kiełbasa - 10142 przepisów (strona:231/677)

Na początek- Leczo 104

tęsknie za jesiennym chłodem i deszczem.  Moja wersja tego dania, jest lżejsza od oryginału. Jedyny tłuszczyk to ten jaki wytopi się z kiełbaski:)  Składniki: -200 g wędzonej kiełbasy  -2 papryki (jedna czerwona, druga żółta)  -1 średnia cebula -1 duża średnia cukinia, lub 2 małe  -4 pomidory -ząbek czosnku  -100ml wody -sól, pieprz(...)tymianku -łyżeczka suszonego rozmarynu  -łyżka mielonej słodkiej papryki -pół łyżeczki chilli mielonego  -łyżeczka oregano  -pół łyżeczki majeranku Wykonanie: Na jeszcze chłodna patelnie wrzucamy pokrojona w półplasterki kiełbasę. Dodajemy posiekaną cebule i doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz.  Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki papryki

Smakuj życie!
Zupa fasolowa z multicookera 187

multicookerze..praktycznie wszystko było od razu dodane i gotowe...samo się gotowało...ja miałam fasolę taką , której nie musiałam moczyć przed gotowaniem. 20 dkg fasoli  25 dkg kiełbasy  5 dkg boczku wędzonego kilka  ziemniaków  1-2 marchewki  sól, pieprz listek, ziele wegeta majeranek natka pietruszki Marchew , boczek i kiełbasę pokroić.Do misy multicookera wrzucić boczek(...)chwilkę podsmażyć , następnie dodać kiełbasę i marchewkę i  wszystko razem smażyć około 5-7 minut [ FRY].Następnie ustawić program BOIL na 30 minut i wlać wodę, dodać fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy .Na koniec dodać natkę i w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak po amatorsku 178

wywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 45 dag · kiełbasa 10 dag · czosnek 1 główka · masło 1 łyżka · cebula · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyzki · papryka konserwowa 1-2 strąki · sól · pieprz · majeranek ziemniaki 3-4 szt  Ziemniaki obrac i ugotować, pokroic w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Kiełbasę opłukać, włożyć do pozostałego wywaru, zagotować, następnie wyjąć(...)pokrajać w półplasterki. Czosnek obrać, sparzyć, podsmażyć na maśle. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i pozostałym wywarem, czosnkiem, kiełbasą i zmieloną papryka oraz przyprawami, gotować kilka minut, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Faszerowana cukinia 145

można upiec w piekarniku lub na grillu. Składniki : cukinia o miękkiej skórce 4-5 fasolek szparagowych suszone pomidory (w sumie 2 całe) dymka kilka gałązek pietruszki ok. 8 cm kiełbasy jałowcowej ok. 50 g gorgonzoli olej sól pieprz czosnek suszony gorąca woda   Cukinię przeciąć wzdłuż na dwie części. Łyżeczką wydrążyć część miąższu. Polać wierzch każdej części cukinii oliwą (przynajmniej(...)łyżka na jeden kawałek). Posolić i posypać suszonym czosnkiem. Odstawić na ok. kwadrans. W tym czasie zalać suszone pomidory gorącą wodą. Rozdrobnić fasolę, suszone pomidory, kiełbasę jałowcową, natkę pietruszki i dymkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą. W wersji na grill pominąć. Na każdym kawałku cukinii ułożyć fasolę, suszone pomidory, kiełbasę. Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Oprószyć pieprzem

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo 96

dokładnie takie jakie lubię:) Składniki :  5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano)   Wykonanie : Wszystkie składniki najpierw(...)kroję i oddzielnie wrzucam do miseczek. Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią kostkę. Pomidory przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia.   Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw

cucinare
Tarta z warzywami 114

organizm do działania. Składniki: Ciasto: 300 g. mąki pszennej 150 g. masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 pętka kiełbasy śląskiej 4 łyżki groszku konserwowego 2 marchwie 50 g. startego sera żółtego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do dużej miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, a następnie masło posiekać(...)przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiekać spód jeszcze przez 5 minut. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i warzywa podsmażyć na oleju kokosowym, przez kilka minut. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać bez koncentratu pomidorowego. Podpieczony spód tarty

Smaczne Potrawy
Pęczotto z kiełbasą, dynią i pomidorami 125

obiad było kaszotto a raczej pęczotto. Konkretne w smaku, pikantne i bardzo sycące.  Przepis pochodzi z książki "Kipi Kasza".  Zróbcie to danie koniecznie! Warto! Pęczotto z kiełbasa, dynia i pomidorami 1,5 szkl. pęczaku 150 g kiełbasy, pikantnej i twardej, u mnie chorizo, w plasterkach 250 g dyni, obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę 2 pomidory(...)posiekana oliwa, ok 2 łyżki 1 litr bulionu warzywnego, gorącego 2 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie, Dodajemy kaszę i kiełbasę i smażymy aż wszystko się zeszkli. Stopniowo, po chochelce dolewamy gorący bulion. Czynność tę powtarzamy aż kasza stanie się miękka. Na małej patelni, na maśle przesmażamy na rumiano dynię. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolka. Prosto, bez sensacji 154

pomarszczy się i popęka. Po godzinie sprawdźcie widelcem czy jest już miękka.   Kiedy fasolka z kośćmi i przyprawami będzie dochodzić, przygotujcie dodatki. Skrójcie w półplasterki dwa kawałki dobrej kiełbasy (u mnie w garnku najczęściej ląduje śląska i zwyczajna), pokrójcie w małe kawałki ok. 100g wędzonego boczku , posiekajcie drobno 2 ząbki czosnku i 3-4 średnie cebule.   Na rozgrzanej(...)patelni najpierw wytapiamy i rumienimy boczek, który już bez tłuszczu wrzucamy do garnka z fasolką. Na tłuszczu z boczku mocno rumienimy półplasterki kiełbasy. Lądują w garnku. Cebulkę dusimy na tej samej patelni z niewielką ilością oleju, uważając żeby się nie przypaliła, pod koniec duszenia wrzucamy czosnek, dajemy mu kilka minut i całość dodajemy do fasolki. Mieszamy wszystko razem. Ja dodatkowo

Karo in the Kitchen
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 341

parzymy, ściągamy skórkę, kroimy dość drobno, odkładamy do miseczki razem z sokiem który puszczą i z pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem, solą i kurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę(...)lepiej i uważniej naszykowane sofrito, tym lepszy ostateczny smak paelli. Dajcie składnikom czas, żeby mogły ze sobą popracować, niech uwolnią cały aromat. Szklimy najpierw cebulę, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo. Smażąc stale mieszamy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy na patelnię i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy paprykę i zielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami 142

szybka zapiekanka, która powstała ze składników w lodówce już jakiś czas temu. No może poza makaronem bo tam go nie trzymam :) Składniki: 4 ziemniaki 2 garście makaronu kolanka 2 kiełbasy śląskie opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka) w sezonie oczywiście używamy świeżych warzyw 1/4 papryki czerwonej 5 dag sera żółtego Sos: 2 jajka(...)mleka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa gotujemy na półmiękko. Kiełbasę kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy

Na Ciasteczkowych Papierach
Domowa pizza 149

minut w 250 stopniach. Składniki: Ciasto: 2 dag drożdży 30 dag mąki 1 żółtko 3/4 szklanki wody sól 2 łyżki oleju Dodatki wg uznania. U mnie było: 2 szt. kiełbasy śląskiej 30 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 25 dag sera żółtego (u mnie Filipek) oregano, bazylia ketchup Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtko(...)Rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę z piekarnika (u mnie 40 x 30 cm), przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Nie smarować blachy olejem! 2. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem

Na Ciasteczkowych Papierach
Kolorowa zupa z żółtego sera 122

Składniki: * 2 szklanki mleka * 2 szklanki bulionu (może być z kostki) * 50 dag wędzonej kiełbasy * 50 dag żółtego sera * 2 średnie cebule * pół czerwonej papryki * puszka kukurydzy * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * tłuszcz do smażenia * sól, pieprz Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Wędlinę i warzywa podsmażamy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Mleko(...)bulion wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Dodajemy starty na tarce żółty ser. Czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy podsmażoną kiełbasę, warzywa i kukurydzę. Gotujemy około 10 min. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Pobite gary Barbary
Bakłażany faszerowane pomidorami 121

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Potrawka warzywna 191

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Fasolka szparagowa po bretońsku 224

szparagowej, u mnie żółta i zielona 2,5 l wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe 250 g wędzonego boczku 1 cebula 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżka mąki Fasolkę szparagową dokładnie umyć, odkroić końcówki i pokroić na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać majeranek oraz listki laurowe i zagotować.  Wędzony(...)drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotować aż fasolka będzie miękka. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę gdy sie lekko zarumieni dodać cebule i smażyć aż się zeszkli.  Następnie dodać łyżkę mąki i wszystko razem przesmażyć. Gdy fasolka

Monia miesza i gotuje