Składniki: 300 g kiełbasy (dałam śląską) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić(...)kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek. Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy. Smacznego
O kuchni z uczuciempowszechne (wśród młodych szczególnie) umiejętności swoje i swojego brata. Dzięki temu na naszym "przyjątku" nie zabraknie typowo polskich przysmaków. Co ja tu będę dalej zanudzać... lepiej pokażę te pyszności: Kiełbasa i kaszanka autorstwa mojego Teścia Od razu mówię, że przepisu nie będzie. Niektóre rzeczy trzeba po prostu zostawić fachowcom. W każdym razie w ramach dzisiejszego obiadu dokonaliśmy degustacji i mogę(...)wysiłki nie poszły na marne, choć niestety Teść cały proces twórczy przypłacił solidnym przeziębieniem. Mam nadzieję, że do chrzcin Dziadek Maksia się wykuruje. Kaszanka lepsza była poprzednim razem, ale kiełbasa po prostu pierwsza klasa. ... tak się smakowicie na patelni grillowej wygrzewały A że oprócz dobrego smaku ważny jest klimat imprezy: .... ;) Butelka, która zaplątała się w kiełbasę jeszcze nasz ślub pamięta
Kuchnia po mojemuchciało się nic więcej robić to i z samą bułeczką będzie pyszne. Składniki: (na niewielki garnek): 1 papryka czerwona 1 i 1/2 papryki żółtej 1/2 pętka niezbyt tłustej dobrej kiełbasy 1 duża cebula 2 średnie pomidory sól, pieprz papryka mielona słodka papryka mielona wędzona Przygotowanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Kiełbasę - w półplasterki. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry(...)kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju. Przerzucamy do garnka. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kiełbasę z dodatkiem pieprzu. Następnie podsmażamy chwilę paprykę - z dodatkiem słodkiej papryki mielonej. Przerzucamy do garnka. Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażamy pomidora - z dodatkiem soli i pieprzu by wydobyć smak. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. W razie potrzeby podlewamy odrobina wody. Doprawiamy ewentualnie
Kuchnia po mojemuwykorzystać pieczywo jakie tylko lubicie, bardzo popularne są zgrzewane kanapki z ciabatty, a dodatki jakie znajdą się w środku to już Wasza wyobraźnia! Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki, kiełbasą krakowską, pomidorem i serem Składniki: 2 kromki ulubionego pieczywa, u mnie pełnoziarniste 4 plasterki pomidora malinowego 4 liście botwinki, opłukane i osuszone 2 plastry kiełbasy krakowskiej z dodatkiem zielonego pieprzu(...)plastry sera gouda 1/3 łyżeczki masła sól do smaku Przygotowanie: Na kromkę pieczywa układamy kolejno: plasterek sera, liście botwinki, 2 plasterki pomidora, plasterek sera, plastry kiełbasy krakowskiej i ponownie pomidora. Przykrywamy drugą kromką. Układamy na wysmarowanym masłem zgrzewaczu do kanapek, podajemy na ciepło
Moja smaczna kuchniamamy pomysłu na przekąskę lub nie ma wystarczającej ilości czasu by poświęcić go na pichcenie, koreczki są idealnym rozwiązaniem. Składniki: wykałaczki ser żółty w kawałku kabanos niewielki kawałek kiełbasy kilka oliwek np. z nadzieniem paprykowym kilka marynowanych pieczarek ogórek konserwowy świeża papryka żółta lub czerwona Wykonanie: Ser pokroić na niewielkie równe kostki. Ogórek pokroić na grube plastry, jeśli(...)większe niż kostki sera to przekroić je jeszcze na pół. Kabanosy pokroić na kawałki długością zbliżone do wielkości kostek sera. W zależności jaką mamy kiełbasę, kroimy ją na plastry lub w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Nabijać na wykałaczkę dowolną kompozycję składników np. ser, kabanos, papryka, oliwka lub kiełbasa, ser, ogórek, pieczarka. Jakie składniki, ich ilość i kolejność należy wybierać
Mama Gotujezrobiliśmy wczoraj po pracy zakupów...dlatego dziś na śniadanie to co jest w lodówce:D Jajecznica na kiełbasie żywieckiej z Quesadilla z pieczarkami i serem SKŁADNIKI 6 jajek kilka plasterków kiełbasy 1 placek wrapa (tylko tyle nam zostało :) ) kilka pieczarek, tarty żółty ser ketchup, sól, pieprz,przyprawa do pizzy, masło Podsmażamy na maśle pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Następnie dodajemy
MarciochaKucharzyzawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar(...)minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni. Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę
MarciochaKucharzygrzankami jest ulubioną wersją mojej rodziny jak i moją :) Pikantne paprykowe leczo z grzankami SKŁADNIKI: 3 papryki czerwone około 600-700g 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna (domowa) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)grzanki do podania PRZYGOTOWANIE: Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy siekamy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Do garnka przekładamy paprykę, zalewamy około 1,5l wody, dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki. W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisuchej fasoli 1 puszka pomidorów bez skóry 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 5 ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku 5 łyżek oleju 1 laska cienkiej kiełbasy 1 cebula 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz mielony PRZYGOTOWANIE Fasolę opłukać i zalać wodą (ok. 5 cm ponad fasolkę). Odstawić na noc do namoczenia. Kolejnego dnia dolać tyle wody, żeby zachować(...)ogniu (jeśli całość będzie za gęsta, dolać wody, jeśli za rzadka, przełożyć do małego garnuszka szklankę fasoli, dokładnie zblendować i wlać z powrotem do garnka). W tym czasie pokroić kiełbasę w kostkę ok. 1 x 1 cm. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć do uzyskania rumianego koloru. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę
zabawa smakiemProsta, szybka w przygotowaniu i niesamowicie smaczna wytrawna tarta z brokułami, serem i wędzoną kiełbasą. Tarta bardzo się wszystkim spodobała, chyba właśnie dlatego tak szybko zniknęła ze stołu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 3 łyżki śmietany Szczypta soli Nadzienie: 300 g gotowanych brokułów 3 łyżki sera 4 jaja 70 g wędzonej kiełbasy(...)stopni piekarniku przez ok. 20 min. Póki ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. W misie ubijamy jaja, mleko, dodajemy sól i słodką paprykę. Do jaj dodajemy ser, pokrojoną wędzoną kiełbasę i pokrojone brokuły. Mieszamy. Na upieczone ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, układamy na wierzch większe kawałeczki brokułów i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszarodzaje makaronu ;) Wy możecie po prostu zrobić z ulubionym. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 1/2 szklanki wody 2 czerwone cebule około 250 g pieczarek około 120-150 g kiełbasy z piersi kurczaka (można dodać również inną, ale tą cenię za delikatność i smak) 3 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta bazylii sól i pieprz(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry lub większą kostkę (w zależności od upodobań). Dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę również kroimy w kostkę, podsmażmy i dodajemy do cebuli i pieczarek. Jeśli lubimy boczek na tym etapie można go również dodać. Do kiełbasy, cebuli i pieczarek dodajemy odsączoną białą kapustę
Słodkie okruszkiSkładniki: 1/2 kg fasoli "Jaś" lub 2 puszki białej fasoli,250 g kiełbasy,250 g wędzonego boczku, 2 - 3 cebule, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy lub puszka pokrojonych pomidorów, 1 - 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, majeranek Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, fasolę zalać świeżą i ugotować do miękkości(...)Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie pokroić cebulę w kostkę, czosnek posiekać i razem wszystko podsmażyć. Kiełbasę i boczek dodać do fasoli wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz i sól. Przygotować zasmażkę z mąki i masła. Zagęścić danie. Szybko wymieszać by nie powstały grudki
kulinarnajamka.blogspot.comsię dopiero po południu w promieniach Słońca, ale i tak przydało się wieczorem zjeść coś energetycznego. Stąd grochówka, która należy do moich ulubionych zup. Zamiast boczku dodaję do niej kiełbasę jałowcową ze względu na smak jałowca, który mi bardzo pasuje do grochu. Do zupy dodaję też gałązkę rozmarynu, bo ten z kolei współgra z jałowcem ;) Składniki : pół szklanki połówek żółtego(...)grochu obłuskanego 2 marchewki korzeń pietruszki ok. 10 cm pora kawałek selera (u mnie połówka, bo nie używam ziemniaków) kawałek obsuszonej kiełbasy jałowcowej (ok. 10 cm) gałązka rozmarynu natka pietruszki (ilość zależna od upodobań) suszony majeranek 2 ząbki czosnku sól, pieprz Groch opłukać w kilku wodach. Zalać wodą (przynajmniej 3 razy więcej niż grochu) i ugotować na miękko. Uwaga! Strasznie
Weekendy w domu i ogrodziepapryki (czerwona, żółta, zielona ) 3-4 pomidory 2-3 jabłka 2 cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz natka pietruszki papryka mielona słodka papryka mielona ostra 2 laski cienkiej kiełbasy ( wg gustu) olej Wykonanie: Cebulę i jabłka siekam w drobna kostkę. Cukinię obieram ze skóry i kroje w większa kostkę, tak samo papryki oraz kiełbasę W dużym rondlu rozgrzewam(...)olej i podsmażam cebulę. Dodaję cukinię i dusze do miękkości. Papryki podduszam na patelni i dodaję do cukinii. Osobno podsmażam kiełbasę i wrzucam do warzyw.Na końcu daję pokrojone jabłka i ósemki pomidorów. Wszystko duszę razem, aż warzywa zmiękną. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Natkę pietruszki myję, odkładam kilka listków do dekoracji, resztę siekam i mieszam z gotowym leczo. Jeżeli
Bea(u)ty kitchenUwaga Babcia Gotuje" , tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam! Składniki: 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej); 500 g dobrej kiełbasy; około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona); 1 duża cebula; 300 g pomidorów; 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju; 5 łyżek śmietany kwaśnej; sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku(...)dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. W dużej patelni lub rondlu rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę, dodać paprykę i fasolkę i dusić wszystko razem przez
In my kitchen