kiełbasa - 10142 przepisów (strona:234/677)

Wiejska zapiekanka z młodymi ziemniakami i kiełbasą 206

przepis na pyszną zapiekankę z ziemniaczkami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze szklanką zsiadłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków, 20 dag cienkiej kiełbasy, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzam. Ziemniaki kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w piórka(...)Kiełbasę kroję w plasterki. Koperek drobno siekam. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucam masło. Nakładam porcję ziemniaków, cebulę, kiełbasę i koperek. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników. Całość oprószam solą i pieprzem. Naczynie przykrywam i zapiekam około 40 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki z farszem z bobu 224

Podajemy z dowolną sałatą i sosem np jogurtowym - i  obiad na gorący dzień gotowy. składniki 500 g bobu 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pomidorów 100 g kiełbasy typu chorizo 125 g mozzarelli 2 łyżki koperku 2 łyżki kolendry papryka w płatkach ( u mnie pul biber) sól, pieprz oliwa z oliwek + 6 naleśników (np z   tego(...)ciasto francuskie przygotowanie Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 - 5 minut ( dłużej jeżeli jest starszy, sprawdzić czy jest wystarczająco miękki), odcedzić, przestudzić, obrać. Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Bób włożyć do miski, ugnieść niezbyt dokładnie przy pomocy praski do ziemniaków lub widelca. Na patelni rozgrzać oliwę

Stare Gary
Leczo 141

Wtedy smakuje najlepiej  :) Qchnia po prostu Składniki: - 5 czerwonych papryk - 2 żółte papryki - 1 zielona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 220ml przecieru pomidorowego - 75dag cebuli - ok. 1kg cienkiej kiełbasy (np. podwawelska) - olej do smażenia - 2 łyżki majeranku - ostra i słodka papryka  do smaku - sól, pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym(...)olejem. Smażymy do momentu aż zmięknie. Następnie przesypujemy ja do dużego garnka i zalewamy przecierem pomidorowym. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na tłuszczu powstałym podczas smażenia kiełbasy. Wrzucamy do garnka. Cukinię i bakłażan razem ze skórką kroję w kostkę i również przesmażam na patelni. Gdy zaczyna

Qchnia po prostu
Leczo z patisonami 147

wielu, wielu lat :) Składniki na około 6 porcji: 6 małych patisonów 2 małe cukinie 4 cebule 3 czerwone papryki 3 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 pętka średnio tłustej kiełbasy 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz 3 łyżki ketchupu lub lub przecieru pomidorowego ( tym razem padło na ketchup z pieprzem ) Kiełbasę kroję w półplasterki i podsmażam na głębokiej patelni(...)oliwie. Cebulę kroję w piórka, paprykę w grube kawałki, patisona w ćwiartki, cukinię w grube plastry, pomidory w dużą kostkę. Chilli siekam jak najdrobniej. Do podsmażonej kiełbasy dodaję kolejno, cebulę, paprykę, patisony, cukinię, pomidory. Każdej warstwie daję się chwilę poddusić. Na sam koniec doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, chilli oraz przecierem. Duszę kilka minut tak aby wszystko się dobrze połączyło

Jemy Pijemy
Makaron orzo z botwiną i chorizo 162

stole. Jeśli jesteście fanami makaronu i lubicie botwinę, koniecznie musicie wypróbować ten przepis ! Gwarantuje, że się zakochacie Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 1/2 pęczka botwiny 80 g kiełbasy chorizo w plasterkach 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku sól i świeżo zmielony pieprz 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 łyżka sera grana padano – drobno startego Wykonanie(...)Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj składniki: Umyj botwinkę. Łodygi pokrój na 1 – 2 cm kawałki, liście, pokrój drobno. Kiełbasę chorizo pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kiełbasę chorizo, smaż aż zrobi się chrupiąca i złota. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj botwinę, dopraw sola

Moja pasja smaku
Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem 128

ziemniaków 1,5 litra bulionu – ja dałam 1,5 bulionowej kostki drobiowej na 1,5 litra wody 3 ziela angielskie liść laurowy łyżka oleju 10 dag cienkiej kiełbasy mała cebulka 5 dag kabanosów wieprzowych puszka 400 g konserwowej czerwonej fasoli 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka kawałków marynowanej papryki słodka papryka w proszku pieprz sól majeranek cząber Zupa fasolowa Wykonanie(...)Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę i zalałam w rondlu 6 szklankami wrzącej wody. Dodałam kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam na wolnym ogniu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, kabanosy w ukośne grube plasterki, cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam kiełbasę, obsmażyłam ją, po czym dodałam cebulę i smażyłam do momentu, aż się lekko

Kuchenne zapiski Edyty
Zalewajka na domowym zakwasie żurkowym 119

oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra wody 4 ziela angielskie liść laurowy 15 dag cienkiej kiełbasy mała cebula łyżka oleju 1 szklanka zakwasu na żur przygotowanego według  TEGO PRZEPISU sól pieprz cukier majeranek Wykonanie: Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. W rondlu zagotowałam wodę(...)wrzącą wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu, aż jedno i drugie zaczęło się rumienić. Zawartość patelni przełożyłam do rondla. Gotowałam na wolnym ogniu

Kuchenne zapiski Edyty
Leczo z cukinią i pomidorami 71

rozgrzewające dania być może nie są na topie, ale to leczo było naprawdę genialne! cukinia (waga 1-1,2 kg) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 0,6 kg kiełbasy 3 cebule 2 puszki krojonych pomidorów 1 duży ząbek czosnku 70 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano Cukinię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki(...)cukinia jest mała to nie musimy jej wydrążać, od razu możemy kroić. Cebulę kroimy w pióra. Paprykę kroimy w prostokątne kawałki, mniej więcej 1x2 cm. Kiełbasę kroimy na plasterki i wkładamy do garnka. Smażymy w garnku bez dodatku oleju. Wystarczająca ilość tłuszczu wytopi się z kiełbasy. Po chwili dorzucamy pokrojoną cukinię, cebulę i paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu

Marder&Marder Manufacture
Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem 96

ochotę, że aż się trzęsę. Od ostatniej tarty minęło kilka miesięcy i czekałem na znak. I tak pewnego razu robiąc przegląd blogów kulinarnych natknąłem się na marchewkową tartę z kiełbasą chorizo (u Magdy z Obados na Obiados). I od razu wiedziałem, że to właśnie na to kilka miesięcy czekałem! O tak, nie zwlekając zabrałem się za pracę. Jak się później(...)kulinarnej nomenklatury to nie tarta tylko quiche. 250 g mąki 100 g masła 3 jajka 50 ml wody 600 g obranej marchewki 200 g sera red cheddar 200 g kiełbasy chorizo 3 łyżki śmietany 18% sól, cukier Mąkę ze szczyptą soli łączymy ze schłodzonym pociętym na kosteczkę masłem siekając całość nożem. Jak w miarę nam się połączy to dodajemy wodę

Marder&Marder Manufacture
Leczo z marchewki 131

zawsze odkładam część, której nie doprawiam) :)  Bardzo aromatyczne i sycące :) Pyszności :) Składniki: 6-8 dużych marchewek puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 cebule pietruszka i natka pęto kiełbasy ( u mnie pachnąca wiejska kiełbasa) 2-3 szklanki bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka ostra 3 ząbki czosnku oliwa Przygotowanie: Czosnek kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę(...)międzyczasie kroimy w połówki kiełbasę i dorzucamy do czosnku. Smażymy do zarumienienia, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i odstawiamy na bok. Marchewkę przecinamy wzdłuż i kroimy w drobne talarki (tak samo pietruszkę). Siekamy natkę. Do garnka wkładamy marchewkę i pietruszkę i zalewamy bulionem. Dusimy ok 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy pomidory, zawartość patelni i koncentrat i ponownie dusimy do miękkości

ChilliJemy
Domowy Kociołek 120

dużo mam w lodówce przed weekendem majowym :) Polecam dla głodnych i dla tych, którzy lubią łączyć smaki :) Składniki: czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów krojonych pętko kiełbasy swojskiej 1-2 duże cebule 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże marchewki 3 ziemniaki szklanka ryżu żółty ser liść laurowy, ziele angielskie, maggi w liściach sól(...)pieprz, tymianek, oregano, papryka ostra, majeranek, bazylia Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na drobne kwadraty. Paprykę i cebulę pokroić w drobne cząstki. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć razem z cebulką. Wszystko włożyć do jednego rondelka, dodać, kukurydzę, pomidory i fasolę. Pokroić marchewkę i wrzucić do reszty warzyw. Dodać 2 szklanki wody i dusić ok 5 minut. Dosypać ryż

ChilliJemy
Węgierskie leczo z cukinią 89

nieba było jeszcze za mało... ;) Sezon cukiniowo-pomidorowo-kabaczkowy w pełni. Trzeba wykorzystać go jak najlepiej. 1 mała cukinia (pół/ćwierć dużej) 2, 3 średnie pętka dobrej, twardej kiełbasy (najlepiej podwędzanej) 5 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku/świeża papryczka chilli suszona bazylia vegeta/kostka rosołowa/sól, pieprz(...)natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Kiełbasę kroimy w równą, dość sporą kostkę i podsmażamy do zrumienienia z każdej strony, po czym przekładamy ją do garnka. Cebule siekamy, bądź kroimy w malutką kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i również zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. Dorzucamy do nich łyżkę koncentratu pomidorowego i całość przez kilka chwil przesmażamy, cały czas dokładnie mieszając

Kuchenna Kontrrewolucya
Szaszłyki z keczupem 137

osobiście bardzo często je przygotowuję i zawsze podaję je z keczupem. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona, 1/2 cukinii, 3 cebule czerwone, 1 ogórek, 20 dag kiełbasy cienkiej, zioła prowansalskie,   sól, pieprz, olej, Keczup Extra Kielecki Łagodny SPOŁEM. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w grubszą kostkę. Cukinię oraz kiełbasę kroję w plastry. Cebulę(...)obieram i kroję w ćwiartki. Ogórka obieram i kroję grubsze w plasterki.  2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie cebulę, paprykę, kiełbasę, cukinię oraz ogórka. Szaszłyki oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi  oraz skrapiam obficie olejem.  3. Przygotowane szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki polewam keczupem i podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Fasolka po bretońsku 160

wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej fasoli 500g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 marchwie bulion warzywny koncentrat pomidorowy sól pieprz Fasolę gotujemy do miękkości, dodając do niej starte na tarce o dużych oczkach marchwie i bulion warzywny. Na patelni, na oleju(...)przesmażamy pokrojoną kiełbasę i cebulę. Do miękkiej fasoli dodajemy przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodajemy również kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Salonik smaków
Bigos z młodej kapusty 294

materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki masła mąka sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy lub ketchup Przygotowanie: Bigos z młodej kapusty jak sama nazwa wskazuje składa się z młodej(...)ziela angielskeigo i 2 liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie

Kulinarna Patilogia