kiełbasa - 10142 przepisów (strona:218/677)

Kiełbasa chorizo z patelni 102

Chorizo z patelni. Wykorzystaliśmy kiełbasę przywiezioną z Madery.  Składniki kiełbasa chorizo ok 300g 1 szt żółtej papryczki peperoni 1 cebula 250 g ryżu thaibonne oliwa z oliwek pół czerwonej papryki   Przygotowanie   Ryż ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem. Kiełbasę pokroiłem w grubsze plastry. cebulę w krążki. Papryczkę oczyściłem z pestek, ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania, można

R'n'G Kitchen
LECZO Z CUKINIĄ 292

jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem.     SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, ½ kg kiełbasy śląskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka. Papryki i cukinię myjemy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Pomidory(...)sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory. Kiełbasę podsmażamy, dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy mąką i koncentratem, doprawiamy do smaku

słodki bratek
BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ 153

wszystkie składniki się razem  komponują , i dają mym zmysłom podnietę kulinarną.Dlatego tak cenię sobie tę prostą potrawę w swoim życiu .I musi być tylko kwaśna kapusta, kiełbasa jałowca ,której zapach i smak przypomina leśne ostępy z krzakami jałowca spowite w ciepłym słońcu i piaskowej ziemi.Taki ma być ten Bigos.Zapraszam.   3 CEBULE 30DAG. BOCZKU WĘDZONEGO 1KG.KISZONEJ KAPUSTY(...)ŁOPATKI 2 PĘTKA KIEŁBASY JAŁOWCOWEJ VEGETA PIEPRZ SÓL PAPRYKA CZERWONA W PROSZKU 1 LAMPKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO KILKA ZIAREN JAŁOWCA I ZIELA ANG. LISTEK LAUROWY GRZYBKI SUSZONE -NAMOCZYĆ KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK SMALEC ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I DUSIMY W RONDLU NA SMALCU,DORZUCAMY POKROJONY W KOSTKĘ BOCZUŚ WĘDZONY I SMAŻYMY RAZEM.DODAJEMY MIĘSO POKROJONE W KAWAŁKI I PRZYPRAWIAMY VEGETĄ ,PIEPRZEM,SOLA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Leczo z fasolką szparagową 182

warzywny. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Leczo można podawać z pieczywem, makaronem lub ryżem.  SKŁADNIKI: 200g fasolki szparagowej, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 cebula, 200g kiełbasy podwawelskiej, 100ml wody, oliwa, sól, pieprz, świeże listki oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolkę szparagową obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Kiełbasę kroję(...)plasterki. Pomidory kroję w ósemki. 2. Na oliwie podsmażam kiełbasę razem z cebulą. Dodaję paprykę oraz fasolkę szparagową. Mieszam. Całość podlewam wodą i duszę przez około 10 minut. Dodaję pomidory i duszę kolejne 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi listkami oregano

Tradycyjna kuchnia Kasi
FASOLKA PO BRETOŃSKU 149

Uwielbiam to danie.Łatwe i nie wymagające żadnych  umiejętności kulinarnych.   50 dag.fasoli jaś z puszki Po 25 dag.boczku wędzonego i kiełbasy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 Cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki  sól pieprz papryka ostra majeranek  liść laurowy cukier do smaku olej do smażenia *********************** Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę(...)czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku.Boczek pokroić w kostkę ,a kiełbasę w plasterki.Na patelni rozgrzać olej  ,wrzucić cebulę i czosnek , zamieszać i usmażyć na szklisto, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć Boczek i kiełbasę , oprószyć przyłapana na złoto mąką na suchej patelni i dodać do cebuli z czosnkiem.Do garnka dorzuc fasolę z puszek wraz z zalewą,zalać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Leczo z cukinią i bobem II 176

lubi. Leczo to dla mnie kwintesencja lata... także jedzmy na zdrowie:-) Składniki: 1 duża cukinia 1 kg bobu ok.1 l przecieru pomidorowego 1 papryka 2 cebule 1 kg kiełbasy wędzonej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz chili (opcjonalnie) Wykonanie: Kiełbasę kroimy w pół krążki, następnie podsmażamy na patelni. Do dużego garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, wlewamy sos pomidorowy(...)dokładamy podsmażoną kiełbasę. Gotujemy jakieś 10 min. Następnie do całości dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinie (oczywiście z cukinii usuwamy wcześniej gniazda nasienne; jeżeli cukinia nie ma ciemnej twardej skóry to spokojnie nie musimy jej obierać i kroimy ze skórą). Całość dusimy do preferowanej miękkości składników. Leczo doprawimy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odrobiną chili. Tuż

IMPRESJA SMAKU
Młoda kapusta z kiełbasą 154

świeżą bagietką. Możecie dodać do niej trochę passaty lub nie. Ale na pewno nie pożałujcie jej ziół!;) Składniki: 2 średnie główki młodej kapusty 1 duże pęto dobrej jakościowo kiełbasy, tzn. dobrze mięsnej :) 2 średnie cebule sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, majeranek, koper 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia 1 - 1,5 szklanki passaty(...)Wrzucamy do dużego garnka lub dwóch i wlewamy wodę tak do około połowy kapusty. Dodajemy liście laurowe i ziele, gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w talarki kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulką. Przyprawiamy solidnie przyprawami. Gdy kiełbasa będzie zrumieniona dodajemy ją razem z cebulą do kapusty - wraz z powstałym olejem. Dusimy na małym ogniu co jakiś

Zasmakuj Kuchni
Leczo 97

hansi-theme-font:minor-latin;} Leczo Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory 4 pieczarki Mały słoiczek koncentratu pomidorowego Około 500 g kiełbasy Przyprawy Kilka listków laurowych Ziele angielski Papryka ostra i słodka Sól ,pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż się wszystko zrumieni.Papryki, cukinię(...)obrane ze skórki pomidory również pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą   oraz przyprawy i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszać. Idealnie się komponuję z kromką świeżego chleba

Smaki Natalii
Leczo z cukinii 344

które na pewno będzie wszystkim smakowało. Polecam. SKŁADNIKI 3 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 marchewka 3-4 pomidory papryka słodka, pieprz, sól kiełbasa podwawelska lub śląska ok. 400 g. olej do smażenia WYKONANIE Cukinię myjemy, możemy obrać ze skórki lub zostawić , młoda nie jest gorzka. Kroimy w kostkę , wrzucamy do dużego garnka. Marchewkę(...)również kroimy w kostkę dodajemy do cukinii. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, lekko obsmażamy na patelni, dodajemy kiełbasę i  razem smażymy. Dodajemy do cukinii, wszystko podlewamy szklanką wody. Dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone

W kuchennym oknie Ewy
Groch z kapustą letnia wersja 199

groszku świeżej kapusty i warzyw  bardzo smaczny szybki obiad Składniki • 1/2 młodej kapusty • 1 szklanka groszku zielonego • 2 cebule ze szczypiorkiem • 3 marchewki • 3 ziemniaki młode • 30 dag kiełbasy dobrze uwędzonej u mnie swojska • 2 łyżki oliwy • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji ) • 1 łyżeczka czubrycy łagodnej • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka mąki • pęczek(...)ziół lubczyk,liście selera,pietruszki, • kilka różyczek kalafiora Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w paski wraz z szczypiorem dodać olej i pokrojoną  w grubsze kawałki kiełbasę razem wszystko przesmażyć 2. Do cebuli dodać pokrojoną na grube kawałki kapustę,  pokrojone plasterki marchewki i ziemniaki, różyczki kalafiora i groch. Wlać 1/2 szklanki wody dusić pod przykryciem ok 25 minut

W królestwie smaków Beaty
Bigos z młodej kapusty 194

Bardzo często przyrządzam bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, marchewki oraz przecierem pomidorowym, najlepiej smakuje kiedy kapusta jest młoda. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 2 młode marchewki 200 gram kiełbasy podwawelskiej 1 duża cebulą 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu Pęczek kopru 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy(...)ziaren pieprzu 1 łyżka octu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym

Bajeczna Kuchnia
Cukinia duszona z kiełbasą 178

mnie w domu dania jednogarnkowe sprawdzają się najlepiej, ponieważ często muszę je przygotowywać dzień wcześniej. Cukinia duszona z kiełbasą, ziemniakami i papryką to smaczny i prosty letni obiad, który jest równie smaczny w dniu przygotowania, jak i po podgrzaniu. To danie kompletne, które nie wymaga dodatków. A przy okazji jest to danie kuchni podkarpackiej, więc podwójnie zachęcam :) Składniki: 2 średniej(...)wielkości cukinie, 250 g kiełbasy, 2 czerwone papryki, 1 duża cebula, 1 pęczek zielonej pietruszki, 2 łyżki oleju, 500 g ziemniaków, 1⁄2 szklanki wody lub bulionu, 2 łyżki oleju do smażenia pieprz i sól W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i rumienimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy kiełbasę również pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną w paski

Trzeci talerz
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 223

Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do chili con carne Instrukcje Chorizo(...)kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu, aż kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki

Wędrówki po kuchni
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 109

SKŁADNIKI : 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina(...)mięsa wieprzowego, zalewamy całość wodą, tak aby kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią.  Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 102

Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa(...)SKŁADNIKI : 150 g kiełbasy chorizo 300 g chudej wieprzowiny 1 puszka pomidorów 1/2 puszki białej fasolki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 litry bulionu 4 ziemniaki  włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku kilka

Kulinarne Fantazje Marioli