kiełbasa - 10142 przepisów (strona:234/677)

Szaszłyki z keczupem 145

osobiście bardzo często je przygotowuję i zawsze podaję je z keczupem. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona, 1/2 cukinii, 3 cebule czerwone, 1 ogórek, 20 dag kiełbasy cienkiej, zioła prowansalskie,   sól, pieprz, olej, Keczup Extra Kielecki Łagodny SPOŁEM. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w grubszą kostkę. Cukinię oraz kiełbasę kroję w plastry. Cebulę(...)obieram i kroję w ćwiartki. Ogórka obieram i kroję grubsze w plasterki.  2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie cebulę, paprykę, kiełbasę, cukinię oraz ogórka. Szaszłyki oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi  oraz skrapiam obficie olejem.  3. Przygotowane szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki polewam keczupem i podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Fasolka po bretońsku 167

wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej fasoli 500g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 marchwie bulion warzywny koncentrat pomidorowy sól pieprz Fasolę gotujemy do miękkości, dodając do niej starte na tarce o dużych oczkach marchwie i bulion warzywny. Na patelni, na oleju(...)przesmażamy pokrojoną kiełbasę i cebulę. Do miękkiej fasoli dodajemy przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodajemy również kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Salonik smaków
Bigos z młodej kapusty 304

materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki masła mąka sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy lub ketchup Przygotowanie: Bigos z młodej kapusty jak sama nazwa wskazuje składa się z młodej(...)ziela angielskeigo i 2 liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie

Kulinarna Patilogia
Zapiekanka chłopska w kapuście 98

Dziś po swojsku i coś na szybko. Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli(...)Warzywa dokładnie wymieszać dodać lekko podsmażoną na maśle cebulę, przyprawić do smaku. Żaroodporne naczynie wyłożyć liśćmi kapusty, wsypać warzywa z kiełbasą i ponownie obłożyć liśćmi kapusty. Zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę. W połowie pieczenia zakryć zapiekankę folią aluminiową

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka węgierska z ryżem i kiełbasą 112

Połączenie ryżu i kapusty kiszonej, zapieczone w śmietanie wydaje się dosyć ryzykownym połączeniem. Zapewniam, że smakuje wybornie! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule 15 dag wędzonki ½ kg kiełbasy zwyczajnej 1 szklanka ryżu 1 szklanka kwaśnej śmietany Sól i mielona papryka do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Ugotować ryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką(...)pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na maśle cebulami. Brytfankę żaroodporną wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ryżu. Następnie połowę porcji pokrojonej w plastry kiełbasę ułożyć na przygotowanym w brytfannie ryżu.  Kiełbasę przykryć połową ugotowanej kapusty.  Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności i całość polać śmietaną, wymieszaną z przyprawami.  Włożyć zapiekankę do piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Kiełbasa smażona 164

Prosto i smacznie . kiełbasa olej do smażenia chrzan Kielecki przyprawa do grilla Kiełbasę naciąć nożem w kratkę, posypać przyprawą do grilla. Kiełbasę smażyć na średnio rozgrzanym grillu , patelni grillowej lub zwykłej patelni z dodatkiem odrobiny oleju.Podawać np.z chrzanem

Moje domowe kucharzenie
Mortadela z botwiną i serem feta 155

Mortadela to rodzaj kiełbasy. Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez

O kuchni z uczuciem
Saudações de Lisboa 201

Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex, 400 g ryb morskich (np. dorsz,  łosoś), 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych), 250 ml białego wytrawnego wina, 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.), 100 g surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri(...)natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz cayenne do smaku,  oliwa. Przygotowanie: W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion

SzczyptaSmaQ
Taki inny gulasz – z ryżem i kiełbaską 141

się spieszy, mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, a domownicy głodni polecam taki oto gulasz. 4 cebule 200 g ryżu 300 g kiełbasy zwyczajnej 300 g pieczarek Pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżeczka przyprawy do mięs i sosów Rafex  (kupisz tutaj) Sól, Pieprz 1,5 szklanki bulionu 3 łyżki keczupu Cebulę(...)obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w pół plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę i po ok. 5 minutach dokładamy kiełbasę.  Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażoną cebulę z kiełbaską przekładamy do garnka, dokładamy pieczarki, podlewamy bulionem. Wszystko mieszamy, doprawiamy przyprawami, dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Na samym końcu dodajemy keczup i posiekaną natkę pietruszki. Ryż gotujemy

VioletoweKucharzenie
Paella kalafiorowa z indykiem 193

Trochę pomieszana kuchnia Hiszpańska i Polska, kiełbasa chorizo i indyk w duecie tworzą bardzo smakowite zestawienie, a do tego oczywiście pyszny ryż jaśminowy Risana . Sezon kalafiorowy trwa więc nie może zabraknąć warzywnych dodatków. Składniki dla 4-6 osób: 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 10 dag kiełbasy chorizo 2 torebki ryżu jaśminowego Risana 3/4 główki kalafiora pęczek szczypiorku(...)pieprz 1. Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy

Apetyczna babeczka
Frittata ze szpinakiem i serem zakopiańskim 205

Dziś mam dla Was frittatę , którą wykonałam z resztek znalezionych w lodówce :) składniki 1 pomidor pół opakowania świeżego szpinaku 1 cebula szczypiorek 4 ząbki czosnku kiełbasa śląska 4 jaja 1 ser zakopiański oliwa przyprawy: papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz Pomidora i cebule pokroić w kostkę. Kiełbasę i ser  pokroić w plasterki, szczypiorek poszatkować.  Oliwę rozgrzewamy na patelni(...)wrzucamy cebule i czosnek , podsmażamy. Następnie dorzucamy umyty wcześniej szpinak,  gdy zmniejszy swoją objętość dodajemy pomidora i kiełbasę i ser. Jajka roztrzepać razem z przyprawami i szczypiorkiem.  Masę jajeczną wylać na pozostałe składniki, smażyć do momentu ścięcia spodu i przerzucić na drugą stronę najłatwiej za pomocą talerzyka. Smacznego

Cukier&Puder
Muffiny a'la pizzeriny 143

giną niezapowiedzianie... Krasnoludki? :) Składniki na 14 muffinek : 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. mleka 1/2 kostki masła Extra 1 papryka czerwona (można też mieszać kolory) 3/4 laski kiełbasy 1 serek topiony ziołowy (100g) 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 2 łyżeczki przyprawy do pizzy (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (Prymat) szczypta papryki ostrej mielonej (Prymat(...)szczypta soli Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i również drobno kroimy. Masło oraz serek rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy, dodajemy mleko, masło, serek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do sypkich składników i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy

Kolorowy Przepisownik
Naleśniki nadziane 110

końcu kolacja - słabe sztuczne oświetlenie. Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1/2 l mleka 1 szkl. wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 1 duża laska kiełbasy 1/2 kg kapusty kiszonej 1 papryka czerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do dań(...)solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby powstało nam gładkie ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, kroimy w małe paseczki. Kapustę kiszoną odsączamy, przelewamy 2 lub 3 razy wodą, aby zmniejszyć kwasowość i siekamy. Kiełbasę podsmażamy na oleju

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 311

efekt wyśmienity. Często ją robię, bo bardzo lubimy takie proste smaki :) Najlepiej smakuje na jesieni, czyli wtedy, kiedy są wykopki i mamy świeże jeszcze ziemniaki :) Składniki: 3-4 laski kiełbasy około 15 średnich ziemniaków 1 cebula 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko 1 op. przyprawy do ziemniaków 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżki oleju do smażenia sól masło do natłuszczenia naczynia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki i obsmażamy na oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy warstwę z 1/3 ziemniaków, posypujemy 1/3 przyprawy do ziemniaków

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 93

słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko(...)płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy

Kolorowy Przepisownik