rozmaryn * ziele angielskie * owoce jałowca * vegeta Sposób wykonania Kapustę poszatkować, obgotować(...)pokrojone mięso, żeberka, ziele angielskie, owoce jałowca, po trochu pieprzu naturalnego i ziołowego, pieprzu cayenne i kminku, vegety, zagotować, przykryć i dusić na delikatnym ogniu. W między czasie pokroić kiełbasę w kostkę, cebulkę w drobną kostkę, kiełbasę podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać cebulkę i jeszcze chwilę smażyć, całość przełożyć do garnka z kapustą. Kiedy mięso będzie już prawie

Mix smaku
Bigos z kiszonej kapusty 219

garście suszonych grzybów 700 g wieprzowiny (może być łopatka,szynka) 6 listków laurowych po kilka ziarenek jałowca i angielskiego ziela woda sól 3 łyżki majeranku 500 g cienkiej kiełbasy 2 cebule 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Grzyby namczyć wcześniej w letniej wodzie. Łopatkę przełożyć do garnka i wlać ok 3 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać sól(...)drobno pokroić ugotwane mięso i dodać do kapusty. Dodać też majeranek. Jeśli podczas gotowania płyn odparuje podlać jeszcze pozostałym wywarem lub wodą. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko smażyć aż kiełbaska się dobrze przyrumieni. Następnie dodać mąkę, wymieszać aby mąka się przysmażyła. Gdy kapusta będzie

Monia miesza i gotuje
Pieczony kurczak z sałatką z fasoli 112

smarujemy wnętrze kurczaka    Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180C SAŁATKA Z FASOLI: SKŁADNIKI: pół kilo fasolki oczko, 2 małe laski kiełbasy, 2 pomidory, cebula czerwona, świeża kolendra, 2 łyżki oliwy, sól i ocet winny, 2 ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa  Gotujemy fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać(...)szczyptę soli. Gdy fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia. Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie.  Kroimy w kostkę pomidory i cebulę.  Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem. Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze skrojoną świeżą kolendrą. Sałatka gotowa i tak prezentuje się

Smaki Brazylii
Feijoada, feijoada, feijoada.... 181

kuchenek indukcyjnych poziom 7/8. Ważne jest aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody. Ostatnim mięsnym składnikiem są 2 laski kiełbasy pokrojone w plastry. Jeśli chodzi o kiełbasę wybierzmy po prostu dobrą w smaku, dobrą do gotowania czy smażenia i nie za suchą. CZĘŚĆ TRZECIA - POŁĄCZENIE Po 40 minutach gotowania czas(...)fasolę którą wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Jest to moment kiedy dodajemy również  skrojoną w plastry kiełbasę.  Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie.  Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą.  Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie

Smaki Brazylii
Kartoflak 299

zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie nie jest żadną filozofią i nikomu nie powinno nastręczać trudności. Składniki: - ok. 2 kg ziemniaków - 4 jajka - słonina - boczek - kiełbasa - 3 cebule - czosnek (według upodobania) - przyprawy – sól, pieprz, majeranek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę – podrumienić. Cebule pokroić w kostkę(...)odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać. Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć

mojewypiekiinietylko
Staropolski bigos mojej Mamy 4728

domów, tyle przepisów J Staropolski bigos mojej Mamy Składniki na ok. 8 osob: 1kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej po ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka) ½ kg kiełbasy ¼ kg boczku wędzonego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ziarenka jagód jalowca garść grzybów suszonych 10 śliwek suszonych bez pestek 1 mała cebula pieprz, sól, tłuszcz do smażenia(...)dusimy do miekkości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy do kiszonej kapusty. Miekkie mięso wyjmujemy z kapusty i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. W jednym garnku mieszamy oba gatunki kapusty, mięso, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Dusimy około godziny. Bigos najlepszy

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 165

świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie  tutaj Składniki:  Naturalny zakwas z mąki żytniej 30 dag wędzonego boczku 4 białe, surowe kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 100 ml śmietany (wystarczy 12 %) Jajka(...)garnka wlać około 2 l wody, dodać boczek, liście laurowe, ziela angielskie, ząbki czosnku. Zagotować, gotować na małym ogniu ok.  20 minut a po tym czasie dodać kiełbasy. Go tować kolejne 15 minut. 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną masła. Dodać do zupy. 3. Zakwas wlać do zupy, wymieszać. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić

Bon Appetit Małgorzaty
Żurek 190

czasu do czasu, nie tylko od święta. Składniki: 3 00-500 ml zakwasu na ż urek - w zależności jak kwaśny bar szcz pre ferujemy 1-2 laski kiełbasy do żurku 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku majeranek przyprawy (np. do żurku) wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie) woda sól(...)gotującego się wywaru dodajemy warzywa obrane i dowolnie pokrojone. Dorzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. 2. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną na dowolne kawałki kiełbasę i nadal gotujemy. 3 . Do wywaru dodajemy żurek - ilość wedle smaku i uznania. Doprawiamy solą, majerankiem i innymi przyprawami. Miażdżymy ząbki czosnku i również dodajemy do żurku. Zagotowujemy i uważamy

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 258

drożdży   3 łyżki oleju   1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz:   150 g boczku wędzonego w plastrach mięso z udka z kurczaka z rosołu kawałek cienkiej kiełbasy 2-3 ogórki kiszone 1 cebula ser żółty koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso(...)zagniatamy ciasto. 4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy. 5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak 143

ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :) Składniki: 1 żeberko wędzone 500 g kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 duża cebula 1 mały seler 1 duża laska kiełbasy liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminku Sposób przygotowania: 1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. 2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę(...)posiekać. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. 4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. 5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. 6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni

Kuchnia domowa Ani
Bigos z kapusty mieszanej 231

moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty białej 3 laski kiełbasy 3 cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy ziele angielskie liść laurowy kminek 10 suszonych śliwek odrobina ostrej i słodkiej papryki kilka kulek jałowca Sposób przygotowania: 1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać(...)poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę wody, gotować do miękkości. Obie kapusty połączyć. 3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek. 4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty. 5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę dusić. Smacznego

Kuchnia domowa Ani