zawsze...burak pieczony w folii. I tu go wykorzystam. Warto jeść buraki moi Drodzy, warto. Pieczone w piekarniku, w folii zachowują swoje właściwości odżywcze. Uzyłam również, nie przez przypadek – kiełbasy po hiszpańsku TRADYCYJNE JADŁO Wystarczy spojrzeć na etykietę, by zrozumieć, że wysoka jakość, to przede wszystkim jasny skład, zero chemii ,a co za tym idzie...zdrowe podejście do mięsa(...)dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny czarny sezam Upiecz buraka w folii, obierz. Wychłodzonego pokrój na cienkie plasterki. Pieczywo chrupkie rozłóż na półmisku, układaj na przemian burak-kiełbasa
Z Kuchni Do KuchniZapiekanka z tartych ziemniaków Składniki: 6-7 ziemniaków 2 cebule 6-7 pieczarek mały kawałek kiełbasy 3 łyżki mąki ryżowej olej sól pieprz majeranek Ziemniaki obrałam i starłam za pomocą maszynki. Pieczarki i cebulkę obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanym oleju. Kiełbasę obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Do startych ziemniaków dodałam podsmażone pieczarki(...)cebulą, kiełbasę, mąkę, przyprawy, zioła i 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i przełożyłam do nasmarowanej olejem keksówki. Keksówkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp
nietadietaZapiekanka warzywna z kiełbasą Składniki: buraki ziemniaki marchew pasternak cebula kiełbasa oliwa z oliwek sól majeranek koperek rozmaryn Warzywa i kiełbasę obrałam i pokroiłam w plasterki, a następnie ułożyłam warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polałam oliwą i dodałam przyprawy oraz zioła. Wstawiłam do piekarnika na ok 1 godzinę i 15 min., temp. 180 º C. (czekamy
nietadietawiększego aromatu. Fasolka jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Taka tradycyjna, szybka potrawa, którą warto raz za czasu przyrządzać. Ja nie dodaję zbędnych przypraw, bo sama smażona cebulka, kiełbasa i boczek nadadzą fasolce odpowiedni i niesamowity smak. Ważne aby składniki były dobrej jakości. SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli Jaś 300 g wiejskiej kiełbasy dobrej jakości - ok 6-7 lasek(...)fasola i przepłukać ją. Włożyć fasolę do dużego garnka i zalać wodą. Gotować ją na średnim ogniu przez ok. 30 min. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną kiełbasę w kostkę i boczek. Wszystko dobrze przysmażyć, ale uważając by nie przypalić. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy i dalej gotować
Calzonella.comDanie szybkie do zrobienia, 20 minut i gotowe! Składniki: 300 g makaronu tagliatelle (użyłam szpinakowego) 1 laska kiełbasy chorizo (lub innej cienkiej kiełbasy dojrzewającej lub salami) 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera Lazur (lub innego z niebieską pleśnią) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki kaparów 1 ząbek czosnku Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W tym czasie(...)pokroić kiełbasę, pokruszony ser, zmiażdżony ząbek czosnku i odsączone pomidory pokrojone w kostkę. Zalać 2/3 szklanki wody i chwilę gotować. Wlać śmietankę i gotować do rozpuszczenia sera. Pod koniec dodać odsączone kapary. Sosem zalać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorące
Czerwień i błękitPrzy okazji wędzenia domowych wędlin ( kiełbasa myśliwska , wędzona domowa pasztetowa , podsuszana kiełbasa żywiecka , polędwica wędzona , kiełbasa chłopska ) postanowiłam uwędzić także sól. Taka sól dodaje fajnego aromatu do przeróżnych potraw. Wprawdzie można ją kupić w sklepach z przyprawami, ale obawiam się, że aromat do nich dodany jest raczej sztuczny. A moja sól jak najbardziej została uwędzona
Kulinarne przygody GatityZapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego(...)chleba listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki
moj przepis naciast np.drożdżowych. 525 g mąki [pszennej zmieszanej z orkiszową] 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży kiełbasa ser żółty Wszystkie składniki [oczywiście oprócz kiełbasy i sera] umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu.Rozwałkować, pociąć(...)prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć plasterki kiełbasy i sera żółtego, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieNiedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka(...)litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość
Kulinarne życieDziś coś taniego ale bardzo Smacznego - Tortilla.Potrawa tania , łatwa do zrobienia świetna na ciepłą kolację. 6 średnich ziemniaków 2 duże Cebule olej 1 kiełbasa 6 jajek sól pieprz *********************************** Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w cienkie plasterki.Cebulę oczyścić i drobnmo posiekać w piórka.Całość przesmażyć przez ok.20 minut na oleju , aż ziemniaki zmiękną.Zdjąć z patelni i osączyć(...)czym na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Do miski wbić JAJKA , dodać sól i pieprz,wymieszać trzepaczką.Dodać do jaj kiełbasę i ziemniaki z cebulą,wymieszać.Całość wylać znów na patronkę , zmniejszyć ogień i smażyć .Gdy JAJKA się zetną, tortillę obracany za pomocą talerza i dopiekamy z drugiej strony.Podajemy od razu z surówka lub sałatą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiInny sposób na tak lubiany przez Polaków szaszłyk. ;-) Pojawia się tradycyjnie praktycznie na każdym grillu, przedstawiam go w zupełnie nowej, odświeżonej wersji. Zamiast tradycyjnego plastra mięsa - mięso mielone. Dodatkowo kiełbasa i cukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-) 500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz(...)Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę kroimy w plastry, dość grube, aby dobrze trzymały się na patyku. Składników powinno wystarczyć na 5 porcji 3. Na patyki nakładamy kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność
Szefowa kuchniPierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 20 g peklosoli woda zrębki olchowe Mieszanka przypraw: 5 g czosnku granulowanego szczypta majeranku suszonego 5 g pieprzu białego mielonego 2 g kolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie(...)Przyprawy dodajemy do zmielonego mięsa. Dolewamy z pół szklanki wody i dokładnie mieszamy. Powinno być kleiście. Łączymy z resztą mięsa i nadziewamy osłonki. Pamiętajmy przy tym by wielkość kiełbas była dostosowana do garnka w którym będziemy później ją parzyć. Gotowe mięsne batony wieszam chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin, by całość się dobrze osadziła. Osuszam jeszcze z pół
Karczma Honoriettydodatkami, dodania użyłam makaronu od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma makaronu ryżowego wstążka karbowana od Fabijańscy 300 gram pieczarek 1-2 papryki czerwone 250 gram kiełbasy podwawelskiej 2 cebule Olej do smażenia Sól,pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Umyte pieczarki kroimy(...)plasterki, cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy osobno cebulę, paprykę, kiełbasę oraz pieczarki. Przekładamy wszystko na patelnię, dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą, chwilę smażymy razem
Bajeczna Kuchnianajważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam! (3-4 porcje) 650-700g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 250g kiełbasy/mięsa (użyłam dwóch gatunków kiełbas oraz wędzonego boczku) 100-150g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Pokrojoną kiełbasę
Di gotujepyszne śniadanie ,, JAJKO W KOSZULCE NA GRZANCE ''. Oto moja propozycja, ale każdy może skomponować swoją wersję. Zapraszam do zabawy. SKŁADNIKI: 2 jajka 3 chude plasterki boczku 6 plasterków kiełbasy wiejskiej 2 kromki chleba pełnoziarnistego Ruccola 6 plasterków ogórka zielonego 4 plasterki sera żółtego Masło czosnkowe Curry, czerwona papryka, czarny pieprz Ocet PRZYGOTOWANIE Krok(...)piekarnika na 2-3 min na 180 stopni. Krok 3 Na rozgrzanej patelni smażymy boczek i plasterki kiełbasy, tak aby boczek się wytopił a kiełbaska ładnie zarumieniła. Krok 4 Łączymy wszystkie składniki razem. PIERWSZA PROPOZYCJA: grzanka
Zdrowo i kolorowo