kiełbasa - 10142 przepisów (strona:227/677)

Makaron castellane z brukselką, chorizo, fetą i jabłkiem 150

całość Składniki: ·          1 biała kiełbasa ·          100 g chorizo ·          10 brukselek ·          pół twardego, kwaskowego jabłka ·          1 ostra papryczka(...)pamiętam jaki Przygotuj: garnek dużo wody i sporo soli sporą patelnię W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron (3 litry), i obficie solimy. W tym czasie kroimy chorizo i kiełbasę białą na plasterki, a następnie te plasterki na ćwiartki. Brukselkę obieramy z listków, dla ułatwienia odcinając ich końcówki. Połówkę jabłka kroimy na drobną kostkę. Siekamy czosnek i papryczkę , a cebulę

Bazując na smaku
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 186

Składniki: 50 dag żeberek, 50 dag kiszonej kapusty, 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej, 2 marchewki, 2 duże cebule, 5 ziemniaków, 3 ziela angielskie, 5 liści laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody(...)gotujemy do czasu aż zmięknie (przez ok. pół godziny). Marchew pozbawiamy skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Całość  gotujemy przez ok. 30 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do czasu aż się zeszkli. Ziemniaki obieramy, także kroimy w kostkę. Dokładamy do zupy kiełbasę i cebulę. Gotujemy przez

Pobite gary Barbary
gulasz pomorski 95

smaczny, kolorowy gulasz . . .  . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól(...)odrobinę wegety. Kiełbasę pokroiłam w plasterki, podsmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka, podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę i kiełbasę dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam

Darcia w kuchni
SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA 485

Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Tradismak cały zestaw do wykonania kiełbas słoikowych. W moim domu jest to popularne jedzenie, gdyż często zarówno w mojej jak i męża rodzinie takie mięsa się przygotowuje.W zestawie który otrzymałam znalazłam wszystkie potrzebne rzeczy: słoiki, nakrętki, naklejki, nierdzewny lejek do słoików oraz zestaw niezbędnych przypraw. Z miłą chęcią zabrałam się więc za przygotowanie(...)polecam. Zestaw możecie zakupić tutaj:  Kiełbasa słoikowa SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA: 2 kg łopatki 1 kg boczku 3 łyżki peklosoli 3 łyżki przyprawy Kiełbasa Wiejska  po 2 ziarenka ziela angielskiego i zielonego pieprzu na słoiczek po 1 listku laurowym na słoiczek  po 1 łyżce  wody przegotowanej na słoiczek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą

Z Majeczką w kuchni
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 217

nawet smaczniejszy niż wieprzowy. Składniki: tłuszcz i kawałki skóry z gęsi  6 średnich cebul 3 średnie jabłka (kruche i kwaskowate) 2 łyżki majeranku opcjonalnie: kawałek suchej kiełbasy Tłuszcz i skórę zmielić maszynką do mięsa przy użyciu średniego sitka. Objętościowo wyszło mi około 500-600 ml. Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę. Jabłka umyć, obrać ze skóry, wykroić(...)gniazda nasienne - pokroić w kostkę o wielkości jeszcze raz takiej jak kostki cebuli.  Do przygotowania smalcu można użyć podsuszonych resztek kiełbasy, które należy pokroić w drobna kostkę. Zmielony tłuszcz przełożyć do garnka i na niewielkim ogniu wytapiać, mieszając od czasu do czasu. Jeśli będziemy to robić na większym ogniu, wtedy tłuszcz może się przypalić. Wytapiając go powoli uzyskamy drobne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka po bretońsku 100

zapiekane w różowym winie pod płatkami owsianym i . O targu staroci pisałam także w poście dotyczących wakacyjnych pamiątek , zaglądnijcie koniecznie! Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli jaś 1 kiełbasa głogowska 200 g wędzonego boczku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżeczki majeranku 1 cebula suszone oregano do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolę namaczamy przez całą noc. Następnego dnia(...)odlewamy wodę, w której moczyła się fasola i zalewamy świeżą. Dodajemy majeranek i gotujemy fasolę na małym ogniu. Boczek i kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy fasola będzie prawie już miękka dodajemy podsmażone boczek i kiełbasę z cebulą oraz przecier pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane suszonymi ziołami z ulubionym pieczywem lub tłuczonymi

Moja smaczna kuchnia
Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą 184

Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku są lepsze. ¾ Bułki zawijane z cukinią i dynią Składniki: 16 bułek(...)drożdży 700 g pszennej mąki 350 ml wody ± 50 ml w zależności od mąki 2 łyżeczki soli 1 cukinia pokrojona w cienkie paski 150 g pieczonej dyni 100 g kiełbasy 2 łyżki świeżego tymianku 2 łyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto

codojedzenia
Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną 182

lepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad. Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło , kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna! rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem. Składniki(...)ziemniaków 2 skrzydełka z kurczaka 100 g kiełbasy podsuszanej bamberskiej  Tradycyjne jadło 1 duży por 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki masła 100 g serka topionego śmietankowego jarzynka lub sól do smaku kolorowy pieprz w ziarnach do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Skrzydełka opłukać pod zimną bieżącą wodą, włożyć do garnka, ziemniaki

Wanilia i Kardamon
Łazanki z kapustą kiszoną 225

posiłku :-). Jest to kolejny fenomen jak z kilku prostych, tanich składników można wyczarować coś tak pysznego! Szczerze polecam to danie gdyż jest naprawdę pyszne. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą dla 4 osób ok 2 h Składniki woreczek kapusty kwaszonej lub pół kilograma kapusty kiszonej pól kilograma makaronu łazanki jedna cebula 30 dag kiełbasy łyżeczka kminku sól, pieprz(...)gotujemy do miękkości - zajmie to ok godziny - trzeba ją ciągle próbować gdyż to na pewno zależy od rodzaju kapusty jaki kupimy. Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy delikatnie kiełbasę z cebulą aż przejdą swoimi smakami. Dodajemy odcedzoną kapustę i chwilę razem smażymy - ok 5-10 minut. Następnie dodajemy kminek i przyprawiamy na lekko pikantnie. Dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i wiórkami ormiańskiego sudżuk 159

suszona wędlina o bardzo intensywnym smaku, można ją zastąpić szynką parmeńską lub inną suszoną wędliną/kiełbasą. Polecam jednak spróbowanie tego ormiańskiego specjału - ja długo szukałam zastosowania dla tej kiełbasy - tutaj pasuje idealnie. Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i wiórkami ormiańskiego sudżuka Składniki:   1 mała cukinia 3-4 suszone pomidory 1/2 opakowania dowolnego makaronu Malma kilka łyżek startego(...)wiórki ormiańskiego sudżuka lub innej długo suszonej kiełbasy oliwa z oliwek sól, pieprz Do dzieła!!! Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i dusimy na oliwie aż będzie miękka. Posypujemy solą i pieprzem. Sudżuk (jest bardzo twardy) kroimy ostrym nożem w formie drobnych wiórek. Makaron łączymy w garnku z duszoną cukinią i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całość posypujemy wiórkami

sierotka maRysia w kuchni
Krem z dyni 113

Składniki: około 1,5 -2 kg dyni 1 cebula - sól i pieprz -do smaku 3 łyżki śmietany - orzechy - szczypiorek - 100 g kiełbasy tartym serem - 2-2, 5 szkl.mleka kokosowego dodatkowo ziarno kolendry,uprażone na 2-3 łyżkach oleju... Wykonanie Dynie obrać ,usunąć pestki i pokroić w kostkę . W rondlu podsmażyć cebulę w odrobiną masła i dodać dynię. Wlać trochę wody(...)miękką dynię przekladamy do blendera i miksujemy. Następnie dodajemy starty ser. Sól i pieprz do smaku. Oraz mleko kokosowe .Kiełbase kroimy w kostke.Patelnie rozgrzewamy i na gorąca wrzucamy kostki kiełbasy ,smażymy do zarumienienia Ciepłe kostki kiełbasa nadziewamy na patyczki saszłykowe. Wlać zupę do miski, umieścić łyżeczkę śmietany .Posypać serem ,zarumienionymi ziarnami kolendry,oraz kielbaskami na patyku

w mojej kuchni
Leczo pieczarkowe 222

zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe na grube plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić(...)pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać z pieczywem lub ryżem

Monia miesza i gotuje
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 176

żurek czy to barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która(...)odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 dni aż płyn skwaśnieje. Po 3 dniach zamieszać i odstawić na kolejny dzień / dwa. Żur W dużym garnku kładziemy 500 g białej kiełbasy (jeśli nie ma surowej, może być parzona), pokrojone dwie duże marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy

Right Behind The Kitchen
Biały bigos jesienny 162

babcia , zawsze na jesieni po świniobiciu robiła własnie taki ,biały bigos . Dziadek go uwielbiał , ja jako dziecko , mniej , chociaż teraz chętniej po niego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki : 1,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej(...)swojskiej – przekiszonej , ale sklepowa też ujdzie ) 0,4 kg wędzonego boczku 0,2 kg słoniny na skwarki 0,5 kg wędzonej kiełbasy ( najlepiej okopconej – niestety tym razem była sklepowa ) 4-5 listków laurowych – dużych 6-8 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1 łyżka cukru do przełamania kwasu kapusty 3 cebule średniej

Ogrodnik w podróży
Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający 164

butelki żurku naturalnego Gronpiek 40 dkg boczku wędzonego  2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki majeranku  ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk )  biała kiełbasa 5 szt  5 jajek na twardo Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody. Boczek wędzony kroję w drobną kosteczkę i wrzucam do wody wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi(...)obranymi i pokrojonymi ząbkami czosnku oraz białą kiełbasą, zagotowuję wodę. Dolewam zawartość butelek z zakwasem z całym płynem i „osadem” i na delikatnym gazie gotuję zupę, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaję majeranek, mieszam i jeszcze dosłownie minutę gotuję.  Do miseczek daję ziemniaki, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalewam zupę

Kuchnia na wzgórzu