kiełbasa - 10142 przepisów (strona:231/677)

Fasolka. Prosto, bez sensacji 167

pomarszczy się i popęka. Po godzinie sprawdźcie widelcem czy jest już miękka.   Kiedy fasolka z kośćmi i przyprawami będzie dochodzić, przygotujcie dodatki. Skrójcie w półplasterki dwa kawałki dobrej kiełbasy (u mnie w garnku najczęściej ląduje śląska i zwyczajna), pokrójcie w małe kawałki ok. 100g wędzonego boczku , posiekajcie drobno 2 ząbki czosnku i 3-4 średnie cebule.   Na rozgrzanej(...)patelni najpierw wytapiamy i rumienimy boczek, który już bez tłuszczu wrzucamy do garnka z fasolką. Na tłuszczu z boczku mocno rumienimy półplasterki kiełbasy. Lądują w garnku. Cebulkę dusimy na tej samej patelni z niewielką ilością oleju, uważając żeby się nie przypaliła, pod koniec duszenia wrzucamy czosnek, dajemy mu kilka minut i całość dodajemy do fasolki. Mieszamy wszystko razem. Ja dodatkowo

Karo in the Kitchen
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 353

parzymy, ściągamy skórkę, kroimy dość drobno, odkładamy do miseczki razem z sokiem który puszczą i z pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem, solą i kurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę(...)lepiej i uważniej naszykowane sofrito, tym lepszy ostateczny smak paelli. Dajcie składnikom czas, żeby mogły ze sobą popracować, niech uwolnią cały aromat. Szklimy najpierw cebulę, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo. Smażąc stale mieszamy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy na patelnię i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy paprykę i zielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami 145

szybka zapiekanka, która powstała ze składników w lodówce już jakiś czas temu. No może poza makaronem bo tam go nie trzymam :) Składniki: 4 ziemniaki 2 garście makaronu kolanka 2 kiełbasy śląskie opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka) w sezonie oczywiście używamy świeżych warzyw 1/4 papryki czerwonej 5 dag sera żółtego Sos: 2 jajka(...)mleka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa gotujemy na półmiękko. Kiełbasę kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy

Na Ciasteczkowych Papierach
Domowa pizza 150

minut w 250 stopniach. Składniki: Ciasto: 2 dag drożdży 30 dag mąki 1 żółtko 3/4 szklanki wody sól 2 łyżki oleju Dodatki wg uznania. U mnie było: 2 szt. kiełbasy śląskiej 30 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 25 dag sera żółtego (u mnie Filipek) oregano, bazylia ketchup Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtko(...)Rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę z piekarnika (u mnie 40 x 30 cm), przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Nie smarować blachy olejem! 2. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem

Na Ciasteczkowych Papierach
Kolorowa zupa z żółtego sera 125

Składniki: * 2 szklanki mleka * 2 szklanki bulionu (może być z kostki) * 50 dag wędzonej kiełbasy * 50 dag żółtego sera * 2 średnie cebule * pół czerwonej papryki * puszka kukurydzy * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * tłuszcz do smażenia * sól, pieprz Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Wędlinę i warzywa podsmażamy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Mleko(...)bulion wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Dodajemy starty na tarce żółty ser. Czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy podsmażoną kiełbasę, warzywa i kukurydzę. Gotujemy około 10 min. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Pobite gary Barbary
Bakłażany faszerowane pomidorami 124

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Potrawka warzywna 194

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Fasolka szparagowa po bretońsku 227

szparagowej, u mnie żółta i zielona 2,5 l wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe 250 g wędzonego boczku 1 cebula 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżka mąki Fasolkę szparagową dokładnie umyć, odkroić końcówki i pokroić na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać majeranek oraz listki laurowe i zagotować.  Wędzony(...)drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotować aż fasolka będzie miękka. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę gdy sie lekko zarumieni dodać cebule i smażyć aż się zeszkli.  Następnie dodać łyżkę mąki i wszystko razem przesmażyć. Gdy fasolka

Monia miesza i gotuje
Leczo z cukinii i bakłażana 185

zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda. Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz  ewentualnie vegeta Czosnek ( może być granulowany ) odrobina oleju(...)Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać

Smaki Ewy
Soljanka z ogniskowego kociołka 101

zabawy przy tym było sporo. Składniki: 20 dag szpondra Ok. 600 gram kapusty kiszonej 4 kiszone ogórki 3 ogórki korniszony 1 papryka Garść suszonych grzybów 2 cebule 200 gram kiełbasy salami 2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne ) Pomidory z puszki lub świeże bez skóry 1 marchewka 4 ząbki czosnku Małe opakowanie oliwek ( w foli ) 2 łyżki kaparów Sól, pieprz czarny(...)Pieprz cayen Liść laurowy, ziele angielskie Zielona pietruszka Kwaśna śmietana Wykonanie: Paprykę, salami, ogórki kroimy w słupki, cebulę w kostkę, marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy,  ziele angielskie, garść grzybów i marchew, pomidory. Gotujemy nie mniej niż ½ godziny

Smaki Ewy
Kiełbasa słoikowa 144

też wędliny kupione w sklepie różnią się tylko wyglądem a rzadko smakiem? A poza tym po zakupie takiej kiełbasy w przeciągu dwóch dni najczęściej staje się ona niejadalna. Warto więc poświęcić trochę czasu by zrobić własną kiełbasę słoikową. Składniki: 1,5 kg wieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz(...)pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek i sól. Całość dokładnie wyrabiamy. Ilość soli i pieprzu jaki użyjemy do przyprawiania uzależniony jest od naszych preferencji. ( można sprawdzić jaki smak będzie miała kiełbasa, gdy weźmiemy masę, zrobimy małego kotleta i usmażymy go na patelni ). Wyrobioną masę wkładamy do słoików, ugniatamy tak aby pozbyć się powietrza. Gotujemy zamknięte słoiki przez 2 godziny. Po wystudzeniu

Smaki Ewy
Jajecznica „ na bogato” 111

Jajecznica to sztandarowy składnik śniadania. Dzisiaj w wersji wzbogaconej o kiełbasę, pieczarki i pomidory, tak dla odmiany. Składniki: Dowolna ilość jajek Kiełbasa typu śląska Pomidor lub pomidory Kilka pieczarek Sól Pieprz Wykonanie: Jajka przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem. Kiełbasę, pieczarki drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy pokrojonego pomidora i dalej chwile smażymy. Na koniec dodajemy jajka

Smaki Ewy
Smalec na słoninie francuskiej 126

Składniki: 500 g słoniny francuskiej wędzonej pętko kiełbasy jałowcowej 4 ząbki czosnku 180 g łopatki wieprzowej pętko kiełbasy wielkopolskiej 2 większe cebule 150 g słoniny świeżej sól, pieprz szczypta majeranku, lubczyku, estragonu Przygotowanie: Obie słoniny pokroić w małą kostkę, podsmażyć na malutkim ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając ok 30 min. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso, jałowcową i wielkopolską(...)kiełbasę. Zwiększyć nieco ogień, wszystko przemieszać i po ok 5 min dodać drobno poszatkowaną cebulę. Na końcu minutę przed zgaszeniem ognia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem. Zostawiając nieco skwarków wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeszcze raz wszystko razem wymieszać, przełożyć do glinianego lub szklanego naczynia i po ostygnięciu włożyć

Gaździnka warzy
Leczo z kiełbasą długodojrzewającą i warzywami 169

Leczo to jedno z tych dań, które lubię najbardziej. Pachnie latem, świeżymi warzywami i jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Sycące a zarazem pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy długodojrzewającej 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki białe sól, pieprz, majeranek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 200 gram passaty(...)pomidorowej 1 puszka pomidorów, w sezonie mogą być świeże Na oliwie smażę posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Z kiełbasy staramy się wytopić jak największą ilość tłuszczu i smażymy ją na brązowa, fajnie jeśli stanie się chrupiąca. Dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną i białą paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość dusimy

Mango Papaja
Leczo z kiełbasą 131

wieje, leje i tak ogólnie nieprzyjemnie jest na zewnątrz. Jednak nie bacząc na aurę za oknem postanowiłam dzisiaj przygotować proste danie jednogarnkowe - czyli leczo z cukinią  i kiełbasą. Danie na szybko, bo praca licencjacka cały czas na mnie czeka, a już wkrótce czerwiec, więc muszę przyspieszyć ze swoimi postępami :) Mam nadzieję, że chociaż Wy nie macie takich przykrych obowiązków(...)leniwy i senny dzień. Smacznego! Składniki:   1 cebula 2 ząbki czosnku 1 laska kiełbasy – ok.150 g 1 duża papryka 1 cukinia pomidory w puszce – 400 g olej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1,5 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz do smaku   Wykonanie:   Na odrobinie oliwy podsmażamy ok. 2 min pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę

psgotujemy