kiełbasa - 10142 przepisów (strona:227/677)

Zupa cebulowa po wiejsku 147

przedstawiam Wam inną wersję zupy cebulowej, a mianowicie po wiejsku. Jest bardziej sycąca i według mnie smaczniejsza. Możecie podać ją z grzankami  lub tostami.  Możecie też zamiast kiełbasy podsmażyć boczek. Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj  . Składniki: 1 kg cebuli 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego 6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe(...)ziela angielskie 300 g kiełbasy (dałam śląską) 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki sól pieprz Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać w garnku i wrzucić cebulę. Zeszklić, ale nie rumienić. Na koniec duszenia posypać mąką i wymieszać. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą  i pieprzem. Gotować aż ziemniaki

O kuchni z uczuciem
Ziemniaki po cabańsku - zwane prażonymi 178

tylko głęboki garnek lub naczynie żaroodporne. Nie ma to w sobie tyle uroku co oczekiwanie na świeżym powietrzu, ale smakuje równie dobrze :) Zapraszam! Prażone Składniki: ziemniaki marchewka cebula kiełbasa boczek margaryna kapusta biała (kilka lisci)  pietruszka sól, pieprz papryka słodka, ostra Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy. Kroimy w plastry a cebulę w piórka. Kiełbasę kroimy na plastry, boczek(...)średnią kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Spód garnka ( lub naczynia żaroodpornego) smarujemy niewielką iloscią margaryny, wykładamy liśćmi kapusty. Następnie warstwami ukłądamy: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew. Przyprawiamy i powtarzamy aż do wypełnienia całego garnka. Na wierzchu układamy ziemniaki (najlepiej żeby były ostatnią warstwą), posypujemy pietruszką. Przykrywamy całość liśćmi kapusty i folią aluminiową a na końcu pokrywką. Zostawiamy na średnim ogniu

Tagebuch po polsku
Zapiekanka Kajuńska 205

samo smaczne, proste do zrobienia i niedrogie. 4-6 porcji, dobrych zarówno na obfite śniadanie przed ciężkim dniem, jak i na niedrogi obiad.  Składniki: 4 jajka kilka zwykłych kiełbas (np. Śląska) 1 duża cebula 1 zielona papryka 1 pomidort 2 ostre papryczki (moc wedle uznania) 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4-5 kromek chleba tarty ser tabasco, sól(...)pieprz czarny i cayenne, tymianek, bazylia Przygotowanie: Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości, dodajemy pomidora i dusimy chwilę. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, przyprawami i kilkoma kroplami tabasco. Dno posmarowanej tłuszczem brytfanki wykładamy porwanym na kawałki chlebem. Na to kładziemy kiełbasę usmażoną z warzywami, wyrównujemy warstwę i posypujemy mocno serem. Całość zalewamy mieszaniną jajek, mleka

Gotuj z Rumcajsem
Fasolka po bretońsku 167

Wspaniały obiad dla wielbicieli strączków Składniki • 50 dag fasoli jasia • 30 dag boczku wędzonego parzonego • 30 dag kiełbasy • 1 słoik musu pomidorowego lub koncentrat pomidorowy • 2 łyżki papryki słodkiej • 1 cebula • sól • pieprz • domowa kostka rosołowa (przepis w mojej kolekcji )można dodać inne przyprawy • 1 czubata łyżka mąki • majeranek • olej • masło  Sposób przygotowania 1. • Fasolę namoczyć w wodzie najlepiej(...)drugi dzień odcedzić  wlać nową wodę i gotować do miękkości 2. • Cebulę boczek i kiełbasę pokroić w kostkę Na dużą patelnię dać kilka łyżek  oleju podsmażyć boczek dodać kiełbasę i cebulkę smażyć aż cebula się zrumieni 3. • Do ugotowanej fasoli dodać przysmażoną wędlinę z patelni dodać  mus pomidorowy majeranek i przyprawy i kostkę 4. • Na patelnię

W królestwie smaków Beaty
Forszmak 158

drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści laurowych i ziarenek ziela(...)łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry. Dodać paprykę pokrojoną

Smakołyki Asi
Pyszny kapuśniak. 117

chyba już właśnie nadszedł ten czas... Zima blisko! Rozgrzewa i jest też bardzo sycąca, polecam!   Składniki; 2 skrzydełka kurze, 1 marchewka 20-30 dag kiszonej kapusty 1 laska kiełbasy zwyczajnej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki przyprawa uniwersalna majeranek, ziele angielskie, liść laurowy , pieprz, sól 1 łyżka oleju   Przygotowanie; Mięso umyć i wrzucić do garnka(...)dolewamy)  Zalać woda tak, aby kapusta była zakryta. Gotować około godz. do czasu aż kapusta będzie miękka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w oddzielnym garnku. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Cebule pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy. Kiedy się zrumieni wszystko wkładamy do zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę

Radość kipiąca uśmiechem.
Bigos z cukinii 141

duża marchewka 1 biała cebula 1 pęczek koperku 1-2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 400 g kiełbasy podwawelskiej PRZYGOTOWANIE : Cebulę obieramy, kroimy w plastry, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.  W szerokim dość wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy. Marchewkę obieramy, paprykę oczyszczamy(...)warzyw, całość mieszamy, podduszamy 25 minut podlewając 300 ml wody i dodając koncentrat pomidorowy. Koperek siekamy, dodajemy do bigosu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz paprykami, mieszamy.  Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do bigosu, mieszamy.  (Jeżeli bigos chcę wekować nie dodaję do niego kiełbasy – dodaje dopiero przed podaniem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym 200

pszennej 25 g drożdży świeżych 250 ml letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru farsz 400 g pieczarek 100 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 średnia cebula  50 g startego żółtego sera sól,pieprz oregano olej do smażenia oraz jajko do posmarownia czarny sezam do posypania W letniej wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem(...)nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinkę aż podwoi swoją obiętość.  W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę również pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę z kiełbasą. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparuja

Monia miesza i gotuje
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną 131

przyrządzona kiełbasę podaję zawsze śniadanie Wielkanocne,ale polecam również jako danie obiadowe. Składniki: 5 białych kiełbas surowych 2 cebule 1 duże kwaśne jabłko Garść suszonej żurawiny 1 łyżka majeranku 0,5 łyżki kminku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Olej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju .Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.Dodajemy obrane i pokrojone(...)mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Leczo z cukinii 110

Tradycyjne węgierskie danie z warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Jest bardzo smaczne i sycące, idealne do pieczywa lub ryżu. Składniki: 1 duża cukinia 250 g kiełbasy wiejskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka sól i pieprz cukier chili olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek(...)przekładamy do garnka. Cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do cebuli. Umyta paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, podsmażamy i przekładamy do cukinii. Kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, smażymy na patelni do momentu aż puszczą sok, przekładamy do pozostałych warzyw. Dodajemy

Bajeczna Kuchnia
łazanki z młodej kapusty i wiejskiej kiełbasy 102

danie. Jest tak sycące że wystarczy podać go jako obiad jednodaniowy. Składniki: 2 główki młodej kapusty poszatkowanej lub pokrojonej w paski 3 cebule pokrojone w kostkę 2 laski swojskiej kiełbasy 2 łyżki kminku kwasek cytrynowy sól pieprz olej do smażenia koperek paczka ugotowanego w osolonej wodzie makaronu łazanki Wykonanie: Kapustę podlać dwoma szklankami wody oraz trzema czubatymi łyżkami soli następnie(...)ugotować na miękko. Po ugotowaniu odlać całą wodę, do kapusty dosypać kminek, pieprz,kwasek cytrynowy, koperek i ewentualnie sól do smaku.  Cebulę podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w małą kostkę i podsmażyć bez oleju. Cebulę, kiełbasę oraz ugotowany makaron wsypać do kapusty i dokładnie wymieszać

Pychotkaaa
Szybki żurek 95

Szybki żurek jest na prawdę bardzo szybki, u mnie ta zupa zwycięża w kategorii z mięsem ale nie na mięsie. Podaje z ugotowanymi ziemniakami. Składniki butelka żuru majeranek biała kiełbasa czosnek śmietana 18% sól pieprz liście laurowe Wykonanie: Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wodą i zagotować z liściem laurowym. Do wrzątku z kiełbasą dolać żurek i dodać resztę składników doprawiając

Pychotkaaa
Makaron castellane z brukselką, chorizo, fetą i jabłkiem 140

całość Składniki: ·          1 biała kiełbasa ·          100 g chorizo ·          10 brukselek ·          pół twardego, kwaskowego jabłka ·          1 ostra papryczka(...)pamiętam jaki Przygotuj: garnek dużo wody i sporo soli sporą patelnię W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron (3 litry), i obficie solimy. W tym czasie kroimy chorizo i kiełbasę białą na plasterki, a następnie te plasterki na ćwiartki. Brukselkę obieramy z listków, dla ułatwienia odcinając ich końcówki. Połówkę jabłka kroimy na drobną kostkę. Siekamy czosnek i papryczkę , a cebulę

Bazując na smaku
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 176

Składniki: 50 dag żeberek, 50 dag kiszonej kapusty, 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej, 2 marchewki, 2 duże cebule, 5 ziemniaków, 3 ziela angielskie, 5 liści laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody(...)gotujemy do czasu aż zmięknie (przez ok. pół godziny). Marchew pozbawiamy skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Całość  gotujemy przez ok. 30 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do czasu aż się zeszkli. Ziemniaki obieramy, także kroimy w kostkę. Dokładamy do zupy kiełbasę i cebulę. Gotujemy przez

Pobite gary Barbary
gulasz pomorski 84

smaczny, kolorowy gulasz . . .  . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól(...)odrobinę wegety. Kiełbasę pokroiłam w plasterki, podsmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka, podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę i kiełbasę dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam

Darcia w kuchni