Pyszne danie jednogarnkowe. Polecamy ;) Składniki 300 g okry 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 strąki chilli 350 g pomidorów 2 łyżki masła sok z cytryny 3 pętka białej kiełbasy parzonej 100 g ryżu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Strąki okry myjemy, odcinamy „ogonki”. Cebule oraz czosnek drobno siekamy, papryczki kroimy wzdłuż, usuwamy(...)nasiona i również siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy miąższ, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chilli, pomidory, strąki okry oraz kiełbasę. Dusimy pod przykryciem 5 min, po czym dodajemy ryż. Gotujemy pod przykryciem do jego miękkości. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchenziś uwędziłem kilka kiełbas i szynek na święto Wszystkich Świętych. Pięknie pachną i ślicznie wyglądają. Nie ma to jak swojska wędlina, wiemy co jemy ! T utaj znajdziesz przepis na domową kiełbasę : kiełbasa domowa
Przepisy i porady kulinarnenakarmić całą rodzinę i każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Idealny zamiast dwudaniowego obiadu. Składniki: 70 dag schabu bez kości 30 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej około 800 ml wody lub domowego bulionu 2 cebule 2 marchewki 1 czerwona papryka 4 pieczarki 3 ogórki kiszone 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej(...)papryki 1 łyżeczka czubrycy czerwonej ½ łyżeczki ziarnistego pieprzu Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Schab opłukać pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę oraz ogórki kiszone. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso
Wanilia i KardamonNasz faworyt to leczo. Latem i jesienią gości u nas często ale zimą także, w końcu cukinie możemy kupić przez cały rok. Składniki: 2 niewielkie cukinie 300 g dobrej kiełbasy 2 czerwone papryki 2 cebule puszka pomidorów krojonych (lub świeże pomidory) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka 3/4 szklanki drobnego makaronu kilka ziaren(...)ziela angielskiego 2-3 liście laurowe szklanka wody Cebulę posiekać. Cukinię pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, kiełbasę w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, podsmażyć. Dorzucić kiełbasę, po chwili dodać cukinię i paprykę. Podsmażyć, wlać wodę, wrzucić ziele i liście laurowe, trochę posolić i dusić pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodać pomidory, starty czosnek, przyprawy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 500 g fasoli Jaś 500 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy przez całą noc. Następnie do fasoli dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy w wodzie w której się moczyła do miękkości, w razie(...)potrzeby dolewamy wodę. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę - dorzucamy do kiełbasy. Następnie przekładamy wszystko do fasoli razem z przecierem i musztardą. Gotujemy do miękkości fasoli. Smacznego
Moje-pitraszeniepomysłu na śniadanie? A może masz na nie zbyt mało czasu? To jajecznica jest najlepszym pomysłem. Jest smaczna, szybka no i tania. Moje wersja jest przygotowana z chipsami z kiełbasy krakowskiej suchej :). Składniki (dla 1 osoby): 2 jajka 1 łyżka masła sól morska pieprz świeżo mielony 3 cienkie plastry kiełbasy krakowskiej suchej Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię układamy cienkie plastry(...)kiełbasy suchej krakowskiej i smażymy przez ok. 1-1,5 minuty. Odsączamy na ręczniku papierowym, dzięki temu będzie bardziej chrupiące. Do miseczki wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowane jajka wlewamy na patelnię po roztopieniu się masła. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podajemy z chipsami. Smacznego
Gotuj z Mąkąpieczarek - szybkie danie jednogarnkowe Składniki : 1 kg małych, zamkniętych pieczarek nieduży słoik korniszonów 30 dag kwaszonej kapusty 2 duże czerwone papryki 500 g białej cebuli 1 kg dobrej jakościowo kiełbasy sól, słodka czerwona papryka i pieprz ziołowy jako przyprawy liść laurowy 200 ml koncentratu pomidorowego rozrobiony ze 100 ml przegotowanej wody tłuszcz do podsmażania. Wykonanie: W dużym garnku (minimum(...)kawałki cebulę i dwukrotnie przepłukaną kapustę oraz liść laurowy. Podsmażać z dodatkiem soli. W tym czasie usunąć nasiona z papryki i ją posiekać, następnie dodać. Kolejno pokroić w kostkę kiełbasę i także dołożyć do garnka. Podsmażać całość około 10 minut, by składniki były miękkie a kiełbasa zarumieniona. W tym czasie umyć pieczarki, posiekać je na cienkie plasterki i dołożyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyodpowiednik tego dania, czyli "słoikowego gotowca" , którego następnie podrasowuję pod swój smak i aktualne zachciewajki. Od razu nadmienię, że używany zwykle przeze mnie "gotowiec" , czyli Fasolka po bretońsku z kiełbasą od PAMAPOL , wcale tak koszmarnie nie razi składem z etykiety. Na jej plus zaliczają się 3 BEZ-y :) BEZ MOM -mięsa oddzielanego mechanicznie, BEZ konserwantów oraz BEZ glutaminianu sodu . Wiadomo(...)pracy, zorganizować szybki i treściwy obiad dla siebie i Pana Męża :) Składniki na porcje dla 2-3 osób - w zależności jak mocno "żarte" :) 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL 1 cebula - mała 4 ząbki czosnku - duże 1/2 czerwonej papryki - dużej 2 długie kabanosy - każdy ok 40cm długi 1 łyżeczka ostrej musztardy - u mnie grillowa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Grunt to przepis!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 10 większych ziemniaków, 40 dag pieczarek, kawałek kiełbasy, 2 średnie cebule, 2 jajka, 10-15 dag tartego sera żółtego, 3 czubate łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, rozmaryn, łyżka oleju. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie(...)minut. Obieram ze skórki, kroję w plastry. Pieczarki kroję w bardzo drobną kostkę (odkładam kilka plasterków), kiełbasę i cebulę w większą. Na oleju podsmażam cebulę z kiełbasą, następnie dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Przygotowuję sos - ze śmietany, sera i jajek. Dodaję posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i rozmaryn
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-7 Składniki: 1/2 średniej kapusty białej lub 1 mała, kawałek kiełbasy, mała cebula, łyżka masła, większy pomidor, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cukier, sól, pieprz, odrobina pieprzu chili cayenne, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Kapustę szatkuję, zalewam wodą, zagotowuję(...)odcedzam. Ponownie przekładam do garnka, dodaję 3/4 szklanki wody, gotuję do miękkości z dodatkiem cukru i przypraw - soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę siekam, kiełbasę kroję w półplastry, razem podsmażam na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Kiedy kapusta będzie miękka dodaję kiełbasę, pomidory, koncentrat pomidorowy i odrobinę pieprzu chili cayenne. Gotuję razem jeszcze
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 5 dużych ziemniaków, 30 dag kiełbasy dobrej jakości, 1/2 średniej kapusty białej, 200 g śmietany 30%, 2 nieduże cebule, sól, pieprz, szczypta pieprzu chili cayenne, papryka słodka, majeranek, oregano Cykoria, papryka słodka suszona w płatkach Cykoria, łyżka masła, 2 łyżki oleju, nieduża garść(...)Kapustę szatkuję, wkładam do garnka, zalewam wodą (3/4 szklanki), dodaję sól i pieprz. Gotuję do miękkości (nie dodajemy więcej wody, ponieważ będzie jeszcze z kapusty). Ziemniaki kroję w kostkę, kiełbasę w półplastry, cebulę siekam. Na oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, oregano, majeranku i słodkiej papryki (około 8-10 minut). Następnie dodaję masło, cebulę i kiełbasę, smażę kolejne
JejKuchniaDanie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 2 cebule 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 4 łyżki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia kilka ziaren jałowca ostra papryka majeranek(...)miękkości fasolę i grzyby.Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dokładamy jałowiec, żeby podczas smażenia uwolnił swój aromat. Dokładamy warzywa. Dusimy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec smażenia wszystko posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy. Ugotowaną fasolę odsączamy na sitku
Pobite gary Barbarywcale wielu wyszukanych składników. Składniki: 1 średnia cukinia puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 kapusty pekińska 2 duże ziemniaki 25 dag kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 20 dag żółtego sera 2 l bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy(...)tłuszczu do czasu aż wędlina się ładnie zrumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki a marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy. Smażymy do czasu aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki
Pobite gary BarbaryLeczo lubią wszyscy! U mnie dziś z cukinią i kiełbasą :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia ( usuwamy środek i kroimy w kostkę) 1 duża cebula (pokrojona w piórka) 1 duża papryka (pokrojona w kostkę) Chuda kiełbasa (u mnie 1 spore pętko) 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka(...)koncentratu pomidorowego Garstka świeżej pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 2 kopiaste łyżeczki słodkiej papryki Sól, pieprz, jakaś doprawiamy uniwersalna Pokrojoną kiełbasę podsmażamy na suchej patelni, następnie przekładamy ją do garnka. Cebulę szklimy na łyżce oliwy (nie myjemy patelni! Wszystko smażymy jedno po drugim bez jej czyszczenia) następnie kolejno: papryka i na końcu cukinia. Kiedy wszystkie podamażone
Mamuśka wraca do formyresztę składników i zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na 4 blaty. NA WIERZCH: - 2 -3 białe kiełbasy Maestro Henryk Kania - ser brie - parmezan - 3 plastry gruszki - listki rozmarynu, cząbru, bazyli - garść świeżych kurek - 1-2 figi Sos na pizze: - 3 talarki (około 3 łyżki) serka koziego(...)śmietany 18% - 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Całość wymieszaj dokładnie na gęsty krem. Dwa blaty ciasta smarujemy sosem, układamy plasterki białej kiełbasy, gałązki rozmarynu, listki cząbru, obgotowane i osuszone kurki (obgotowujemy przez 2 minuty), posypujemy obficie parmezanem. Dwa kolejne blaty smarujemy sosem, dodajemy plastry gruszki, zioła, białą kiełbasę, ser brie, ser parmezan. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, temp 230 stopni C, temp
SMYKWKUCHNI