kiełbasa - 10142 przepisów (strona:213/677)

Kremowa zupa szczawiowa 120

Naszła nas ochota na szczawiówkę, więc trzeba było zrobić. Czasami robimy szczaw do słoików, więc możemy upajać się smakiem tych liści <3       Składniki 300 g kiełbasy białej surowej 1 łyżka masła 100 g szczawiu ze słoiczka 2 jajka ugotowane na twardo 1 marchew 3 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kiełbasy formujemy pulpeciki, gotujemy je w 1 l wody, wyławiamy. W rondlu na maśle podsmażamy szczaw, zalewamy wodą z kiełbasy i gotujemy przez kwadrans. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy białka jajka, razem blendujemy, dodajemy startą na dużych oczkach, marchew. Gotujemy do jej miękkości. Lekko rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Dodajemy pulpeciki, podgrzewamy i posypujemy żółtkiem

R'n'G Kitchen
Kotleciki z lanego ciasta i groszkiem zielonym 206

TRUDNOŚĆ: łatwe      -CZAS: do 15 minut Kotleciki z lanego ciasta i groszkiem zielonym DODATKI 1 laska kiełbasy (dowolnej) 3 łyżki groszku zielonego 1/2 pory 1/2 pomidora pieprz, sól kucharek LANE CIASTO 2 łyżki mąki 2 jajka 7-8 łyżek mleka Dowolną kiełbasę pokroić w kosteczkę, tak samo czynimy z pomidorem. Porę poszatkować Groszek dodać(...)pieprzem. Całość wymieszać. LANE CIASTO: do miski bądź garnuszka dać wszystkie składniki na lane ciasto i wymieszać dokładnie, tak by było leiste ciasto. Zalać ciastem przygotowane wcześniej warzywa z kiełbasą. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie ilości ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z keczupem

Gotuję Testuję
Zupa warzywna z kiełbasą 150

zimy nie mamy aż tak mroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu jest zbawienna;) Do tego jest sycąca, bo dodałam do niej gotowaną kiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek. I to nie mały, bo na każdą porcję zupy przewidziany(...)kiełbaski:) Jeśli chcecie to po dodaniu jeszcze do dania bagietki możecie nie jeść ze dwa dni:-) Zatem zabierajmy się za jej przygotowanie:) - smacznego. Składniki: 5 większych ziemniaków pęto kiełbasy, np. toruńskiej 1,5 l bulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie

Zasmakuj Kuchni
Bigosik słodko kwasny 198

mniam , zapraszam może i tobie zasmakuje . Składniki  1 mała główka kapusty  słodkiej  200 dag kapusty kiszonej  1 marchewka  2 średnie cebulki  2 laki kiełbasy zwyczajnej  2 parówki z szynki  2 kostki rosołowe  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  10 ziarenek pieprzu kolorowego  pół łyżeczki gałki muszkatołowej  pół łyżeczki imbiru(...)oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną , przesmażamy je około 15 minut , od czasu do czasu mieszając . Kiedy kapusta nam się przesmaża , cebulkę obieram , kroję w kostkę , kiełbasę i parówki także  w kostkę kroję i przesmażam na patelni wraz z cebulką około 10 minut także od czasu do czasu mieszając .  Jak cebulką z kiełbasą nam się

Mój Smak
Świąteczny gulasz 155

Polecam nie koniecznie tylko na świąteczny obiad. Podoba Ci się ten przepis? Proszę oddaj na niego głos w konkursie tutaj Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej   50 dag kiełbasy wędzonej (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz(...)czasu aż karkówka przestanie być surowa. Przekładamy do garnka. Podlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy jałowiec i goździki. Dusimy pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i śliwki. Dolewamy wino. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt

Pobite gary Barbary
Wiejska jajecznica 128

powrocie do domu od narzeczonego zastałam w lodówce niewiele składników, a że musiałam wcześnie wyjść nie zdążyłam zjeść śniadania. Zużyłam, więc to co znalazłam: cebulę, jajka, kiełbasę oraz pomidorki i bazylię z mojej mini uprawy :) Składniki na wiejską jajecznicę (1 porcja): 2 jajka brązowa kiełbasa cebula odrobina masła sól Pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na maśle. Kiełbasę pokroić

Karola gotuje
Pierożki z białej kiełbasy w barszczu na kwasie z kiszonej kapusty 175

Przepis na farsz z białej kiełbasy dostałam od sąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie! Składniki na barszcz: 80 dag buraczków ćwikłowych 2 litry wywaru warzywnego 1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej sól i pieprz(...)smaku Wykonanie barszczu: Buraczki umyć, obrać, pokroić i zalać wywarem. Doprawić do smaku, wlać z kapusty i gotować przez 30 minut. Składniki na farsz: 2-3 pętka białej kiełbasy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie farszu: Kiełbasę obrać z jelita, zmielić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Składniki na ciasto: 25 dag mąki 2 żółtka jaja 1 łyżeczka masła woda

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z żurkiem 120

Tarta z żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-)  spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli farsz: 250 g śmietany 18 % ukwaszonej 2 białka 2 jajka 3 łyżki żurku(...)proszku pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku dodatki 15 dkg boczku wędzonego 2 białe kiełbasy 3 jajka natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje

wesoła kuchnia
Rolada z boczku z kiełbasą i jajkami 153

wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, kiełbasy białej i boczku to wszystko można połączyć w tej oto roladzie która na pewno zachwyci rodzinę i gości. Jest bardzo smaczna i soczysta. 600 g boczku świeżego 5 jajek 1 kiełbasa biała sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej przyprawa do kurczaka masło klarowane Na rozgrzane masło wbijam(...)potrzebna  Boczek po nacięciu solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną, przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut aż przejdzie przyprawami.Układam na nim wystudzoną jajecznicę, i kiełbasę. Zwijam wzdłuż krótszego boku. Zawiązuję nitką i mocno ściągam. Przekładam do brytfanny i przesmażam z każdej strony. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni i piekę 1,5 godziny od czasu

wesoła kuchnia
Zapiekanki z duszoną cebulą i kiełbasą 85

dopada nas nagły atak na jakąś przekąskę, zjawiają się zapiekanki w każdej formie. Wszystko zależy od tego, co mamy w lodówce. Składniki 3 cebule 2 pętka kiełbasy śląskiej 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek 100 g startego sera mozzarella ogórki konserwowe ulubiony chleb sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule kroimy(...)piórka. Szklimy na oleju, dodajemy pokrojoną na plasterki (3-4 mm) kiełbasę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem koncentratu, od czasu do czasu mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba posypujemy startym serem, posiekanym koperkiem, układamy duszoną cebulę z kiełbasą. Zapiekamy 5 min w temperaturze 180°C. Na wierzch, przed podaniem, układamy plasterki ogórków. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

R'n'G Kitchen
ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z BIAŁEJ KIEŁBASY Z MELISĄ CYTRYNOWĄ 88

Bardzo aromatyczny boczek. Zapach skwierczącej skórki rozchodzi się po całej kuchni i przyciąga głodomorów. Dodatek melisy cytrynowej to własnie wyjątkowy składnik. Samo to, że farszem jest zmielona biała kiełbasa sprawia, że rolada smakuje rewelacyjnie. Rolada sprawdzi się na imprezach i różnych spotkaniach pokrojona w plasterki i przyozdobiona zieleniną. Idealna również na poranne śniadanie a nawet kolację.  Składniki: boczek(...)biała kiełbasa 3 pętka melisa cytrynowa 3 łyżki (posiekana) natka pietruszki 1 pęczek  sól, pieprz do oprószenia oliwa z oliwek do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Boczek umyć, osuszyć i pozbyć się grubej słoniny. Przeciąć boczek wzdłuż dłuższego boku na pół, ale nie do końca. Boczek powinien się rozłożyć. Boki od środka nacinamy jeszcze raz, ale nie do końca. Boczek

Kuchnia Paulettes
Solianka 179

prostu nie próbowałam? Czas to zmienić chyba :D     30 dag wieprzowej    łopatki     30 dag wołowiny     10 dag kiełbasy wieprzowej     10 dag boczku     10 dag wędzonej słoniny     2 marchewki     2 cebule     4 ząbki czosnki(...)paski. Wrzucić do wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę

Bon Appetit Małgorzaty
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1994

kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego(...)wyjąć po tym czasie z piekarnika, przemieszać. Odchodzi już wtedy mięso od kości, więc kości należy powyciągać i wyrzucić. – Polać resztą wina, dodać pokrojoną kiełbasę (najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki) i zapiekać jeszcze przez 2 godziny. Kiedyś wkładałam kiełbasę od razu z innym mięsem, ale długie pieczenie

To co kocham
Bigos po cygańsku 229

tylko na święta ale i w ciągu roku również.     Bigos po cygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g  podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej  papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa(...)kapustę odciskamy z wody (zostawiamy pół szklanki wody), kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy spowrotem do garnka. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz kiełbasę.Mięso z kurczaka obieramy i siekamy na drobniejsze kawałki. Cebulę szklimy na łyżce masła, następnie przesmażamy kiełbasę i mięso z kurczaka. Przekładamy wszystko do kapusty i na pozostałym tłuszczu przesmażamy

W kuchennej krainie
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 141

ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki aby  mocno schłodzić. Wędlina może być różna, w oryginale zazwyczaj jest mowa o boczku, albo boczku i kiełbasach. Ja użyłam samej kiełbasy, pokrojoną dałam na suchą patelnię, aby się wytopił tłuszcza. Podsmażoną wykładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu  dusimy pokrojoną cebulę i pora. Na koniec doprawiamy(...)smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec dodam tylko tyle, że nie spodziewałam się, że jabłka z kiełbasą mogą tworzyć tak wspaniały smak. Na kolację, na obiad świetna sprawa

Dieta moja pasja